“…μόνο οι αναγνώστες έχουν τη δύναμη να ανεβάσουν σε «βάθρο» κάποιον συγγραφέα ή ακόμα και να τον κατεβάσουν στα Τάρταρα!” – Λιάνα Τζιμογιάννη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σήμερα, στην λογοτεχνικής δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την κριτικό βιβλίων Λιάνα Τζιμογιάννη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο  εξομολογητική συνέντευξή της! Πρώτα όμως ας γνωρίσουμε την προσωπικότητα της Λιάνας μες από το βιογραφικό της: Βιογραφικό Λιάνας Τζιμογιάννη Είμαι η Λιάνα Τζιμογιάννη… Λατρεύω τη σοκολάτα και το Παρίσι […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σήμερα, στην λογοτεχνικής δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την κριτικό βιβλίων Λιάνα Τζιμογιάννη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο  εξομολογητική συνέντευξή της!

Πρώτα όμως ας γνωρίσουμε την προσωπικότητα της Λιάνας μες από το βιογραφικό της:

Βιογραφικό Λιάνας Τζιμογιάννη

Είμαι η Λιάνα Τζιμογιάννη… Λατρεύω τη σοκολάτα και το Παρίσι (κι ό,τι έχει να κάνει με αυτό!). Διαβάζω από τα εφηβικά μου χρόνια: ξεκίνησα με Λουντέμη, Καρκαβίτσα, Βενέζη, πέρασα μια πολύχρονη φάση με άρλεκιν κι έπειτα έπιασα ξένη λογοτεχνία. Από το 2010, διαβάζω και σύγχρονους Έλληνες πεζογράφους. Παράδεισός μου -μα και πειρασμός- οι εκθέσεις βιβλίου, όπου αναπόφευκτα αγοράζω κάτι νέο, ακόμα κι αν έχω στοίβες με αδιάβαστα! Η βιβλιοθήκη στο δωμάτιό μου έχει σχεδόν ταγκάρει και σε λίγο θα χρειαστεί να κοιμάμαι αλλού!!!

Με έχουν αποκαλέσει «βιβλιοκριτικό», επειδή (τα τελευταία 3 χρόνια) γράφω στο FB την άποψή μου για τα βιβλία που διαβάζω και «μασκότ των συγγραφέων», επειδή βρίσκομαι “παντού και πάντα!” στηρίζοντας τους ανθρώπους του πνεύματος σε παρουσιάσεις & εκδηλώσεις τους.  Με κάποιους διατηρώ και φιλικές σχέσεις! Όμως… αποποιούμαι των ανωτέρω όρων, ακόμα κι αν με τιμούν, καθώς προτιμώ να με αποκαλούν «ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ».

Είμαι διαχειρίστρια της FB-ομάδας «Μεγάλωσα κι εγώ με την Κάντυ-Κάντυ», κινούμενο σχέδιο, που έχει την προσωπικότητά μου. Εδώ και αρκετό καιρό, ετοιμάζεται η νέα μου στήλη με βιβλιοαπόψεις σε blog φίλης-συγγραφέως. Θα βγει στον «αέρα» όταν θα είμαι έτοιμη να δώσω κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες στήλες!

Μπορείτε να με βρείτε στο Facebook: https://www.facebook.com/tz.liana

και στην ομάδα της Κάντυ : https://www.facebook.com/groups/110718658976576/

Θεόφιλε, ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!!!

Ερωτηματολόγιο για κριτικούς βιβλίων

  1. Γιατί διαβάζεις;

Πολλοί οι λόγοι και δεν τους αναφέρω με σειρά προτεραιότητας: για να περάσει η ώρα μέσα στο λεωφορείο, για να χαρώ με την πρόοδο της γραφής ενός συγγραφέα (αν λάβουμε υπόψη ότι με κάθε επόμενο έργο, η γραφή εξελίσσεται), για να ξεχάσω τα δικά μου προβλήματα (βουτώντας στους κόσμους που γενναιόδωρα δημιουργούν οι συγγραφείς), βιώνοντας συναισθήματα-καταστάσεις μαζί με τους πρωταγωνιστές των βιβλίων, για να μάθω ιστορικά-κοινωνικοπολιτισμικά στοιχεία της εποχής, στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία, για να έρθω σε ψυχική σύνδεση με τον συγγραφέα και τη σκέψη του!

  1. Ποια είναι τα κριτήρια που σε ωθούν να αγοράσεις ένα βιβλίο;

Κατά κύριο λόγο το ένστικτό μου, τα vibes που θα νιώσω βλέποντας το εξώφυλλο ενός βιβλίου ή διαβάζοντας την περίληψή του. Κατά δεύτερον, για να συμπληρώσω τη συλλογή μου με πονήματα συγκεκριμένου συγγραφέα που ακολουθώ και τέλος, αν έχω ακούσει καλά λόγια για κάποιο βιβλίο, θα θέλω να έχω άποψη, οπότε ακολουθώ και συστάσεις φίλων αναγνωστών. Τέλος, έχοντας απογοητευτεί από παλαιότερο βιβλίο κάποιου συγγραφέα, αγοράζω το νέο πόνημά του, δίνοντάς του ακόμα μια ευκαιρία να μου αποδείξει ότι έκανα λάθος που δε μου άρεσε το παλιό.

  1. Ποιο είδος λογοτεχνικού βιβλίου προτιμάς;

Διαβάζω τα πάντα, προτιμώντας περισσότερο τις κοινωνικο-αισθηματικές ιστορίες, τα χιουμοριστικά και τα βιβλία μυστηρίου & αστυνομικού περιεχομένου. Στο τέλος της λίστας μου, έχω βάλει τα ιστορικά. Η βιβλιοθήκη μου περιλαμβάνει επίσης κλασική Ελληνική & ξένη λογοτεχνία, καθώς επίσης και βιογραφίες εξέχοντων παγκόσμιων προσωπικοτήτων, που κάποια στιγμή θέλω (και πρέπει!) να διαβάσω.

  1. Σε ποιο στάδιο της ανάγνωσης αντιλαμβάνεσαι αν ένα βιβλίο ανταποκρίνεται ή όχι στις προσδοκίες σου; Σου έχει τύχει παρά τις αρχικές αρνητικές εντυπώσεις, να σε αιφνιδιάσει στην συνέχεια θετικά;

Στις πρώτες 30 σελίδες πιστεύω πως καταλαβαίνεις για τι βιβλίο πρόκειται. Προσωπικά αφήνω περιθώριο 100 σελίδων, ωστόσο αρνούμαι να παρατήσω στην άκρη ένα βιβλίο που έχω πληρώσει, ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου. Θα το τελειώσω, ακόμα κι αν περνάω τις σελίδες, διαβάζοντας αποσπασματικά κάποιες παραγράφους, απλά και μόνο για να δω πώς συνεχίζεται η ιστορία. Λίγες οι εξαιρέσεις βιβλίων που με αιφνιδιάζουν θετικά στη συνέχεια, όταν αρχικά είμαι στα όρια «εκσφενδονισμού» τους από το παράθυρο!

  1. Θεωρείς πως οι παρουσιάσεις βιβλίων υλοποιούνται για να γνωρίσεις καλύτερα το έργο ενός δημιουργού ή συμβαίνουν απλά και μόνο για εμπορική  διαφήμιση;

Αν πραγματικά πιστεύαμε το δεύτερο, δε θα πηγαίναμε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις! Σαφέστατα και γίνονται για λόγους προβολής του συγγραφέα και διαφήμισης του εκδοτικού του οίκου! Προσωπικά όμως, παρευρίσκομαι σε παρουσιάσεις είτε για να γνωρίσω τον δημιουργό (και μόνο αν μου αφήσει καλές εντυπώσεις, θα αγοράσω το έργο του), είτε για να στηρίξω έναν φίλο-συγγραφέα με την παρουσία και τον οβολό μου. Να χαρώ δηλαδή κι εγώ με την επιτυχία του, λες και είναι δική μου!

  1. Στην μάχη ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, ποιον κρίνεις ως νικητή;

Δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι συγγραφείς! Νικητές είμαστε εμείς που διαβάζουμε και χαμένοι όσοι δε διαθέτουν χρόνο για ένα πόνημα που θα αφυπνίσει τον εγκέφαλο και τα συναισθήματά τους! Πάντως, θα δώσω ένα προβάδισμα στους Έλληνες, επειδή προτιμώ να τους διαβάζω σε αναλογία 10:1, καθώς αρκετοί με έχουν εκπλήξει ευχάριστα με την εξέλιξή τους, σε αντίθεση με κάποιους ξένους που απλά αναμασάνε μια πετυχημένη -εμπορικά- συνταγή.

  1. Το ιδανικό μέρος και ώρα για ανάγνωση;

Διαβάζω κανονικότατα είτε στο δωμάτιό μου ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς καμιά δυσκολία αυτοσυγκέντρωσης. Προτιμάται, βεβαίως, η ξαπλώστρα σε παραλία, υπό σκιάν, να βλέπεις-μυρίζεις-ακούς θάλασσα και ουχί τα τάκα-τούκα από ενοχλητικές ρακέτες…

  1. Ποια η γνώμη σου για τα βιβλία που εξελίσσονται και προωθούνται σε τριλογίες; Είναι εμπορικά ή όχι;

Εάν εξαρχής ο συγγραφέας έχει σκεφτεί να γράψει μια ιστορία που θα ολοκληρωθεί σε τρία-τέσσερα ή πέντε (κ.ο.κ.) μέρη, πιστεύω πως είναι στα όρια της μη εμπορευματοποίησης. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που όταν οι αρμόδιοι δουν την τρομερά μεγάλη απήχηση ενός βιβλίου στο αναγνωστικό κοινό, με την έκδοσή του, θα θελήσουν να επαναλάβουν την επιτυχία του, απαιτώντας τότε από τον συγγραφέα να γράψει τη συνέχεια, είτε έχει κάτι περισσότερο να πει είτε όχι (βλ. Κάθυ Μπέιτς στο Misery, χαχα). Βέβαια, αυτό αποφασίζεται και από κοινού με τον συγγραφέα! Τότε λοιπόν, θεωρώ πως αγγίζουμε την εμπορικότητα και η γνήσια αγάπη για ένα πόνημα, απλά γίνεται μέσο εκμετάλλευσης χρόνου και χρήματος των αναγνωστών. Να αναφέρω ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα ξένης συγγραφέως που ενώ αρχικά είχε πληροφορήσει το κοινό της για τη νέα τριλογία της, στη συνέχεια με την επιτυχία που γνώρισε η σειρά, η ίδια άλλαξε γνώμη και μετά την έκδοση του τρίτου βιβλίου, ανακοίνωσε πως η ιστορία πάει για πενταλογία! Πόσο ακόμα να «τεντώσει» την ιστορία… ήμαρτον!

  1. Τι πρέπει να διαθέτει κατά τη γνώμη σου ένας ολοκληρωμένος λογοτέχνης;

Πρώτα από όλα ταπεινή προσωπικότητα για να μην καβαλά κανενός τύπου καλάμι, που έρχεται πακέτο με την επιτυχία. Οπωσδήποτε να κατέχει καλά την Ελληνική γλώσσα, ακόμα κι αν τα βιβλία του περνάνε μια άλφα επιμέλεια, πριν την έκδοση. Τέλος, ζωηρή φαντασία για να πλέξει με ικανοποιητικούς ρυθμούς την πιο πολύπλοκη ιστορία! Θεωρώ δεδομένο το ταλέντο, που κατά τη γνώμη μου είναι έμφυτο και δεν αποκτιέται παρακολουθώντας απλά κάποια μαθήματα δημιουργικής γραφής, ωστόσο εξελίσσεται με μελέτη και δουλειά. Ας μην ξεχνάμε ότι μόνο οι αναγνώστες έχουν τη δύναμη να ανεβάσουν σε «βάθρο» κάποιον συγγραφέα ή ακόμα και να τον κατεβάσουν στα Τάρταρα!!!

  1. Ποια ιστοσελίδα ή ποιο έντυπο μέσο θεωρείς ως το πιο ενημερωμένο γύρω από τον κόσμο της λογοτεχνίας;

Θεωρώ πως όλοι όσοι ασχολούμαστε, γράφοντας «κριτικές», ή προβάλλοντας τους συγγραφείς και τα έργα τους, βάζουμε ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα «ΒΙΒΛΙΟ». Θα ήθελα όμως να ζητήσω σε όποιον δημοσιεύει την άποψή του σε ιστοσελίδες ή social media, να ρίχνει πολλές ματιές στα κείμενά του προτού τα «ελευθερώσει» στο κοινό, καθώς παρατηρώ ορθογραφικά και συντακτικά λάθη σε αρκετά blogs. Αν θες να λέγεσαι σοβαρός blogger ή να διαχειρίζεσαι μια ομάδα βιβλίου, θα πρέπει να γράφεις σωστά ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ώστε να μην πονοκεφαλιάζει ο αναγνώστης σου, σκεπτόμενος: «τι θέλει να πει εδώ ο ποιητής;;;», έτσι δεν είναι;

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου