Είναι γεγονός πως το εκπαιδευτικό σύστημα στην εποχή μας είναι εξόχως απαιτητικό για κάθε μαθητή μιας και το εύρος των αντικειμένων που διδάσκονται στις σχολικές μονάδες είναι μεγάλο ενώ η εξειδίκευσή τους ξεκινά από μικρότερες τάξεις σε σχέση με το παρελθόν. Η επιστημονική επάρκεια των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με την πληρότητα των σχολικών βιβλίων αποτελεί ή θα πρέπει να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στο οποίο οι μαθητές θα χτίσουν τη μαθησιακή τους βάση. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το εκπαιδευτικό σύστημα δεν λειτουργεί ιδανικά για λόγους που δεν εξαρτώνται από τους λειτουργούς της εκπαίδευσης ή στην περίπτωση που ο ίδιος ο μαθητής αναζητά κάτι περισσότερο από το υλικό που παρέχεται στα σχολικά εγχειρίδια;
Έχοντας νιώσει την ανάγκη, ως γονέας που ενδιαφέρεται, να αναζητήσω και να προσφέρω στο παιδί μου που πηγαίνει στο Γυμνάσιο αυτό το κάτι παραπάνω που θα κάνει τη διαφορά στο χτίσιμο των γνώσεων του, έψαξα για κάθε εναλλακτική πρόταση βοήθειας που θα μπορούσα να αντλήσω από τα σχολικά βοηθήματα που κυκλοφορούν στην αγορά και καταλήγοντας σε εκείνα των εκδόσεων Σαββάλας διαπίστωσα πως η επιλογή μου ήταν σωστή! Έχοντας λοιπόν στα χέρια μου τις σχολικές εκδόσεις και τα εγχειρίδια των εν λόγω εκδόσεων, κατανόησα πως η πεποίθηση που κυριαρχεί, ότι δηλαδή τα βιβλία αυτά είναι ‘λυσάρια’, απέχει πάρα πολύ από το τι τελικά παρέχουν τα βιβλία αυτά σε έναν μαθητή του σήμερα. Πέρα από το γεγονός πως πρόκειται για εξαιρετικά προσεγμένες εκδόσεις με πάρα πολύ καλό γλωσσικό αλλά και επιστημονικό ύφος που ένας μαθητής μπορεί να κατανοήσει, απουσιάζουν λάθη ή ασάφειες, δίνουν στο μαθητή μια εικόνα ευκολονόητη για κάθε μάθημα και μέσα από τα παραδείγματα που παραθέτουν αλλά και τις ασκήσεις που συμπληρώνουν κάθε ενότητα καθιστούν τη διδακτέα ύλη αφομοιώσιμη, γεγονός που θεωρώ πως είναι και το ζητούμενο.
Έχοντας λοιπόν προσωπικά δουλέψει με τα εγχειρίδια των εκδόσεων Σαββάλας κατανόησα -συμπληρώνοντας το πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους- πως γίνεται μια συστηματοποίηση της γνώσης ώστε ο γιος μου να μπορεί χωρίς δυσκολία να κατανοήσει και να αφομοιώσει την ύλη ενός εκάστου μαθήματος ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχω επισημάνει ορισμένες ατέλειες ή ελλείψεις των σχολικών βιβλίων που έρχονται να καλυφθούν από την ύλη των βοηθημάτων. Η πεποίθησή μου είναι πως κάθε γονέας μπορεί να μεταδώσει γνώσεις που απαιτεί το σχολικό περιβάλλον στο παιδί του πολύ πιο εύκολα και ολοκληρωμένα μέσα από όλα όσα τα σχολικά εγχειρίδια προσφέρουν ενώ και οι ίδιοι οι μαθητές ανατρέχοντας σ’ αυτά κατά τακτικά χρονικά διαστήματα μπορούν και λύνουν πάρα πολλές απορίες εκπληρώνοντας τελικά τους διδακτικούς στόχους του κάθε μαθήματος.
0 Σχόλια