“…η συγγραφή είναι ανάγκη εσωτερική…” – Παρασκευή Μπακέλλα

Ζηλεύω τους ποιητές που μπορούν να περικλείουν σελίδες γραπτού λόγου μέσα σε ένα στίχο τους, που γράφουν μόνο τις απαραίτητες λέξεις, που εκφράζονται με συμπυκνωμένο λόγο.

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Παρασκευή Μπακέλλα!

Επικοινωνία:

https://www.facebook.com/paraskevi.bakella

https://www.instagram.com/paraskevi_bakella/?hl=el

https://twitter.com/P_Bakella

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

 

Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Θα ήθελα να συναντήσω τη Ζυράννα Ζατέλη και να συνομιλήσω μαζί της για ώρες.

Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη;

Υπήρξε μια εποχή που νόμιζα στ’ αλήθεια δεν είχα πια άλλα δάκρυα μέσα μου, ότι το απόθεμά μου είχε ξοδευτεί, ευτυχώς όμως κάτι τέτοιες ανόητες σκέψεις δεν μένουν για πολύ, η αλήθεια δεν αργεί να βγει στην επιφάνεια. Δάκρυα υπάρχουν πάντα, αν τα έχεις πραγματική ανάγκη.

(Η Διαθήκη της Μαρίας, εκδόσεις Ίκαρος, Colin Tobin)

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Ζηλεύω τους ποιητές που μπορούν να περικλείουν σελίδες γραπτού λόγου μέσα σε ένα στίχο τους, που γράφουν μόνο τις απαραίτητες λέξεις, που εκφράζονται με συμπυκνωμένο λόγο.

Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Μόνο τα καλύτερα λόγια μπορώ να πω για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, μιας και η έκδοση του πρώτου μου μυθιστορήματος προέρχεται μετά από τη βράβευσή του στον λογοτεχνικό διαγωνισμό των Εκδόσεων Ελκυστής.

Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Η συγγραφή είναι ανάγκη εσωτερική. Αν κάποια στιγμή η ψυχή μου απαλύνει όλους τους πόνους της και δεν αισθάνεται την ανάγκη να τους μεταφράσει σε γραφή, ίσως τότε…

Γιατί γράφεις;

Για να βοηθήσω το παιδί, που κάποτε δεν έκλαψε, να λυτρωθεί.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Να γράφετε, να εκφράζεστε, να ζείτε όπως επιθυμείτε και να μην ακούτε τις συμβουλές των άλλων.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους επιθυμώ να επικοινωνήσω μέσα από τη γραφή μου.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Καθένας γράφει για τον δικό του λόγο. Είναι σημαντικό το ότι γράφει και προσφέρει σε κάποιον άλλον τη δυνατότητα να διαβάσει. Εκ των υστέρων κρίνονται όλα.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Πες μου, Θεόφιλε, αν ζούσες σε έναν πλανήτη δίχως αναγνώστες, θα συνέχιζες να γράφεις;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Θα ήθελα αρχικά να σε ευχαριστήσω για την λογοτεχνική μας συζήτηση Παρασκευή και να σου ευχηθώ να ζήσεις όλα όσα ποθείς στην συγγραφική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου, εννοείται πως θα συνέχιζα να αποτυπώνω τους λογισμούς μου στο χαρτί, ακόμη κι αν θα ζούσα σ’ έναν κόσμο που δεν θα ‘χε απομείνει κανένας αναγνώστης! Άλλωστε η συγγραφή είναι το οξυγόνο μας…

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου