“…η καλοπροαίρετη κριτική είναι προνόμιο για τον αποδέκτη” – Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Το σημερινό άρθρο της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι αφιερωμένο στην ποιήτρια Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ενδιαφέρουσα  συνέντευξη της! Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις της: Βιογραφικό Καλλιόπης Ι. Δημητροπούλου Η Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στους καταπράσινους […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Το σημερινό άρθρο της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι αφιερωμένο στην ποιήτρια Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ενδιαφέρουσα  συνέντευξη της!

Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις της:

Βιογραφικό Καλλιόπης Ι. Δημητροπούλου

Η Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στους καταπράσινους κάμπους της Ολύμπιας γης και στις παράκτιες  αμμουδιές του Ιονίου. Υπέροχες καταβολές, που παρέμειναν ανεξίτηλες  και την επηρέασαν στη ζωή  και την πορεία της.

Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή  και Θεολογία, στο Εθνικό και Καποδιστριακό  Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αγαπά τη ζωή, τα βιβλία και τους μαθητές της.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων.

Έχει διακριθεί σε πολλούς Διεθνείς και Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και σε λογοτεχνικούς διαδικτυακούς ιστοτόπους.

Συνεντεύξεις της έχουν φιλοξενηθεί στο ραδιόφωνο, σε λογοτεχνικά περιοδικά, σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες και εφημερίδες. Η πρώτη Ποιητική συλλογή της με τον τίτλο: «Της μούσας επίκληση» βρίσκεται υπό έκδοση. Οι υπόλοιπες έξι αναμένουν υπομονετικά στο συρτάρι του γραφείου της.

Προσωπικό ιστολόγιο

http://litsadimitropoulou.blogspot.gr

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις;

Το γράψιμο είναι τρόπος ζωής, ζωτική ανάγκη, είναι το καθημερινό μου εισιτήριο για το ταξίδι του νου και της ψυχής μου. Είναι ένας ονειρικός κόσμος μα συνάμα και άγρια ξέση, πνευματική και ψυχική.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Στην ποίηση «ακουμπώ» πολύ περισσότερο. Με ενδιαφέρει παραπάνω από τον πεζό λόγο γιατί δεν μου προσφέρονται όλα ξεκάθαρα. Υπάρχουν υπόρρητα μηνύματα που καλούμαι να “αποκωδικοποιήσω”. Την αγαπώ γιατί μου βάζει γρίφους, με προβληματίζει, με λυτρώνει, με χαστουκίζει και με δυσκολεύει!

Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Σε αυτόν που ο εκδότης θα σκύψει να αφουγκραστεί τον λογοτέχνη, θα ανακαλύψει το πηγαίο ταλέντο του και θα τον εμπιστευτεί ως άνθρωπο και ως ποιητή.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Είναι άνθρωποι που διψούν για το βιβλίο και την πνευματική καλλιέργεια. Από την επιλογή του βιβλίου θα διαφανεί ο βαθμός και η ποιότητα της πνευματικής τους δίψας. Σίγουρα κρίνουν, έχουν άποψη και θα πρέπει και να εισακούγεται.

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Ακούω συνήθως θετικά σχόλια. Προσπαθώ πριν “εκτεθώ” δημόσια με τη γραφή μου, να κάνω την αυτοκριτική μου και μάλιστα δεν χαρίζομαι στον εαυτό μου. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν και αρνητικές κριτικές. Η καλοπροαίρετη κριτική είναι προνόμιο για τον αποδέκτη. Ποιητικές διαφορές βεβαίως υπάρχουν ως προς την θεματολογία ή το είδος της ποίησης κ.λ.π, μεταξύ των ομότεχνων φίλων μου αλλά αυτό είναι υγιές και εποικοδομητικό.

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Χαίρομαι που τα λογοτεχνικά δρώμενα σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς, είναι αρκετά και ποιοτικά. Θα προτιμούσα όμως να εκδίδονται με περισσότερη φειδώ οι λογοτέχνες…(χμ…ελπίζω να μην το διαβάσουν εκδότες το ερωτηματολόγιο)

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Όταν με ρωτούν «πόσα βιβλία έχεις εκδώσει»; Θεωρώ πως για να εκδοθεί ένα βιβλίο, οφείλει να είναι σε θέση να υπηρετήσει έναν σοβαρό, ιερό -ίσως- σκοπό. Να καταφέρει, να μετατρέψει το ελάχιστο και το αμέθεκτο σε ουσιαστική τέχνη και να επικοινωνήσει τα μηνύματά του στο αναγνωστικό κοινό. Να κυοφορήσει. Θλίβομαι όταν για λόγους ματαιοδοξίας και εγωκεντρικής επιβεβαίωσης -και μόνο-, αυτοαναγορεύονται -ελαφρά τη καρδία- κάποιοι σε λογοτέχνες και καταφεύγουν εμμονικά σε αυτοεκδόσεις. Ο λογοτέχνης και ιδιαίτερα ο ποιητής οφείλει -νομίζω- να μεστώσει πνευματικά και ηθικά και να υπερασπίζεται την ποιότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Οφείλει να υπηρετεί την τέχνη του λόγου σφαιρικά ως Άνθρωπος πρωτίστως. Και η κυοφορία λοιπόν και το μέστωμα χρειάζεται τον χρόνο του.

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Αν η συγγραφική δεινότητα μετριέται με το ξόδεμα ψυχής και πνεύματος… θα με βαθμολογούσα με 10. Αγαπώ πολύ και το διάβασμα και τη συγγραφικό ταξίδι και αφιερώνομαι σε αυτό. Αν μετριέται από το αναγνωστικό κοινό, δεν έχω σφαιρική άποψη -τουλάχιστον- προς το παρόν.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Ένα σημαντικό “κέρδος” από την ενασχόλησή μου με τα λογοτεχνικά δρώμενα, είναι και το υψηλό συναπάντημα με ποιοτικούς φίλους και ωραίους ανθρώπους. Η μεγάλη αγάπη για την τέχνη του λόγου νομίζω, πως είναι αυτό, που μας ενώνει. Είναι αφελές και ταπεινό κίνητρο να γράφει κάποιος για το χρήμα ή τη δόξα. Επίσης δεν έχει και ρεαλιστικό αντίκρυσμα ετούτη η σκοποθεσία, ειδικά σήμερα με την οικονομική δυστοκία.

Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Διαθέτω αρκετή υπομονή, επιμονή και πειθαρχία στα πεδία δράσης μου και επαναστατώ με αυτό που με φιμώνει και με εγκλωβίζει. Επίσης είμαι άμεση, δημιουργική και έχω κάνει τα μεγαλύτερα όνειρά μου πραγματικότητα. Δεν καμαρώνω, που γεμίζω σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρό μου με πολλές δραστηριότητες (ευτυχώς από ζωτική ανάγκη και όχι από εμμονή) και επίσης με καταπονεί η υπέρμετρα δοτική στάση μου απέναντι στους ανθρώπους.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία του λόγου και της σκέψης μου!

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Κράτα το

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου