“…ξεκινά σαν ανάγκη να εκφραστείς και ανάλογα με την πορεία σου στον χώρο, αλλάζουν και οι επιδιώξεις σου” – Δημήτρης Βαγενάς

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινός φιλοξενούμενος στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Δημήτρης Βαγενάς, τον οποίο και ευχαριστώ για την εξομολογητική του συνέντευξη! Βιογραφικό Ο Δημήτρης Βαγενάς γεννήθηκε στο Αίγιο τον Γενάρη του ’61. Άρχισε να γράφει τον Μάιο του ‘12  στα αγγλικά, σε ένα μπλογκ με αλλοδαπούς. Συστηματικά και […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινός φιλοξενούμενος στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Δημήτρης Βαγενάς, τον οποίο και ευχαριστώ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

Φωτογραφία του Δημήτρης Βαγενάς.

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Βαγενάς γεννήθηκε στο Αίγιο τον Γενάρη του ’61.

Άρχισε να γράφει τον Μάιο του ‘12  στα αγγλικά, σε ένα μπλογκ με αλλοδαπούς. Συστηματικά και στα ελληνικά άρχισε μετά από ένα χρόνο.

Δυο ανθολογίες, περιέχουν έργα του. Το μονόπρακτο, “Οι κυνηγοί” στην θεατρική ανθολογία του οίκου Όστρια και το διακριθέν διήγημα του “Φοβού τους Αχαιούς“, στον πρώτο διαγωνισμό Ασημένια Σελίδα 1, στην ανθολογία ‘Διήγημα 1’ των εκδόσεων Εντύποις και Μωραΐτης.

Στον ίδιο διαγωνισμό, η νουβέλα του πολιτικής φαντασίας, “Αν όμως“, έλαβε τον Α’ έπαινο, ανάμεσα σε 238 συμμετοχές.

Επίσης έχει εκδοθεί η νουβέλα του “Η Έμπνευση Και Που Να Την Βρείτε“, ένα ψυχολογικό θρίλερ. Το ιστορικό έπος “Eλ Αχμαρ – O Κόκκινος“, η διακριθεισα νουβέλα “Αν όμως“, η συλλογή τρόμου “Η πιο σκούρα απόχρωση του σκοταδιού”, η νουβέλα φιλοσοφικής αναζήτησης ”Ο θηρευτής και οι προστάτες της αιώνιας ψυχής” και το  σε μορφή τσέπης “Το μυστικό”.

Ακολούθησε το έβδομο βιβλίο του το κοινωνικό μυθιστόρημα “Ζανζιμπαρ”. Το “Ιστορία αγάπης είναι το όγδοο βιβλίο του, που θα κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη Μάη.

Θα με βρείτε στο facebook : Vagenas dimitris( dimvag61 )

Στο www.eastwriter.gr σαν dimvag61

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

 • Γιατί γράφεις;
 • Ξεκίνησα από ανάγκη να εκφράσω κάποιες ιστορίες που υπήρχαν μέσα μου , σε ενα blog στα αγγλικά γύρω στο 2012. Το 13 κάποιος φίλος εκδότης διάβασε δυο διηγήματά μου που τα είχα μεταφράσει στα ελληνικά και βρήκε ενδιαφέρουσα την δουλειά μου. Με συμβούλεψε, όμως να γράψω ένα μυθιστόρημα για να δείξω πόσο μπορώ να στήσω μια ιστορία με ανατροπές, χαρακτήρες ολοκληρωμένους κλπ. Έτσι έγραψα τον ‘Ελ αχμαρ – τον κόκκινο’, το πρώτο μου μυθιστόρημα. Από τότε δεν σταμάτησα να γράφω στιγμή. Σε 4 χρόνια έχω πλέον γράψει πάνω από 85 διηγήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα. Έχω και τέσσερα ακόμα μυθιστορήματά ατελείωτα, που τα δουλεύω.
 • Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
 • Η εμπειρία μου με τους εκδοτικούς στον ελληνικό χώρο και την διακίνηση του βιβλίου, με δίδαξε πως είτε πρέπει να συνεργαστείς με κάποιον από τους 2-3 μεγάλους, η να βγεις κατευθείαν στην αγορά του εξωτερικού.
 • Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
 • Νομίζω και τα τρία. Από την στιγμή που εκθέτω μεγάλο όγκο της δουλειάς μου στο νετ, μέσω φείς μπουκ και άλλων σαιτ, η γνώμη τους μετρά , και την επιζητώ. Αφουγκράζομαι τον αναγνώστη όταν σχολιάσει την δουλειά μου και εν κατακλείδι  κερδίζω κάποιους, σαν αγοραστές.
 • Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
 • Ειλικρινά δεν ξέρω. Ούτε και νομίζω θα μπορούσα ποτέ να το μάθω. Αλώστε δεν είμαι τόσο ανοιχτός που να μπορούν να με ‘διαβάσουν’. Έτσι πιστεύω …τουλάχιστον. Παντός καλό θα είναι να μην κρίνεται η προσωπικότητα του συγγραφέα, πιστεύοντας ό,τι έχει σχέση με την αντίστοιχη των ηρώων του.
 • Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
 •  Γράφω πολλά είδη , αλλά σίγουρα δεν πιάνομαι με θέματα, που δεν τα κατέχω. Νομικά και ιατρικά θρίλερ, ή αντίστοιχες περιπέτειες δεν είναι το είδος που θα έγραφα. Επίσης ερωτικές ιστορίες και σίγουρα όχι πορνογραφία.
 • Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
 • Δεν μου αρέσει ο τρόπος, που αντιμετωπίζονται οι νέοι συγγραφείς, από τους εκδότες. Η εκμετάλλευση της ανάγκης να δεις το πόνημα σου σε χαρτί, από κάποιους του χώρου. Η αδιαφορία των περισσοτέρων Ελλήνων για το διάβασμα. Μου αρέσει η προσπάθεια, που γίνεται από πολλά νέα κατά το πλείστων παιδιά να εμπλουτίσουν την  θεματολογία του ελληνικού βιβλίου, μετατρέποντας τα ξένα πρότυπα του φανταστικού σε ελληνική μορφή και ύφος        
 •   Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
 • Μια και μοναδική. Γιατί δεν γράφω μόνο τρόμου και φαντασίας, με ρωτούν οι φαν του είδους, αλλά αναλώνομαι και σε άλλα θέματα , που δεν τους αρέσουν, άρα δεν μου ταιριάζουν. Βέβαια το μισώ είναι πολύ δυνατό ρήμα. Απλά με κουράζει να το ακούω.
 • Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
 • Νομίζω είναι ένας συνδυασμός, που ξεκινά σαν ανάγκη να εκφραστείς και ανάλογα με την πορεία σου στον χώρο, αλλάζουν και οι επιδιώξεις σου.  Δύσκολο έως αδύνατον μου φαίνεται κάποιος να ξεκινήσει να γράφει για να βγάλει λεφτά, ή να γίνει διάσημος.
 • Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
 • Ελπίζω να μην έχω αντιπάθειες και να μην το ξέρω. Δεν έχει τύχει να συγκρουστώ με συνάδελφους. Θα έλεγα πως είμαι από την φύση μου δοτικός, βοηθώντας ειδικά όσους ξεκινάνε τώρα. Αλώστε με άλλους συγγράφεις έχουμε φτιάξει μια ομάδα, Ένωση Ανεξάρτητων Συγγραφέων την λέμε, υποστήριξης για τους νέους αυτοεκδιδομενους του χώρου. Παρέχουμε δωρεάν συμβουλές σε όσους θέλουν να εκδώσουν μονοί τους για πρώτη φορά.
 • Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
 • Η μέρα που δεν θα έχω τίποτε παραπάνω να γράψω και θα μείνω άδειος από ιδέες,  είναι ο χειρότερος εφιάλτης μου. Αντίστοιχα το να δω ένα από τα έργα  μου στην μικρή, ή ακόμα καλυτέρα στην μεγάλη οθόνη  είναι το μεγαλύτερο μου όνειρο.
 • …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
 • Αγαπημένο σου είδος και συγγραφέας; Τώρα ταμπού δεν την λες , αλλά αυτό με ενδιαφέρει να μάθω.

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ συγγραφέα μου τόσο για την συνέντευξη όσο και για την ενδιαφέρουσα ερώτησή σου! Ως συγγραφέας – αναγνώστης που παράλληλα αρθρογραφώ βιώματα βιβλίων, αγαπώ όλα τα είδη γραφής, είτε σε πεζό είτε σε ποιητικό λόγο. Επίσης, οι αγαπημένοι μου λογοτέχνες τυγχάνει να είναι τόσοι πολλοί και αξιόλογοι που στέκει δύσκολο να τους αναφέρω όλους!

Ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς για την συμμετοχή!

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου