“…οι αναγνώστες είναι συνοδοιπόροι…” – Κωνσταντίνος Πούλιος

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Πούλιος! Λογοτεχνικό βιογραφικό Ο Κώστας Πούλιος (γεν. 1968) κατάγεται από το Κεραμίδι Μαγνησίας. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Φιλόλογος στο επάγγελμα, εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ποιήματα και άρθρα του (για εκπαιδευτικά και γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα) έχουν δημοσιευτεί […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Πούλιος!

Λογοτεχνικό βιογραφικό

Ο Κώστας Πούλιος (γεν. 1968) κατάγεται από το Κεραμίδι Μαγνησίας. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Φιλόλογος στο επάγγελμα, εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ποιήματα και άρθρα του (για εκπαιδευτικά και γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα) έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά του Βόλου. Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους ποιητικούς διαγωνισμούς, καθώς και με το 1ο βραβείο διηγήματος στον Δ΄ Διεθνή Λογοτεχνικό διαγωνισμό «Αντώνης Σαμαράκης» (η σχετική Ανθολογία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη). «Το Εργοστάσιο» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

Επικοινωνία με τον συγγραφέα στο facebook: Κωνσταντίνος Πούλιος

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

 1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Τον Νίκο Καζαντζάκη. Θυμάμαι όταν διδασκόμασταν την «Ασκητική» στη σχολή, να βρίσκομαι σε υπερένταση, να νιώθω πως κατανοώ τα γραφόμενα και να ρωτάω την καθηγήτρια ξανά και ξανά, ώσπου εκείνη δεν άντεξε και μου είπε περίπου το εξής: «Αμάν, πια! Να πάτε να τον βρείτε για να σας απαντήσει ο ίδιος!»

 1. Ανάφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη; (Παρακαλώ αναφέρετε και τον εκδοτικό οίκο και τον τίτλο του βιβλίου απ’ όπου δανειστήκατε το απόσπασμα)

Θα μου επιτρέψεις να αναφέρω δύο φράσεις:

 • «που ξεκινάει για σίγουρα αγαθά ντροπιάζει την ψυχή του!» (Οδύσσεια, ραψωδία Ι, στίχος 1065)
 • «η ψυχή ‘ναι ο ποταμός, ψυχή μονάχα ανηφορούμε». (Οδύσσεια, ραψωδία Ι, στίχος 1317)

(Νίκου Καζαντζάκη, Οδύσσεια, εκδόσεις Ελένης Ν. Καζαντζάκη)

 1. Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Εκτός από πεζά (διηγήματα και το «Εργοστάσιο») γράφω και ποίηση (κάποια βραβεία σε ποιητικούς διαγωνισμούς πιστοποιούν του λόγου το αληθές). Θα ήθελα, ωστόσο, να γράψω κι ένα θεατρικό έργο, αλλά και το σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

 1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, θεωρώ την αρχή (Το «Εργοστάσιο»). Για το παν βλέπουμε… Δεν είμαι επαγγελματίας συγγραφέας. Είχα πολλές αμφιβολίες αν θα μπορούσα κάποτε να γράψω μυθιστόρημα. Δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις παίζουν, επίσης, τον ρόλο τους.

 1. Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Θα τους ρωτούσα (και τον έναν και τον άλλον) μερικά πράγματα, για να δω τι έχουν καταλάβει, αν και περί γούστου… Το λέω, γιατί έχω ακούσει κριτικές που επαινούν ακριβώς αυτό που κάποιες άλλες επικρίνουν, πάντα όμως με…τακτ (το θεωρώ σημαντικό).

 1. Γιατί γράφεις;

Μάλλον, γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Αφού δεν έγινα αξιωματικός στον στρατό…

 1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι συνοδοιπόροι. Απλώς εγώ έχω ξανακάνει τη διαδρομή…Στην πορεία, βέβαια, κάποιοι ίσως τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους. Σίγουρα στο τέλος δε θα βρεθούμε όλοι μαζί.

 1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Όλοι γράφουν επειδή μπορούν να το κάνουν. Και επιδιώκουν τα πάντα: να εκφραστούν, να δοξαστούν, να πλουτίσουν! Υπάρχουν όμως κι αυτοί που συντάσσονται με τον στίχο «η ποίησις (συνεκδοχικά η συγγραφική δημιουργία) είναι το καταφύγιο που φθονούμε».

 1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Συγγραφική καριέρα; Δεν ξέρω… Πάντως δε θα ήθελα να φύγω από αυτή τη ζωή χωρίς να έχω γράψει ένα μυθιστόρημα. Αφού αυτό έγινε, δε φοβάμαι. Ούτε ονειρεύομαι ιδιαίτερα, τελευταία. Μακάρι αυτά που έγραψα και ό,τι (κι αν) γράψω στο μέλλον να αξίζουν τον κόπο (των αναγνωστών κυρίως)!

 1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Θεόφιλε, θα ήθελες να είχες γράψει τον «Χάρι Πότερ»;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:Χάρηκα ειλικρινά για την λογοτεχνική μας συζήτηση κύριε Πούλιο, σας εύχομαι να έχετε πάντα υγεία, χαρές και έμπνευση στις συγγραφικές σας εξομολογήσεις!

Σχετικά με το ερώτημα για το αν θα ήθελα να είχα γράψει τη σειρά «Χάρι Πότερ», στη ζωή μου συνηθίζω να απολαμβάνω τις δημιουργίες των ομότεχνων και όχι να ζηλεύω την προσωπική επιτυχία τους.

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου