“…μόνο αν αφιερωθείς ολοκληρωτικά σε κάτι γίνεσαι πραγματικά καλός σ’ αυτό…” – Βασίλης Κυριλλίδης

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Βασίλης Κυριλλίδης! Λογοτεχνικό βιογραφικό Ο Βασίλης Κυριλλίδης γεννήθηκε το 1958 και ζει στην Καβάλα. Ένα πρώτο βραβείο διηγήματος επιστημονικής φαντασίας, το μακρινό 2000, ήταν το κίνητρο για την ενασχόλησή του με το είδος. Το μυθιστόρημα ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ ΥΛΙΚΑ κυκλοφόρησε, στην […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Βασίλης Κυριλλίδης!

Λογοτεχνικό βιογραφικό

Ο Βασίλης Κυριλλίδης γεννήθηκε το 1958 και ζει στην Καβάλα. Ένα πρώτο βραβείο διηγήματος επιστημονικής φαντασίας, το μακρινό 2000, ήταν το κίνητρο για την ενασχόλησή του με το είδος. Το μυθιστόρημα ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ ΥΛΙΚΑ κυκλοφόρησε, στην πρώτη του εκδοχή, από τις εκδόσεις Καστανιώτης, το 2001. Στο ίδιο είδος ακολούθησαν, ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ, (πρώτη έκδοση, Άγκυρα, 2004, 2η έκδοση, Διάπλαση, 2018) , ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, (Άγκυρα, 2005), η συλλογή διηγημάτων, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΑΣ, (Άγκυρα, 2008), και το αστυνομικό μυθιστόρημα ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ, (από τις εκδόσεις Φιλελεύθερος, 2020). Πολλά διηγήματά του βρίσκονται διασκορπισμένα στις εκδόσεις Ανάτυπο, IWrite, Συμπαντικές Διαδρομές, και ίσως και κάπου αλλού που δεν θυμάται, και σκοπεύει κάποτε να τα συμμαζέψει και να τα κυκλοφορήσει σ’ ένα συγκεντρωτικό βιβλίο.

Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο “Αναστρέψιμα υλικά” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το βιβλίο “Αναστρέψιμα υλικά” με ένα κλικ εδώ

Επικοινωνία: [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Λένε πως το να επιθυμείς να γνωρίσεις έναν συγγραφέα, επειδή αγαπάς το έργο του, είναι σαν να θέλεις να γνωρίσεις τη χήνα, επειδή σου αρέσει το φουά γκρά. Παραείναι κυνικό, ομολογώ, ωστόσο καλό είναι να ξεχωρίζουμε τον άνθρωπο της καθημερινότητας, από αυτόν που ξέρουμε στην καλύτερη εκδοχή του. Και η καλύτερη εκδοχή ενός συγγραφέα είναι το έργο του, κι αρκεί να γνωρίζουμε αυτό. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα αντιστεκόμουν στον πειρασμό να γνωρίσω τον Κούντερα, όπως δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό κάποτε να μπω στο τρένο και να ταξιδέψω οκτώ ώρες, για να παρακολουθήσω τη διάλεξη ενός γλυκύτατου ανθρώπου και αγαπημένου μου συγγραφέα, του Ισραηλινού Άμος Όζ, που μακάρι να επέτρεπαν οι συνθήκες να συνομιλώ μαζί του για δέκα μέρες. Στο χώρο του φανταστικού η επιλογή μου είναι πιο περίεργη. Αν μπορούσα να επιστρέψω στις αρχές του 19ου αιώνα, θα ήθελα συναντήσω τη Μαίρη Σέλλεϋ, για να της πω ότι έγραψε ένα σπουδαίο έργο, πριν ακόμα από την Ελληνική επανάσταση, στην οποία θα έδινε τη ζωή του και ο στενός φίλος της, ο Μπάιρον. Και μολονότι σπουδαίος ο Μπάιρον, δύσκολα σήμερα κανείς θυμάται τα ποιήματά του, ενώ τον Φρανκενστάιν της Σέλλεϋ τον γνωρίζουν όλοι.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αυτό το οποίο κυρίως μ’ ενδιαφέρει είναι η επιστημονική φαντασία, μολονότι νομίζω πως θα τα κατάφερνα και με το αστυνομικό, αφού η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής απόπειρά μου μ’ αυτό, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Ίσως στο μέλλον να επαναληφθεί, αλλά, προς το παρόν, με βλέπω στα ίδια γι’ αρκετό καιρό. Δεν νομίζω πως τίθεται θέμα γνώσεων, αφού ακόμα και τα φανταστικά μου μυθιστορήματα πατούν πάντα σε μια ρεαλιστική πλατφόρμα και κάθε μυστήριο που υπάρχει στις ιστορίες μου, υπόκειται στη διαδικασία της διερεύνησης και της λογικής εξήγησής του. Κατά κάποιο τρόπο τα μυθιστορήματά μου είναι μυθιστορήματα φαντασίας, γραμμένα από έναν αμετανόητο κι αυστηρό ορθολογιστή. Άλλωστε στην επιστημονική φαντασία, σε αντίθεση με την fantasy, δεν μπορείς ν’ αυθαιρετείς υπέρμετρα, όχι τουλάχιστον χωρίς να δίνεις εξηγήσεις γι’ αυτό.

Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Ένας τέτοιος διαγωνισμός διηγήματος ε.φ., πριν από 20 χρόνια, μου έδωσε το έναυσμα ν’ ασχοληθώ σοβαρά με την συγγραφή. Παρόμοιοι διαγωνισμοί διηγημάτων φαντασίας μ’ έστρωσαν στην καρέκλα πριν δυο χρόνια. Στην ουσία χρησιμοποίησα τους διαγωνισμούς ως μοχλό πίεσης, για ν’ αναγκαστώ να βάλω τον εαυτό μου σ’ ένα πρόγραμμα, καθώς έβλεπα πως ο προσανατολισμός της ζωής μου είχε στραφεί κάπου αλλού. Οι διαγωνισμοί ήταν μια πρόκληση για μένα, καθώς προϋπέθεταν το θέμα, τον αριθμό των λέξεων και τα χρονικά περιθώρια, τα οποία ήταν κι αρκετά στενά, καθώς κάποιες φορές αργούσα να ενημερωθώ για τις προκηρύξεις τους. Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση έβρισκα στο να δοκιμαστώ σε θεματικές, στις οποίες δεν είχα καν ιδιαίτερη αδυναμία, όπως πχ. ιστορίες για ζόμπι ή για φαντάσματα, κάτι που με οδήγησε σε πολύ ενδιαφέροντα συγγραφικά αποτελέσματα, αλλά και στη γνωριμία μου με τα καλά έργα του είδους, που τελικά παντού υπάρχουν. Αν και έχω διακριθεί σ’ αρκετούς διαγωνισμούς, κι έχω συμμετάσχει σε πολλές ανθολογίες, δεν σκοπεύω να ξαναλάβω μέρος σε διαγωνισμό. Ο λόγος είναι ότι τώρα θεωρώ πως ξαναβρήκα την απαραίτητη αυτοπειθαρχία που χρειαζόμουν, ο δεύτερος διότι πιστεύω πως μέσα από αυτούς τους διαγωνισμούς πρέπει να δίνεται η ευκαιρία να διακρίνονται και να ενθαρρύνονται νέες φωνές, όπως ακριβώς συνέβη τότε και σε μένα. Κάθε μου διάκριση σε διαγωνισμό συνοδευόταν πάντα από μια ενοχή, πως ίσως δεν ήταν σωστό να το κάνω, γι’ αυτό και δεν θα το ξανακάνω.

Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Όχι απλώς υπήρξε, αλλά το έκανα και μάλιστα για διάστημα που μπορεί να κράτησε και δέκα χρόνια. Ήταν μια αίσθηση ματαιότητας, αλλά και μια αντίληψη πως θα μπορώ να συγγράφω και στα γεράματα, ενώ υπάρχουν τομείς στη ζωή, που μόνο ως νέος μπορείς να χαρείς όπως πρέπει. Προτιμούσα να ζω, αντί να γράφω για τη ζωή, και να συλλέγω δικές μου, αντί να περιγράφω εμπειρίες άλλων. Έτσι η συγγραφή έμεινε πολύ πίσω, αλλά θα ήμουν αχάριστος αν έλεγα πως μετανιώνω γι’ αυτό. Μακάρι να μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα. Ή μάλλον μπορούμε να τα κάνουμε όλα, αλλά μόνο αν αφιερωθείς ολοκληρωτικά σε κάτι γίνεσαι πραγματικά καλός σ’ αυτό. Ακόμα δεν είμαι σίγουρος ότι είναι προτιμότερο, από το να χαίρεσαι τις χαρές που οι υπόλοιποι τομείς της ζωής μπορούν να σου προσφέρουν.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Είναι η μόνη συμβουλή που δεν μπορείς να δώσεις. Στην καλύτερη περίπτωση μπορείς να ενθαρρύνεις κάποιον να συνεχίσει, σ’ αυτό που έχει ήδη αποφασίσει και πάνω στο οποίο παιδεύεται. Αν κάποιος δεν έχει, από μόνος του, αντιληφθεί την συγγραφή ως έναν από τους προορισμούς του, τότε θα τον συμβούλευα να μην γίνει συγγραφέας.

Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Έχω περάσει από τρεις εκδοτικούς οίκους, αλλά, μολονότι νεοφερμένος στον Ελκυστή, έχω τη διαίσθηση πως θα έχουμε μια πολύ καλή και μακρόχρονη συνεργασία.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Αυτός που επιθυμεί το χρήμα καλά θα κάνει να το ψάξει εκεί που έχει περισσότερες πιθανότητες να το βρει, και στη συγγραφή δεν υπάρχουν πολλές. Όχι περισσότερες από όσες έχουν οι νεαροί στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες, να γίνουν κάποτε διάσημοι ποδοσφαιριστές. Η δόξα είναι επίσης αρκετά άπιαστη και σίγουρα πολύ εφήμερη, αν όμως αντικαταστήσεις τη λέξη δόξα με τη λέξη αναγνώριση, τότε νομίζω πως σε μια λελογισμένη κι ευγενική της μορφή είναι απόλυτα θεμιτή και κατανοητή για κάθε άνθρωπο. Η επιθυμία της αναγνώρισης είναι μια βασική ψυχική ανάγκη και δουλεύει μια χαρά ως κίνητρο.

Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Όταν ζεις στην επαρχία είσαι σχετικά απομονωμένος, οπότε οι συναναστροφές μου με κύκλους δεν είναι και πολύ διευρυμένες. Διατηρώ επαφή με αρκετούς αξιόλογους ανθρώπους πάντως, και η συμπάθεια μου προς αυτούς, και αντιστρόφως είναι προϋπόθεση αυτής της σχέσης. Αντιπάθειες δεν νομίζω πως έχω, όχι για συγγραφικούς λόγους πάντως.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Εφ’ όσον μεσολάβησε μεγάλο διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου την είχα παρατήσει, δεν νομίζω πως δικαιούμαι να την αποκαλώ καριέρα, παρά μόνο όταν, μετά από πολύ κόπο και έργο, θα καταφέρω να επανορθώσω τη ζημιά. Καθώς με βλέπω αρκετά ορεξάτο τώρα, το χειρότερο που θα μπορούσε να μου συμβεί είναι, για κάποιους λόγους, να μην προλάβω ή να τα παρατήσω πάλι. Το να μην συμβούν αυτά τα δυο, είναι και η μεγαλύτερη προσδοκία μου.

.…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Ποιόν συγγραφέα αντιπαθείς αλλά και ζηλεύεις ταυτόχρονα;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την όμορφη λογοτεχνική μας συζήτηση αγαπητέ μου συγγραφέα Βασίλη Κυριλλίδη, πάντα επιτυχίες εύχομαι στη συγγραφική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου, νιώθω πως  όσο πιο ειλικρινής είναι κάποιος στις συγγραφικές του εξομολογήσεις, τόσο περισσότερο αγαπώ την γραφή του. Στην αντίθετη περίπτωση, απλά αδιαφορώ για το έργο του. Και ομολογώ πως ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν μ’ έχει “αναγκάσει” κανείς ομότεχνος να περάσω τα σύνορα νιώθοντας αντιπάθεια ή ζήλια για το έργο του.

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου