“…θεωρώ πως το να σε στηρίζει ο τόπος σου είναι πολύ σημαντικό ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις έπειτα παραπέρα!” – Εύη Δουργούτη

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Εύη Δουργούτη! Λογοτεχνικό Βιογραφικό Η Εύη Δουργούτη γεννήθηκε το 1992 στο Σουφλί Έβρου, απ’ όπου κατάγεται και όπου ζει μόνιμα. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος «Δημιουργική Γραφή» στο Ελληνικό Ανοιχτό […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Εύη Δουργούτη!

Λογοτεχνικό Βιογραφικό

Η Εύη Δουργούτη γεννήθηκε το 1992 στο Σουφλί Έβρου, απ’ όπου κατάγεται και όπου ζει μόνιμα. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος «Δημιουργική Γραφή» στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο κόρες. Από πολύ μικρή αγαπάει  τη λογοτεχνία κι έχει πειραματιστεί με διάφορα είδη γραπτού λόγου ενώ διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις. Από τις Εκδόσεις Πνοή κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της «Ο χορός της φωτιάς» (2018) και «Μια στιγμή ακόμα» (2020) και το παιδικό βιβλίο «Μη θυμώνεις, βρε Θυμούλη!» (2021).

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Την πρώτη παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου! Έγινε στην πόλη μου, στο Σουφλί, τον Οκτώβριο του 2018 με πολλούς αγαπημένους μου ανθρώπους κοντά μου αλλά και έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που στήριξαν και αγκάλιασαν την προσπάθειά μου! Η ατμόσφαιρα ήταν υπέροχη, γεμάτη συγκίνηση! Η αγάπη που έλαβα και που συνεχίζω να λαμβάνω, είναι ανεκτίμητη για εμένα! Θεωρώ πως το να σε στηρίζει ο τόπος σου είναι πολύ σημαντικό ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις έπειτα παραπέρα!

  1. Για ποια λογοτεχνική εμπειρία αγωνίζεσαι την οποία και προσδοκάς να ζήσεις στο μέλλον;

Θα ήθελα πολύ να δω κάποιο βιβλίο μου στα ευπώλητα, να γράψω ένα best seller! Κι έπειτα, κάθε βιβλίο μου να γίνεται best seller!

  1. Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία ώστε να ανακαλυφθούν κρυμμένα ταλέντα!

  1. Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Σε πολύ μικρή ηλικία, στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου!

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ πολύ το μυθιστόρημα αλλά και γενικότερα ό, τι έχει να κάνει με τον πεζό λόγο! Πιστεύω πως δεν τα πάω καλά με την ποίηση, δεν έχω αυτό το «κάτι» που θα συγκινήσει κάποιον που θα διαβάσει ποίημά μου, αν και θα το ήθελα πολύ!

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δε μου αρέσει να με ρωτάνε με ποιον ήρωα ταυτίζομαι ή αν υπάρχουν προσωπικά βιώματα στα βιβλία μου! Άλλωστε, αν πρόκειται για κάποια αληθινή ιστορία, συνήθως δηλώνεται εξαρχής! Προφανώς και πάντα κάπου κρύβεται το ασυνείδητο του δημιουργού, θέλοντας και μη, γι’ αυτό νομίζω ότι είναι μια αδιάκριτη ερώτηση!

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Σαφώς και γράφουν από εσωτερική ανάγκη! Όσοι έχουμε έρθει σε επαφή με το χώρο των εκδόσεων, γνωρίζουμε καλά ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικά κερδίζουν χρήμα και δόξα!

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Η αλήθεια είναι πως, ζώντας στην επαρχία δεν δίνονται πολλές ευκαιρίες ώστε να έρθεις σε επαφή με ομότεχνους. Έχω γνωρίσει ωστόσο αρκετούς ανθρώπους του λογοτεχνικού κύκλου και τους έχω συμπαθήσει, δεν υπήρξε μεγάλη συναναστροφή ώστε να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις ή αντιπάθειες κι άλλωστε θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε!

  1. Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Είμαι περήφανη που είμαι ειλικρινής, προσηλωμένη στους στόχους και ενθουσιώδης, και δεν είμαι περήφανη που είμαι ανυπόμονη, παρορμητική και οξύθυμη!

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας, τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ αγαπητή μου Εύη για την όμορφη λογοτεχνική μας συζήτηση! Εύχομαι να είσαι πάντοτε το ίδιο εμπνευσμένη και δοτική και να ζεις όλα αυτά που ποθείς στην συγγραφική σου διαδρομή.

Σχετικά με το ερώτημά σου: Συνήθως επικεντρώνομαι σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με την Ελληνική και παγκόσμια ιστορία και μου εγείρουν την φαντασία!

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου