τοβιβλίο.net

Select Page

«…οι αναγνώστες είναι οι φίλοι που με γνωρίζουν πιο καλά απ’ τον καθένα» – Eυλαμπία Τσιρέλη

«…οι αναγνώστες είναι οι φίλοι που με γνωρίζουν πιο καλά απ’ τον καθένα» – Eυλαμπία Τσιρέλη

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στην σημερινή μας συνέντευξη για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η λογοτέχνης Eυλαμπία Τσιρέλη,την οποία και ευχαριστώ για την δοτική εξομολόγησή της!

Βιογραφικό Σημείωμα

H Eυλαμπία Τσιρέλη είναι συγγραφέας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι Υπ. Διδάκτωρ Βιβλικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας στο Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης. Επιστημονικά της άρθρα δημοσιεύει στο blog της “Life, Science and Fiction” και στο academia.edu. Λογοτεχνικά της κείμενα θα βρείτε στο https://tsirelievlampia.wordpress.com/

Έχει γράψει τα: “Ο Θάνατος στην Κελτική Μυθολογία και Παράδοση”(2013), “Το Ιερό Δέντρο. Οι Μύθοι και οι Συμβολισμοί του” (2014) και “Χρόνειρα: παράξενες διηγήσεις κι αδέσποτα ποιήματα” (2015).

Μεταφράζει και επιμελείται λογοτεχνικά και επιστημονικά κείμενα. Είναι η δημιουργός του Εργαστήρι Συγγραφής Imaginarium στον Εκδοτικό Όμιλο Πηγή, όπου διδάσκει συγγραφή και επιμέλεια κειμένου από το 2014.

Παραδίδει σεμινάρια και διαλέξεις ανά την Ελλάδα για τη Λογοτεχνία, τον Μύθο και τη Φαντασία, καθώς και για τον ρόλο των Ονείρων στη Συγγραφή.

Είναι η δημιουργός του πρώτου φεστιβάλ τρόμου στην Ελλάδα The Mini Festival of Horror & Grotesque με κεντρικό άξονα τη λογοτεχνία τρόμου και αλλόκοτου, και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria.

Ως αρθρογράφος έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά και ιστοσελίδες της χώρας. Έχει επίσης δημιουργήσει την κοινότητα Celtic Hearts United για τους Έλληνες λάτρεις της κελτικής παράδοσης.

Αυτή την περίοδο εργάζεται στα δύο επόμενα βιβλία της και γράφει τη διδακτορική της διατριβή.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο evlabia_tsireli@yahoo.gr

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Επειδή δε μπορώ να μη γράφω.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Θα ξεκινήσω ανάποδα. Να το αποφύγει αν το κίνητρο είναι τα χρήματα, γιατί θα αποτύχει με μαθηματική ακρίβεια (ως λογοτέχνης θα αποτύχει. Ως καρικατούρα μπορεί και να πλουτίσει). Αν το κίνητρο είναι η έκφραση, το μοίρασμα, η συγγραφική αυτογνωσία και η αγάπη για τη λογοτεχνία, τότε να διαβάζει και να γράφει ασταμάτητα, ώσπου να νιώσει ότι έχει γίνει το καλύτερο που μπορεί. Ο ποίηση είναι μια διαφορετική υπόθεση και δεν μου φτάνουν ούτε δέκα σελίδες να σου εξηγήσω.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ το απλό και αυθεντικό ύφος στη γραφή, και το αγαπημένο μου είδος είναι (αυτή την περίοδο της ζωής μου) ο μαγικός ρεαλισμός. Νομίζω ότι δεν θα έγραφα ποτέ ροζ λογοτεχνία ή τέλος πάντων για mainstream έρωτες, καρδούλες και λουλούδια.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι οι φίλοι που με γνωρίζουν πιο καλά απ’ τον καθένα.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Παράξενη. Ναι.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Η επόμενη.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Είμαι κατά των βαθμών και των βραβείων. Ζητώ απλά από τον εαυτό μου να εξελίσσομαι.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Όποιος έχει μόνο συμπάθειες, δεν έχει προσωπικότητα. Νομίζω απάντησα και στα δύο σκέλη.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Έχω ήδη βιώσει αρκετούς εφιάλτες, αλλά και σχεδόν όλα μου τα όνειρα έχουν γίνει πραγματικότητα. Αμφότερα είναι απαραίτητα για την προσωπική εξέλιξη και την εμπειρία κάποιου.

10 …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Μόλις ξύπνησα από έναν υπέροχο μεσημεριανό υπνάκο και πίνω καφέ. Γιατί μας βασανίζεις έτσι;;;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Γιατί είμαι Σκορπιός με ωροσκόπο Καρκίνο! 🙂

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο theofilosbook@yahoo.gr με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Επιμέλεια κειμένου

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε και ζει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται ως συγγραφέας, ποιητής, αξιολογητής και λογοτεχνικός επιμελητής μυθιστορημάτων, ομιλητής σε παρουσιάσεις βιβλίων, καθώς και ως αρθρογράφος σε πολιτιστικές ιστοσελίδες. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κι έργα του συμμετέχουν σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης. "Το Αγκάθινο Στέμμα" από τις εκδόσεις ΕΞΗ είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την πλοκή, καθώς και για να διαβάσετε δωρεάν το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα: http://ekdoseiseksi.gr/shop/ελληνική-λογοτεχνία/το-αγκαθινο-στεμμα/ Τρόπος επικοινωνίας: www.facebook.com/giannopoulos.theofilos

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οδηγός ιστοσελίδας

Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί

Εκπαιδευτικό υλικό

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος