“…Η συγγραφή για εμένα είναι διατύπωση συναισθημάτων…” – Παύλος Γαβαλάς

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι o συγγραφέας Παύλος Γαβαλάς! Βιογραφικό Ο Παύλος Γαβαλάς γεννήθηκε στις 19/11/1995 στο Ρέθυμνο Κρήτης, πόλη στην οποία ζει. Είναι αριστούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ επαγγελματικά απασχολείται ως σερβιτόρος. Το 2020 συνέγραψε την πρώτη του νουβέλα “Τα […]
- 20.10.2022 -

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι o συγγραφέας Παύλος Γαβαλάς!

Βιογραφικό

Ο Παύλος Γαβαλάς γεννήθηκε στις 19/11/1995 στο Ρέθυμνο Κρήτης, πόλη στην οποία ζει. Είναι αριστούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ επαγγελματικά απασχολείται ως σερβιτόρος. Το 2020 συνέγραψε την πρώτη του νουβέλα “Τα απόρθητα κάστρα“, για την οποία το 2021 υπέγραψε συμβόλαιο για την έκδοσή της με τις Εκδόσεις Ελκυστής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Αναμφίβολα η έκδοση του πρώτου μου βιβλίου τον Φεβρουάριο.

  1. Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Επειδή οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί δίνουν την ευκαιρία σε συγγραφείς να παρουσιάσουν το έργο τους, η γνώμη μου για αυτούς είναι θετική.

  1. Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, αυτό έγινε στην ηλικία των 24 ετών και το κείμενο αυτό εξελίχθηκε στο πρώτο μου βιβλίο.

  1. Ποια πιστεύεις πως θα έπρεπε να είναι η τιμή του τελευταίου σου βιβλίου;

Πιστεύω ότι η υπάρχουσα τιμή του, των 10€, είναι αυτή που πρέπει, καθώς κάνει το έργο προσιτό στο κοινό.

  1. Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Και τους δύο θα τους ρωτούσα γιατί τους άρεσε ή δεν τους άρεσε αυτό που διάβασαν, ώστε να καταλάβω τον τρόπο σκέψη τους.

  1. Γιατί γράφεις;

Η συγγραφή για εμένα είναι διατύπωση συναισθημάτων.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Θα τον συμβούλευα να γίνει συγγραφέας αν είναι το όνειρό του ή έκδοση ενός βιβλίου (ή βιβλίων), ενώ θα τον συμβούλευα να αποφύγει το συγγραφικό κομμάτι αν προσδοκά ότι θα βγάλει χρήματα μέσω αυτής της ενασχόλησης.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Αν το δούμε κυνικά, είναι και τρία. Πελάτες γιατί για να στηριχθεί οικονομικά το έργο ενός συγγραφέα ,ειδικά πρωτοεμφανιζόμενου που συνήθως έχει επενδύσει ένα ποσό για να εκδοθεί το έργο του, χρειάζονται και «πελάτες» ώστε να γίνει απόσβεση. Έπειτα κριτές και συμβουλάτορες, γιατί όλοι μας νομίζω ότι θέλουμε να ακούσουμε γνώμες για το έργο μας που θα συμβάλλουν στη βελτίωσή μας.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η καλύτερη κριτική ήταν από αναγνώστη που μου είπε ότι το βιβλίο μου τον καθήλωσε και το διάβασε μονομιάς, ενώ η χειρότερη ήταν από αναγνώστη που θεώρησε ότι δεν έδωσα αρκετή έμφαση σε κοινωνικά ζητήματα εφόσον μιλάμε για ένα έργο που μιλάει για τη σημερινή εποχή.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Σίγουρα άλλοι γράφουν από εσωτερική ανάγκη και άλλοι επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και τη δόξα. Θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία.

 

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης, Θεόφιλος Γιαννόπουλος, και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου