
Χρόνος, εποχές, μήνες… Έννοιες δύσκολες για ένα μικρό παιδί. Κι όμως με το βιβλίο «Κάθε μήνας ξεχωρίζει, να ‘χει κάτι να θυμίζει» της Ράνιας Τζιαμπίρη από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα για παιδιά 3+ είναι όλα πιο εύκολα.
«Κάθε χρόνο άλλες μνήμες. Πάντα δώδεκα οι μήνες… Κάθε μήνας που περνάει, άλλη εικόνα θα γεννάει.» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και περιγράφει ακριβώς το περιεχόμενο του βιβλίου. Με έμμετρο στίχο μας παρουσιάζει κάθε μήνα με τα χαρακτηριστικά του και έτσι η μάθηση γίνεται με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο. Ένα ποίημα σε κάθε σελίδα που αναφέρει τις ιδιαιτερότητες κάθε μήνα, αλλά και τις δραστηριότητες που κάνουμε ανάλογα με τον καιρό. Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το ταξίδι είναι ένα μικρό σκιουράκι, που βιώνει όλους αυτούς τους μήνες με την οικογένεια και τους φίλους του.


Πρόκειται για μια ιστορία με έμμετρο στίχο, που σαφώς είναι άκρως ελκυστικό για τα παιδιά και τα βοηθά να μαθαίνουν και να αναδιηγούνται την ιστορία μόνα τους. Το κείμενο είναι απλό και αντλεί υλικό από την καθημερινότητα των μικρών μας φίλων. Η εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου συμπληρώνει και βοηθά το κείμενο, που κάνει το παιδί να κάνει και δικές του εικόνες με τις δικές του αντίστοιχες εμπειρίες από κάθε μήνα.
Σίγουρα είναι ένα βιβλίο- εργαλείο για χέρια των νηπιαγωγών και δασκάλων των πρώτων τάξεων του δημοτικού, καθώς μπορούν να το εκμεταλλευτούν και να μετατρέψουν τη μάθηση σε παιχνίδι.

Δραστηριότητες για το σπίτι
- Μπορούμε να διαβάσουμε το βιβλίο και να φτιάξουμε αντίστοιχα δικά μας ποιηματάκια για κάθε εποχή ή μήνα με βάση αυτά που εμείς κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε να τα γράψουμε σε χαρτιά ή πολύχρωμα χαρτόνια, να τα εικονογραφήσουμε και να τα δέσουμε σαν ένα βιβλίο με εξώφυλλο και τίτλο.
- Σε ένα μεγάλο χαρτόνι κάνουμε ένα σταυρό για να δημιουργηθούν τέσσερα κουτιά. Στο κέντρο ζωγραφίζουμε ένα γυμνό δέντρο και κάθε κουτί συμβολίζει μία εποχή. Έτσι το παιδί ζωγραφίζει κάθε κουτί όπως θεωρεί πως θα ήταν ένα δέντρο, αλλά και το περιβάλλον του σύμφωνα με την εποχή.
Δραστηριότητες για την τάξη
- Μπορούμε να κάνουμε μια δραστηριότητα για κάθε εποχή. Ξεκινώντας από τον χειμώνα μπορούμε να κάνουμε ένα πείραμα και να δημιουργήσουμε το δικό μας χιόνι. Με πολυακρυλικό νάτριο και νερό δημιουργούμε χιόνι με το οποίο μπορούν άφοβα να παίξουν τα παιδιά.
- Για την άνοιξη μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα στεφάνι με λουλούδια ή ένα χάρτινο χελιδόνι. Για το καλοκαίρι, μπορούμε να κάνουμε sensory play με λεκάνες με νερό και άμμο, όπου μέσα έχουμε ρίξει διάφορα καλοκαιρινά αντικείμενα. Τέλος για το φθινόπωρο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη χάρτινη ομπρέλα όπου μέσα θα γράψουμε τα ονόματά μας.
- Ακόμη, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας ποίημα για τις εποχές ή τους μήνες.
- Σε τέσσερα μεγάλα χαρτόνια γράφουμε τις εποχές και έχουμε καρτέλες που απεικονίζουν διάφορες καταστάσεις των εποχών, όπως θάλασσα, χιόνι, σκούφους, ομπρέλες και άλλα και καλούμε τα παιδιά να αντιστοιχήσουν τις καρτέλες με τις εποχές.
- Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο χάρτινο άνθρωπο και χάρτινα ρούχα και να δίνουμε διάφορες καταστάσεις στα παιδιά, όπως «Κάνει παγωνιά. Τι θα φορούσαμε;». Τα παιδιά θα πρέπει να ντύνουν κάθε φορά τον άνθρωπο με τα κατάλληλα ρούχα.

Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.
0 Σχόλια