Καλό ταξίδι Άγγελε…

Δημοσίευση: 15.05.2021

Ετικέτες

Κατηγορία

“Χαίρε φίλε Κώστα”. Αυτές ήταν πάντα οι πρώτες λέξεις τού Άγγελου στα μηνύματα που έφταναν στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο. Λέξεις που, δυστυχώς, θα λείψουν πια όχι μόνο από την αλληλογραφία μου. Ο Άγγελος έφυγε από κοντά μας, χτυπημένος από τον καρκίνο, ξημερώματα Σαββάτου στις 15 του Μάη. “Η περιπέτεια δεν θα ξεπεραστεί”, μου είπε την τελευταία φορά που μιλήσαμε χωρίς όμως ίχνος ηττοπάθειας. Το κεφάλι το κρατούσε πάντοτε ψηλά και το μυαλό του πάντα σε εγρήγορση…

Συνεργάτης τής ιστοσελίδας τοβιβλίο.net για πολλά χρόνια, τα κείμενά του πάντοτε ξεχώριζαν. Γραμμένα προσεκτικά, λέξη προς λέξη, πάντα γεμάτα με το πάθος τού ανθρώπου που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Διψασμένος μελετητής τής λογοτεχνίας, και όχι μόνο, ήξερε πάντα να ξετρυπώνει τα πιο καλά κρυμμένα νοήματα πίσω από τις λέξεις. Εκείνο που δεν είχε ο Άγγελος ήταν ματαιοδοξία, δεν χωρούσε ούτε μέσα στο πνιγμένο από βιβλία γραφείο του ούτε μέσα στο μυαλό του. Η πένα του ακούραστη μέχρι το τέλος, δε σταμάτησε να δίνει στον κόσμο… έναν άλλον κόσμο! Έναν κόσμο βουτηγμένο στη διανόηση κι απαλλαγμένο από παρωπίδες. Αυτός ήταν ο Άγγελος Πετρουλάκης.

Καλέ μου φίλε, σε χαιρετώ. Πάντα θα έχω κρατημένα στη μνήμη μου τις συζητήσεις μας και στο ταχυδρομείο μου τα μηνύματά σου. Χαίρε φίλε…

Όλα τα άρθρα του Άγγελου Πετρουλάκη μπορεί να τα μελετήσει κανείς εδώ.

Από την ιστοσελίδα larissapress.gr, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση του υλικού, αντιγράφουμε το βιογραφικό του.

Ο Άγγελος Πετρουλάκης γεννήθηκε το 1952 στη Λάρισα. Γυναίκα του η Μαίρη Σοφιανοπούλου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά: Τη Χριστίνα, τον Πέτρο (που δεν είναι πια στη ζωή) και τον Ιωάννη.

Η σχέση του με τη δημοσιογραφία ξεκίνησε το 1967, όταν ως μαθητής τού Γυμνασίου, άρχισε να γράφει σημειώματα, σχόλια, άρθρα στις τοπικές εφημερίδες της Λάρισας. Στη συνέχεια, μέχρι που έφυγε από τη Λάρισα (1971) γίνεται βασικός συνεργάτης τής εφημερίδας «Θεσσαλικό Βήμα» του Κώστα Γκέτσιου.

Το 1982 επέστρεψε  στη Λάρισα και μέχρι το 1986 κρατά με ψευδώνυμο το χρονογράφημα της πρώτης σελίδας στην τοπική εφημερίδα τής πόλης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Το φθινόπωρο του 1986 ανέλαβε την έκδοση του μηνιαίου περιοδικού «Θεσσαλικές Επιλογές» από το οποίο απολύεται στις 31-12-2010.

Με την έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας «larissanet», τον Οκτώβριο του 2013 γίνεται συνεργάτης της, αναβιώνοντας τη στήλη τού χρονογραφήματος με τον τίτλο «Μονολογώντας», ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με άλλες ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά τού λογοτεχνικού και κοινωνικού χώρου.

Στο ξεκίνημα της LarissaPress ο Άγγελος Πετρουλάκης βρέθηκε δίπλα μας, πρωτεργάτης στο εγχείρημα, όπου και έγραφε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η σχέση του με τη λογοτεχνία ξεκίνησε επίσης το 1967 δημοσιεύοντας ποιήματα στο λογοτεχνικό περιοδικό τής Λάρισας «Προσανατολισμοί», που εκδίδει εκείνη την εποχή ο επίσης νεαρός Δημήτρης Κουνελάκης, ανατρέποντας τον εφησυχασμό τής επαρχιακής πόλης.

Το φθινόπωρο του 1971, στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για τα 150 χρόνια από την επανάσταση του 1821, κέρδισε Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο τής Ακαδημίας Αθηνών, στην ποίηση.

Το 1981 κυκλοφόρησαν από τις «Εκδόσεις Δεδεμάδη» εφτά τόμοι με διηγήματα και νουβέλες του, που είχαν βασιστεί στα εγκληματολογικά αρχεία και χρονικά τής Ελληνικής Χωροφυλακής τής 25ετίας 1955-1980 με το γενικό τίτλο «Εγκλήματα στην Ελλάδα». Τα «Εγκλήματα στην Ελλάδα» είναι τα πρώτα που εισάγουν στην αστυνομική λογοτεχνία υποθέσεις που άπτονται των εγκληματολογικών χρονικών και παρουσιάζουν ρεαλιστικά την πορεία για την εξιχνίασή τους.

Έχει εκδώσει συνολικά 16 βιβλία:

«ΛΟΓΟΣ πρώτος» – ποίηση (1981)
«ΛΟΓΟΣ δεύτερος» – ποίηση (1984)
«ΛΟΓΟΣ τρίτος» – ποίηση (1999)
«ΛΟΓΟΣ και αιτία για ένα ταξίδι» – ποίηση (2001)
«ΛΟΓΟΣ και αιτία για μια σιωπή» – ποίηση (2001)
«ΛΟΓΟΣ και αιτία για μια θύμηση» – ποίηση (2011)
«Μου πες να κουρευτώ και κουρεύτηκα» – μυθιστόρημα – Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (2002)
«Κρυφοί έρωτες» – μυθιστόρημα – Εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (2004)
«Ζωές στο κόκκινο» – μυθιστόρημα (2010) Εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ.

Έχει γράψει τα κείμενα του φωτογραφικού λευκώματος «Μικρά αντίο» του καρδιοχειρουργού Σωτήρη Πράπα (Εκδόσεις Καστανιώτης).

Έχει σχεδιάσει, επιμεληθεί και γράψει τα κείμενα του φωτογραφικού λευκώματος του Γιώργου Μποντικούλη «ΛΑΡΙΣΑ – άνωθεν».

Πρωτοπόρος και εραστής των γεύσεων και των αρωμάτων δημιούργησε, επίσης στη Λάρισα, ως οικογενειακή επιχείρηση, το art restaurant «Να με θυμάσαι…» σε μια προσπάθεια ν’ αναπτύξει την ιστορία των καθαρών γεύσεων, του ποιοτικού ελληνικού κρασιού και της γαλήνιας ατμόσφαιρας.

Φανατικός καπνιστής, αλλά και ταξιδευτής. Η μεγάλη του αγάπη άκουγε στο όνομα «Πελοπόννησος», την οποία έχει περιηγηθεί σε δεκάδες ταξίδια του. Ταξιδιωτικά άρθρα και φωτογραφίες του έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ΕΟΤ σε καμπάνιες στο εξωτερικό και πλήθος απ’ αυτά βρίσκονται σκόρπια σε πολλά περιοδικά.

Ακολουθήστε μας

Σήμερα οι αιτήσεις δήλωσης προτίμησης για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το διδακτικό έτος 2022-2023

Σήμερα οι αιτήσεις δήλωσης προτίμησης για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το διδακτικό έτος 2022-2023

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία υποβολής αίτησης δήλωσης προτίμησης  για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών το διδακτικό έτος 2022-2023 και ολοκληρώνεται την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022. Η πρόσκληση  αφορά  εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  που είναι...

Τον Οκτώβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Τον Οκτώβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

  Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, θα γίνει προμήθεια επικαιροποιημένων εμβολίων για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωναϊού από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς σε δύο φάσεις. Προς το παρόν, δεν αναμένεται η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Σχετικά με...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Τον Οκτώβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Τον Οκτώβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

  Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, θα γίνει προμήθεια επικαιροποιημένων εμβολίων για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωναϊού από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς σε δύο φάσεις. Προς το παρόν, δεν αναμένεται η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Σχετικά με...

Η Δημοκρατία συμβαίνει!

Η Δημοκρατία συμβαίνει!

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Αν μια ιδέα είναι αυτή που χαρακτηρίζει την Ελλάδα και την ξεχωρίζει από άλλους λαούς, αυτή δεν είναι άλλη παρά η Δημοκρατία, η οποία διαφοροποίησε τον άνθρωπο κι από υπήκοο, μέσα από την υπέροχη μήτρα της, τον έπλασε πολίτη. Ως...

Ποια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία θα λειτουργήσουν με το νέο διευρυμένο Ολοήμερο πρόγραμμα

Ποια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία θα λειτουργήσουν με το νέο διευρυμένο Ολοήμερο πρόγραμμα

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) οι οποίες θα εφαρμόσουν πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2022-23 το νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου μέχρι τις 5:30 μμ (αντί 4 μμ που...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου