Η ζωή απέναντι και η Ζωή απέναντι! Η Σοφία Δημοπούλου οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα δύσκολο ταξίδι στα χρόνια της χούντας μέσα από τα μάτια της μικρής, τότε, Δάφνης. Μια οικογένεια με τον πατέρα δάσκαλο και μια νέα νοικάρισσα με τον άντρα της και την ανιψιά της δεν προμηνύουν πως κάτι ξεχωριστό πρόκειται να συμβεί. Το παρελθόν έρχεται αντιμέτωπο με το παρόν και οι οικογενειακές σχέσεις επαναπροσδιορίζονται. Η μικρή πρωταγωνίστρια δεν μπορεί να κατανοήσει τι συμβαίνει γύρω της, αλλά ως καταλύτης παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του μυθιστορήματος, ακόμα κι αν οι σκέψεις και οι ενέργειές της έχουν την αφέλεια της παιδικής ηλικίας!
Δε θα ήταν σωστό να αναφερθεί κανείς στις λεπτομέρειες της πλοκής γιατί θα κατέστρεφε τη μαγεία για εκείνον που δεν έχει υπάρξει ακόμα αναγνώστης του βιβλίου. Όμως, εκείνο που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι πως η συγγραφέας έχει καταφέρει να φτιάξει μια πάρα πολύ καλή ιστορία και να αποτυπώσει το φόβο που είχε φωλιάσει στους ανθρώπους της εποχής μαζί με την ελπίδα, τους αγωνιστές της ελευθερίας και τους χαφιέδες που κοιτούσαν πίσω από τις κουρτίνες, τους κατασκόπους αλλά και τους αδύναμους πολίτες που υποπτεύονταν ακόμα και τη σκιά τους, τον έρωτα αλλά και την απογοήτευση που μοιραία έρχεται από τα ανεκπλήρωτα όνειρα. Η μυθοπλασία βεβαίως, για όσους βίωσαν τη μαύρη αυτή εποχή, ίσως και να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η Σοφία Δημοπούλου δεν κάνει παραχωρήσεις σ’ αυτό το κομμάτι και γράφει με ρεαλισμό χωρίς εξωραϊσμούς, αν και διακριτικά αποφεύγει να αναφερθεί σε μεγάλη έκταση στα γεγονότα και την ατμόσφαιρα της εποχής.
Η γλώσσα του κειμένου είναι απλή χωρίς περιττές εξάρσεις ή στοιχεία που να κουράζουν τον αναγνώστη, ενώ όπου είναι απαραίτητο η συγγραφέας αφήνει την πένα της ελεύθερη και γίνεται πιο γλαφυρή και περιγραφική. Η αφήγηση είναι στρωτή και το μπρος πίσω στο χρόνο είναι επιτυχημένα δοσμένο ώστε ο δίνονται οι πληροφορίες όταν πρέπει χωρίς να χάνετε τίποτα από τη μαγεία της ιστορίας. Το μυθιστόρημα «Η ζωή απέναντι», ενδεχομένως με ορισμένα αυτοβιογραφικά στοιχεία της κυρίας Δημοπούλου, περιγράφει κι αποτυπώνει τη μέση οικογένεια την περίοδο της επταετούς δικτατορίας αλλά και την κοινωνία που ζούσε υπό το καθεστώς του φόβου. Διαβάζεται ευχάριστα και θα το προτείναμε σε όλους όσους θέλουν να μελετήσουν ένα ποιοτικό και συνάμα αξιόλογο λογοτεχνικό βιβλίο από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
0 Σχόλια