Η Αριάδνη Δάντε συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Η αγάπη της για την παιδική λογοτεχνία ήταν η αφορμή για την δημιουργία αξιέπαινων έργων!   Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;Όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές εκτελούν πολλές εργασίες ταυτόχρονα και χρησιμοποιούμε τον όρο "multitasking", έτσι κι εγώ είμαι μια μαμά που προσπαθεί να κάνει πολλά πράγματα μαζί. Είμαι λοιπόν μια "μάνα…tasking", μιας και […]

Η αγάπη της για την παιδική λογοτεχνία ήταν η αφορμή για την δημιουργία αξιέπαινων έργων!

 

 

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;

Όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές εκτελούν πολλές εργασίες ταυτόχρονα και χρησιμοποιούμε τον όρο "multitasking", έτσι κι εγώ είμαι μια μαμά που προσπαθεί να κάνει πολλά πράγματα μαζί. Είμαι λοιπόν μια "μάνα…tasking", μιας και γύρω από τον άξονα των δυο παιδιών μου ξετυλίγεται ο κόσμος της Πληροφορικής, η κατσαρόλα της μαγειρικής και ο χορός των παραμυθιών. Καθημερινά είμαι μια απλή υπάλληλος γραφείου, αλλά όταν έρχεται η ώρα να διδάξω την Επιστήμη μου σε παιδιά αποκτώ τον ενθουσιασμό και τη φαντασία μιας πεντάχρονης. Μέσα στο μαγικό μου συρτάρι κρύβω έναν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων και μια εύφημο μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το διήγημα “Ο παππούς Χρήστος” (2013).

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Αστειευόμενη θα πω ότι κάποια στιγμή, "τελείωσαν" τα βιβλία από την παιδική μας βιβλιοθήκη και έτσι προκειμένου να λέω κάτι στον πρωτότοκο γιο μου σκέφτηκα να γράψω δικά μου. Η αλήθεια όμως είναι ότι έφυγαν από τη ζωή μου αγαπημένα πρόσωπα και στον τρίτο "αποχαιρετισμό" ένιωσα έντονα την ανάγκη να γράψω τις σκέψεις μου.

Όταν γράφω παιδικά βιβλία ηρεμεί η ψυχή μου και αισθάνομαι πολύ όμορφα. Με ένα μολύβι και ένα χαρτί  μπορώ να πάω όπου θέλει η φαντασία μου. Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος που ασχολείται με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου περιβάλλεται με αγάπη, μαγεία, δύναμη και ευτυχία. Και μπορεί να νικήσει τους φόβους, την κακία και την αδικία του "άλλου" κόσμου, του πραγματικού.

 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο βιβλίο σας;

Το πρώτο μου βιβλίο είναι το παραμύθι "Ο καπετάνιος και η γοργόνα", που κυκλοφόρησε πριν 2 χρόνια από τις εκδόσεις Tales Quest. Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε από ένα ποίημα που έγραψα στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2013 για έναν μαθητή μου, έναν συνταξιούχο καπετάνιο.

Στους στίχους του ποιήματος, η γοργόνα Σθενώ ζητά από τον πατέρα της να της φέρει πίσω τον αγαπημένο της καπετάνιο, που τον γέρασε ο Χρόνος.

Αφού έγραψα το ποίημα για τον συνταξιούχο καπετάνιο, σκέφτηκα να χτίσω ένα παραμύθι γύρω από αυτό και να το μοιραστώ με τους γιούς μου. Έτσι, το βράδυ της παραμονής έναρξης των σχολείων, νανούρισα τους γιους μου πλάθοντας το παραμύθι του καπετάνιου και της γοργόνας.

 

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες;

Μελετώντας το παραμύθι "Ο καπετάνιος και η γοργόνα", οι μικροί αναγνώστες θα αντιληφθούν τη μαγική δύναμη της συντροφιάς και θα δουν μια διαφορετική όψη της "κακιάς" Σθενούς, που ήταν η μία από τις τρεις γοργόνες της αρχαιότητας.

Αποκωδικοποιώντας τα νοήματα του παραμυθιού, θα σας αναφέρω τις κρυμμένες του αλήθειες, γιατί πιστεύω ότι τα παραμύθια δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Ο καπετάνιος είναι ένας ναυτικός που παρόλο που βάζει τις φωνές του στους ναύτες πάνω στο φορτηγό καράβι του, το βράδυ χαλαρώνει παίζοντας την κιθάρα του, άρα έχει ανάγκη να αποφορτιστεί από την ένταση της σκληρής δουλειάς και παίζει μουσική για να ηρεμήσει.

Από την άλλη, η γοργόνα φοβάται να τον πλησιάσει, επειδή οι γονείς της την έχουν δασκαλέψει να μην πλησιάζει τους ανθρώπους γιατί μπορούν να φέρουν πολύ πόνο, κάτι που κι εμείς οι γονείς συμβουλεύουμε τα παιδιά μας ως προς τους αγνώστους.

Κι ο κακός στο παραμύθι μας είναι ο χρόνος, που αλλοίμονο… περνάει και γερνάει τους ανθρώπους. Όμως, βλέπουμε και την αποδοχή του καπετάνιου. Βλέπει ότι γέρασε και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αφήσει τη θάλασσα. Παραδέχεται στην αγαπημένη του με όμορφο τρόπο την φύση του, αφήνοντάς της βέβαια ανοιχτό ένα παράθυρο ελπίδας : ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος νεαρός να τη συντροφεύει μιας και αυτή είναι αθάνατη. Και έτσι ο καπετάνιος περνάει το μήνυμα ότι και στη ζωή μας πρέπει να πιστεύουμε στη δύναμη της αισιοδοξίας και να την μεταφέρουμε ο ένας στον άλλον.

Όταν η γοργόνα δεν καταφέρνει να βρει αντάξια παρέα, αρχίζει να αναζητά τον αγαπημένο της καπετάνιο και μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες μεταμορφώνεται σε κακό πλάσμα που τιμωρεί όλους τους ναυτικούς. Και τα παιδιά, από τη στάση της γοργόνας, αντιλαμβάνονται ότι και οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν συμπεριφορά όταν αισθανθούν απογοήτευση.

Όμως, η Σθενώ δεν διαθέτει μόνο μια δυνατή ουρά με την οποία ταράζει τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Η Σθενώ κρύβει μια μεγαλύτερη δύναμη, τη δύναμη της θέλησης που με αυτή νικά το Χρόνο και τελικά το παραμύθι έχει το δικό του χαρούμενο τέλος.

Εκτός από το παραμύθι του καπετάνιου και της γοργόνας, κυκλοφορούν δύο εκπαιδευτικά βιβλία που έχουν σκοπό να φέρουν την Επιστήμη της Πληροφορικής στους μικρούς αναγνώστες, δίχως την ύπαρξη Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Πέρα από τις γνώσεις, στα εκπαιδευτικά μου βιβλία υπάρχουν αρκετά μηνύματα που επηρεάζουν τον ηθικό και πνευματικό κόσμο των παιδιών και προάγεται ιδιαίτερα η αξία της συνεργασίας για την επίτευξη ενός στόχου και το παιχνίδι ρόλων.

 

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε;

Θυμάμαι που είχα επισκεφθεί ένα σχολείο της Κορινθίας, όπου τα παιδιά είχαν μελετήσει ενδελεχώς το παραμύθι του καπετάνιου και της γοργόνας και είχαν ετοιμάσει μια πολύ όμορφη γιορτή. Στο τέλος της γιορτής δέχθηκα μια καταιγίδα ερωτήσεων και υπήρχε ένα ερώτημα που πραγματικά δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Μια μαθήτρια της Γ' Δημοτικού με ρώτησε : "Όταν γράψατε το παραμύθι ήσασταν λυπημένη;". Της χαμογέλασα και της απάντησα με όλη μου την ειλικρίνεια ότι ήμουν αρκετά λυπημένη, αλλά ευτυχώς έγραψα παραμύθι και είχε αίσιο τέλος. Τα παιδιά έχουν απίστευτο ένστικτο και αυξημένη αντίληψη.

 

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι μικροί μας φίλοι ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Εκτός από το ένστικτο και την αντίληψη που προανέφερα, θεωρώ ότι τα παιδιά είναι πιο άμεσοι κριτές και διαθέτουν απόλυτη ειλικρίνεια. Ενώ οι μεγάλοι αναγνώστες μπορεί και να βάλουν "λίγο νερό στο κρασί τους" και να συνεχίσουν την ανάγνωση ενός κειμένου, τα παιδιά αν δεν μαγευτούν από το κείμενο θα το παρατήσουν αμέσως και δεν θα του δώσουν δεύτερη ευκαιρία.

Πιστεύω ότι αν μια ιστορία σμιλευτεί με μια σταγόνα απλότητα, δυο ξόρκια εξυπνάδας και ένα λαβύρινθο περιπέτειας δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους μικρούς αναγνώστες.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

"Καλό κάνεις για τ' εσένα, κακό κάνεις πάλι για τ' εσένα."

Είναι μια φράση από μια ιστορία που έμαθε ο πατέρας μου όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στη Βόρεια Ελλάδα και μας την έλεγε συχνά κάτι χειμώνες μπροστά από το αναμμένο τζάκι του πατρικού μου.

Την κρατάω καλά μέσα μου, την πιστεύω και προσπαθώ να μην βλάπτω τους γύρω μου. Κι όσο μπορώ να βοηθάω τον κόσμο με τον τρόπο μου.

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο του βιβλίου;

Δεν θα τον εγκατέλειπα. Όπως είπατε, είναι μαγικός. Κι εγώ αγαπώ πολύ τα παιδιά, τα βιβλία, τα παραμύθια, τους μάγους, τις νεράιδες και τα ξωτικά. Κι αν αγαπάς κάτι, δεν το εγκαταλείπεις ποτέ.

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Έργα της συγγραφέως:

Από τις εκδόσεις Tales Quest:

Ο καπετάνιος και η γοργόνα

Με εικονογράφηση Pixel - Art

 

Ένα βράδυ ο κοσμογυρισμένος καπετάνιος καθισμένος στην πλώρη του φορτηγού πλοίου, παίζοντας την κιθάρα του ακούει ασυνήθιστους παφλασμούς.

Και τότε συναντά τη Σθενώ, την γνωστή, τρομερή αλλά και πανέμορφη γοργόνα. Κάθε νύχτα η γοργόνα ανεβαίνει από το βυθό της για να ακούσει το τραγούδι του καπετάνιου.

Όμως ο χρόνος, σκληρός και αμείλικτος αφήνει πια έντονα τα σημάδια του στο θνητό καπετάνιο. Και αυτός πρέπει να εγκαταλείψει τη θάλασσα και την αγαπημένη γοργόνα του.

Η γοργόνα γίνεται σκληρή και αδίστακτη.

Θα μπορέσει η γοργόνα να γίνει πάλι καλοσυνάτη;

Άραγε θα καταφέρει να βρει ξανά τον καπετάνιο της;

Ποιος δυνατός θεός θα την βοηθήσει;

Στα παραμύθια, όλα μπορούν να συμβούν…

 

Από τις εκδόσεις Τσιπούπολη:

Ψάχνοντας στην Πυθωνία

Με εικονογράφηση Pixel - Art

 

Ο Απόστολος ξεκινά το ταξίδι του στη ζούγκλα της Πυθωνίας, για να βρει τους χαμένους θησαυρούς της θείας Μνήμης. Στο χέρι του κρατά τα πέντε μαγικά κουβαδάκια που θα τον βοηθήσουν να μαζέψει τα χαμένα αντικείμενα της θείας του.

Στη διαδρομή του συναντά ένα λιοντάρι, μια καμηλοπάρδαλη, μια μαϊμού, μια ζέβρα και έναν πύθωνα. Και αντί να φοβηθεί, ζητά από τους νέους του φίλους να τον βοηθήσουν στην αναζήτηση.
Όμως πρέπει να προσέξουν! Κάθε κουβαδάκι χρειάζεται το δικό του περιεχόμενο!
Θα καταφέρουν να βρουν τα χαμένα αντικείμενα της θείας Μνήμης και να τα βάλουν στη σωστή θέση;

Μαθαίνουμε το σκοπό των μεταβλητών στις γλώσσες προγραμματισμού εξασκώντας τη μνήμη μας και λύνοντας απλές μαθηματικές ασκήσεις.

 

[Διαβάστε την κριτική του βιβλίου από τον Κώστα Θερμογιάννη]

 

-

Ψάχνοντας στην παραλία

Με εικονογράφηση Pixel - Art

 

[Διαβάστε την κριτική του βιβλίου από τον Κώστα Θερμογιάννη]

Η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε Μηχανικός Πληροφορικής και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

Εργάζεται στον δημόσιο τομέα και χαίρεται απίστευτα όταν διδάσκει την Επιστήμη της σε παιδιά.

Τον Δεκέμβριο του 2013 τιμήθηκε με «Εύφημο μνεία» από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το διήγημα «Ο παππούς Χρήστος», στον 58ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Βιβλίου.

Τον Ιούλιο του 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Ο καπετάνιος και η γοργόνα», από τις εκδόσεις Tales Quest.

Τον Απρίλιο του 2015 το ποίημα “Καβούκι” διακρίθηκε σε διαγωνισμό και συμπεριλήφθηκε στην ποιητική συλλογή “Από καρδιάς” των εκδόσεων “Η Προφήτισσα”.

Τον Ιούλιο του 2015 κυκλοφόρησε το εκπαιδευτικό βιβλίο «Ψάχνοντας στην  Πυθωνία», από τις εκδόσεις Τσιπούπολη, που βασίστηκε στο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της συγγραφέως με τίτλο «Ο Απόστολος στην Πυθωνία», με στόχο την εισαγωγή παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας σε βασικές έννοιες προγραμματισμού.

Τον Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε το εκπαιδευτικό βιβλίο «Ψάχνοντας στην  παραλία», από τις εκδόσεις Τσιπούπολη, που βασίστηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της συγγραφέως με τίτλο «Η Τύχη πάει στην παραλία», με στόχο την εισαγωγή παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας στις Δομές Δεδομένων και τον αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό.

Τον Ιούνιο του 2016 δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ο Ενρίκε στο Μεξικό" για να ενημερώσει τους μικρούς της φίλους σχετικά με τους κινδύνους που κρύβουν οι επικοινωνίες μέσω Διαδικτύου.

Έχει αναρτήσει δεκάδες ποιήματα στο Διαδίκτυο, λατρεύει να γράφει ιστορίες και παραμύθια για μικρούς και μεγάλους και το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί για αυτήν μια αστείρευτη πηγή Ευτυχίας.

Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στην Αθήνα.

 

Επικοινωνία με την συγγραφέα:

E-mail: [email protected]

Site: http://chipoupolis.com/     Blog: http://chipoupolis.blogspot.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/ariadniDante

Twitter : https://twitter.com/ariadnidante

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου