«ΟΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» Ματίλντε Ασένσι

…γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος Είστε έτοιμοι για μια περιπλάνηση σε ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα; Στο βιβλίο της συγγραφέως Ματίλντε Ασένσι, «ΟΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ», μεταφερόμαστε στη περίοδο του Μεσοπολέμου. Την χρονική περίοδο δηλαδή που εντοπίζεται μεταξύ του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκεκριμένα, αφορά τα τέλη του 1918 έως και τα τέλη του […]
- 27.03.2024 -

…γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Είστε έτοιμοι για μια περιπλάνηση σε ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα;

Στο βιβλίο της συγγραφέως Ματίλντε Ασένσι, «ΟΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ», μεταφερόμαστε στη περίοδο του Μεσοπολέμου. Την χρονική περίοδο δηλαδή που εντοπίζεται μεταξύ του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκεκριμένα, αφορά τα τέλη του 1918 έως και τα τέλη του 1939[1].

Με γνώμονα λοιπόν αυτό το ταραχώδες τοπίο που υπήρχε σε παγκόσμιο επίπεδο, η σαραντάχρονη Ισπανίδα ζωγράφος Ελβίρα σαλπάρει με την ανιψιά της Φερνάντα για ένα πολύ δύσκολο και μακρινό προορισμό: Ξεκινούν απ’ το λιμάνι της Μασσαλίας για ένα ταξίδι διάρκειας έξι εβδομάδων. Η κατάληξή του; Η Κίνα και συγκεκριμένα η πόλη της Σανγκάης. Εκεί, όπου την προσμένει ένα σημαντικό ραντεβού με δικηγόρο.

Όπως μας εκμυστηρεύεται η ίδια η πρωταγωνίστρια, όλα συνέβησαν τόσο ξαφνικά: «(…) έπρεπε να ταξιδέψω ως την Κίνα για να παραλάβω τη σορό και να τακτοποιήσω τις νομικές υποθέσεις, όμως επίσης έπρεπε να αναλάβω τις ευθύνες μου ως θετής κηδεμόνα αυτής της Φερνάντα»[2].

Ο άντρας που πέθανε και του οποίου ήταν κληρονόμος, ονομαζόταν Ρεμί ντε Πουλέν. Πρόκειται για τον καλύτερό της φίλο και παράλληλα νόμιμο σύζυγό της. Ασχέτως αν τα τελευταία είκοσι χρόνια  ζούσαν χωριστά. Εκείνος στην Κίνα κι αυτή στο Παρίσι.

Στην εξέλιξη της ιστορίας η Ελβίρα θυμάται πως όλα έγιναν μεταξύ τους από αμοιβαίο συμφέρον: Αυτή, για να εξασφαλίσει ένα μέρος στο οποίο να ζει ασφαλής. Όσο για τον Ρεμί, αποζητούσε μια νόμιμη σύζυγο ώστε να έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την πλούσια περιουσία της μητέρας του.

Τη δεδομένη στιγμή του θανάτου του, τα οικονομικά της πρωταγωνίστριας βρίσκονται σε αρκετά άσχημη κατάσταση. Ωστόσο, τα πράγματα δε πάν έτσι όπως ελπίζει με την διαθήκη, μιας και τα χρήματα που πιστεύει πως θα κληρονομήσει, αποδεικνύονται άνθρακας. Τα νέα που μαθαίνει κάνουν ξαφνικά τις ελπίδες της να γκρεμιστούν, με το μέλλον της πια να φαντάζει δυσοίωνο. Από τότε και μετά αδυνατεί να εμπιστευτεί τον οποιοδήποτε γύρω της.

Η μοίρα ωστόσο της επιφυλάσσει μια αναπάντεχη ανατροπή, μπλέκοντάς την σ’ ένα παράξενο κυνήγι θησαυρού. Αιτία στέκουν όσα εντοπίζει κρυμμένα μες στο δωμάτιο που πέθανε ο Ρεμί, ξετυλίγοντας σιγά σιγά το κουβάρι των μυστικών του νεκρού της άντρα.

Κύριοι συνοδοιπόροι της στο εξής  είναι ο γηραλέος παλαιοπώλης Λάο Τζιανγκ και ο ορφανός νεαρός Μπιάο. Συνοδεία και της ανιψιάς της Φερνάντα, θα επιχειρήσουν ν’ ανακαλύψουν το σημείο ταφής του Πρώτου Αυτοκράτορα. Φέρνοντας παράλληλα στο φως όλα εκείνα τα πολύτιμα που φυλά μέσα του για αιώνες.

Μα ο σκοπός τους μονάχα εύκολος δεν αποδεικνύεται. Στα βήματά τους βρίσκονται σα σκιά καταδιώκοντάς τους, τόσο οι αυτοκρατορικοί ευνούχοι όσο και η αδίστακτη Πράσινη Συμμορία.

Ομολογώ πως η μεταφορά όλων αυτών των εικόνων, των ιστορικών αναφορών, των εθίμων καθώς και της θρησκευτικής πίστης και των πολιτικών ιδανικών των εμπλεκομένων, με γοήτευσαν. Δένοντας αρμονικά με την περιπέτεια, τις δοκιμασίες, τους γρίφους και την απόκοσμη αίσθηση που εύκολα γεννά στην φαντασία η μυστηριακή και εξωτική Κίνα.

Επιπροσθέτως, η συγγραφέας μας κάνει κοινωνούς και στις προσωπικές σκέψεις και φοβίες της ηρωίδας μας. Προκαλώντας αυτομάτως τον αναγνώστη να συμπάσχει μαζί της, αναλογιζόμενος το πώς θα λειτουργούσε ο ίδιος στις δυσκολίες που της παρουσιάζονται.

Αλλά δε στέκεται μονάχα σ’ αυτό, αφού σελίδα με τη σελίδα μας αποκαλύπτει παράλληλα και αρκετές κρυφές πτυχές των υπόλοιπων εμπλεκομένων σε τούτο το ταξίδι.

Τέλος, όσον αφορά την πιο ρεαλιστική περιήγηση του αναγνώστη στις τοποθεσίες που λαμβάνουν δράση στη πλοκή, υπάρχουν σχετικοί χάρτες τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του βιβλίου.

Πιστεύω πως οι λάτρεις του είδους των ιστορικών μυθιστορημάτων, θα συμπεριλάβετε γρήγορα το «ΟΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» στα αγαπημένα σας!

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!

[1] https://el.wikipedia.org/wiki/Μεσοπόλεμος

[2] Σελ.14, «ΟΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» MATILDE ASENSI, Εκδοτικός Οίκος Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ, Αθήνα, 2008

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου