Select Page

Η Κυρία Γιούλα

Η Κυρία Γιούλα

 

 Διαβάστε το πρώτο μέρος της ιστορίας εδώ, το δεύτερο εδώ, το τρίτο εδώ, το τέταρτο εδώ και το πέμπτο εδώ.

 

- Λιάκο μου, φεύγω, πάω το φόρεμα της κυρίας Φρόσως για δοκιμή. Έχει γάμο αύριο και το βιάζεται. Άφησα το φαΐ στο τραπέζι, αν πεινάσεις φάε, μπορεί να αργήσω.

- Εντάξει κυρία Γιούλα. Δεν πειράζει, θα σε περιμένω να φάμε μαζί. Μέχρι να τελειώσει ο “Πάνος” και οι “Λαϊκοί Βάρδοι” θα χαζέψω λίγο εδώ. Δεν πειράζει, κάνε την δουλειά σου. Α, πες χαιρετίσματα στον Παντελή και τα παιδιά.

Η ατμόσφαιρα στο δωμάτιο του καραβόσκυλου, κάθε απόγευμα, χειμώνα καλοκαίρι, γέμιζε από τις πενιές των “Λαϊκών Βάρδων” και την γαλήνια φωνή του Πάνου Γεραμάνη. Έρχονταν από ένα παλιό ραδιόφωνο BLAUKPUNT, που η βελόνα του δεν ξεκόλλησε ποτέ από την συχνότητα του Β' Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Κάθε απόγευμα στο μικρό δωμάτιο ο Λιάκος περιπλανιόταν στα παλιά καραβίσια βιβλία του μπάρμπα, καθισμένος στην κουνιστή ψάθινη πολυθρόνα του. Μερικές φορές, χάζευε από το παράθυρο τα σπουργίτια να χοροπηδάνε στην γέρικη βερικοκιά του κήπου.

Το κράτησε το δωμάτιο ανέπαφο στο χρόνο. Όπως ήταν εκείνη την τελευταία μέρα που ο καραβόσκυλος έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι. Το καθάριζε μόνος του και σκάλιζε τις αναμνήσεις του με τα μπιμπελό που έφτασαν στην μικρή βιβλιοθήκη από όλα τα λιμάνια του κόσμου. Θυμόταν τις ιστορίες του μπάρμπα με νοσταλγία και αγάπη.

Άλλες φορές πάλι, κάρφωνε το βλέμμα του στο κάδρο με τους ναυτικούς κόμπους και προσπαθούσε με το μυαλό του να καταλάβει πώς φτιάχνονται, πώς λύνονται και πώς δένονται.

Η κυρία Γιούλα, η σύντροφος της ζωής του πάλι, πλάσμα επίσης εξαιρετικό, αντιλαμβανόταν την ανάγκη του να ταξιδεύει με το μυαλό του, να απομονώνεται σε έναν χώρο προσωπικό και διακριτικά φρόντιζε πάντα την αγαπημένη του ώρα να τον αφήνει μόνο του. Κρατούσε μια ισορροπία σε αυτό που λέγεται συμβίωση, κοινή ζωή, συζυγικός βίος.

Ήταν μια γλυκύτατη ύπαρξη η Γιούλα. Δυσανάλογα μικροκαμωμένη για τα δεδομένα του γίγαντα Λιάκου, αλλά δυνατή, τόσο που να κρατάει την ψυχή του σε άνθιση και ευημερία όσο πέρναγαν τα χρόνια.

Συναντιόνταν επί βδομάδες στην ίδια στάση του τρόλεϊ όσο εκείνος πήγαινε στην σχολή τα βράδια και εκείνη κατέβαινε στο κέντρο στη δική της σχολή για μοδίστρες.

Στην αρχή, δεν έδιναν σημασία ο ένας στον άλλο, όσο κι αν μέσα τους γίνονταν μικρές εκρήξεις άγχους κάθε φορά που τα βλέμματά τους διασταυρώνονταν. Λίγο η ντροπή, λίγο η κούραση που κουβάλαγαν μέσα τους από τις πρωινές δουλειές τους, το άφηναν το σαράκι του έρωτα να τρυπώνει μέσα τους χωρίς να του πολυδίνουν σημασία. Το άφηναν να ωριμάζει χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Η Γιούλα θαύμαζε το μεγαλόσωμο αγόρι και το επεξεργαζόταν από την κορφή ως τα νύχια. Ας μην είχαν μιλήσει ποτέ, όποτε βρίσκονταν στην στάση ένιωθε πως τίποτα και κανένας δεν μπορούσε να την ενοχλήσει όσο εκείνος ήταν εκεί.

Ο Λιάκος πάλι, με την άκρη του ματιού του, δεν έχανε την παραμικρή της κίνηση ο μπαγάσας και κρυβόταν κάθε που εκείνη σήκωνε το βλέμμα τάχα για να κοιτάξει στο απέναντι μπαλκόνι. Τόση δύναμη σε τόση μικρή συσκευασία σκεφτόταν. Καλά το λένε, τα ακριβά αρώματα που μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια.

Το κρυφτούλι κάποια στιγμή σταμάτησε. Ένα ντροπαλό δικό της χαμόγελο, ένα δικό του “γεια” και μια μέρα με τις απαραίτητες συστάσεις, πως σε λένε, πού πας, πού δουλεύεις, όταν αναγκαστικά κάθισαν δίπλα δίπλα γιατί δεν υπήρχαν άλλες θέσεις κενές.

Ένα απότομο φρενάρισμα του τρόλεϊ και αστραπιαία ο Λιάκος την άρπαξε πριν πέσει στο μπροστινό κάθισμα και χτυπήσει με το κεφάλι στο κάγκελο.

- Τρόμαξες, της είπε γεμάτος ανησυχία στο βλέμμα του.

- Όχι, καλά είμαι, σε ευχαριστώ πάντως που με γλίτωσες από ένα μεγάλο καρούμπαλο.

- Είσαι σίγουρα καλά;

- Ναι καλά είμαι, μην ανησυχείς, του είπε, τρισευτυχισμένη για την ανταπόκρισή του. Καλά είμαι.

Εκείνη η διαδρομή του τρόλεϊ, κράτησε μια ολόκληρη ζωή. Παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν μπορούσαν να βρουν την αρχή του νήματος, να αρχίσουν μια κουβέντα, από ντροπή και  συστολή, μπήκαν σε αυτό το τρόλεϊ και δεν ξανακατέβηκαν ποτέ.

Μια μικρή μόνο διακοπή, όταν ο Λιάκος πήγε να υπηρετήσει την μητέρα πατρίδα, κόντεψε να τους κοστίσει ακριβά. Να χαθούν και να μην ξαναβρεθούν, αλλά η ζωή είχε καταστρώσει τα σχέδια της και αυτά δεν ανατρέπονται με καμία δύναμη.

- Ρε μπαγάσα, έχεις κάψει καρδιές. Μια ψυχή έχει ανοίξει αυλάκι από το πέρα δώθε έξω από το μαγαζί, του είπε ο μάστορας στην τελευταία άδεια πριν απολυθεί.

- Ποια ρε μάστορα;

- Εκείνη η μικροκαμωμένη ομορφούλα που δουλεύει στης κυρα – Φωφώς της μοδίστρας.

- Δεν την ξέρω ρε μάστορα, πλάκα μου κάνεις;

- Άστα τα σάπια σου ρε, μαζί δεν πηγαίνατε στην σχολή πριν φύγεις. Μαζί δεν γυρνάγατε; Σε ποιον τα πουλάς αυτά ρε λαμόγιο, στο μάστορά σου; Μασάει κουτόχορτο ρε ο μάστορας;

- Για την Γιούλα μιλάς ρε μάστορα; Εγώ νόμιζα ότι...

- Τα νομίσματα είναι για τους κουμπαράδες, άστα αυτά σε εμένα. Το ξέρεις δεν σε παίρνει. Ήρθε τάχα μου δήθεν μια μέρα η κυρά -Φωφώ τις προάλλες να φτιάξει ένα φτερό στο αμάξι της και άρχισε τα “που χάθηκε εκείνο το παιδί”, και “τι καλό παιδί που είναι”, και “πότε απολύεται”. Δασκαλεμένη ήταν από την μικρή που μάλλον χρειάζεται “οδοντίατρο”. Μετά το φτερό άρχισαν τα σούρτα φέρτα και την μέρα που ήρθε η κυρά της να πάρει το αυτοκίνητο ήταν μαζί της. Έκοβε τα ντουβάρια με τα μάτια. Τι λες να έψαχνε; Εμένα; Οι άλλοι δεν ήταν εδώ, οπότε; Αυτό που σου λέω. Τράβα να μπαλώσεις καμιά σκελέα και άσε τους κουμπαράδες και τα νομίσματα.

Και σκελέα μπάλωσε, και παντελόνι και τα εθνόσημα που είχαν ξηλωθεί αλλά και την ζωή του. Τα βρήκαν τα λόγια τους και οι δυο, είχαν να πουν πολλά και τα είπαν και συνέχισαν να τα λένε για πάντα. Κράτησαν μόνο εκείνη την ευγένεια και τον σεβασμό που προκαλούσε ο ένας στον άλλο. Τα κράτησαν σαν φυλαχτό. Για πάντα.

Τον μεγάλο έρωτα, τον αντάρτη, τη φωτιά, σαν να τον προσπέρασαν γρήγορα. Ωρίμασε μέσα τους η αγάπη πολύ γρήγορα και παραμέρισε ο έρωτας για να περάσει και να στρογγυλοκάτσει στις καρδιές τους και να μείνει εκεί, ως σεβασμός, νοιάξιμο, στοργή, φροντίδα παντοτινή.

Παιδιά δεν έκαναν. Το λόγο δεν τον έμαθαν ποτέ, αλλά και δεν έριξαν ποτέ το φταίξιμο ο ένας στον άλλο. Δεν φαρμάκωναν ότι τους χάρισε η ζωή με εκείνα που τους στέρησε. Ζούσαν ο ένας για τον άλλο και αυτό τους ήταν υπέρ αρκετό για να νιώθουν ευτυχισμένοι. Άλλωστε τόσα και τόσα παιδιά πέρασαν από τα χέρια τους, άλλα σαν μαθητευόμενοι μαστόροι από τον Λιάκο, άλλα από τα χέρια της Γιούλας σαν μοδίστρες. Τους έδιναν ότι αυθεντικό και γνήσιο είχαν μέσα τους και αυτό τους γέμιζε.

- Από όλες τις εκδρομές Λιάκο μου που κάνουμε, ξέρεις ποια μου αρέσει περισσότερο;

- Ποια κυρία – Γιούλα; (κυρία ήταν στην ψυχή του, έτσι την αποκαλούσε πάντα είτε ήταν μόνοι τους είτε ήταν με κόσμο. Της έδινε κύρος έτσι και αξία)

- Όταν πάμε στο Σούνιο με φεγγαράδα και χαζεύουμε τον ουρανό. Τότε που οι κολώνες και τα μάρμαρα φωτίζονται και η θάλασσα λαμπυρίζει από κάτω. Μου θυμίζουν τότε που κόντεψα να χτυπήσω στο κάγκελο και με κράτησες. Έτσι ένιωσα τότε. Σαν να σε έλουζε ένα φως και να ήσουν όρθιος και αγέρωχος σαν κολόνα αρχαία που θα με φυλάει για πάντα.

- Και γιατί δεν το έλεγες τότε κυρία Γιούλα; Είχες πάθει γλωσσοδέτη σαν και μένα ε; Που ήθελα να σου πω χιλιάδες πράγματα και από τα πολλά μπέρδεψα και δεν είπα τίποτα.

- Ντρεπόμουν βρε Λιάκο, τι ήμουν τότε; Ένα κοριτσάκι, άμαθο και μαζεμένο. Με θόλωνες και εσύ έτσι μεγάλος που ήσουν, τι να σου έλεγα;

- Ναι και με άφησες να φύγω, σκέτος και ρέμπελος για την αγκαλιά της μητέρας πατρίδας. Να ξαπλώνω κάτω από καναδέζες.

-Χα, χα, χα άλλο πάλι και τούτο. Όταν μου πρωτοείπες για τις καναδέζες, ζήλεψα. Τι διάολο έλεγα, τι στρατόπεδο είναι αυτό που έχουν και καναδέζες για τους φαντάρους. Νόμιζα πως ήταν γυναίκες, πού να πάει το μυαλό μου σε αυτοκίνητα.

- Είχα γελάσει με την ψυχή μου τότε κυρία Γιούλα που ζήλεψες με τις καναδέζες, την Καλλιόπη και το “πλοίο της αγάπης” . Ακόμη και τώρα το σκέφτομαι και γελάω καμιά φορά μόνος μου.

- Ε, μα πού να πάει το μυαλό μου σε αυτοκίνητα, τουαλέτες και σκουπίδια. Σε αγγαρείες και βρωμιά.

 

του Βαγγέλη Τσερεμέγκλ​η

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

9 Σχόλια

 1. Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

  Υπάρχει ο έρωτας ο αντάρτης, αυτός που σε αναστατώνει και σε καίει. Σε ξεμυαλίζει. Υπάρχει όμως και ο έρωτας ο ισορροπιστής, ο ώριμος που παραμερίζει και με ευγένεια παραχωρεί την θέση του στην αγάπη και την βαθιά εκτίμηση για το αντικείμενο του ερωτικού πόθου. Κυρία Γιούλα το όνομά του, για τον Λιάκο , Λιάκος για την Κυρία Γιούλα.
  Απολαύστε τον και αναπολήστε….
  Ευχαριστώ.

  Απάντηση
 2. Άννα Ρουμελιώτη

  “Τους έδιναν ότι αυθεντικό και γνήσιο είχαν μέσα τους και αυτό τους γέμιζε”. Θα κρατήσω αυτό συντροφιά μου όλη μέρα!!Α και προλαβα και πήγα και στο Σούνιο!!!Για άλλη μια φορά σε συγχαίρω Βαγγέλη και σε ευχαριστώ!!!!!!!

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Εκείνος που οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ Άννα, νομίζω πως είμαι εγώ. Για την αφοσίωση και τις αναγνώσεις.

   Απάντηση
 3. Αθηνά Μαραβέγια

  Τι υπέροχο κείμενο!!!!!!
  Πόσο τρυφερό και αληθινό!!!
  Πόση ανάγκη έχουμε, τελικά, όλοι από αυτό το μυστήριο που λέγεται ΑΓΑΠΗ!!!
  Ευχαριστώ πολύ!

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Αθηνά σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

   Απάντηση
 4. Βάσω Αποστολοπούλου

  “Εκείνη η διαδρομή του τρόλεϊ, κράτησε μια ολόκληρη ζωή”.

  Τι όμορφο να κρατούν μια ζωή οι διαδρομές του τρόλει… τι όμορφα που μας έδωσες αυτό το ταξίδι, Βαγγέλη μου!

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Βάσω χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ.

   Απάντηση
 5. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  Οι εξαιρετικές μας φίλες πιο πάνω με την ευαισθησία αλλά και την καλαισθησία που τις διακρίνει είδαν την αλήθεια που δεν κρύβεται μέσα στο εξαιρετικό σου αφήγημα. Δεν υπάρχει παράγραφος που να μην σου προσφέρει κάτι σαν τροφή για την ψυχή,
  Εμένα ας μου επιτραπεί να εστιάσω στην παράγραφο που με συγκίνησε περισσότερο:
  «Το κράτησε το δωμάτιο ανέπαφο στο χρόνο. Όπως ήταν εκείνη την τελευταία μέρα που ο καραβόσκυλος έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι. Το καθάριζε μόνος του και σκάλιζε τις αναμνήσεις του με τα μπιμπελό που έφτασαν στην μικρή βιβλιοθήκη από όλα τα λιμάνια του κόσμου. Θυμόταν τις ιστορίες του μπάρμπα με νοσταλγία και αγάπη.

  Ίσως επειδή είμαι παππούς τώρα, και σκέφτομαι το μέλλον!.

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Τελικά από ότι φαίνεται η κάθε ψυχή είναι ένα διαφορετικό είδος άρα και η τροφή που την θρέφει διαφορετική. Κοινός τόπος ότι όλες οι ψυχές έχουν ανάγκη από πνευματική διατροφή, για να ανθίζουν, να ευαισθητοποιούνται, να υπάρχουν..
   Αν καταφέρνω με ένα κείμενο να δίνω ξεχωριστή ευχαρίστηση σε ξεχωριστές ψυχές, τότε η δική μου γαληνεύει τρεφόμενη, από την ευχαρίστηση που πρόσφερε.

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

4 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

231 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!