“…η φαντασία έχει οδηγήσει πολλούς στο να πετύχουν πολλά” – Μηνάς Τσαμπάνης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο  συγγραφέας Μηνάς Τσαμπάνης τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα: Ο Μηνάς Τσαμπάνης ξεκίνησε να γράφει και να εικονογραφεί τη δική του σειρά κόμικς από τη τρυφερή ηλικία των 15 μετά από έναν […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο  συγγραφέας Μηνάς Τσαμπάνης τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα:

Ο Μηνάς Τσαμπάνης ξεκίνησε να γράφει και να εικονογραφεί τη δική του σειρά κόμικς από τη τρυφερή ηλικία των 15 μετά από έναν συνδυασμό ασύμβατων, στο μάτι, ερεθισμάτων. Ο Sing Χίκιος αριθμεί περισσότερα από 400 τεύχη μέχρι τώρα.

   Ενώ υπηρετούσε τους τελευταίους μήνες της στρατιωτικής του θητείας στην μαγευτική Αλεξανδρούπολη, ξεκίνησε τη συγγραφή του πρώτου του μυθιστορήματος. Μια διαστημική όπερα με αρκετές επιρροές από  Άρθουρ Κλάρκ και Κάρλ Σέηγκαν.  Ο Πλανήτης του Χαμένου Παραδείσου εκδόθηκε το 2016. Θα επανεκδοθεί στο μέλλον από τις Εκδόσεις Ανάτυπο.

  Το 2017, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ανάτυπο, κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημα φαντασίας, Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών. Μια παραμυθένια, ερωτική ιστορία με πολλές σκοτεινές και σκληρές πινελιές.

  Τον Μάιο του 2018, αν όλα πάνε καλά με κάποια ζητήματα προσωπικής φύσεως, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης του Sing Χίκιου από τις Εκδόσεις Ανάτυπο. Ενός μυθιστορήματος με έντονο το στίγμα του shonen. Ένας σούπερ ήρωας που αντιτάσσεται τις σατανικές δυνάμεις της Αυτοκρατορίας Αννουνάκι ενώ προσπαθεί να προσαρμοστεί στο άκρως πολύπλοκο περιβάλλον μιας Ελλάδας που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.

 Προσωπικότητες που θαυμάζει είναι ο Άρθουρ Κλαρκ, ο Κάρλ Σέηγκαν, ο Άλαν Μουρ και η Τζ. Κ. Ροόυλιγκ ενώ διαβάζει πολλούς Έλληνες συγγραφείς που καταπιάνονται με τη Φαντασία.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Γιατί έτσι μπορώ να δραπετεύω στο δικό μου κόσμο. Καμιά φορά, ο κόσμος στον οποίο ζούμε, με απογοητεύει.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Θα τον συμβούλευα να γράφει για να αναπτύξει με δημιουργικούς τρόπους τη φαντασία του. Μια καλλιεργημένη φαντασία μπορεί να είναι η καλύτερη πυξίδα, μπορεί να μας ωθήσει στο να πετύχουμε πολλά πράγματα, αρκετά από τα οποία ίσως να τα θεωρούσαμε ανέφικτα. Η φαντασία έχει οδηγήσει πολλούς στο να πετύχουν πολλά. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική επειδή η φαντασία του τον οδήγησε στο να προκαλέσει τη μανία της θάλασσας αλλά και το σκεπτικισμό του πολιτισμού. Δεν θα συμβούλευα κάποιον να γράψει αν στοχεύει να χρησιμοποιήσει τον λόγο του στο να πληγώσει ή να προσβάλλει.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Οι Εκδόσεις Ανάτυπο με αγκάλιασαν και θεωρώ ότι έχω βρει το στέκι μου. Αν μιλάμε για το εξωτερικό… τότε θα ήθελα να δω τις περιπέτειες του Κόκκινου Μαχητή στο Shonen Jump.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Συνοδοιπόροι.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Πρόσφατα διάβασα μια πολύ καλή κριτική στο Goodreads. Εκεί όμως που ένιωσα όμορφα ήταν από μια αναγνώστρια που μου έστειλε μήνυμα στην ιδιωτική μου αλληλογραφία στο FB. Είχε πιάσει το νόημα της ιστορίας μου. Στον αντίποδα, έχω κατηγορηθεί ότι είμαι φαντασιόπληκτος. Δεν με νοιάζει όμως τώρα πια. Μου αρέσει που είμαι έτσι. Αυτός είναι ο Μηνάς. Επί προσθέτω, μου έχουν παραπονεθεί ότι είμαι πολύ αναλυτικός στη περιγραφή μου.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Μια ερώτηση που ίσως να με ενοχλεί είναι γιατί επέλεξα να ασχοληθώ με το λογοτεχνικό είδος της Φαντασίας και γιατί μου αρέσει η Επιστημονική Φαντασία με την έννοια ότι αυτά τα είδη τα διαβάζουν… παιδιά (εδώ ξερνάνε και οι πάπιες). Ήταν μια ερώτηση που την άκουγα συχνά πυκνά όταν ήμουν φαντάρος, περίοδος που είχα ξεκινήσει τη συγγραφή του Πλανήτη του Χαμένου Παραδείσου. Δεν ήταν και τόσο καλοπροαίρετος (και κομψός) ο τρόπος που μου έκαναν την ερώτηση αυτή.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Με άριστα το 10, θα έβαζα ένα τέσσερα και μισό. Και αυτό γιατί δεν ‘’τολμάω’’ να γράψω κάποιες εξελίξεις στην ιστορία από φόβο μη λογοκριθώ. Και όπως και εσύ θα ξέρεις, και μάλιστα πολύ καλύτερα από μένα, ένας συγγραφέας οφείλει να τολμάει και να στραπατσάρει τον εαυτό του (παραπέμπω στον Στήβεν Κίνγκ και στον Κλαίβ Μπάρκερ). Θα το διορθώσω όμως αυτό!

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Είμαι ακόμα σπουργιτάκι αλλά θέλω να πιστεύω ότι όταν αναφέρεται το άτομό μου, γίνεται με συμπάθεια και για τους σωστούς λόγους.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Οι καριέρες χτίζονται, διαλύονται και, εφόσον υπάρχουν κότσια, ξαναχτίζονται. Σίγουρα με τρομάζει πολύ η ανεργία. Ο μεγαλύτερος μου φόβος όμως δεν απαντάται στους επαγγελματικούς κόλπους (και ζητώ συγνώμη που βγαίνω εν μέρει εκτός θέματος). Αυτός είναι να χάσω τα πρόσωπα που αγαπάω όσο  τίποτα στο κόσμο… Την μητέρα μου (κορούλα μου) και τον αδελφό μου (γιό μου). Μια πολύ όμορφη στιγμή που βίωσα πρόσφατα ήταν όταν εκδόθηκε η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών από τις Εκδόσεις Ανάτυπο. Ο εκδότης μου, Αχιλλέας Τριαντόγλου και η ομάδα του έκαναν  υπέροχη δουλειά και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Θα έλεγα και για το πρώτο μου βιβλίο που είχε εκδοθεί παλιότερα από άλλο εκ. οίκο, τον Πλανήτη του Χαμένου Παραδείσου αλλά η έκδοσή του δεν με ικανοποίησε. Θα επανεκδοθεί στο μέλλον από τις Εκδόσεις Ανάτυπο. Ανυπομονώ όμως να γνωρίσετε τον Sing Χίκιο, τον Κόκκινο Μαχητή… τον δικό μας σούπερ ήρωα. Τον Μάιο, αν όλα πάνε καλά, θα παραδοθεί η ιστορία του στον Αχιλλέα για να κάνει τα μαγικά του πάλι. Θα το προωθήσουμε και στο εξωτερικό… Πράγμα που μας οδηγεί στο πραγματικά μεγάλο μου όνειρο… Θέλω να δω τον Sing Χίκιο ως ανιμέ.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Χε-χε-χε! Για πες μου, φίλε Θεόφιλε… Σε πλησιάζει η Μάρβελ ή η DC και σου δίνεται η ευκαιρία να γράψεις ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα (graphic novel). Τι θα επέλεγες να γράψεις; Ποιόν θα επέλεγες για την εικονογράφηση; Με την έννοια ότι το στυλ του ταιριάζει περισσότερο στο ύφος της ιστορίας σου.

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Τις ιστορίες του Wolverine φυσικά! 🙂

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου