“…ξεκίνησε χρόνια πριν σαν επιθυμία και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου αυτή η επιθυμία μετατράπηκε σε έντονη ανάγκη” – Γεωργία Δάρτση

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Γεωργία Δάρτση, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις; Τον Τζάκ Λόντον. Ο οποίος βέβαια έζησε πολύ πριν από μένα, αλλά με άγγιξε […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Γεωργία Δάρτση, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Τον Τζάκ Λόντον. Ο οποίος βέβαια έζησε πολύ πριν από μένα, αλλά με άγγιξε απίστευτα μ την γραφή του.

Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη;

Τίτλος: ΜΑΡΤΙΝ  ΗΝΤΕΝ. Εκδοτικός οίκος Λιβάνη:« Εκεί πάνω κανένας δεν ήθελε τον Μάρτιν Ήντεν  γι ’αυτό τον ίδιο, αλλά και  να γυρίσει πίσω στην τάξη του που τον ήθελαν παλιά δεν μπορούσε τώρα πια. Δεν τους ήθελε αυτός.»

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Μου αρέσει το μυθιστόρημα και νομίζω ότι με το μοναδικό μου έως σήμερα έργο το υπηρέτησα επάξια. Αυτό που θα ήθελα να δοκιμάσω  και δεν το κρύβω ότι κάτι έχω αρχίσει να δουλεύω ,αλλά είναι ακόμη σε εμβρυικό στάδιο, είναι η σάτιρα, μέσα από μικρά κείμενα ιστορίες, που παρατηρώ στην καθημερινότητα μου.

Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

 Νομίζω ήταν Κυριακή πρωί, λίγες μέρες μετά την φετινή Πρωτοχρονιά όταν βαριεστημένα και αδιάφορα άνοιξα την ηλεκτρονική μου αλληλογραφία και διάβασα την απάντηση του εκδότη μου κύριου Αχιλλέα Τριαντόγλου ότι είναι διατεθειμένος ο οίκος του να εκδώσει το βιβλίο μου. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα πήραν τον δρόμο τους  και το κοινό θα αποφασίσει για την αξία ή όχι αυτού.

Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Νομίζω ότι αποτελεί έναν πρόσφορο  τρόπο να γνωρίσει ο κόσμος έναν νέο και άγνωστο συγγραφέα, εξυπηρετώντας παράλληλα διαφημιστικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Γιατί γράφεις;

 Όπως είπα και στις παρουσιάσεις του βιβλίου μου, το να γράψω την δεδομένη στιγμή και με τις συγκεκριμένες  συνθήκες της ζωής μου, ήταν ανάγκη. Ξεκίνησε χρόνια πριν σαν επιθυμία και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου αυτή η επιθυμία μετατράπηκε σε έντονη ανάγκη που απαιτούσε την κάλυψη της.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Τίποτα από τα τρία. Είναι απλά  άνθρωποι με τα δικά τους βιώματα, τις δικές τους ανάγκες και ερωτήματα, με τα οποία παλεύουν και ψάχνουν διεξόδους και απαντήσεις.

Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Δίκαιη, ειλικρινής, εργατική. Παρορμητική, πολύ κακή στην οικονομική διαχείριση, εγωίστρια.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Να αφήσει ένα  έργο  μου εντελώς αδιάφορο τον κόσμο και αντίστοιχα να βλέπω το βιβλίο μου στις βιτρίνες όλων των βιβλιοπωλείων.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Οι ερωτήσεις σου έχουν μια ιδιαιτερότητα. Είναι έντονα  ενδοσκοπικές. Αυτό οφείλεται στην  ενσυναίσθηση με την οποία προσεγγίζεις τους ανθρώπους, ή απλά εξυπηρετεί επαγγελματικές ανάγκες;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:Σ’ ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη αγαπητή μας συγγραφέα Γεωργία Δάρτση, εύχομαι πάντα και μόνο επιτυχίες στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου,αυτοσκοπός μου είναι να αποτυπώνεται αυθόρμητα, γλαφυρά και ειλικρινά η προσωπικότητα του εκάστοτε συγγραφέα μες από τις απαντήσεις του. Έτσι το αναγνωστικό κοινό γνωρίζει καλύτερα τόσο τον ίδιο και τις λογοτεχνικές του απόψεις, όσο και τις δυσκολίες που συνάντησε μέχρι να δει το πνευματικό του παιδί να εκδίδεται.

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου