Μια χώρα που γιορτάζει τα Χριστούγεννα μόνο με… βιβλία!

7.12.2018

JolabokaflodΜια μαγική λέξη που ψιθυρίζουν στην Ισλανδία την Παραμονή Χριστουγέννων. Λέξη κλειδί για αγορές από όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας. Jolabokaflod θα πει πλημμύρα από βιβλία και είναι πράγματι μια μέρα που πλημμυρίζουν όλα τα σπίτια από τυλιγμένα σε διάφορα χριστουγεννιάτικα γυαλιστερά χαρτιά βιβλία κάθε είδους. Μετά από το εορταστικό τραπέζι, οι Ισλανδοί ανταλλάζουν τα δώρα τους -που είναι αποκλειστικά βιβλία– και η Παραμονή των Χριστουγέννων τούς βρίσκει να κουρνιάζουν στο ζεστό τους σπίτι, πίνοντας μια ζεστή σοκολάτα και ταξιδεύοντας μέσα στις λαχταριστές σελίδες.

Η όμορφη -και άκρως ελκυστική για όλους εμάς τους βιβλιόφιλους- αυτή παράδοση της Ισλανδίας, κρατά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά από τον περιορισμό διακίνησης ειδών στην χώρα τους. Το χαρτί ευτυχώς δεν ανήκε στα απαγορευμένα είδη, επομένως και τα βιβλία. Οι Ισλανδοί επέλεγαν πολλές φορές βιβλία ως δώρα και η χειρονομία αυτή λόγω ελλείψεως ειδών στις επόμενες χρονιές αλλά και λόγω της φιλαναγνωσίας των κατοίκων, καθιερώθηκε ως έθιμο της χώρας. Κάθε τέτοια εποχή, τα βιβλιοπωλεία βάζουν τα καλά τους και υποδέχονται τον κόσμο, όπως υποδέχονται τα πολυκαταστήματα άλλων χωρών την εορταστική λαοθάλασσα που αναζητεί δώρα για τους αγαπημένους τους.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε μια τέτοια παράδοση αλλά δεν θα ήταν μια φανταστική ιδέα να φτιάχναμε έστω και οικογενειακά ένα δικό μας Jolabokaflod;

 

 

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου