Η Μαργαρίτα Αρβανίτη παρουσιάζει… Ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες

2.04.2014

 

 

Η Μαργαρίτα Αρβανίτη και τοβιβλίο.net βρέθηκαν στην εκδήλωση της παρουσίασης του παιδικού βιβλίου της συγγραφέως Κάκιας Ξύδη "Ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες" από τις εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣτο Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 στο βιβλιοπωλείο Παντογνώστης στην Καλλιθέα

Η συγγραφέας Κάκια Ξύδη παρουσιάζει το παραμύθι της παράλληλα με την επιθυμία να βγουν συμπεράσματα χρήσιμα για τα παιδιά Και όπως μας λέει η ίδια... «Με αυτό το βιβλίο, θέλω τα παιδάκια να έρθουν σε επαφή με την Ελλάδα μας, τη θάλασσα, τα νησιά και τα βουνά μας, με την παράδοση και τη σωστή γλώσσα, με τις βιταμίνες και την καλή διατροφή, με την αγάπη για ανθρώπους και ζώα, τη φιλοξενία και την αλληλοβοήθεια, τη φιλία, τη συμπαράσταση και πολλά άλλα που θα ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας το βιβλίο.»

 

Η συγγραφέας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με τα παιδιά τα προτρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην παρουσίαση με ερωτήσεις που περιμένουν τις απαντήσεις τους! Η ανάγνωση των κειμένων με έξυπνους διαλόγους  που γίνεται επίσης από παιδιά, από την Ιωάννα Ταγκάλη και Μαρίτα Ζαφειροπούλου, δημιουργούν εύθυμη ατμόσφαιρα και κρατούν το ενδιαφέρον και  την προσοχή των παιδιών μέχρι το τέλος!

 

Από τις πιο ευχάριστες στιγμές της παρουσίασης είναι αυτές που η χαρισματική συνθέτρια Χλόη Λάμπρου ξεσηκώνει τα παιδιά και τραγουδούν όλοι μαζί το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους της συγγραφέως Κάκια Ξύδη.

 

 

Παιδιά, γονείς, φίλοι, ομότεχνοι και συγγενείς γίνονται όλοι μια παρέα που συμμετέχει με γέλιο και  ενθουσιασμό στην παρουσίαση που εξελίσσεται σε γιορτή! Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας υπογράφει τα αντίτυπα του βιβλίου της.

Η συγγραφέας Κάκια Ξύδη απαντάει σε ερωτήσεις της Μαργαρίτας Αρβανίτη

Πώς προέκυψε ο τίτλος του  βιβλίου και πώς σου δημιουργήθηκε η επιθυμία να γράψεις αυτό το παιδικό παραμύθι.

Ο τίτλος προέκυψε, όταν μετά από μια παρουσίαση που είχα κάνει στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, συζητούσαμε με την συγγραφέα Βασιλική Λεβεντάκη που έριξε την ιδέα να δέσουμε το «Κυκλάδες» με το «Ανεμομπελάδες» που είχα στο νου μου και έγινε αμέσως αποδεκτή και έτσι η Βασιλική έγινε η νονά του βιβλίου μου!

Πάντα με γοήτευε η ιδέα να γράψω ένα παραμύθι μόνο και μόνο για να έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι δίπλα σε παιδιά. Δεν το είχα κάνει ποτέ πριν γιατί το θεωρούσα κάτι πολύ δύσκολο και δεν είχε έρθει η ώρα του, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων. Όμως αυτό το παραμύθι ήρθε μόνο του και με βρήκε, μια μέρα που κάναμε μπάνιο στην Κύθνο με την αδελφή μου, και άρχισε να γράφεται μόνο του. Μετά απαίτησε να αφήσω όλα τα άλλα που είχα στο μυαλό μου και να προχωρήσω στην έκδοσή του, και από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του μέχρι σήμερα που έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες, συνεχίζει και με εκπλήσσει ευχάριστα.

 

Γιατί Κυκλάδες και Ταΰγετος οι τόποι που λαμβάνουν χώρα τα δρώμενα;

Η Ελενίτσα αρχίζει το ταξίδι της από την Κύθνο η οποία τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει γίνει κομμάτι της ζωής μου. Ο αέρας που φυσάει εκεί, όπως σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων άλλωστε, μου έδωσε την ιδέα. Βέβαια, και από αυτό μου το βιβλίο δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Σπάρτη, που τόσο αγαπώ. Γι' αυτό λοιπόν η Ελενίτσα προσγειώθηκε τελικά στον αγαπημένο μου Ταΰγετο που έβλεπα στα παιδικά μου χρόνια κάθε πρωί την ώρα που έβγαινα από το σπίτι.

 

Ποιες οι εντυπώσεις σου και τι εισπράττεις από τα παιδιά κατά τη συνεργασία σου μαζί τους για τις παρουσιάσεις, αλλά και από την συμμετοχή των υπολοίπων σε αυτές.

Είναι υπέροχο το κλίμα που δημιουργείται στις παρουσιάσεις, ο κόσμος δεν θέλει να φύγει. Όλα τα παιδιά θέλουν να μιλήσουν μαζί μου και να βγάλουμε φωτογραφίες. Ειδικά στις παρουσιάσεις που συμμετέχει και η πληθωρική Χλόη Λάμπρου, που έχει κάνει την σύνθεση και ερμηνεύει το τραγουδάκι μας, η οποία μαζεύει όλα τα παιδιά δίπλα της και όλοι μαζί τραγουδάμε και χορεύουμε. Πολλές φορές έχω συνεργαστεί με τη Βιολέτα Κουμπή που μας κάνει και κλαίμε από τα γέλια με τα κείμενά της που τα διαβάζουν παιδάκια. Στην πρώτη παρουσίαση στο Λουκούμι, που είχε γεμίσει ασφυκτικά, όλοι, μικροί και μεγάλοι, απόλαυσαν τον Μάγο Alex, και γενικά, κάθε φορά, κάθε παρουσίαση είναι μια όμορφη γιορτή με λουκουμάκια και δωράκια για όλα τα παιδιά.

 

Είπαν...

 

O συγγραφέα Νίκος Διακογιάννης έγραψε μεταξύ άλλων «Το κείμενο είναι προσεγμένο, συνάδει προς την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται, άμεσο στο μεγαλύτερο μέρος του και το ενδιαφέρον είναι πως φλερτάρει έντονα με τον μαγικό κόσμο της Παράδοσης, της ελληνικής Παράδοσης. Στους καιρούς μας όπου κυρίαρχη είναι πλέον μόνο η γραμμή της πολυπολιτισμικής σούπας και κάθε τι άλλο απορρίπτεται ως μη πολιτικά ορθό, μια τέτοια έκδοση σαν τους Ανεμομπελάδες μοιάζει σχεδόν «επαναστατική». Όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο πιστεύω πως στους μικρούς εκδοτικούς τελικά θα κρύβεται πάντα το θαύμα! Με γοήτευσε η σύλληψη του θέματος, πώς κάτι τόσο απλό, εν προκειμένω ο δυνατός άνεμος, γίνεται η αιτία να βγουν στο φως αξίες διαχρονικές, όπως η οικογένεια, η αγάπη, η απλή ζωή (των ανθρώπων της υπαίθρου), το φιλότιμο».

 

H συγγραφέας Ρένα Τσαβαρή έγραψε μεταξύ άλλων για τους Ανεμομπελάδες: «Οι Ψυχολογικές και Ψυχοπαιδαγωγικές Διαστάσεις που παίρνει η ιστορία του παραμυθιού μας μεταφέρει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές μητέρες ανά τους αιώνες καθώς και στην αντιμετώπιση τους. Με την Παιδαγωγική προσέγγιση της αφήγησης και η συμβολή της στη σωστή διατροφή & στην ανάπτυξη του παιδιού, με μαγικό τρόπο μας μετέφερε τις εικόνες μέσω του πανέμορφου αυτού παραμυθιού η συγγραφέας μας. Ανιχνεύοντας τα κρυμμένα μονοπάτια ενός παραμυθά, η Κάκια Ξύδη κατάφερε το υπέρτατο του εαυτού της.»

 

Η συγγραφέας-ποιήτρια-ζωγράφος Μαίρη Γκαζιάνη έγραψε μεταξύ άλλων:

«Ένα παραμύθι για μικρά παιδιά που λάτρεψα, γιατί μου θύμισε τις διηγήσεις των γιαγιάδων ή των μαμάδων του παλιού καιρού. Τότε που η φαντασία έπλαθε ιστορίες για να προστατέψει ή να νουθετήσει τα παιδιά. Μια τέτοια ιστορία ήρθε στο νου μου, που μου διηγιόταν η δική μου μαμά, όταν ήμουν κι εγώ πολύ μικρή. Τον απλό παραδοσιακό τρόπο διήγησης ακολουθεί η Κάκια Ξύδη, που είναι άμεσος και κατανοητός ακόμα και από πολύ μικρά παιδιά, δίχως να τα τρομάξει. Και ταυτόχρονα δεν παραλείπει να βοηθήσει και τους γονείς, αναφέροντας στο τέλος του βιβλίου τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζονται τα παιδιά και σε ποιες τροφές βρίσκονται».

Η Κάκια Ξύδη γεννήθηκε ένα χειμωνιάτικο βράδυ του Δεκέμβρη στη Σελλασία Σπάρτης όπου και τελείωσε το Λύκειο ενώ στην Αθήνα το St. George College. Η αγάπη της για την γραφή την οδήγησαν αρχικά στο Κολέγιο Αθηνών, μετά στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και στο ΕΚΕΒΙ, όπου παρακολούθησε σεμινάρια γραφής και λογοτεχνίας. Το Δεκέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ταξίδι στην ομίχλη», το οποίο γνώρισε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από την αναμενόμενη. Αυτό της έδωσε θάρρος και ώθηση να ξεδιπλώσει για άλλη μια φορά τις πτυχές της ψυχής της και να μας δώσει ενάμιση χρόνο μετά το Μάιο του 2012 το μυθιστόρημα «Σε ελεύθερη πτώση». To  Νοέμβριο του 2013 μας εξέπληξε με την έκδοση του παιδικού της βιβλίου με τίτλο «Ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες». Και τα τρία βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οσελότος. Τα βιβλία της της έχουν δώσει την ευκαιρία να κάνει πολλές παρουσιάσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας καλεσμένη από Λέσχες Ανάγνωσης και Δήμους.Έχει δημοσιεύσει πολλές κριτικές και ήταν η κύρια ομιλήτρια σε παρουσιάσεις βιβλίων. Επίσης, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός το Μαγικό Ραδιόφωνο, που επιμελείται και παρουσιάζει μια λογοτεχνική-μουσική εκπομπή. Ζει στην Αθήνα με τον άντρα της και το γιό της και εργάζεται στο κέντρο παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη σε ιδιώτες. Λατρεύει τα ταξίδια και μοιράζει τον ελεύθερο χρόνο της μεταξύ Σελλασίας και Κύθνου. Διατηρεί το δικό της ιστολόγιο στη διεύθυνση: www.xidikakia.blogspot.com

Ακολουθήστε μας

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Σύμφωνα με το ενδιαφέρον άρθρο του Βαγγέλη Κανσίζογλου στο lavart.gr, "η απόλυτη χρονολόγηση συγκρότησης των ομηρικών επών είναι αδύνατη, εικάζεται ότι αυτά, στη μνημειώδη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, συντέθηκαν ήδη κατά τον 8o προχριστιανικό αιώνα, δηλαδή ακριβώς την...

Ερωτικό

Ερωτικό

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Ερωτικό oι πόλεις συντρίβονται λίγο πριν εκτοξευθούμε στο φως μη με κοιτάζεις έτσι μόνο δώσε μου ένα μενεξέ του απρίλη -μα είναι χειμώνας- μια σταγόνα της αυγής -μα εδώ είναι έρημος- κοίταξε από το παράθυρό σου βλέπεις ό,τι βλέπεις δεν...

Παρ’ ολίγον μέλλον!

Παρ’ ολίγον μέλλον!

Είναι εξόχως αυθαίρετη η σκέψη πως η επιλογή και η ‘διαλογή’ μπορεί να λειτουργήσει θετικά μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Θαλασσινοί θρήνοι

Θαλασσινοί θρήνοι

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Η μοναξιά, το αναπόφευκτο του θανάτου και η πανίσχυρη Μοίρα είναι θέματα που απαντώνται συχνά στην λογοτεχνία και μάλιστα συχνά σε ειδυλλιακά φυσικά τοπία. Ίσως γιατί ο αφανισμός είναι κομμάτι της υπόστασής μας και κατ’ επέκταση της φύσης...

Ικέτιδες του Ευριπίδη: «αγώνας λόγων» μεταξύ του Θησέα και του Κήρυκα

Ικέτιδες του Ευριπίδη: «αγώνας λόγων» μεταξύ του Θησέα και του Κήρυκα

- γράφει ο Φιλόλογος & Συγγραφέας Χρίστος Σοροβέλης - Στον Επιτάφιο του Θουκυδίδη ο αγορευτής Περικλής υπερασπίζεται το δημοκρατικό πολίτευμα, διότι η πόλη δεν είναι έρμαιο κάποιου ή κάποιων πολιτικών, αλλά αποφασίζει ο λαός για την τύχη του. Ο Αθηναίος πολιτικός...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Ικέτιδες του Ευριπίδη: «αγώνας λόγων» μεταξύ του Θησέα και του Κήρυκα

Ικέτιδες του Ευριπίδη: «αγώνας λόγων» μεταξύ του Θησέα και του Κήρυκα

- γράφει ο Φιλόλογος & Συγγραφέας Χρίστος Σοροβέλης - Στον Επιτάφιο του Θουκυδίδη ο αγορευτής Περικλής υπερασπίζεται το δημοκρατικό πολίτευμα, διότι η πόλη δεν είναι έρμαιο κάποιου ή κάποιων πολιτικών, αλλά αποφασίζει ο λαός για την τύχη του. Ο Αθηναίος πολιτικός...

Η τέχνη μέσα απ’ τα μάτια του Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη

Η τέχνη μέσα απ’ τα μάτια του Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη

- γράφει η Άντια Αδαμίδου -   Ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές απόψεις που κυκλοφορούν περί τέχνης και έκφρασης στην εποχή μας, μπορεί κανείς να διακρίνει ορισμένες οπτικές, οι οποίες αποτελούν αναμφίβολα μαθήματα και φιλοσοφία ζωής. Ο Δημήτρης...

«Θα πω τραγούδια όμορφα και άσματα σπουδαία»: Η Θέση της Καλεβάλα στη Weltliteratur

«Θα πω τραγούδια όμορφα και άσματα σπουδαία»: Η Θέση της Καλεβάλα στη Weltliteratur

- γράφει ο Ανδρέας Αντωνίου - Στα τελευταία μου άρθρα για τον Νεοφορμαλισμό και για τα προβλήματα που παρουσιάζει η σύγχρονη κυπριακή ποίηση, έχω υποστηρίξει πως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική/κυπριακή ποίηση είναι ο δρόμος της weltliteratur, δηλαδή τον...

3 σχόλια

3 Σχόλια

 1. Ρένα Τσαβαρή

  Στην εποχή που ζούμε τα παραμύθια αναθεωρούν την ψυχική μας διάθεση μας μεταφέρουν στην παιδική μας ηλικία.
  Όσο κι αν έχω ξεχάσει, αυτό που θυμάμαι _και έγινε αφορμή αυτό το υπέροχο παραμύθι_ ήταν πως και εγώ ήμουν μια ” Ελενίτσα” κάποτε που με κυνηγούσαν με ένα κουτάλι.

  Συγχαρητήρια στην Κάκια Ξύδη και στην Μαργαρίτα Αρβανίτη όσο και στο τοβιβλίο.νετ για την παρουσίαση των ανεμομπελάδων!

  Απάντηση
 2. Νίκος Διακογιάννης

  Μπράβο! εύχομαι ακόμη ψηλότερα, να το γνωρίσουν περισσότερα παιδιά και να ταξιδέψουν στην ιστορία του!

  Απάντηση
 3. ΚΑΚΙΑ ΞΥΔΗ

  Ευχαριστώ πολύ την Μαργαρίτα Αρβανίτη για την ιδέα και την σύνταξη της ανάρτησης και τοβιβλίο.νετ για την φιλοξενία του!
  Ευχαριστώ το Νίκο Διακογιάννη, τη Ρένα Τσαβαρή, τη Μαίρη Γκαζιάνη και όλους και όλες εσάς που αγαπήσατε την Ελενίτσα μου όσο εγώ!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου