(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Σταυρούλα Γ. Νοβακίδου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Επικοινωνία: novastav.blogspot.com
Instagram: nova_sta
Facebook: Nova Sta
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς
Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;
Στο μυαλό μου έχω αρκετούς συγγραφείς και ποιητές που θα ήθελα να συναντήσω. Μία από τις αγαπημένες μου είναι η Αλκυόνη Παπαδάκη, γιατί μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος γραφής της, η οποία πολλές φορές αγγίζει τα όρια της ποίησης και δε διστάζει να μπλέκει σε όλα της τα βιβλία όμορφες εικόνες της φύσης.
Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη;
«Αυτοί, οι ελάχιστοι, που δε παζαρεύουν, δε θα τους βρεις στη ρούγα να διαλαλούν την πραμάτεια τους. Κατάλαβες; Αυτοί δε θορυβούν. Δεν έχουν αξίες αυτοί. ΕΙΝΑΙ αξίες! (και συνήθως δε το ξέρουν). Αλλά να σου πω κάτι; Πιο εύκολα θα βρεις στο δρόμο σου ένα διαμάντι» από το βιβλίο της Αλκυόνης Παπαδάκη με τίτλο «Βαρκάρισσα της χίμαιρας» του εκδότη Καλέντη.
Για ποια λογοτεχνική εμπειρία αγωνίζεσαι την οποία και προσδοκάς να ζήσεις στο μέλλον;
Να συναντήσω συγγραφείς που θαυμάζω και να συνομιλήσω μαζί τους.
Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;
Η γνώμη μου είναι θετική. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται μία σημαντική προσπάθεια από τους εκδοτικούς οίκους να αξιολογήσουν συγγραφικά έργα και να τα προωθήσουν στο αναγνωστικό κοινό. Παράλληλα αποτελούν και το κίνητρο για πολλούς νέους συγγραφείς να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να τις παρουσιάσουν μέσω ενός έργου (μυθιστόρημα, διήγημα, σενάριο, θεατρικό) εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον λογοτεχνικό κόσμο.
Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;
Από πολύ μικρή. Κατά διαστήματα έγραφα τις σκέψεις μου στο σε ένα ημερολόγιο, αλλά το πρώτο μου «σημαντικό» κείμενο στην Γ’ γυμνασίου, όταν η καθηγήτρια μας είπε να γράψουμε ένα υπερρεαλιστικό ποίημα. Ο τίτλος του ήταν «Στην καρδιά της άνοιξης» και είχε λάβει θετικές κριτικές από τους συμμαθητές και τη καθηγήτριά μου.
Γιατί γράφεις;
Η συγγραφή είναι μία μορφή τέχνης. Μέσα από τη τέχνη οι άνθρωποι εκφράζουν τις εσωτερικές ανάγκες και ανησυχίες τους, καθώς επίσης θέλουν να περάσουν κάποια μηνύματα στον κόσμο.
Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Δε θα έλεγα σε κάποιον να αποφύγει τη συγγραφή. Αν έχει την ανάγκη να εκφράσει κάποιες ιδέες και συναισθήματα μπορεί να το πράξει μέσω της δημιουργίας. Παράλληλα, αν επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις των αναγνωστών για το έργο του και να ανταλλάξει ιδέες είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ξεκινήσει τη συγγραφή.
Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
Δεν υπάρχει κάποια που μισώ, τις αγαπώ όλες και είμαι πάντα πρόθυμη να τις απαντήσω.
Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Νομίζω, κάπου στο 7 δεδομένου της νεαρής ηλικίας μου και λαμβάνοντας υπόψη πως ”Το Γιασεμί” είναι το πρώτο μου συγγραφικό έργο.
Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Νομίζω πως οι περισσότεροι γράφουν, για να εκφράσουν μία εσωτερική τους ανάγκη. Η συγγραφή είναι ένας αρκετά απομονωμένος τρόπος δημιουργίας ενός έργου και όλες οι στιγμές συγγραφής είναι μία βαθύτερη επικοινωνία με τον εαυτό μας. Ο συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις και γεγονότα που στην πραγματική του ζωή ενδεχομένως να μην τα έχει ζήσει. Λογικό επακόλουθο είναι να αντιμετωπίζει ορισμένους από τους φόβους του, να συναντιέται με χαρακτήρες που δε θα έκανε ίσως παρέα στην κανονική του ζωή και να βιώνει συναισθήματα πρωτόγνωρα για τον ίδιο.
Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη τη θετική μου ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.
0 Σχόλια