“…θα μπορούσα να πω ότι ο κάθε αναγνώστης είναι ένας ξεχωριστός παρατηρητής της ψυχής μου” – Θάνος Κουλουβάκης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Θάνος Κουλουβάκης, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Θάνος Κουλουβάκης γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Θάνος Κουλουβάκης, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θάνος Κουλουβάκης γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Τρόποι Επικοινωνίας:

Facebook: Θάνος Ι. Κουλουβάκης

Mail: [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

Γιατί γράφεις;

Γράφω διότι έχω την ανάγκη να το κάνω. Η συγγραφή με βοηθά να εκφράζω τα συναισθήματά μου και να τα κατανοώ – σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό μέσω μίας συζήτησης. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι συγγραφείς γράφουν διότι το έχουν ανάγκη· λες και αν δεν καταθέσουν τις σκέψεις τους στο χαρτί δε μπορούν να ζήσουν. Έτσι αισθάνομαι· ότι δίχως την προσφιλή μου ενασχόληση δε μπορώ να ζήσω.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Θεωρώ ότι οι συγγραφείς και οι ποιητές δεν επιλέγουν να γίνουν συγγραφείς και ποιητές, αντίστοιχα. Δε θα συμβούλευα κανένα να γίνει συγγραφέας – ή ποιητής· αν, ωστόσο, έβλεπα κάποιον να ασχολείται αρκετά με τη συγγραφή εν γένει – επειδή την αγαπά πραγματικά – θα τον παρότρυνα να κάνει τα πρώτα του βήματα στους λογοτεχνικούς κύκλους και θα τον στήριζα με όσα μέσα διαθέτω – πράγμα που ήδη έχω κάνει για ορισμένους ανθρώπους.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ και υπηρετώ την ποίηση· ανέκαθεν τη λάτρευα. Πλάθοντας ποιήματα αισθάνομαι ότι μπορώ να καταθέσω μικρά κομμάτια της ψυχής μου σε κάθε ένα από αυτά. Τα ποιήματα αποτελούνται από συσσωρευμένα συναισθήματα για εμένα και έχουν ένα μαγικό τρόπο να με ταξιδεύουν. Βέβαια, έχω γράψει μερικά διηγήματα και ένα τελειωμένο μυθιστόρημα, εν τούτοις αγαπώ λιγάκι περισσότερο τα ποιήματά μου – ενδεχομένως διότι έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική αξία για μένα.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες μου είναι εν δυνάμει άνθρωποι δικοί μου. Θεωρώ ότι εφόσον κάποιος επιλέγει να με διαβάσει – να ανακαλύψει κρυφές πτυχές μου – επιδιώκει να ταυτιστεί με τον συναισθηματικό μου κόσμο. Θα μπορούσα να πω ότι ο κάθε αναγνώστης είναι ένας ξεχωριστός παρατηρητής της ψυχής μου. Επομένως, η κριτική του με επηρεάζει ιδιαίτερα διότι αισθάνομαι ότι κρίνονται πολλές διαστάσεις του Θάνου – πολλές διαστάσεις του εαυτού μου.

Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Δε θα μπορούσα να ξέρω τι πιστεύουν όλοι οι αναγνώστες μου για εμένα. Με όσους έχω μιλήσει προσωπικά, έχω καταλάβει ότι εκτιμούν το έργο μου και εμένα – από τα λεγόμενά τους. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω σκεφτεί τι πιστεύουν οι αναγνώστες για εμένα· πιο πολύ με απασχολεί τι πιστεύουν για το έργο μου. Σίγουρα θα ήθελα να με εκτιμούν γι’ αυτό που κάνω, διότι το αγαπώ πολύ.

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Με ενοχλεί να με ρωτούν πως αποφάσισα να γράψω μία ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή και να την εκδώσω. Νομίζω ότι η απάντηση είναι δεδομένη· η ανάγκη μου να γράφω – όπως αναφέρω και παραπάνω – ήταν έμφυτη. Ξεκίνησα να γράφω ποίηση από την ηλικία των 14. Επομένως, η έκδοση απλώς αποτελεί ένα παραπάνω βήμα στην προσπάθειά μου να εκφραστώ.

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Όσο τετριμμένο κι αν ακουστεί αυτό που θα πω, δε θα μπορούσα να βαθμολογήσω τον εαυτό μου αλλά ούτε και κανέναν άλλο ποιητή. Θεωρώ ότι η ποίηση δε μπορεί να βαθμολογηθεί σε μία ορισμένη κλίμακα. Αν κάποιος επιχειρήσει να το κάνει αυτό, μάλλον δεν μπορεί να την κατανοήσει και γι’ αυτό επιλέγει να την κρίνει στυγνά. Για εμένα, το έργο του εκάστοτε ποιητή – και το δικό μου – είναι επιτυχημένο εάν γεννά συναισθήματα στον αναγνώστη. Η ποίηση είναι συναίσθημα.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Θέλω να πιστεύω ότι γράφουν επειδή το έχουν ανάγκη· επειδή έχουν ανάγκη να εκφραστούν και να δώσουν την ευκαιρία στους αναγνώστες να ταυτιστούν μαζί τους. Δε μπορώ να φανταστώ ότι ένας ποιητής σκέφτεται μονάχα κερδοσκοπικά. Αν κάποιος καλλιτέχνης, εν γένει, σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο νομίζω ότι υποβαθμίζει την τέχνη – και η ποίηση είναι μία μορφή τέχνης. 

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Νομίζω ότι αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι το ενδεχόμενο να μη λάβω την αποδοχή του κόσμου. Γνωρίζω, βέβαια, ότι τα γραπτά μας ποτέ δε θα αρέσουν σε όλους τους αναγνώστες· εν τούτοις, θα ήθελα πραγματικά να εμπνεύσω τους ανθρώπους – μέσω του έργου μου. Το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να μπορώ να κάνω σε όλη μου τη ζωή μονάχα αυτό που αγαπώ – να γράφω. Πράγμα δύσκολο – αν όχι αδύνατον.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Έχει ένας νέος συγγραφέας την ευκαιρία να διαβαστεί και να “πετύχει” με βάση τα σημερινά δεδομένα;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη λογοτέχνη μας Θάνο Κουλουβάκη, σου εύχομαι όμορφα λογοτεχνικά ταξίδια στο συγγραφικό σου μονοπάτι.

Σχετικά με την ερώτησή σου, πιστεύω πως όποιος αγωνίζεται ολόψυχα γι’ αυτό που ποθεί, αργά ή γρήγορα θα βιώσει όσα αξίζει, ανεξαρτήτως των δυσκολιών της εποχής μας.

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου