“…μου αρέσει πολύ να «ζωγραφίζω» με τις λέξεις εικόνες” – Μαρία Μελεμενή

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας  Μαρία Μελεμενή, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Μαρία Μελεμενή  γεννήθηκε  και  μεγάλωσε   στην Νέα Φιλαδέλφεια. Έχει  σπουδάσει  Διοίκηση Επιχειρήσεων,  ενώ παράλληλα  εργαζόταν  ως γραμματέας  λογιστηρίου. Το 1992 παντρεύτηκε  και  έγινε μητέρα. […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας  Μαρία Μελεμενή, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Μελεμενή  γεννήθηκε  και  μεγάλωσε   στην Νέα Φιλαδέλφεια. Έχει  σπουδάσει  Διοίκηση Επιχειρήσεων,  ενώ παράλληλα  εργαζόταν  ως γραμματέας  λογιστηρίου. Το 1992 παντρεύτηκε  και  έγινε μητέρα. Το  2013 έχοντας  πλέον  περισσότερο  ελεύθερο  χρόνο  παρακολούθησε   σεμινάρια  στο Εθνικό  Καποδιστριακό  Πανεπιστήμιο  με  θέματα Φιλοσοφίας, πολιτισμού και  αφήγησης  καθώς  και   ιστορικής  μνήμης.  (2014-2015). Στην  συνέχεια  παρακολούθησε  σειρά  διαλέξεων  στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.(2016).

Παράλληλα  όμως   δεν  έχανε  την  ευκαιρία  να  ασχολείται  με  την  συγγραφή και  να  έχει  ως  ερέθισμα   της  την ανθρώπινη  συμπεριφορά  και  κατ ‘ επέκταση  τις  ανθρώπινες   σχέσεις.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Αν  με την «μηχανή του χρόνου»  γύριζα  κάποια  χρόνια πίσω στο παρελθόν  θα  ήθελα  να  είχα  γνωρίσει  τον Οδυσσέα  Ελύτη.

  1. Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη:

   «ποιος μιλεί στα νερά και ποιος κλαίει- ακούς;

Ποιος  γυρεύει  τον άλλο, ποιός φωνάζει-ακούς;

Είμ΄εγώ  πού φωνάζω κι είμ΄εγώ πού κλαίω, μ΄ακούς;

Σ΄αγαπώ, σ΄αγαπώ, μ΄ακούς;»

(ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ- ΔΕΚΑΤΗ  ΕΚΤΗ  ΕΚΔΟΣΗ ΙΚΑΡΟΣ 2008)

  1. Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Μπορώ  να πω  ότι  με εκφράζει απόλυτα  αυτό  το είδος  γραφής, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να  το  εκφράσω  διαφορετικά. Μου  αρέσουν  όμως πολύ και οι προκλήσεις και να δοκιμάζω  τον εαυτό σε καινούρια πράγματα. Θα  έλεγα λοιπόν  ότι τελικά  ανυπομονώ  να  δοκιμάσω   την αφήγηση    στηριγμένη   σε συγκεκριμένο  ιστορικό  πλαίσιο μαζί με τα  πολιτιστικά  στοιχεία  της  εποχής  που θα  αναφέρομαι.

  1. Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Έχω πάρει μέρος  σε λογοτεχνικούς  διαγωνισμούς. Πιστεύω  ότι είναι  μία πρόκληση για δοκιμασία  του  εαυτού μας και μία ευκαιρία  για αναμέτρηση  και με άλλους  ομότεχνους, ανεξάρτητα  από το αποτέλεσμα.

  1. Γιατί γράφεις;

Μου αρέσει  πολύ να εκφράζομαι μέσω του γραπτού λόγου. Μου  αρέσει πολύ να «ζωγραφίζω» με τις λέξεις  εικόνες, περιγράφω  σκέψεις και συναισθήματα και βέβαια  μου αρέσει να τα μοιράζομαι  με το  αναγνωστικό κοινό.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Μου  αρέσει  να συνεργάζομαι  με θετικούς ανθρώπους, να έχω ένα πολύ καλό επίπεδο επικοινωνίας με εμπιστοσύνη  και συνέπεια. Πιστεύω  ότι είμαι πολύ τυχερή που  κάνω  το ξεκίνημα  μου στις εκδόσεις Ελκυστής.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες   μόνο «πελάτες»  δεν  είναι…. Θεωρώ ότι είναι οι καλύτεροι κριτές!

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Δεν  την γνωρίζω ακόμα, αλλά θα  περιμένω με υπομονή  να την μάθω.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Αν   είναι πραγματικά  «λογοτεχνική» δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει  κάποια που θα   μισήσω.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Υποθέτω κάπου πάνω από την βάση εφόσον κατάφερα να φτάσω στην πρώτη μου έκδοση, αλλά  και με αρκετή  απόσταση από το «Άριστα» ώστε να εξελιχθώ.

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου