«…οι αναγνώστες είναι η πηγή της έμπνευσής μου» – Γεράσιμος Μοσχονάς

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Γεράσιμος Μοσχονάς , τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του! Βιογραφικό Ο Γεράσιμος Μοσχονάς γεννήθηκε το 1970 στην Πάτρα. Αποφοίτησε από ιδιωτική σχολή λογιστικής και το 1994 αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Γεράσιμος Μοσχονάς , τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του!

Βιογραφικό

Ο Γεράσιμος Μοσχονάς γεννήθηκε το 1970 στην Πάτρα.

Αποφοίτησε από ιδιωτική σχολή λογιστικής και το 1994 αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό του και σπούδασε Ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης στην Ιταλία, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα.

Το 2000, παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Αγιογραφίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, με δάσκαλο τον κ. Ι. Παλαμήδη, καθώς και στην Ι.Μ. Νίκαιας στον Πειραιά, με δάσκαλο τον κ. Γ. Κόρδη.

Από το 2012 άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή και έκτοτε κατά καιρούς, σε διάφορες ανθολογίες, έχει δημοσιεύσει με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές τα διηγήματα : Blattaria, Ο τελευταίος πολέμαρχος, Ο Γεφυροποιός, Αμαδρυάς, Νεκρή πανσέληνος, Η κόκκινη εξώπορτα, Adlet, 490 π.Χ.

Εργάζεται από το 2003 ως καθηγητής Καλλιτεχνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένος με την επίσης αγιογράφο Ισμήνη Νικολάου και έχουν μία κόρη.

Η σελίδα του online βιβλιοπωλείου του εκδοτικού όπου μπορούν οι αναγνώστες να βρουν το βιβλίο του “Ανακαλύψτε τα μυστικά της αγιογραφίας”  είναι: https://www.universepaths.com/

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις; Γιατί το μυαλό γεμίζει με ιδέες. Και οι περισσότερες ιδέες είναι σαν τα ζιζάνια μέσα σε έναν κήπο. Αν δεν τα αντιμετωπίσεις τότε δεν θα αφήσουν σε ησυχία τα υπόλοιπα φυτά. Έτσι γίνεται και μέσα στο μυαλό. Οι σκέψεις της καθημερινότητας κατακλύζονται από “ζιζάνια”, τα οποία πρέπει το συντομότερο να τα “ξεριζώσω” και να τα ρίξω στο χαρτί.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει; Είναι πολύ ιδιαίτερη η ικανοποίηση που αποκομίζει όποιος καταφέρνει και δημιουργεί μοναδικούς κόσμους με ξεχωριστούς ήρωες. Βέβαια χρειάζεται υπομονή και επιμονή το γράψιμο, για να καταφέρει ο επίδοξος συγγραφέας να εξελιχθεί και να βελτιωθεί.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις; Προτιμώ τα ιστορικά διηγήματα όπως και τα διηγήματα Τρόμου και Φαντασίας. Ειδικότερα το διήγημα είναι άμεσο, συνοπτικό και περιεκτικό. Εισχωρεί βιαστικά, περνάει το μήνυμά του και αποχωρεί από το μυαλό και την ψυχή του αναγνώστη, ακριβώς όπως μια σφαίρα. Η σφαίρα είναι τόσο μικρή όσο ένα διήγημα. Μπορεί να κάνει όμως μεγάλη “ζημιά”. Το αν θα “επιζήσει” ο αναγνώστης ή θα “χαθεί” εξ ολοκλήρου μέσα στην ατμόσφαιρα της σφαίρας-διηγήματος είναι το ζητούμενο και αυτό με ενδιαφέρει διαρκώς από τότε. Μου αρέσει επίσης να γράφω εργαστηριακούς οδηγούς για την τεχνική της ζωγραφικής και της αγιογραφίας.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες; Είναι η πηγή της έμπνευσής μου. Μου αρέσει να τους συναναστρέφομαι και να τους γνωρίζω. Θέλω να μαθαίνω τις απορίες και τις ανάγκες τους, τους φόβους τους, τις επιθυμίες τους και τις απόκρυφες σκέψεις τους. Έτσι ο καθένας από τους αναγνώστες όταν διαβάζει κάποιο από τα έργα μου, είτε διήγημα είτε εργαστηριακό οδηγό, θα αναγνωρίζει ένα κομμάτι του εαυτού του και θα ταυτίζεται με τους ήρωες ή θα μπορεί να λύσει τις απορίες του αντίστοιχα.

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Είμαι ακόμα στην αρχή και τολμώ να πω πως τα σχόλια ήταν αρκετά ενθαρρυντικά. Προσπαθώ να αφουγκράζομαι, να βλέπω, να συγκρίνω και να βελτιώνω τα αποτελέσματα που συγκεντρώνω, περνώντας τις πληροφορίες μέσα από το κατάλληλο φίλτρο κάθε φορά.

Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει; Πως είμαι ένας καθηγητής που εργάζεται καθημερινά με παιδιά και παράλληλα έχει πάμπολλες ασχολίες που γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο του.

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί; Πώς ταιριάζουν τα διηγήματα τρόμου με την αγιογραφία…

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί; Ποτέ δεν βλέπω αριθμούς, αλλά μόνο πένα και χαρτί.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα; Θέλω να πιστεύω πως γράφουν από εσωτερική ανάγκη διαφορετικά η μάχη είναι χαμένη.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον; Ο χειρότερος εφιάλτης θα ήταν να στερέψω από ιδέες κάποια μέρα! Το ομορφότερο όνειρο θα ήταν να καταφέρω να φέρω εις πέρας όλες αυτές τις ιδέες που με κατακλύζουν και στριμώχνονται στο μυαλό μου.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου