“…κάθε φορά έχω το ίδιο άγχος, το ίδιο χτυποκάρδι, την ίδια συγκίνηση, σαν αν είναι η πρώτη φορά” – Χρύσα Ζανεσή Αλεξάκη

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Χρύσα Ζανεσή Αλεξάκη, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Χρύσα Ζανεσή Αλεξάκη γεννήθηκε στην Κρήτη και από την ηλικία των δώδεκα χρόνων ζει μόνιμα στη Ρόδο. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Χρύσα Ζανεσή Αλεξάκη, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Χρύσα Ζανεσή Αλεξάκη γεννήθηκε στην Κρήτη και από την ηλικία των δώδεκα χρόνων ζει μόνιμα στη Ρόδο. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά δύο αξιολάτρευτων εγγονιών. Από μικρή ήταν δραστήρια, ρομαντική και ονειροπόλα. Δεν της αρέσει να ταξιδεύει παρά μονάχα σε κάτασπρες θάλασσες, όπως παρομοιάζει τις λευκές σελίδες όπου γράφει.

Έχει δύο μεγάλες αγάπες. Την κομμωτική, όπου και διατηρεί μια επιτυχημένη επιχείρηση και τη συγγραφή. Γράφει μυθιστορήματα, παιδικά διηγήματα, αφηγήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, και ποιήματα σε δεκαπεντασύλλαβα. Έχει βραβευτεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το διήγημα «Άρωμα ελευθερίας» και από την Εταιρία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου για το «Ασήκωτη η προσμονή».

Αρκετά από τα διηγήματά της υπάρχουν σε συλλογικές εκδόσεις. Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και έχει λάβει μέρος σε αρκετές επιτυχημένες παραστάσεις. Έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοράσεις, και εφημερίδες. Από τις Εκδόσεις Δυάς κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα «Σερφάρω αγάπη μου… Σερφάρω», «Έρωτας με χρώμα φεγγαριού», «Έρωτας Δυνάστης» και «ΖΗΝΟΒΙΑ». Από τις Εκδόσεις Πνοή κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Ους ο Θεός… ΧΩΡΙΖΕΤΩ».

Το νέο της μυθιστόρημα «Στο Σημείο 12» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ζενίθ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν… Θα έλεγα πως είμαι ανήσυχο πνεύμα και συνεχώς ψάχνω και πειραματίζομαι γύρω από τη συγγραφή. Γράφω ποιήματα κατά προτίμηση δεκαπεντασύλλαβα αν και με εκφράζει και η ελεύθερη ποίηση. Μου αρέσει η συγγραφή παιδικών ιστοριών. Ιστορίες που θα δώσουν το  έναυσμα στα παιδιά να αναρωτηθούν και να τους δημιουργηθούν απορίες ώστε να μείνει αποτυπωμένη στο μυαλό τους η ιστορία που διάβασαν. Γράφω ακόμα θεατρικά έργα, διηγήματα και φυσικά μυθιστορήματα κοινωνικού και αισθηματικού περιεχομένου. Μυθιστορήματα βασισμένα σε αληθινά γεγονότα αλλά και σε μυθοπλασία. Το τελευταίο μου σύγγραμμα, το 6ο που ήδη κυκλοφορεί είναι ένα βιβλίου μυστήριου με τίτλο Στο σημείο 12.

Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα; Για ποια λογοτεχνική εμπειρία αγωνίζεσαι την οποία και προσδοκάς να ζήσεις στο μέλλον;

Όλες οι στιγμές που μου έχει χαρίσει η έως τώρα μικρή συγγραφική μου πορεία είναι μοναδικές. Κάθε φορά έχω το ίδιο άγχος, το ίδιο χτυποκάρδι, την ίδια συγκίνηση, σαν αν είναι η πρώτη φορά που θα κρατήσω στα χέρια μου ένα ακόμα δικό μου πνευματικό παιδί.

Μμμ! Για ποια εμπειρία αγωνίζομαι ε; Το βιβλίο μου ¨Ους ο Θεός ΧΩΡΙΖΕΤΩ¨ Έχει μία επωδό. Να κυνηγάς τα όνειρα σου!  Κι εγώ πάντα τα κυνηγάω, τις περισσότερες φορές τα υλοποιώ. Δεν θα κρύψω πως είναι όνειρο ζωής η καταξίωση μου στο συγγραφικό χώρο δίπλα σε μεγάλους και καταξιωμένους συγγραφείς.

Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Είμαι θετική σε κάθε είδους διαγωνισμό. Σου δίνει κίνητρα και σου ανεβάζει το ηθικό. Νοιώθεις ικανοποίηση  και χαρά όταν επιλεγεί το γραπτό σου. Είναι μια καλή εμπειρία που σε ωθεί  να δώσεις κάτι παραπάνω στη γραφή σου. Έχω διαγωνιστεί σε αρκετούς και έχω βραβευτεί κάμποσες φορές. Ναι θα συνεχίσω να λαμβάνω μέρος μιας και μου δίνουν την αίσθησης πως γράφω πανελλήνιες.

Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Στην ηλικία των 12 χρόνων γράφοντας ένα δεκαπεντασύλλαβο αρκετών σελίδων. Πάνω στο άψυχο χαρτί έκανα μια κατάθεση παιδικής ψυχής. Έβγαλα σε μαντινάδες όλο τον πόνο που αισθανόμουν μιας και οι γονείς με πήραν από την Κρήτη όπου γεννήθηκα και με έφεραν στη Ρόδο όπου ζω μέχρι και σήμερα. Έπειτα από αυτό το ξέσπασμα έγραφα σχεδόν καθημερινά πότε ποιήματα – μαντινάδες ή τις σκέψεις στιγμής όπου συνεχίζω έως και σήμερα να τις αποτυπώνω στο χαρτί.

Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Και τους δύο θα τους ευχαριστούσα θερμά.  Ο κάθε άνθρωπος έχει κρίση και άποψη και από μένα είναι σεβαστή. Δεν μπορώ σαν συγγραφέας να  ικανοποιήσω όλους τους αναγνώστες. Σαφώς και θα υπάρχουν και θετικές και αρνητικές κριτικές. Όχι δεν θα έκανα κάποια ερώτηση, το σίγουρο είναι πως και στις δύο κριτικές θα έλεγα ¨ευχαριστώ πολύ¨.

Γιατί γράφεις;

Γιατί μέσα από τη γραφή ζω! Γιατί μου αρέσει να ταξιδεύω πάνω σε κάτασπρες θάλασσες. Γιατί με ένα στυλό και ένα χαρτί γυρίζω ολόκληρο τον κόσμο! Γιατί η συγγραφή μου γεννά καινούργιες ελπίδες, μου δίνει δύναμη να ατενίζω με αισιοδοξία το αύριο και να ζω δυνατά το σήμερα.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πιστεύω πως σίγουρα γράφουν από εσωτερική ανάγκη  χωρίς να παραβλέπουν την δόξα. Εξάλλου σε προηγούμενη ερώτηση είπα κι εγώ πως ονειρεύομαι να σταθώ δίπλα σε καταξιωμένους συγγραφείς.  Στους πλέον καταξιωμένους το χρήμα έρχεται μόνο του.

Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Έξι χαρακτηρισμούς ε; Είμαι πολύ  αισιόδοξη, δοτική και ειλικρινής. Είμαι όμως και παραπονιάρα, παρορμητική και κλαψιάρα.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης μου μήπως και κοιμηθεί η έμπνευση μου. Τρελαίνομαι στην ιδέα πως κάποια μέρα δεν θα μπορέσω να αποτυπώσω τις σκέψεις μου στο χαρτί. Το πρώτο μου όνειρο πραγματοποιήθηκε όταν κράτησα στα χέρια μου το πρώτο μου βιβλίο.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!  

Αγαπητέ κύριε Γιαννόπουλε πρώτα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υπέροχη φιλοξενία σας. Η ερώτηση μου είναι πολύ απλή:  Πόσο πολύ αγαπάτε το βιβλίο τη γραφή την ανάγνωση για να δοθείτε με τόσο πάθος σε αυτά;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:

Θέλω να σε ευχαριστήσω από καρδιάς για την όμορφη κατάθεση ψυχής στην συνέντευξή μας και να σου ευχηθώ αγαπητή μας συγγραφέα Χρύσα Ζανεσή Αλεξάκη να έχεις πάντα επιτυχίες στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου,αγαπώ εξίσου την συγγραφή όσο και την ανάγνωση και αυτοσκοπός μου είναι να δίνομαι ολόψυχα και στις δυο καταστάσεις.

Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που με ώθησαν στην δημιουργία της λογοτεχνικής μου στήλης, όπου δίνεται βήμα τόσο σε ομότεχνους δημιουργούς όσο και σε αναγνώστες.

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου