“…μου αρέσει πάρα πολύ ο ενθουσιασμός των αναγνωστών και η εκδήλωση της αγάπης τους” – ΓΙΩΤΑ ΒΟΥΛΔΗ

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  λογοτέχνης ΓΙΩΤΑ ΒΟΥΛΔΗ την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές Ερωτήσεις: Γιατί γράφεις; Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει; Ποιο είδος γραφής αγαπάς […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  λογοτέχνης ΓΙΩΤΑ ΒΟΥΛΔΗ την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Φωτογραφία της ΓΙΩΤΑ ΒΟΥΛΔΗ.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Ερωτήσεις:

 1. Γιατί γράφεις;
 2. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
 3. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
 4. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
 5. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
 6. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
 7. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
 8. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
 9. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
 10. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
 11. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
 12. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
 13. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.
 14. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
 15. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Απαντήσεις:

1. Γράφω διότι μ ‘αυτόν τον μοναδικό τρόπο έμαθα να εκφράζομαι σωστά από παιδί.

Γράφω διότι μου αρέσει να δίνω χρόνο και χώρο στις σκέψεις μου , όπως και γιατί πιστεύω αυτό που εκπροσωπούσαν οι Λατίνοι το : Scripta manent.

3.Αγαπώ πολύ την ποίηση και την πρόζα.

Θεωρώ πως ένας ικανός συγγραφέας με το πέρασμα των χρόνων γίνεται καλύτερος και μπορεί επάξια να εκπροσωπήσει διάφορα είδη.

Νομίζω , πως αφορά με το τι ταιριάζει καλύτερα στον καθένα.

4.Στην ερώτηση αυτή δεν έχω μία ακριβή απάντηση που θα αφορά την επωνυμία ενός εκδοτικού οίκου.

Προσωπικά , εμένα με ενδιαφέρει ο εκδοτικός οίκος απλά να είναι ο κατάλληλος που θα εκπροσωπήσει τα γραπτά μου με τον καλύτερο , δυνατό , τρόπο.

Όπως έχω αναφέρει ξανά ο εκδοτικός παίζει τον ρόλο ενός σκηνοθέτη σε ένα έργο.

Εάν ο εκδοτικός δε στηρίζει την προσπάθεια , τον μόχθο σου ουσιαστικά και την αγάπη σου για το βιβλίο σου , ευθύς το έργο θεωρείται μία αποτυχία.

Εκτιμώ , πως απάντησα και στο “γιατί “σας .Κανείς δεν θέλει να θεωρείται αποτυχημένος συγγραφικά και το άδικο της υπόθεσης χωρίς ουσιαστικά να είναι κακός συγγραφέας.

7.Εκτιμώ , πως οι αναγνώστες γενικά δεν έχουν προλάβει ή δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία να σχηματίσουν την κατάλληλη άποψη για εμένα ως συγγραφέα.

Επειδή ξεκίνησα με ποίηση σε κάποιους απλά μπορεί να δίνω την εντύπωση ενός μελαγχολικού , ρομαντικού και ευαίσθητου κοριτσιού , εντυπώσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τη συγγραφική μου ύπαρξή και πορεία.

8.Με ενοχλεί πάρα πολύ το “καθεστώς “που υπάρχει στα δημοσιογραφικά μέσα και στις δημόσιες σχέσεις.

Καταλαβαίνω , τον κάθε δημοσιογράφο που θέλει να πληρωθεί για να πάρει μια συνέντευξη από κάποιον συγγραφέα και αυτό γίνεται διότι δεν αμείβεται πλέον καλά από τον εργοδότη του ή στην χειρότερη περίπτωση δεν αμείβεται καθόλου.

Όμως αυτή η τεχνική δεν πρέπει να είναι πανάκεια διότι έτσι μπορεί να προωθείς ανθρώπους που συγγραφικά ίσως να είναι αδιάφοροι και μένουν πίσω αυτοί που έχουν κάποιο ενδιαφέρον διότι δεν μπορούν συχνά _ πυκνά να πληρώνουν για συνεντεύξεις , αφιερώματα , κριτικές.

Μου αρέσει πάρα πολύ ο ενθουσιασμός των αναγνωστών και η εκδήλωση της αγάπης τους και αυτό δεν θα ήθελα να αλλάξει.

9.Δεν μου αρέσει καθόλου μα καθόλου η ερώτηση που κάνουν κάποιοι ενώ έχεις ολοκληρώσει το βιβλίο σου , έχεις κάνει όλες και όλες δύο παρουσιάσεις και σε ρωτούν: “Πότε ετοιμάζετε το νέο σας βιβλίο ;”

Κάθε άλλο αυτή την ερώτηση την θεωρώ την πιο αδόκιμη.

Πρώτα πρέπει να αγαπήσεις το νέο σου (ακόμα ) βιβλίο , να το” ποτίσεις” με τρυφερότητα και αγάπη και μετά να ξεκινήσεις να παρουσιάζεις κάτι νέο.

Θέλει πολύ αγάπη το καθετί που ολοκληρώνεις και χρόνο για να εκθέσεις κάτι καινούργιο.

Εκτιμώ , πως ένας καλός συγγραφέας πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ένα έτος για να παρουσιάσει κάτι νέο εκδοτικά.

10. Με άριστα το 10 βρίσκομαι στο 1 και αυτό όχι γιατί δεν επιθυμώ την αριστεία αλλά διότι απολαμβάνω συνεχώς να μαθαίνω και να εξελίσσομαι και είμαι στην αρχή.

11.Εκτιμώ , πως αυτός που επιδιώκει το χρήμα και τη δόξα είναι ένας κακός συγγραφέας διότι ουσιαστικά γράφει για να ικανοποιήσει τους άλλους.

Θεωρώ , πως οι περισσότεροι συγγραφείς γράφουν για τη δική τους τέρψη , ευχαρίστηση και αυτό μπορεί και να τους αποφέρει χρήμα αλλά και δόξα.

12.Δε μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς σκέφτονται οι άλλοι για εμένα και εαν με συμπαθούν ή όχι.

Άλλωστε , είμαι καινούργια στον χώρο.

Το σίγουρο είναι πως μόλις με γνωρίσουν όπως στα αλήθεια είμαι θα με συμπαθήσουν στο να με αντιπαθούν ! (Χαχαχαχα)

15.Τι σας οδήγησε να ετοιμάσετε αυτό το ερωτηματολόγιο και αν αποσκοπείτε κάπου;

Και εάν ναι .Πού ;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Ο σκοπός μου ήταν εξαρχής να δώσω βήμα σε δημιουργούς και αναγνώστες ώστε να καταθέσουν ελεύθερα τις σκέψεις τους. Σ’ ευχαριστώ πολύ Γιώτα για την εξομολογητική σου συνέντευξη, πάντα δοτική και εμπνευσμένη εύχομαι!

Οι συνεντεύξεις συγγραφέων, ποιητών, αναγνώστών και κριτικών βιβλίων κλείνουν έναν πρώτο κύκλο και θα μπορείτε να συμμετέχετε ξανά από αρχές του νέου χρόνου.

Σας ευχαριστώ  πολύ για την εποικοδομητική συμμετοχή.

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου