(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Μαρία Τσακιρίδου!

Λογοτεχνικό Βιογραφικό
Η Μαρία Κ. Τσακιρίδου γεννήθηκε στην Ξάνθη και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η Κατερίνη και τα δύο χωριά της, ο Λόφος Ελασσόνας και η Χωριστή Δράμας, αποτελούν πάντοτε σημεία αναφοράς της.
Είναι απόφοιτη του Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ. Κάτοχος πτυχίου Ειδικού Αρμονίας. Συνεχίζει τις μουσικές της σπουδές στην κλασική κιθάρα και τη φωνητική. Μιλάει δύο γλώσσες, Αγγλικά και Γερμανικά. Συμμετείχε σε πανεπιστημιακές ανασκαφές του ΑΠΘ, όπως στη Βεργίνα και στο Δίον. Εργάστηκε ως αρχαιολόγος σε αρκετές ανασκαφές ανά την Ελλάδα.
Το παραμύθι Η Ντο και τα μαγεμένα πινέλα αποτελεί την πρώτη της συγγραφική απόπειρα για μια περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο της φαντασίας.
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς
- Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;
Τον «Ποιητή του Αιγαίου» Οδυσσέα Αλεπουδέλη, τον Νομπελίστα μας Οδυσσέα Ελύτη. Ήταν το 1996 όταν ο φιλόλογός μας μάς ανακοίνωσε το θάνατό του! Άξιον Εστί, Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας, Τα Ρω του Έρωτα, το Μονόγραμμα.
Πόσο επίκαιρος!
- Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;
Λέγεται πως κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του ένα παιδί. Το παιδικό παραμύθι ήταν για μένα ένα γλυκό «στοίχημα». Ήθελα να ανακαλύψω αν η μικρή Μαρία υπάρχει ακόμα! Αγαπώ τα ιστορικά μυθιστορήματα. Κρυφή μου (όχι πια!) επιθυμία είναι να ολοκληρώσω αυτό που ήδη ξεκίνησα.
- Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;
Στην εφηβεία. Ποτέ, όμως, δεν το ολοκλήρωσα!
- Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;
Αγαπώ τη συγγραφή όσο την αρχαιολογία και τη μουσική. Εύχομαι να συνδυάζουμε ό, τι αγαπάμε!
- Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;
Καλοδεχούμενη η οποιαδήποτε κριτική! Θα τους ευχαριστούσα και τους δύο.
- Γιατί γράφεις;
Μέσω της γραφής «συνομιλείς» με τον εαυτό σου και ανακαλύπτεις κρυφές πτυχές του! Μοιράζεσαι τις σκέψεις σου με τους συνανθρώπους σου! Νιώθεις δημιουργικός και συνάμα ελεύθερος!
- Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Σε καμία περίπτωση δεν θα απέτρεπα κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής. Εύχομαι όσοι το επιθυμούν να το κάνουν πράξη! Η συγγραφή θέλει ψυχική δύναμη. Θέλει τόλμη να εκφράζει κάποιος τις αξίες και τα ιδανικά του!
- Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
Αρνητική, καμία! Ίσως φοβούνται να μου την εκφράσουν (αστειεύομαι) !! Η καλύτερη προέρχεται από έναν αξιόλογο μουσικό, όμως, είναι ακόμα πολύ νωρίς να σας την αποκαλύψω! Θα σταθώ μόνο στο ότι οι έως σήμερα θετικές κριτικές μου δίνουν δύναμη για τη συγγραφή ενός δεύτερου παραμυθιού.
- Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Αρμόδιοι να απαντήσουν στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι όσοι έχουν διαβάσει τη «Ντο και τα μαγεμένα πινέλα»! Εύχομαι να άγγιξα και ακόμα καλύτερα να ξεπέρασα τις προσδοκίες τους!
- …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Οι ρόλοι κ. Γιαννόπουλε αντιστρέφονται! Θα ήθελα, σας παρακαλώ, να μου πείτε ποια είναι τα συστατικά μιας επιτυχημένης συγγραφικής πορείας!
Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ αγαπητή μου Μαρία Τσακιρίδου για την όμορφη λογοτεχνική μας συζήτηση! Εύχομαι πάντα χαρές και έμπνευση στην συγγραφική σου διαδρομή!
Σχετικά με το ερώτημά σου, προσωπικά πιστεύω πως όλα ξεκινούν από το τι θεωρεί ο εκάστοτε συγγραφέας ως επιτυχημένη πορεία. Οι στόχοι μας είναι άλλωστε αυτοί που καθορίζουν τον δρόμο μας.
Με αυτό ως δεδομένο, θεωρώ πως δεν υπάρχουν συστατικά, άλλα στάδια προς την επίτευξη του στόχου. Ξεκινώντας με την ολόψυχη αφιέρωση των λογισμών του συγγραφέα στο χαρτί και συνεχίζοντας με αυτό που στέκει ως η αναγνώριση της προσπάθειάς σου: Η αγκαλιά των αναγνωστών που θα περιπλανηθούν αυθόρμητα στην πλοκή του έργου σου και θα νιώσουν ολοκληρωτικά κάθε συναίσθημα που θέλησες να τους μεταφέρεις.
Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη τη θετική μου ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.
0 Σχόλια