Καραβόσκυλος

10.03.2014

 

Διαβάστε το πρώτο μέρος της ιστορίας εδώ, το δεύτερο εδώ και το τρίτο εδώ.

- Καλύτερα να με λες καραβόσκυλο, παρά καπετάνιο. Χίλιες φορές το προτιμώ από το καπετάνιε. Ακούς καπετάνιε. Τι σχέση έχω εγώ ρε μπόμπιρα με τα πιλάφια. Τα χέρια και τα ρούχα μου βρομοκοπάνε γράσο, καμένα λάδια και σκουριά. Δεν είναι άσπρα του αφρού και δεν μυρίζουν μοσχοσάπουνο.

- Εντάξει ρε μπάρμπα, τό ‘πιασα. Άλλο πιλάφι και άλλο μάστορας. Άλλο καραβόσκυλο και άλλο καπετάνιος. Καραβόσκυλο θα σε λέω και εγώ, που το γουστάρεις.

- Καραβόσκυλο, μεταξύ μας όμως μικρέ, μην μας πάρουν με τα γιαούρτια στη γειτονιά και στα σόγια.

Είκοσι τρία χρόνια, πάσχιζε η θάλασσα να τον διαβρώσει, τον καραβόσκυλο, με όλους τους τρόπους. Τι με μακρινά ταξίδια σε μέρη εξωτικά, τι με λεφτά που οι μεροκαματιάρηδες δεν είχαν δει ούτε σε όνειρο, τι με γυναίκες και μεθύσια στα πιο απόμακρα λιμάνια του κόσμου, τι με καβγάδες και μαχαιρώματα. Τίποτα δεν κατάφερε, εκτός από μερικές χαρακιές στο πρόσωπο και το σκληρό από την αρμύρα του δέρμα. Η ψυχή του βράχος. Αμετακίνητη και καθαρή, ξεπλυμένη με ιώδιο και αλάτι. Καθαρή να λαμπυρίζει στον ήλιο.

Με αυτή την ψυχή, κράτησε το χέρι του Λιάκου, την ημέρα της κηδείας της μάνας του, και περπάτησαν μέχρι το καφενείο που οι συγγενείς και οι φίλοι θα έπιναν τον καφέ της παρηγοριάς.

Με αυτήν, όταν όλοι έφυγαν από τον καφενέ της συμφοράς και του πόνου, τον ανέβασε στα γόνατά του για να του ανακοινώσει την απόφασή του.

- Αγορίνα μου το ξέρω πως πονάς. Πως υποφέρεις τόσο όσο δεν το βαστάει η καρδιά σου. Όμως, μη σεκλετίζεσαι πασά μου, ο μπάρμπας είναι εδώ. Θα μείνει εδώ, μαγκούφης είναι, θα σου σταθεί όπως πρέπει. Μαζί θα τα καταφέρουμε και μαζί θα πάμε παρακάτω. Θα δεις...

- Εντάξει μπάρμπα, όπως το λες, του είπε ο μικρούλης και χώθηκε στην καραβοτσακισμένη αγκαλιά του, νιώθοντας ασφαλής και σίγουρος.

- Τι λες πάμε στο σπίτι ή γουστάρεις κάτι άλλο; Να σου πάρω ένα παγωτό;

- Όχι θείε, κουράστηκα, πάμε καλύτερα στο σπίτι.

Τόπε και το έκανε ο καραβόσκυλος. Το φρόντισε το παιδί όσο κανένας άλλος. Φώναξε μια γειτόνισσα να καθαρίζει το σπίτι μια φορά την βδομάδα, του μαγείρευε ο ίδιος, βολτάρανε μαζί παντού, τον έντυνε και τον σπούδαζε μόνος του. Μάνα και πατέρας μαζί.

Στο σχολείο κανόνισε με τους δασκάλους τα πρεπούμενα, τους εξήγησε ποια είναι η κατάσταση, αλλά τους ζήτησε κιόλας να κρατάνε το ίσο. Ορφανός ορφανός, αλλά πρέπει να μάθει να δουλεύει και να σκέφτεται. Δεν έχει χατίρια και ελεημοσύνες. Σαν ίσος προς ίσο με όλους. Ξηγήθηκε ο μπάρμπας και ήξερε γιατί. Στις μάχες με τη φουρτουνιασμένη του ζωή ο μικρός, έπρεπε να βγαίνει νικητής, για να μην τον πάρει η κάτω βόλτα. Για να μην ξεστρατίσει, στα βρώμικα της ζωής τα μονοπάτια.

Αλλά και ο Λιάκος τον βοήθαγε. Ήταν παιδί προικισμένο από την φύση του. Φτιαγμένο λες από υλικά δυσεύρετα και ανθεκτικά. Τον σεβόταν τον μπάρμπα και τον αγαπούσε. Η βαριά του φωνή και το θαλασσοδαρμένο του παρουσιαστικό δεν τον φόβιζε. Ποιο πολύ σιγουριά του γεννούσε στην παιδική του ψυχή, παρά φόβο.

Συνήθισαν ο ένας τον άλλο γρήγορα. Μάθανε ο ένας τα χούγια του αλλουνού και σε λίγο καιρό μπορούσαν να συνεννοηθούν με ένα βλέμμα. Λιγομίλητος ο καραβόσκυλος, αλλά και ο Λιάκος δεν πήγαινε πίσω. Το ίδιο λιγομίλητος και ακόμη παραπάνω ήταν. Περπατούσαν με τις ώρες πολλές φορές και από το στόμα τους έβγαιναν δυο τρεις απαραίτητες κουβέντες. Παρόλα αυτά, ήξεραν από πριν, τι θα κάνει ο άλλος ή τι θέλει.

- Το καλοκαίρι κανόνισα να πάω για δουλειά στο φαναρτζίδικο, του είπε ένα μεσημέρι ο μικρός. Το καλοκαίρι που τελειώνω το Δημοτικό. Θα πάω μπάρμπα για δουλειά. Και στο σχολείο λέω να μην ξαναπάω. Καλά τα μαθηματικά και η Ιστορία, αλλά δεν μου ταιριάζουνε εμένα.

- Όπως νομίζεις. Άμα δεν τα θέλεις τα γράμματα, μην το κουράζεις, μόνο... (άφησε ένα κενό παίρνοντας μια βαθιά ανάσα) μόνο να ξέρεις πως και η μαστοράντζα θέλει γράμματα. Αλλιώς είναι να ξέρεις πέντε πράματα κι αλλιώς να είσαι στουρνάρι εντελώς.

- Τι εννοείς καπετάνιε; (η πρώτη και η τελευταία φορά ήταν αυτή για την προσφώνηση).

- Καλύτερα να με λες καραβόσκυλο, παρά καπετάνιο. Τα μάτια του μπάρμπα είχαν γουρλώσει στο άκουσμα της προσφώνησης από τον μικρό Λιάκο. Χίλιες φορές το προτιμώ από το καπετάνιε. Ακούς καπετάνιε. Τι σχέση έχω εγώ ρε μπόμπιρα με τα πιλάφια. Τα χέρια και τα ρούχα μου βρωμοκοπάνε γράσο, καμένα λάδια και σκουριά. Δεν είναι άσπρα του αφρού και δεν μυρίζουν μοσχοσάπουνο.

- Εντάξει ρε μπάρμπα, τό 'πιασα. Άλλο πιλάφι και άλλο μάστορας. Άλλο καραβόσκυλο και άλλο καπετάνιος. Καραβόσκυλο θα σε λέω και εγώ, που το γουστάρεις.

- Καραβόσκυλο, μεταξύ μας όμως μικρέ, μην μας πάρουν με τα γιαούρτια στη γειτονιά και στα σόγια.

- Εντάξει, τι εννοείς όμως στουρνάρι εντελώς;

- Εννοώ πως άμα γουστάρεις μουτζούρα και σκόνη, πάρε μουτζούρα και σκόνη και δεν τρέχει κάστανο. Να πας όμως τα βράδια σε μια σχολή, να μάθεις και πέντε πράματα για την μουτζούρα. Σου κόβει η γκλάβα σου και στην σχολή θα σε βοηθήσουν να γίνεις ο “μάστορας” και όχι ένας ακόμη μάστορας. Με έπιασες;

- Καλά τα λες νομίζω, αλλά άσε με να το σκεφτώ άμα πιάσω πρώτα δουλειά και θα σου πω.

Του άρεσε του καραβόσκυλου που ο ανιψιός του είχε τα κότσια να πιάσει την ζωή από τα κέρατα από τόσο μικρός. Τον ανέβαζε στα μάτια του αλλά και τον έκανε να νιώθει σίγουρος πως τούτο το παιδί χαμένο δεν θα πάει. Γελούσε κάτω από τα μουστάκια του, αλλά δεν του έδειχνε την ικανοποίησή του για να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα.

Και δουλειά έπιασε, και πρώτος από όλους βρισκόταν στο φαναρτζίδικο και γρήγορα μάθαινε. Έγινε γρήγορα αγαπητός στο μάστορα και τους συναδέλφους του στα γύρω μαγαζιά. Αποφάσισε να πάει και στην σχολή κι ας ήταν κουραστικό για ένα παιδί στην ηλικία του. Το πρωί δουλειά, το βράδυ σχολή και διάβασμα. Ο καραβόσκυλος καμάρωνε για το ανίψι του και του το έδειχνε πια. Δεν τον φοβόταν. Τον είχε πείσει ότι χαμένος δεν πρόκειται να πάει γιατί ήταν γεννημένος μαχητής της ζωής.

- Λέω γιε μου να ξαναμπαρκάρω, του είπε ένα απόγευμα που έπιναν οι δυο τους καφέ στο πίσω μπαλκόνι. Πέρασαν τα χρόνια, μεγάλωσες και τα κουμαντάρεις περίφημα. Ανάγκη δεν με έχεις. Άσε που τελειώνουν και τα έτοιμα και πρέπει να τα αναπληρώσουμε για τα στερνά μας. Μου λείπει και η θάλασσα, δέκα χρόνια μακριά της είναι πολλά.

- Όπως νομίζεις ρε καραβόσκυλο, αν το τραβάει η ψυχή σου και δε σε κρατάει ο τόπος, τα πέλαγα σε περιμένουν.

- Τα έχω κανονίσει όλα, πήγα στην εταιρία, πλήρωσα την υπόλοιπη σχολή σου, η γυναίκα θα έρχεται μια φορά την βδομάδα να σου καθαρίζει. Όσο για το μαγείρεμα, σου έχω εμπιστοσύνη, ξέρεις να μαγειρεύεις και δεν σε φοβάμαι.

- Και πότε με το καλό;

- Σε καμιά βδομάδα...

- Καλοτάξιδος να είσαι. Όχι πως το θέλω να φύγεις αλλά δεν το θέλω να κάθεσαι δεμένος για χάρη μου στην στεριά και να σαπίζεις. Να πας μπάρμπα, να πας να γεμίσει το συκώτι σου οξυγόνο. Να πας.

- Γιε μου με ξαλαφρώνεις από ένα βάρος. Να είσαι καλά λεβεντιά μου.

Ο καραβόσκυλος έφυγε, έτρεξε να αλυχτήσει τα κύματα όπως τράβαγε η ψυχή του. Να παλέψει με την αρμύρα και την σκουριά, με το καμένο λάδι μηχανής και τα σκοτάδια του μηχανοστασίου.

Αγαλλίαση ένιωσε και γαλήνη όταν πια το κορμί του έμεινε στα βάθη του ωκεανού. Είχε καταφέρει να “ρίξει” στην κοινωνία και να παραδώσει στους ανθρώπους έναν ακόμη άνθρωπο της προκοπής. Ένα πλάσμα στολίδι και φωτεινό παράδειγμα για πολλούς.

Ο πόνος που προκάλεσε στον Λιάκο ο χαμός του ήταν μεγάλος, αλλά όχι αρκετός να τον καταβάλλει, να τον λυγίσει. Τον πένθησε καθώς έπρεπε και του άξιζε. Γνώριζε όμως πως από κάπου μακριά, από της θάλασσας τα βάθη τον καμάρωνε.

- Να είσαι καλά ρε καραβόσκυλο, να είσαι καλά εκεί που βρίσκεσαι, έλεγε κάθε φορά που κατέβαινε στο λιμάνι και πέταγε ένα γαρίφαλο στην θάλασσα, αφήνοντας ένα δάκρυ να κυλήσει από τα μάτια του. Περισσότερο από ευγνωμοσύνη παρά από λύπη. Έτσι κι αλλιώς ήξερε πως ο μπάρμπας ήταν εκεί που του άρεσε και του ταίριαζε περισσότερο.

Με την αρμύρα αντάμα και με την θάλασσα αγκαλιά.

 

του Βαγγέλη Τσερεμέγκλ​η

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Η βαλίτσα και το αλεξικέραυνο

Η βαλίτσα και το αλεξικέραυνο

Ούτε οι κατασκοπίες μού αρέσουν – χρειάζεται κάποιος να έχει μεγάλες αντοχές, τόσο σωματικές όσο και ψυχικές για ένα τέτοιο μπλέξιμο- ούτε μυστήρια και οι ίντριγκες, τα μαχαιροβγάλματα και τα τρομοκρατικά κτυπήματα πίσω από κατεβασμένες κουκούλες και οδοφράγματα από...

Νόστος

Νόστος

Η Λουκρητία αγουροξυπνημένη και πατώντας στις μύτες των ποδιών της για να μην ταράξει τον Γιάννη, προχωρά προς προς τον γωνιακό μπουφέ του δωματίου, στο σεντούκι με τις αναμνήσεις. Ανοίγει το κάτω συρτάρι και κρατά στα χέρια της μια πολύτιμη φωτογραφία, αδιάψευστο...

Το μήνυμα ελήφθη

Το μήνυμα ελήφθη

Μάταια έψαχνε να βρει τον ταχυδρόμο να τον ρωτήσει. Δεν ήταν πουθενά, ώσπου πληροφορήθηκε ότι άλλαξε γειτονιά. Μετά εξαφανίστηκε. Αγνοούμενος. Τα ίχνη του χάθηκαν για πάντα. Ίσως να γνώριζε κάτι το λευκό περιστέρι. Όταν το αντάμωσε μόνο λευκό δεν ήταν. Μαύρα τα είχε...

Η διάσταση

Η διάσταση

«Έχω μια βιβλιοθήκη» της είπα. «Αξίζει να τη δεις».  «Έλα τώρα»! απάντησε και πήρε εκείνο το ύφος το ενοχλημένο, όταν πιέζεται για κάτι που δε θέλει. «Πιστεύεις πως μπορώ να χάνω το χρόνο μου με βιβλία; Δεν με ενδιαφέρουν. Κάτι άλλο πρέπει να βρω, να περνάω τις...

Να βλέπω το Θεό…

Να βλέπω το Θεό…

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Είχε ανάγκη την παρουσία του, έστω και βουβή. Οι Παρασκευές ήταν δύσκολες, άλλαξαν όλα από τότε που εκείνος έφυγε από κοντά της μια Παρασκευή βράδυ, ένα φθινόπωρο σαν και τούτο, μουντό κι αφιονισμένο σαν τα λυσσασμένα σκυλιά που...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Να βλέπω το Θεό…

Να βλέπω το Θεό…

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Είχε ανάγκη την παρουσία του, έστω και βουβή. Οι Παρασκευές ήταν δύσκολες, άλλαξαν όλα από τότε που εκείνος έφυγε από κοντά της μια Παρασκευή βράδυ, ένα φθινόπωρο σαν και τούτο, μουντό κι αφιονισμένο σαν τα λυσσασμένα σκυλιά που...

Αυτά τα αβέβαια χρόνια

Αυτά τα αβέβαια χρόνια

Ο Παύλος δεν ήταν ξεκούραστος. Άφησε το βλέμμα του να περιπλανηθεί για λίγο στις αφίσες του φοιτητικού του διαμερίσματος και στο ομοίωμα ανθρώπινου σκελετού που στόλιζε το γραφείο του και στη σκέψη του άφηνε τον εαυτό να τον φαντάζεται να καθαρίζει τη βρωμιά που...

Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της

Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της

_ γράφει η Μαργαρίτα Κτωρίδου - «Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής σου!». Έτσι της έλεγαν όλοι. Μα εκείνη δεν ένιωθε έτσι. Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της είχε περάσει. Ξημέρωσε κι έφυγε μαζί του. Η Μένη. Πού είναι η Μένη;  Τη βρίσκει πάνω από το τραπέζι -φυσικά. Η...

8 σχόλια

8 Σχόλια

 1. Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

  Να θυσιάζεις κάτι που αγαπάς πολύ,προκειμένου να αναλάβεις ένα καθήκον που θα μπορούσες και να αποφύγεις χωρίς συνέπειες, ε δεν μπορεί θέλει δύναμη και συνείδηση. Ψυχή .
  Όταν δε, απολαμβάνεις εκτίμηση και αναγνώριση για ότι έκανες, κάπου εκεί πρέπει να βρίσκεται η γαλήνη και η ολοκλήρωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

  Απάντηση
 2. Άννα Ρουμελιώτη

  Έτσι ακριβώς θέλει δύναμη και συνείδηση θέλει ψυχή και αγάπη και ο καραβόσκυλος τα είχε και με το παραπάνω κι έτσι τα έδωσε και στον Λιάκο…οτι δίνεται μέσα από την ψυχή και με αγάπη πιάνει τόπο!!!Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια Βαγγέλη Τσερεμέγκλη!!!!

  Απάντηση
 3. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  “Αγαλλίαση ένιωσε και γαλήνη όταν πια το κορμί του έμεινε στα βάθη του ωκεανού. Είχε καταφέρει να “ρίξει” στην κοινωνία και να παραδώσει στους ανθρώπους έναν ακόμη άνθρωπο της προκοπής”
  Πριν διαβάσω το 4ο και τελευταίο μέρος το “Καραβόσκυλου” έκανα μια γρήγορη επανάληψη στα τρία προηγούμρνα – έτσι, για να ξαναπιάσω το νήμα. Το τέλος ήταν όπως το περίμενα – αγέρωχο, στιβαρό, παλικαρίσιο. Με τον Καραβόσκυλο να γέρνει για πάντα στην αγκαλιά της αιώνιας ερωμένης του, της θάλασσας, και τον Λιάκο, το βλαστάρι που φρόντισε με τόση στοργή και ευθύνη, να παίρνει τη ζωή στα γερά του χέρια!
  Φίλε μου Βαγγέλη και πάλι συγχαρητήρια για όλα – περιεχόμενο, γλώσσα και ύφος γραφής!

  Απάντηση
 4. Μαργαρίτα Αρβανίτη

  Πολύ ωραία τα είπες Βαγγέλη! Φιλοσοφημένο το κείμενό σου! Είναι μεγάλη υπόθεση όταν φτάνεις στη διαχωριστική γραμμή, στο τελευταίο “συρματόπλεγμα” της ζωής όπως αναφέρομαι για τον θάνατο σε κάποιο μου κείμενο, να υπάρχουν εκπληρωμένοι στόχοι ζωής με ουσία και πληρότητα ! Αυτό το κατάφερε ό ήρωά σου, δημιούργησε ζωή, άφησε έργο πίσω του – ένα άξιο παλληκάρι- και επί πλέον είχε μία κατάληξη ζωής…” όχι σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες” ! Ο ήρωάς σου , το καραβόσκυλο, τον δέχτηκε στην αγκαλιά του το υγρό στοιχείο , η θάλασσα, που σε αυτή ξόδεψε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του! Ολα “τακτοποιημένα” έγιναν, έτσι που δεν συμβαίνει πάντα σε όλους τους ανθρώπους! Ο δικός σου όμως απλός και καθημερινός άνθρωπος, που συνήθιζε να λέει…”Τα χέρια και τα ρούχα μου βρωμοκοπάνε γράσο, καμένα λάδια και σκουριά. Δεν είναι άσπρα του αφρού και δεν μυρίζουν μοσχοσάπουνο.” τα κατάφερε! Μπόρεσε να ζήσει την διαδρομή του σε αυτή τη ζωή και να τελειώσει …στα “μέτρα” της δικής του καρδιάς ,όπωςυπονοεί το κείμενό σου! Πολύ -πολύ όμορφα μας τα εξιστόρησες Βαγγέλη! Καλή συνέχεια στα γραπτά σου!

  Απάντηση
 5. Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

  Άννα, Βάσω , Μαργαρίτα σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αυτό που επιχειρώ με τις ιστορίες του Λιάκου, είναι να αναδείξω αυτό που λέμε καλά πρότυπα.
  Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, όπου η κακή είδηση είναι ο κανόνας, νιώθω πως η ανάγκη των ανθρώπων βρίσκεται στην αναζήτηση “καλών εικόνων” και ανθρώπων. Τίμιων, καθαρών, ντόμπρων, αξιοπρεπών και κυρίως ανθρώπων που ζουν στην πραγματική τους διάσταση.
  Ο Λιάκος και όσοι τον περιστοιχίζουν στον μικρόκοσμο της καθημερινότητας του, είναι τέτοιοι καθαροί άνθρωποι, με ευθείες και ντόμπρες συμπεριφορές.
  Είναι ότι ακριβώς χρειαζόμαστε για να αναπνεύσουμε στην πνιγηρή ατμόσφαιρα που μας επέβαλαν χωρίς καν να μας ρωτήσουν.
  Συνειδητοποιώ πως μέσω των εικόνων αυτών, προσφέρω ανάσες και αυτό με ευχαριστεί πολύ. Με κάνει να νιώθω καλά.
  Σας ευχαριστώ και πάλι.

  Απάντηση
 6. Καρυάτιδα

  Πολύ ωραία ιστορία, με την δωρικότητα που της χρειαζόταν γραμμένη!
  Θα χαρώ πολύ να διαβάσω και άλλα διηγήματά σας.

  Απάντηση
 7. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  Βαγγέλη παρά την λιτή αναφορά στον χαμό του “Καραβόσκυλου” ο τρόπος που μας την έδωσες ήταν από συναισθηματικής άποψης πολύ δυνατός. Παρακολουθώντας την διαδρομή του Λιάκου που προφανώς βαδίζει στα ίχνη του άντρα που τον μεγάλωσε με τις ίδιες αξίες που ο ίδιος έζησε, δεν μπορώ να μην σταθώ και πάλι την ντομπροσύνη των χαρακτήρων – καθώς φοβούμαι έχει εκλείψει ή εκλείπει πια – και στον θαυμάσιο πραγματικά τρόπο που χειρίζεσαι αυτού του τύπου (είδους) τον λόγο. Διαβάζοντας έχω την αίσθηση ότι μυρίζω την “μουντζούρα τα καμμένα λάδια και την σκουριά” του Καπετάνιου – Καραβόσκυλου.
  “Με την αρμύρα αντάμα και με την θάλασσα αγκαλιά.” Ωραιότατο κλείσιμο !

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Χαίρομαι Χριστόφορε που τα συναισθήματα και τα μυνήματα παιρνούν από τις χαραμάδες του λιτού λόγου και φτάνουν στην ψυχή του απαιτητικού αναγνώστη. Αν μάλιστα αυτός είναι και συγγραφέας, η χαρά μου είναι μεγαλύτερη γιατί το κριτικό και έμπειρο μάτι του με βοηθάει να βλέπω λεπτομέριες που ίσως μου ξεφεύγουν.

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου