…Μια νέα ιστορία για εμένα είναι «σαν κάθαρση»… – Γεωργία Μπακλή – Γούλα

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Γεωργία Μπακλή-Γούλα!   ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Γεωργία Μπακλή-Γούλα με καταγωγή από τη Χίο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Με σπουδές νηπιαγωγού ειδικής αγωγής, βρήκε τον δρόμο να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο την αγνή αγάπης της προς τα παιδιά. Μόνιμη […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Γεωργία Μπακλή-Γούλα!

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Γεωργία Μπακλή-Γούλα με καταγωγή από τη Χίο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Με σπουδές νηπιαγωγού ειδικής αγωγής, βρήκε τον δρόμο να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο την αγνή αγάπης της προς τα παιδιά.

Μόνιμη ενασχόληση της τα βιβλία, η μουσική και ο εθισμός με τη γαλήνη της θάλασσας και του λιογέρματος. Δεν άργησε να στραφεί στην συγγραφή, ο Thomas Hardy, η Emily Bronde και ο Stephen King, κατάφεραν να ξυπνήσουν την πένα της. Ξεκίνησε με δειλά βήματα στην αρχή να δημοσιεύει δοκίμια στο προσωπικό της blog και αργότερα σε άλλα, ακόμη και σε ερασιτεχνικές ομάδες. Παρακολούθησε δύο σεμινάρια δημιουργικής γραφής και αρκετές παραστάσεις θεάτρου. Αυτά ήταν αρκετά για να την εμπνεύσουν να δημιουργήσει το πρώτο της βιβλίο «Οι πέντε δρόμοι του Έρωτα», το οποίο κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. 

Το δεύτερο έργο της που κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Πηγή, έχει τίτλο “Οργή Γένους Θηλυκού”.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Αν μου δινόταν η ευκαιρία να συναντήσω κάποιον μεγάλο λογοτέχνη θα ήθελα να ήτανε δυο, ο Κ. Καρυωτάκη και η Μ. Πολυδούρη! Τους αγάπησα από τα σχολικά χρόνια της ζωής μου μέχρι και σήμερα γιατί με συντροφεύουν κάποιες βραδιές της καθημερινότητας μου… Αισθάνομαι ότι μέσα από τα κείμενα τους αντικατοπτρίζονται και δικά μου προσωπικά βιώματα και συναισθήματα.  Ο τρόπος γραφής τους πάντα γαληνεύουν τις πιο κρυφές πτυχές της ψυχής που κάποιες φορές είναι σαν φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Όταν αγαπάς πάρα πολύ τις λέξεις και μπορείς να δημιουργείς ιστορίες που κυλούν σαν γάργαρο νερό και το λευκό χαρτί γεμίζει με σκέψεις και ιστορίες χαρακτήρων  που θέλουν να γραφτούν και να αγαπηθούν από τους αναγνώστες, τότε μπορείς να υπηρετείς κάθε είδος γραφής. Αυτό το διάστημα υπηρετώ ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που με έχει συνεπάρει απίστευτα… Το είδος γραφής που με εκφράζει απόλυτα είναι το ρομαντικό, παρόλο αυτά θέλω να πειραματιστώ στο κοινωνικό,  το θρίλερ και το αστυνομικό είδος.

Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Για μένα ξεχωριστές στιγμές στην διαδρομή μου είναι οι νίκες μου σε διαγωνισμούς λογοτεχνίας: όπως στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό λογοτεχνίας που διοργανώνεται από τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα στο είδος :Ρομαντικού και θρίλερ που θα εκδοθούν από δυο ανθολογίες με τίτλους: Γλυκόπικρες Δροσοσταλίδες Ζωής και Σκοτεινά Ίχνη. Επίσης στα βραβεία Larry Niven που διοργανώνονται από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές στη κατηγορία νουβέλετα που θα εκδοθεί και αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο φαντασίας που συγγράφω αυτό το διάστημα με τίτλο: «Ματωμένος Θρόνος». Τέλος σημαντικές στιγμές στην μέχρι τώρα συγγραφική μου πορεία οι εκδόσεις των δυο λογοτεχνικών επιτευγμάτων: Οι Πέντε Δρόμοι Του Έρωτα και Η Οργή Γένους Θηλυκού από τις εκδόσεις Πηγή.

Γιατί γράφεις;

Η δημιουργία χαρακτήρων και γεγονότων με βοηθούν να δραπετεύω από την πραγματικότητα που κάποιες στιγμές φορές με πληγώνει άσχημα. Μέσα από την συγγραφική διαδικασία υποσυνείδητα κάνω την προσωπική μου ψυχοθεραπεία και έτσι καταφέρνω να  γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Μια νέα ιστορία για εμένα είναι «σαν κάθαρση», για να αδειάσει την ψυχή μου από τα «φορτία» της, για να χαλαρώσω από τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής μου. Η λογοτεχνία για μένα είναι πάντα μια «πόρτα» σ’ ένα μαγικό κόσμο στον οποίο είμαι μια ευτυχισμένη γυναίκα που θέλει να ονειρεύεται ένα «ήρεμο –γαλήνιο» κόσμο.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Πιστεύω τα είδη που αγαπάω να  γράφω είναι το ρομαντικό και της φαντασίας, στα οποία γράφω χρόνια. Το είδος με το οποίο θεωρώ ότι δεν είμαι έτοιμη να ασχοληθώ ακόμη είναι το ιστορικό μυθιστόρημα καθώς κατ’ εμένα χρειάζεται πολυετή έρευνα και να έχω απίστευτες γνώσεις.  

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Για μένα από την αρχή της συγγραφικής μου πορείας οι αναγνώστες ήταν συνοδοιπόροι στα λογοτεχνικά μου ταξίδια.  Με ενθουσιάζει πολύ όταν οι άνθρωποι που διαβάζουν δικά μου αναγνώσματα ανταλλάσσουν απόψεις για την πλοκή της ιστορίας και σχολιάζουν τους χαρακτήρες των βιβλίων μου καθώς βλέπω την εξέλιξη μέσα από ένα άλλο πρίσμα και αποτελούν πολύτιμοι συνεργάτες – συμβουλάτορες.

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Αυτό που μ’  ενοχλεί στο λογοτεχνικό κόσμο είναι η κακία και ο ανταγωνισμός που υπάρχει ανάμεσα στους συγγραφείς καθώς οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τις πωλήσεις. Από την άλλη πλευρά το θετικό στο χώρο μας, είναι ότι γνωρίζεις νέους ανθρώπους με τους οποίους όταν υπάρχουν κοινές αρχές αναπτύσσονται νέες φιλίες και αυτό είναι πολύ ευχάριστο.

Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Είναι δύσκολο να χαρακτηρίσω εύκολα τον εαυτό μου… θα κάνω μια προσπάθεια λοιπόν!  Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω θετικά εμένα με τρεις λέξεις θα ήταν: η ειλικρίνεια, η ευγένεια και η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Είναι οι αρχές με τις οποίες με μεγάλωσαν οι γονείς μου και βασικά κριτήρια  για τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφομαι. Από την άλλη τα αρνητικά μου χαρακτηριστικά  είναι ότι  είμαι  τελειομανής, κάτι το οποίο μερικές φορές είναι χρονοβόρο καθώς και απόλυτη σε πράγματα που πιστεύω με όλο μου το “είναι”.

Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Ο συγγραφικός  μου δρόμος άρχισε στα  δεκαπέντε μου χρόνια  που μουτζούρωνα χαρτιά και ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο μου: «Οι Πέντε Δρόμοι του Έρωτα». Οι χαρακτήρες (κεντρικοί – δευτερεύοντες ρόλοι) αλλά και η πλοκή με ταξίδευαν μακριά από τη καθημερινότητα μου και αυτό μου δημιούργησε μια ψυχολογική και πνευματική πληρότητα που θέλω να έχω σε κάθε λογοτεχνική μου απόπειρα. Η δημιουργία  των «ΠΕΝΤΕ» ήταν φίλη μου και αλλά συνοδοιπόρος στις διάφορες υπαρξιακές ανησυχίες. 

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης που δεν θέλω να ζήσουν στην λογοτεχνική μου πορεία είναι τα βιβλία μου να μην έχουν ανταπόκριση στους αναγνώστες. Δεν πιστεύω ότι είναι μόνο δικός μου φόβος αλλά και πολλών άλλων συναδέρφων. Αυτό που προσδοκώ μελλοντικά είναι όλα μου τα βιβλία είναι να μεταφραστούν και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης, Θεόφιλος Γιαννόπουλος, και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου