“…μόνο έτσι μπορώ να ζω τη ζωή…” – Κατερίνα Γαϊτάνου

  (Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Κατερίνα Γαϊτάνου! Λογοτεχνικό Βιογραφικό Η Κατερίνα Γαϊτάνου γράφει με σημείο αναφοράς την καθημερινότητα όπως τη φαντάζεται να λειτουργεί κυρίως σε ένα ασυνείδητο επίπεδο. Πιστεύει στην απόλυτη δύναμη των λέξεων και στην καθοριστική σημασία της στιγμής. Όταν δε γράφει […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

 

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Κατερίνα Γαϊτάνου!

Λογοτεχνικό Βιογραφικό

Η Κατερίνα Γαϊτάνου γράφει με σημείο αναφοράς την καθημερινότητα όπως τη φαντάζεται να λειτουργεί κυρίως σε ένα ασυνείδητο επίπεδο. Πιστεύει στην απόλυτη δύναμη των λέξεων και στην καθοριστική σημασία της στιγμής. Όταν δε γράφει κείμενα αλληλεπιδρά στο Twitter, φωτογραφίζει τοπία για το Instagram, ή απλώς κοιτάζει έξω από το παράθυρο την ίδια πάντα θέα.

Το βιβλίο της “ΚΑΜΕΡΑ” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

Επικοινωνία με την συγγραφέα:

Facebook

Instagram

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Θα ήθελα να μπορούσα να έχω συναντήσει τη Sylvia Plath τη στιγμή που έγραφε το ποίημα “Blackberrying” και να μου ανέλυε σκέψεις και συναισθήματά της. Είναι ίσως το πιο αγαπημένο μου από τα ποιήματά της, και το διαβάζω ξανά και ξανά σε ανύποπτο χρόνο, με τα ίδια έντονα συναισθήματα.

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Δεν έχω καταλήξει ακόμα σε ένα συγκεκριμένο είδος γραφής, και νομίζω ότι δεν θα το κάνω κιόλας. Άλλες φορές μου αρέσει το κείμενο να είναι πιο λυρικό και περιγραφικό, κι άλλες τελείως λιτό κι ουδέτερο. Και τα δύο υπηρετούν ένα διαφορετικό αναγνωστικό αποτέλεσμα, αναλόγως με τη διανοητική φάση στην οποία βρίσκομαι κάθε φορά που γράφω. Θα μου άρεσε να δοκιμάσω κάποια στιγμή να γράψω ένα σενάριο.

Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Πολύ θετική, δίνουν έναυσμα και κίνητρο σε πολλούς ανθρώπους να δοκιμάσουν την έκφρασή τους στο χαρτί, άρα να ανοιχτούν και να ξεδιπλωθούν.

Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Είναι σαν να ρωτάς κάποιον αν θέλησε να αποχωριστεί το οξυγόνο του – σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο!

Γιατί γράφεις;

Γιατί μόνο έτσι μπορώ να ζω τη ζωή όπως την αντιλαμβάνομαι με τη φαντασία μου.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Τίποτε από τα τρία. Μάλλον συνοδοιπόροι στο ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης.

Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Ότι παίρνω τη ζωή πολύ σοβαρά. Δεν ισχύει.

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δεν μισώ καμία ερώτηση, ωστόσο μία ερώτηση που θεωρώ δύσκολο να απαντηθεί είναι το ποιες είναι οι συγγραφικές μου επιρροές. Νομίζω ότι όλα μας τα αναγνώσματα κάτι έχουν προσθέσει στην μεγάλη εικόνα, και δεν είναι τόσο διακριτά τα όρια επιρροής.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Οι αληθινοί συγγραφείς γράφουν μόνο από εσωτερική ανάγκη. Υπάρχουν βέβαια και δημόσια πρόσωπα όπως πολιτικοί, ηθοποιοί, κτλ. που το κάνουν είτε για επιπλέον προβολή είτε γιατί αποβλέπουν σε ένα γενναίο χρηματικό ποσό από τις πωλήσεις.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Θεωρώ ότι ακόμα κι ο φόβος μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, οπότε γενικότερα είμαι ανοιχτή στην εμπειρία και το συναίσθημα ανεξαρτήτως περιεχομένου. Το ομορφότερο όνειρό μου έχει πραγματοποιηθεί κι ήταν η έκδοση της συλλογής διηγημάτων “ΚΑΜΕΡΑ” από τις Εκδόσεις Ελκυστής. Προς το παρόν, φυσικά.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Αγαπητέ Θεόφιλε, αν σου ζητούσαν να γράψεις μία βιογραφία, ποιανού τη βιογραφία θα επέλεγες να γράψεις και γιατί;

Σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Χάρηκα πολύ για την όμορφη λογοτεχνική μας συζήτηση αγαπητή μου Κατερίνα, σου εύχομαι κάθε επιτυχία στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου, θα επέλεγα είτε την βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη είτε του Οδυσσέα Ελύτη.

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου