“…να ταξιδεύω μέσα από τις επιθυμίες και τις πράξεις τόσων διαφορετικών χαρακτήρων…” – Καλλιόπη Παπουτσή

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Καλλιόπη Παπουτσή, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Καλλιόπη Παπουτσή γεννήθηκε στο Βόλο όπου και ζει. Αν και λογίστρια στο επάγγελμα η ψυχή της φλέρταρε από μικρό παιδί με τις τέχνες. Στην […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Καλλιόπη Παπουτσή, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Καλλιόπη Παπουτσή γεννήθηκε στο Βόλο όπου και ζει. Αν και λογίστρια στο επάγγελμα η ψυχή της φλέρταρε από μικρό παιδί με τις τέχνες.

Στην Θεσσαλονίκη ,-όπου έζησε αρκετά χρόνια-, έκανε σπουδές στο ελεύθερο σχέδιο και στην μουσική, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο. Εργάστηκε στο χώρο των ωδείων και της εκπαίδευσης παραδίδοντας μαθήματα σχεδίου. Έχει ασχοληθεί με την ζωγραφική σε επαγγελματικούς χώρους και σε παιδικά δωμάτια. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής αλλά και με προσωπική της έκθεση.

Παράλληλα σπούδασε Λογιστική και σήμερα ζει και εργάζεται σε αυτόν τον κλάδο, στο Βόλο.

Ως λάτρης της λογοτεχνίας, συμμετείχε σε διάφορες λέσχες ανάγνωσης καθώς και σε τμήματα δημιουργικής γραφής. Παράλληλα είναι μέλος στην θεατρική πειραματική σκηνή Ν. Ιωνίας Βόλου.

Το πρώτο μυθιστόρημά της «Δια πυρός και συζύγου» κυκλοφόρησε το 2013.

Το δεύτερο γραπτό της εγχείρημα είναι η συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Ανεξίτηλες Στιγμές».

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Θα ήθελα, αν ήταν εφικτό να συναντήσω τον Ιούλιο Βερν, γιατί τα περιπετειώδη μυθιστορήματα του, σε φανταστικούς τόπους, ήταν από τα πρώτα βιβλία που διάβασα και με εντυπωσίασαν ως παιδί τόσο πολύ, που είναι ακόμα χαραγμένα στην μνήμη μου.

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Φυσικά και με εκφράζει το είδος γραφής που υπηρετώ. Θα ήθελα όμως να πειραματιστώ στο αστυνομικό μυθιστόρημα, ένα είδος που μου αρέσει και έχω κάνει μικρές προσπάθειες στις Ανεξίτηλες στιγμές. Είμαι βέβαιη ότι  θα το επιχειρήσω στο μέλλον.

Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Η πρώτη μικρή ιστορία που έγραψα ήταν στο Γυμνάσιο. Θέμα: ο ναυτικός, το ταξίδι και ένα μεταξωτό πάπλωμα.

Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Όχι, αντίθετα η επιθυμία την γραφής κάθε μέρα γίνεται και πιο έντονη. Το όνειρο μου είναι κάποια στιγμή να μη χρειάζεται να κάνω τίποτα άλλο εργασιακά, αλλά μόνο να γράφω.

Ποια πιστεύεις πως θα έπρεπε να είναι η τιμή του τελευταίου σου βιβλίου;

Η τιμή που έχει το βιβλίο μου, είναι ακριβώς αυτή που θα ήθελα.

Προσιτή σε όλο το αναγνωστικό κοινό.

Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου;Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Τι πιο χρήσιμο για ένα συγγραφέα η καλοπροαίρετη αρνητική κριτική, που σε βοηθά να βελτιώνεσαι. Έτσι θα ρωτούσα τον αρνητικό αναγνώστη, τι θα άλλαζε στον τρόπο γραφής μου, ποιος ήρωας ή ποια εξέλιξη της ιστορίας τον ενοχλεί και με ποιο τρόπο. Θα ήθελα να μάθω την διαφορετική οπτική ματιά του, γιατί  θα με βοηθούσε να γίνω καλύτερη και να τον κατακτήσω στο μέλλον ως αναγνώστη.

Στον θετικό αναγνώστη θα ρωτούσα ποια ιστορία του άρεσε περισσότερο, τι τον συγκίνησε και τι τον έκανε να γελάσει. Και φυσικά αν θα ήθελε διαφορετική εξέλιξη σε κάποια από τις ιστορίες μου. Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι ο κάθε συγγραφέας έχει το δικό του ύφος γραφής και δεν είναι εφικτό να ικανοποιεί όλες τις αναγνωστικές απαιτήσεις.

Γιατί γράφεις;

Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό, είναι γιατί μου αρέσει να ταξιδεύω. Να ταξιδεύω μέσα στις ζωές των ηρώων μου, να ταξιδεύω σε άλλες εποχές, σε άλλους τόπους. Να ταξιδεύω μέσα από τις επιθυμίες και τις πράξεις τόσων διαφορετικών χαρακτήρων. Να δημιουργώ, να ορίζω την πορεία και τις τύχες των πρωταγωνιστών. Και πάνω απ’ όλα, είναι η ανάγκη για έκφραση, για κατάθεση της δικής μου ψυχής πάνω στο χαρτί.

Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Ο Εκδοτικός οίκος Ελκυστής είναι το σπίτι που θέλω να έχουν τα βιβλία μου και γι’ αυτό τον επέλεξα. Ειδικά ο Αχιλλέας Τριαντόγλου είναι ένας εκδότης με ευαισθησία,  με ήθος και πολύ μεράκι για την δουλειά του. Ελπίζω να διανύσουμε μαζί αρκετές λογοτεχνικές διαδρομές

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δεν μισώ τουλάχιστον προς το παρών καμία λογοτεχνική ερώτηση.

Όμως μου είναι δύσκολο να απαντήσω όταν με ρωτούν ποιόν από τους ήρωες μου αγαπώ περισσότερο.

Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Είμαι υπερήφανη γιατί είμαι εργατική, είμαι πάντα δημιουργική και δεν σταματώ ποτέ να προσπαθώ για το καλύτερο. Όμως θα ήθελα να μπορούσα να ήμουν περισσότερο τολμηρή και αποφασιστική αλλά και να μπορούσα να λέω περισσότερες φορές όχι στις απαιτήσεις των άλλων.

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου