“…η πιο σημαντική στιγμή της λογοτεχνικής μου διαδρομής ήταν όταν πήρα στα χέρια μου το πρώτο μου βιβλίο…” – Έλενα Τζαβάρα  

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Έλενα Τζαβάρα! Βιογραφικό σημείωμα  Έλενας Τζαβάρα Γεννήθηκα στην Πάτρα, και έζησα στην Αθήνα. Σπούδασα μουσική στο ωδείο, φοίτησα σε σχολή γραμματέων και εργάστηκα στον δημόσιο τομέα. Στην εφηβεία ξεκίνησα να γράφω ποιήματα πεζά, ομοιοκατάληκτα και ποιητικούς σχηματισμούς σε ένα […]
- 3.10.2021 -

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Έλενα Τζαβάρα!

Βιογραφικό σημείωμα  Έλενας Τζαβάρα

Γεννήθηκα στην Πάτρα, και έζησα στην Αθήνα. Σπούδασα μουσική στο ωδείο, φοίτησα σε σχολή γραμματέων και εργάστηκα στον δημόσιο τομέα.

Στην εφηβεία ξεκίνησα να γράφω ποιήματα πεζά, ομοιοκατάληκτα και ποιητικούς σχηματισμούς σε ένα τετράδιο. Όταν έμαθα γραφομηχανή τα αντέγραψα και έγιναν ένα λεύκωμα με τον τίτλο: «Ποιητικά στροβιλίσματα».

Η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα έγινε το 2013 όταν εγκαταστάθηκα μόνιμα στο εξοχικό μου σπίτι στην Ακράτα.

Το πρώτο μου μυθιστόρημα, με τίτλο: «Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ τον Ιούνιο του 2016. Το δεύτερο: «Το Σεντούκι των κρυμμένων μυστικών», κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2018. Το τρίτο: «Άλικο Βελούδο», τον Νοέμβριο 2019, και το τέταρτο: «Η Δίνη της Λίμνης», τον Μάιο του 2021. Εξακολουθώ να γράφω με την ίδια διάθεση και αγάπη όπως και την πρώτη φορά.

Ασχολούμαι καθημερινά, εκτός από τη συγγραφή, με τη βιβλιοφιλική ομάδα μου «ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ» την οποία στελέχωσα στα τέλη του 2019, έχει ανοδική πορεία και μέχρι σήμερα έχει φθάσει τα 6.000 μέλη. Καθώς επίσης ασχολούμαι με τη ζωγραφική, τη μουσική, τη φωτογραφία, με τη μικρόσωμη σκυλίτσα μου τη Λούνα και την ανάγνωση καλών λογοτεχνικών βιβλίων.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

1.Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;                         

-Θα ήθελα να είχα συναντήσει, τον Νίκο Καζαντζάκη.

2.Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου λογοτέχνη.

Ποιος είναι ο σκοπός του αγώνα τούτου; Έτσι ρωτάει ο κακομοίρης, συμφεροντολόγος πάντα, νους του ανθρώπου, ξεκινώντας πως η Μεγάλη Πνοή δε δουλεύει μέσα σε ανθρώπινο καιρό, τόπο και αιτιότητα.

(Ασκητική)

3.Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

-Η πιο σημαντική στιγμή της λογοτεχνικής μου διαδρομής ήταν όταν πήρα στα χέρια μου το πρώτο μου βιβλίο: «Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη».

4.Ποια πιστεύεις πως θα έπρεπε να είναι η τιμή του τελευταίου σου βιβλίου;

-Το κόστος δεν έχει τόση σημασία, όσο η αξία του έργου, καθώς το κάθε βιβλίο έχει τη δική του αξία και είναι ανεκτίμητη. Εφόσον όμως μου το ζητάτε, η τιμή πρέπει να είναι προσιτή και για τους οικονομικά αδυνάτους.

5.Γιατί γράφεις;

-Η συγγραφή και η ποίηση με αποσπούν από τη φθορά της καθημερινότητας. Έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Το φυσικό περιβάλλον της επαρχίας στο οποίο ζω, μου δίνουν χαρά  και έμπνευση για δημιουργία!

6.Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

-Στην εφηβεία ξεκίνησα να γράφω ποιήματα πεζά και ομοιοκατάληκτα σε ένα τετράδιο. Αργότερα που φοίτησα σε σχολή γραμματέων και έμαθα γραφομηχανή τα αντέγραψα και έγιναν ένα λεύκωμα. Η συγγραφή ήρθε στην ωριμότητα, καθώς στην ηλικία των είκοσι ετών, αμέσως μετά τον γάμο μου, είχα αποκτήσει δύο παιδιά, και δεν υπήρχε διαθέσιμος χρόνος για λογοτεχνία.

7.Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου; 

-Για μένα η λέξη κριτική κρύβει μεγάλη γνώση και εμπειρία. Είναι πολύ εύκολο να διαβάζουμε ένα βιβλίο και κατόπιν με μεγάλη ευκολία να κρίνουμε τον συγγραφέα για τον έναν  ή τον άλλο λόγο, που προφανώς δεν μας άρεσε. Κριτική κατά τη δική μου άποψη, μπορούν να κάνουν μόνον οι ειδικοί που διάβασαν πολλά βιβλία και ορίστηκαν αρμόδιοι γι’ αυτόν τον σκοπό. Όχι ένας οποιοσδήποτε που έτυχε να διαβάσει μερικά βιβλία. Άποψη, ασφαλώς μπορεί να έχει. Μέχρι στιγμής δεν εισέπραξα αρνητική άποψη (κριτική) για τα βιβλία μου, απεναντίας δέχτηκα πολλά θετικά σχόλια και αυτό με έχει ενθουσιάσει! Ωστόσο, εάν αυτό συμβεί, ομολογώ πως θα με προβληματίσει, και θα αναλογιστώ τον λόγο, ώστε να μην επαναληφτεί σε επόμενο βιβλίο μου.

8.Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

-Με ενοχλεί το γεγονός πως πολλά αξιόλογα βιβλία μένουν να σκονίζονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων, ενώ προωθούνται  τα βιβλία επώνυμων  συγγραφέων. Ας μην ξεχνάμε πως όλοι οι συγγραφείς από κάπου ξεκινούν για να φθάσουν στο ζενίθ της επιτυχίας τους. Εκείνο που είναι θετικό, και μου αρέσει πολύ, είναι το ότι υπάρχουν ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, αξιόλογες βιβλιοφιλικές ομάδες και ιστοσελίδες  που ασχολούνται με το βιβλίο, ώστε δίδεται η δυνατότητα στους νέους συγγραφείς να διαφημίσουν τα έργα τους και να τα μοιραστούν με το αναγνωστικό κοινό.

9.Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και τη δόξα;

-Η συγγραφή είναι ανάγκη για έκφραση, και δημιουργία. Ο κάθε λογοτέχνης καταθέτει την ψυχή του στο χαρτί. Όσο για την αμοιβή του… αυτό είναι μία πονεμένη ιστορία, και δεν ξέρω αν υπάρχει απάντηση… Ωστόσο, πιστεύω πως η συγγραφή δεν είναι επάγγελμα για να επιβιώσει κάποιος στον χώρο της λογοτεχνίας.

10.Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

-Όταν το τρίτο λογοτεχνικό μου έργο, «Άλικο Βελούδο» σε διαγωνισμό βιβλίου, πήρε το πρώτο βραβείο ως το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα 2019-2020, όντως ήταν η πιο ξεχωριστή  στιγμή και δεν περιγράφονται με λόγια αυτά τα συναισθήματα!

 

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου