Η συνθετική χωροχρονική ρευστότητα του Συφιλτζόγλου

8.11.2016

Κυριάκος Συφιλτζόγλου
Θράκα
ISBN: 978-618-51550-2-5

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία τάση σε νέους δημιουργούς, ποιητές που εμφανίστηκαν στα ελληνικά γράμματα μέσα στην κρίση, να εκπονούν ποιητικές συλλογές που διατηρούν έναν ενιαίο χαρακτήρα. Μάλιστα σε αυτές είναι δύσκολο (αν όχι -κριτικά- επικίνδυνο) να απομονωθούν επιμέρους συνθέσεις, διότι παρά την αυτοτέλεια των ποιημάτων, χάνεται ο συνθετικός χαρακτήρας της συλλογής και κατά συνέπεια το καλλιτεχνικό εγχείρημα ως σύνολο. Έτσι, επιχειρείται μία ασυνείδητη ανανέωση στη λογοτεχνία που προσφέρει πολύτιμο οξυγόνο στην ελληνική ποίηση, που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης.

Στην κατηγορία αυτή θα εντάξουμε τις -πρόσφατες σχετικά- συνθέσεις του Αχιλλέα Κατσαρού[1], της Ασημίνας Ξηρογιάννη[2], της Κωνσταντίνας Κορρυβάντη[3], του Θάνου Γώγου[4], του Σπύρου Κατηφόρη[5], του Ζήση Αϊναλή[6] και εσχάτως τη συλλογή του Κυριάκου Συφιλτζόγλου «στο σπίτι του κρεμασμένου» (Θράκα, 2015).

Στη συλλογή ο Συφιλτζόγλου συναντά ποιητικά διάσημους εκπροσώπους όλων των τεχνών μέσα από προσωπικούς εσωτερικούς διαλόγους και αναζητήσεις σε πρόζες -κατά βάση-, που αναδεικνύουν τον στιχουργικό πειραματισμό.

Ο ποιητής εμπνέεται από κριτικές, βιογραφίες και τα ίδια τα έργα τους· αξιοποιεί μία μικρή λεπτομέρεια γύρω από τη ζωή των καλλιτεχνών για να δημιουργήσει ένα σύντομο μύθο σε ποιητικά flash stories. Οι κορυφαίοι καλλιτέχνες, που εμπνέουν τη σύνθεση μέσα σε ένα σουρεαλιστικό κόσμο, ξαφνιάζουν με τον ηρωικό χαρακτήρα στη σύντομη πλοκή.

Η προσέγγιση του δημιουργού δεν είναι όμως ούτε βιογραφική ούτε κριτική. Είναι τρόπον τινά επική μέσα από τη σύνθεση ενός φενάκη βιογραφικού στιγμιότυπου/σημειώματος με κριτική ματιά υπό το αχνό φως ενός ιδιότυπου θεατρικού λυρισμού. Άλλωστε, ο πολυκειμενικός χαρακτήρας της σύνθεσης επιστεγάζει όλες τις εσωτερικές υβριδικές συνδέσεις.

Ο χρόνος και ο χώρος συσπειρώνονται και αμβλύνονται σε μία καινοφανή ποιητική ρευστότητα με χαρακτηριστικά ασπρόμαυρου φιλμ εποχής. Τα πρόσωπα/ήρωες επιπλέουν στις στιχουργικές ροές του Συφιλτζόγλου συνομιλώντας και δρώντας ή γράφοντας επιστολές. Οι εποχές και οι καλλιτέχνες μετατρέπονται σε επισκέψιμο φανταστικό "μουσειακό χώρο" όπου αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα "εκθέματα".

Δήμος Χλωπτσιούδης
Μανδραγόρας, 2016
ISBN: 978-960-592-032-6

Με μία λιτή γλώσσα ο Συφιλτζόγλου προσεκτικά σκηνογραφεί και σκηνοθετεί το χώρο δράσης· κάθε τι περιττό εξορίζεται, σαν σε σενάριο. Το παράλογο, παρά τον κίνδυνο να ξεφύγει ο ποιητής, εμποτίζει όλη τη συλλογή.

Εγείρονται, βέβαια, ορισμένες ενστάσεις απέναντι στη σκοπιμότητα δημιουργίας μίας "κλειστής" ποιητικής σύνθεσης, που μακριά από τις προσωπικές υπαρξιακές ή κοινωνικές αναζητήσεις αποτελεί μία ακόμα αυτοαναφορική στροφή της ποίησης προς τον εαυτό της, αντικρούοντας την εξωστρεφή κίνηση προς την κοινωνία και το κοινό. Εντούτοις, ο σχεδιασμός ενός ενιαίου έργου, μίας ολοκληρωμένης ποιητικής σύνθεσης, δεν καταδεικνύει απλά μία ολιστική προσέγγιση, αλλά αποκαλύπτει και τη σοβαρότητα με την οποία ο δημιουργός αντιμετωπίζει την ποιητική τέχνη.

___________________
[1] βλ. Δήμος Χλωπτσιούδης, Η ντανταϊστική παράλογη οπτική του Αχιλλέα Κατσαρού, κριτική στην ποιητική συλλογή «Cabaret Voltaire» (Μίνθη, 2016).
[2] βλ. Δήμος Χλωπτσιούδης, Η γέννηση της ποίησης σε "23 ημέρες", κριτική στην ποιητική συλλογή «23 ημέρες» (Γρβαιηλίδης, 2015).
[3] βλ. Δήμος Χλωπτσιούδης, Γυναίκα όπως λέμε μυθολογία, κριτική στην ποιητική συλλογή «Μυθογονια» (Μανδραγόρας, 2015).
[4] βλ. Δήμος Χλωπτσιούδης, Η ποιητική περιήγηση του Θάνου Γώγου, κριτική στην ποιητική συλλογή «Γλασκώβη» (Θράκα, 2014).
[5] βλ. Δήμος Χλωπτσιούδης, Η ποιητική "έκρηξη" του Σπύρου Κατηφόρη, κριτική στην ποιητική συλλογή «εξερράγη» (κουκούτσι, 2016).
[6] βλ. Δήμος Χλωπτσιούδης, Η πολιτική οπτική της "σιωπής της Σίβας", κριτική στην ποιητική συλλογή «η σιωπή της Σίβας» (Vakxikon.gr, 2016).

Κράτα το

Ακολουθήστε μας

Άγιο Αίμα, του Θοδωρή Παπαθεοδώρου

Άγιο Αίμα, του Θοδωρή Παπαθεοδώρου

Τι ρόλο έπαιξε η Τεργέστη στο προεπαναστατικό ζύμωμα, αν και κάτω από το αυστηρό βλέμμα του καγκελάριου Μέτερνιχ; Πώς φτάσαμε στην ανατίναξη στο Κούγκι και στον χορό του Ζαλόγγου; Γιατί ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων ενόχλησε τελικά την Υψηλή Πύλη και πώς θα εκμεταλλευτούν...

Σείριος

Σείριος

Σε είδα σήμερα Μυστική μου ερωμένη. Μικρή μελαγχολική απροστάτευτη με έψαχνες χωρίς να ξέρεις το γιατί σε έψαχνα σε έβρισκα σε έχανα. Και ήσουν παντού δεν ήθελα να σου μιλώ να σε αρπάξω ήθελα να καταστρέψω τη εύθραυστη ηρεμία σου Να σου γυμνώσω τα στήθη Να τα δαγκώσω...

Αργότερα, του Stephen King

Αργότερα, του Stephen King

Πόσο εύκολο είναι για έναν συγγραφέα να συνδυάζει με επιτυχία τον τρόμο, το υπερφυσικό στοιχείο και τη συγκίνηση στο μυθιστόρημά του; Όταν πρόκειται για τον μετρ του είδους, τον Stephen King, η απάντηση είναι αυτονόητη και για άλλη μια φορά το αποδεικνύει μέσα από το...

Το φως δεν επαιτεί…

Το φως δεν επαιτεί…

- γράφει η Θεοδοσία Αργυράκη - Ασαργιωτάκη - Με αλαζονεία λεηλατήθηκε, δε νικήθηκε  ότι αναστήθηκε στο φως είναι εκεί  στις παγωμένες αίθουσες κραυγάζει με τέχνης ρωμαλέα, αιώνια φωνή. __Δεν σου ανήκω, δεν είμαι εδώ θρηνούν τα ακρωτηριασμένα μέλη μου  με το ρυθμό της...

Το πείραμα, του Sebastian Fitzek

Το πείραμα, του Sebastian Fitzek

Ο Βίκτορ Λάρεντς είναι ο συγγραφέας του «Ψυχοθραύστη», μιας ιατρικής έκθεσης μ’ ένα πρωτότυπο κι ενδιαφέρον πείραμα, γραμμένο όμως με τη μορφή βιβλίου θρίλερ! Ένας καθηγητής προσκαλεί φοιτητές του με χρηματικό έπαθλο για να ανακαλύψουν τον λόγο που ο Λάρεντς έγραψε τη...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Το πείραμα, του Sebastian Fitzek

Το πείραμα, του Sebastian Fitzek

Ο Βίκτορ Λάρεντς είναι ο συγγραφέας του «Ψυχοθραύστη», μιας ιατρικής έκθεσης μ’ ένα πρωτότυπο κι ενδιαφέρον πείραμα, γραμμένο όμως με τη μορφή βιβλίου θρίλερ! Ένας καθηγητής προσκαλεί φοιτητές του με χρηματικό έπαθλο για να ανακαλύψουν τον λόγο που ο Λάρεντς έγραψε τη...

Το Γκαμπί της Βασίλισσας, του Γουόλτερ Τέβις

Το Γκαμπί της Βασίλισσας, του Γουόλτερ Τέβις

- γράφει η Κάλλη Κωνσταντινοπούλου - Σκάκι, φεμινισμός, εθισμός: μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης που κόβει την ανάσα μέχρι τη δραματική κορύφωσή της, η οποία έχει χάρη ανάλογη με το να κάνεις ματ σε τέσσερις κινήσεις.[1] «Δεν είναι το αρχαιότερο παιχνίδι στην...

Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά, της Χάρριετ Μπίτσερ Στόου

Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά, της Χάρριετ Μπίτσερ Στόου

- γράφει η Ζωή Κώτσου - Λίγα λόγια για το βιβλίο Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο μπαρμπα-Θωμάς είναι ένας νέγρος που αγαπάει όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση, είτε είναι λευκοί είτε μαύροι. Δέχεται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα του και κάνει πάντα το καλό, γιατί...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου