«….με ενθουσιάζει τα τελευταία χρόνια η επιστροφή ανθρώπων όλων των ηλικιών στη λογοτεχνία και στη ανάγνωση βιβλίων» – Ψωμαδέλλη Μαριάντζελα

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη σήμερα στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι η λογοτέχνης Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη, την οποία και ευχαριστώ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα μες από το βιογραφικό της:   Βιογραφικό σημείωμα Μαριάντζελας Ψωμαδέλλη: Γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Είναι απόφοιτος της Γαλλικής […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη σήμερα στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι η λογοτέχνης Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη, την οποία και ευχαριστώ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα μες από το βιογραφικό της:

 

Βιογραφικό σημείωμα Μαριάντζελας Ψωμαδέλλη:

Γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Είναι απόφοιτος της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και κάτοχος πτυχίου Δημοσιογραφίας. Έχει εργαστεί ως αρθρογράφος σε ενημερωτικούς ιστότοπους ενώ από το 2015 εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το θέατρο Badminton και το θέατρο Στοά.

Παράλληλα, η Μαριάντζελα ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων και θεατρικών έργων. Το πρώτο της θεατρικό έργο «Η Κούκλα» απέσπασε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Μονολόγων υπό την αιγίδα του Χώρου Τέχνης 92 Art. Ο δεύτερος μονόλογός της με τίτλο «Απο..χώρισα» παρουσιάστηκε για περιορισμένες παραστάσεις στο χώρο Τέχνης 92 Art αλλά και στις θεατρικές σκηνές Vault και Επί Κολωνώ.

 Από το 2015 μέχρι σήμερα έχει διακριθεί με κείμενά της σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε όλη την Ελλάδα ενώ έχει συμμετάσχει στο Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net για το 2015 και το 2016.  Μελλοντικά, ονειρεύεται να εκδώσει το πρώτο της μυθιστόρημα αλλά και μια ολοκληρωμένη συλλογή διηγημάτων που θα περιλαμβάνει μέρος της συγγραφικής της δουλειάς μέχρι σήμερα.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ονοματεπώνυμο: Ψωμαδέλλη Μαριάντζελα

Email: [email protected]

 

Απαντήσεις ερωτηματολογίου για Συγγραφείς και Ποιητές

 

  1. Γιατί γράφεις;

Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ζει, να αναπνέει, να βιώνει συναισθήματα και γεγονότα δίχως να τα αποτυπώνει στο χαρτί. Η συγγραφή είναι η δύναμη μου, το πιο ισχυρό μου όπλο στους χαλεπούς αυτούς καιρούς. Οι λευκές σελίδες είναι οι καλύτερες φίλες μου και τα μολύβια πρόθυμοι σύμμαχοι στην καταγραφή των ατίθασων σκέψεών μου. Χωρίς την συγγραφή, δεν θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Κατά καιρούς, βάζω διάφορες συγγραφικές προκλήσεις στην πένα μου. Άλλοτε συνάπτω νέους δεσμούς αγάπης και εξάρτησης και άλλοτε συναντώ παγόβουνα που με εμποδίζουν να προχωρήσω. Μέχρι στιγμής, εκφράζομαι καλύτερα γράφοντας κοινωνικά διηγήματα και shortstories. Σε αντίθεση με τη λογοτεχνία του φανταστικού την οποία αν και σέβομαι, δεν θεωρώ πως οι γνώσεις μου πάνω στο συγκεκριμένο είδος, με καθιστούν αρμόδια να την υπηρετήσω.

 

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Δεν έχουν τόση σημασία για μένα τα ονόματα μεγάλων ή μικρότερων εκδόσεων πάνω στα βιβλία. Η ουσία είναι ο κάθε εκδοτικός οίκος να αγαπήσει, να πιστέψει, να αγκαλιάσει τη δουλειά σου και να της φερθεί με το σεβασμό που της αρμόζει. Αν πρέπει να ονοματίσω κάποιον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο, θα ήταν οι εκδόσεις «Διόπτρα» γιατί σέβονται τόσο τον συγγραφέα όσο και τον αναγνώστη βγάζοντας στην αγορά αξιόλογα βιβλία τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε επίπεδο εξωφύλλου. Βρίσκονται συνεχώς κοντά στο συγγραφέα ενισχύοντας την προσπάθεια προώθησης του έργου τους.  Ταυτόχρονα όμως δίνουν και την ευκαιρία στους αναγνώστες, μέσα από τις συχνές παρουσιάσεις βιβλίων,  να γνωρίσουν από κοντά τους συγγραφείς και τα βιβλία τους επιλέγοντας αν αυτά τους ταιριάζουν ή όχι.

 

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Ποτέ δεν σκέφτηκα τους αναγνώστες σαν πελάτες. Μιλώντας για λογοτεχνία και μικρές ή μεγαλύτερες καταθέσεις ψυχής, είναι το λιγότερο άχαρο να κάνουμε λόγο για πελατειακές σχέσεις μεταξύ αναγνωστών και συγγραφέων. Για μένα, οι αναγνώστες είναι οι προσωπικοί μου συμβουλάτορες. Πριν δημοσιεύσω οποιαδήποτε ιστορία μου, ζητάω τη γνώμη της οικογένειας και των στενότερων φίλων μου.  Από τις αντιδράσεις και τα σχόλιά τους καταλαβαίνω αν συνεχίζω να βρίσκομαι στο σωστό δρόμο.

 

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλεί αφάνταστα η αναξιοκρατία και η νοοτροπία της «προσωπικής γνωριμίας» και του ρουσφετιού που κυριαρχεί ακόμα στην Ελλάδα και δυστυχώς επεκτείνεται και στο λογοτεχνικό χώρο. Εύχομαι να δοθεί μελλοντικά περισσότερο έδαφος και να ενισχυθεί έμπρακτα η προσπάθεια νέων ταλαντούχων συγγραφέων.

Αυτό που παρατηρώ και με ενθουσιάζει  τα τελευταία χρόνια είναι η επιστροφή ανθρώπων όλων των ηλικιών στη λογοτεχνία και στη ανάγνωση βιβλίων. Η πνευματική καλλιέργεια είναι πια η μόνη μας προίκα και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε όλοι, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελός μας.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Δεν είμαι αρμόδια εγώ να βαθμολογήσω την συγγραφική μου ικανότητα. Αυτό τον ρόλο κατέχουν αποκλειστικά οι αναγνώστες μου που σε όλη τη διάρκεια της συγγραφικής μου πορείας μέχρι σήμερα διαβάζουν, ταυτίζονται, αγαπούν και μισούν τις ιστορίες  και τους ήρωές μου.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Στον δικό μου ουτοπικό κόσμο, οι συγγραφείς γράφουν από εσωτερική ανάγκη να εκφραστούν και να περάσουν τα μηνύματά τους στο αναγνωστικό κοινό. Ωστόσο, οι φωνές του ρεαλισμού διαμαρτύρονται μες το κεφάλι μου υποστηρίζοντας πως υπάρχουν αρκετοί συγγραφείς που στοχεύουν αποκλειστικά στον εύκολο εντυπωσιασμό, το χρήμα και τη δόξα με τη γραφή τους παρουσιάζοντας συχνά εύπεπτα έργα με περιτύλιγμα σοβαροφανούς κουλτούρας για να γίνονται αρεστά από μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Είμαι υπερήφανη για το πείσμα, το δυναμισμό και την αθεράπευτη ειλικρίνειά μου ενώ αντίθετα καμιά φορά δυσκολεύομαι να υποφέρω τον εαυτό μου λόγω της κυκλοθυμίας, της απαισιοδοξίας και της ακαταστασίας μου.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ένας από τους χειρότερους εφιάλτες μου είναι να ξυπνήσω μια μέρα και να μου έχει φύγει κάθε έμπνευση και διάθεση για να γράψω το παραμικρό. Θα νέκρωνα μέσα μου. Θα μου στοίχιζε πολύ.

Το ομορφότερο όνειρο που προσδοκώ να μου συμβεί στο μέλλον είναι να δω το πρώτο μου μυθιστόρημα να γεμίζει τα ράφια των βιβλιοπωλείων και η ανταπόκριση του κόσμου να είναι θερμή. Οι αναγνώστες να το αγαπήσουν, να το αγκαλιάσουν και να ταυτιστούν με την ιστορία του. Κι επειδή κανένα όνειρο δεν πραγματοποιείται χωρίς να κάνουμε κι εμείς κάτι γι’αυτό, αυτό το διάστημα έχω ξεκινήσει τη συγγραφή του πρώτου μου μυθιστορήματος. Είναι ένας νέος στόχος για μένα και εύχομαι να τα καταφέρω.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Υπάρχει κάποιο θέμα που σε κομπλάρει και δύσκολα θα αποφάσιζες να «αγγίξεις» σε κάποια από τις ιστορίες σου; Κι αν ναι ποιο είναι αυτό;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Πάρα πολύ ωραία και σημαντική η ερώτηση σου συγγραφέα μου, σ’ ευχαριστώ! Θεωρώ πως δεν έχω ταμπού ή «άβατα» στα οποία δεν θα βουτούσα την πένα μου για να γράψω. Το πράττω συνεχώς, μιας και αποτελεί ένα είδος λογοτεχνικής πρόκλησης. Εφόσον υπάρχει αφορμή για έμπνευση, είμαι εκεί για να αποτυπώσω άμεσα στο χαρτί τις σκέψεις της ψυχής!

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

Κράτα το

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου