“…η πιο συγκινητική στιγμή είναι όταν παίρνει κανείς στα χέρια του για πρώτη φορά το νέο του έργο” – Αικατερίνη Λεύκα

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Αικατερίνη Λεύκα, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Δρ. Αικατερίνη Λεύκα είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και το διδακτορικό της, που αφορούσε τις σχέσεις […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Αικατερίνη Λεύκα, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Δρ. Αικατερίνη Λεύκα είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και το διδακτορικό της, που αφορούσε τις σχέσεις Θρησκείας και Φιλοσοφίας στον Πλάτωνα, στο Πανεπιστήμιο Λιέγης. Μετά από μία πρώτη μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, με θέμα την έννοια της « ευδαιμονίας » στους Προσωκρατικούς και τον Πλάτωνα, συνεχίζει με μια δεύτερη έρευνα, που εξετάζει συγκριτικά αρχαίες και σύγχρονες θεωρίες του « ευ ζην » για τους πολίτες μιας Ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Ταυτοχρόνως, η Α. Λεύκα είναι μέλος διεθνών και διεπιστημονικών ερευνητικών ομάδων και επιστημονικών συλλόγων που ασχολούνται με θέματα των ενδιαφερόντων της. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια και έχει κληθεί να κάνει διαλέξεις και πανεπιστημιακά μαθήματα σε πολλές χώρες. Βιβλία και άρθρα της έχουν εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες ή βρίσκονται υπό έκδοση.

Λέκτορας του Πανεπιστημίου Λιέγης, η Α. Λεύκα διδάσκει επίσης φιλοσοφικά και φιλολογικά μαθήματα στο Τρίτο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών, σε τρεις γλώσσες.

Η συλλογή ιστορικών διηγημάτων ΕΝΘΕΟΙ. Βίοι Αρχαίων Ελλήνων / INSPIRÉS. Vies helléniques είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Α. Λ. :  Στην πραγματικότητα, είναι τόσο πολλοί οι ποιητές και συγγραφείς, από κάθε ιστορική εποχή και τόπο του κόσμου, με τους οποίους θα ήθελα να είχα την τύχη να συζητήσω, που αδυνατώ να επιλέξω μόνο έναν!

Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη;

Α. Λ. : Διάλεξα το παρακάτω απόσπασμα ενός από τα πιο αγαπημένα μου έργα,  τον Προφήτη του Χαλίλ Γκιμπράν, που σας παραθέτω σε ελεύθερη δική μου μετάφραση:

«Όταν η αγάπη σας κάνει νόημα, ακολουθήστε την,

αν και τα μονοπάτια της είναι δύσκολα και απόκρημνα.

Και όταν οι φτερούγες της σας τυλίγουν, εγκαταλειφθείτε σ᾽αυτήν,

αν και το σπαθί που κρύβεται στα πούπουλά της μπορεί να σας πληγώσει.

Και όταν σας μιλά, πιστέψτε την,

αν και η φωνή της έχει την δύναμη να καταστρέψει τα όνειρά σας, όπως ο βοριάς ρημάζει τους κήπους σας.

Γιατί η αγάπη όπως σας στεφανώνει, θα σας σταυρώσει.

Έρχεται να σας βοηθήσει να μεγαλώσετε όσο και να ξεφορτωθείτε ό,τι περιττό.

[…]

Η αγάπη θα σας υποβάλει σε όλες αυτές τις δοκιμασίες για να μπορέσετε να γνωρίσετε τα μυστικά της καρδιάς σας και, χάρη σε αυτή την γνώση, να γίνετε ένα κομμάτι της καρδιάς της Ζωής.»

(Khalil Ghibran, The Prophet, Alfred Knopf, N. York, 1923)

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Α. Λ.:  Καθώς η συλλογή ιστορικών διηγημάτων «Ένθεοι/Inspirés» είναι το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που εκδίδω, θα ήταν ίσως υπερβολικό να θεωρήσω ότι είναι το είδος γραφής που «υπηρετώ». Εξέφρασα πολύ ευχαρίστως όσα επιθυμούσα για το συγκεκριμένο θέμα με τον τρόπο αυτό, πράγμα που υπήρξε κατά κάποιο τρόπο ένα νέο πείραμα, εφ´όσον αφιέρωσα πολλά χρόνια ήδη στην συγγραφή επιστημονικών, κυρίως φιλοσοφικών αλλά και φιλολογικών, άρθρων και βιβλίων και συνεχίζω τις ερευνητικές δραστηριότητές μου, που με συναρπάζουν. Ωστόσο πάντα με γοητεύουν οι πρωτότυπες εμπειρίες, οπότε ένα μυθιστόρημα θα μπορούσε να είναι μια καινούργια πρόκληση, αν κάποιο θέμα με εμπνεύσει.

Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Α. Λ. : Αν λάβω υπ᾽ ὀψη την ευρύτερη εμπειρία μου ως συγγραφέως βιβλίων, ανεξαρτήτως του περιεχομένου τους, νομίζω πως η πιο συγκινητική στιγμή είναι όταν παίρνει κανείς στα χέρια του για πρώτη φορά το νέο του έργο, που μόλις ήρθε στο φως. Είναι μια μοναδική αίσθηση, να δεις να υλοποιείται απτά και να μπορεί να μεταδοθεί στον κόσμο πλέον ανεξάρτητα από σένα ό,τι ξεκίνησε κάποτε ως μια απλή ιδέα στο νου σου! Δεν είναι τυχαίο, κατά την γνώμη μου, το ότι χρησιμοποιούμε συχνά τον όρο «πνευματικά τέκνα» όταν αναφερόμαστε στις δημιουργίες μας, είτε αυτές είναι καλλιτεχνικές, είτε ανήκουν σε άλλους τομείς των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Α. Λ.: Για να σας αποκαλύψω τα πάντα σχετικά με την συγγραφική μου διαδρομή, έγραφα ποιήματα, θεατρικά, διηγήματα και ξεκίνησα κάποιο πρωτόλειο μυθιστόρημα από την παιδική μου ηλικία και συνέχισα στην εφηβεία. Κέρδισα μάλιστα τα πρώτα μου χρήματα όταν πήρα το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος του περιοδικού του Ερυθρού Σταυρού, στα δεκαπέντε μου. Η ενασχόληση με δοκίμια ξεκίνησε στο Λύκειο και κατόπιν, από την αρχή των Πανεπιστημιακών μου σπουδών ως σήμερα ανέπτυξα κυρίως στην επιστημονική συγγραφή. Κατά καιρούς, ένα έντονο συναίσθημα, ένα σημαντικό γεγονός, μια ιδέα έβρισκαν τον δρόμο τους για να περάσουν σε στίχους. Οι «Ένθεοι/Inspirés» αποτελούν κατά κάποιο τρόπο μια «επιστροφή στις ρίζες» και πραγματοποιούν μια βαθύτερη επιθυμία να συνδυάσω κάποτε στην ζωή μου την επιστημονική με την λογοτεχνική γραφή.

Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Α. Λ.: Όλες οι κριτικές στάσεις, θετικές ή αρνητικές, κινούν το ενδιαφέρον και την προσοχή μου, γιατί πιστεύω πως πάντα υπάρχει κάτι που μπορεί να αποκομίσει κανείς από αυτές, που να τον ενθαρρύνει να συνεχίσει ή να τον βοηθήσει να δει καθαρότερα κάτι που ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτεί και ενδεχομένως να επανατοποθετηθεί απέναντί του. Και στους δύο αναγνώστες λοιπόν θα εξέφραζα πρώτα τις ευχαριστίες μου και θα προσπαθούσα με περαιτέρω ερωτήσεις να καταλάβω καλύτερα την άποψη που θέλησαν να μου μεταδώσουν, ώστε να την λάβω υπ᾽όψη μου στο μέτρο που θα κρίνω κατάλληλο.

Γιατί γράφεις;

Α. Λ. : Γιατί επιθυμώ να εκφράσω μια εμπειρία, ένα συναίσθημα, μια ιδέα που γεννιέται μέσα μου και αίφνης γίνεται απαραίτητο να περάσει στο χαρτί. Όλη η δημιουργική διαδικασία, που σε καλεί να συγκεντρωθείς σε αυτήν για να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου, ώστε να προσδιοριστεί όλο και πιο ξεκάθαρα και ικανοποιητικά η συγκεκριμένη μορφή του κειμένου είναι μια εμπειρία μοναδικής έντασης και απόλαυσης. Νιώθω τότε απόλυτα… ζωντανή! Και βέβαια, όπως είπα παραπάνω, η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, με την έκδοση του κειμένου, συμπληρώνει και επιβραβεύει με τον ωραιότερο τρόπο όλους τους κόπους, τις δυσκολίες και την αγωνία που αναπόφευκτα περνά κανείς επίσης στην πορεία ως εκεί.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Α. Λ.: Δεν θεωρώ πως είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές σε κανέναν για κάτι τόσο προσωπικό. Νομίζω ότι σε θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας ο καλύτερος σύμβουλος του καθενός είναι η καρδιά του, που τον ωθεί αυθόρμητα να προχωρήσει σε έναν τέτοιο δρόμο ή όχι.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Α. Λ. : Δεν με εκφράζει ουσιαστικά κανένας από τους τρεις αυτούς ρόλους, χωρίς να σημαίνει αυτό πως αρνούμαι να ακούσω την όποια κριτική ή τις παρατηρήσεις του κοινού. Αν καλούμαι να δώσω έναν ορισμό, θα έλεγα μάλλον πως ο αναγνώστης του κάθε έργου μου είναι ένας συνάνθρωπος ο οποίος μου κάνει την τιμή να δεχτεί να μοιραστεί το κείμενο που σκέφτηκα να γράψω και να του προτείνω.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Α. Λ. : Τι σε έκανε να στραφείς στην δημοσιογραφία που σχετίζεται με την λογοτεχνία και από πότε ασχολείσαι με αυτήν;

Ευχαριστώ για την προσοχή που αφιέρωσες στο έργο μου και σε μένα. Καλή συνέχεια σε σένα και σε όλους τους αναγνώστες σου.

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη αγαπητή μας συγγραφέα Αικατερίνη Λεύκα. Εύχομαι πάντα εμπνευσμένες να είναι οι γραφές σου και να έχεις μονάχα επιτυχίες στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου, θεωρώ πως είμαι αποκλειστικά και μόνο ένας ανήσυχος συγγραφέας ο οποίος δημιούργησε τη συγκεκριμένη στήλη ώστε να έρθουν περισσότερο κοντά οι συγγραφείς και οι αναγνώστες. Κι όπως διαπίστωσα στο πέρασμα των χρόνων,-αρθρογραφώ έντονα την τελευταία δεκαετία, ενώ αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί από την ηλικία των 12 ετών-, μες απ’ αυτή την διαδικασία βάζουμε αυθόρμητα όλοι μας (συνεντευξιαζόμενοι και αναγνώστες) το προσωπικό μας πετραδάκι, κάνοντας ομορφότερη και θελκτικότερη την Λογοτεχνία!

Υγεία εύχομαι σε όλους και πάντα όμορφα λογοτεχνικά ταξίδια!

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου