“…οτιδήποτε ερέθισε την έμπνευση και τη φαντασία μου, το άρπαξα με πάθος και το μετέφερα στις λευκές σελίδες” – John Emmans

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας John Emmans, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς 1 Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις; «Είμαι κάπου ανάμεσα στον Όμηρο και τον Πλάτωνα… αρκετά δύσκολο να επιλέξω έναν από δαύτους.» […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας John Emmans, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

1 Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

«Είμαι κάπου ανάμεσα στον Όμηρο και τον Πλάτωνα… αρκετά δύσκολο να επιλέξω έναν από δαύτους.»

2 Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη.

«Γιατί, όπως δείχνουν τα πράγματα, κανείς από τους δυο μας δεν ξέρει τίποτα πραγματικά καλό, αλλά αυτός νομίζει ότι ξέρει τη στιγμή που δεν ξέρει, ενώ εγώ δεν ξέρω και δε νομίζω ότι ξέρω. Φαίνεται λοιπόν ότι εγώ είμαι λίγο σοφότερος από αυτόν, επειδή αυτά που δεν ξέρω δε νομίζω κιόλας ότι τα ξέρω.

Πλάτωνος : Απολογία Σωκράτους – εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ»

3 Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

«Καίτοι αρκετά νέος στο χώρο, σε επαγγελματικό επίπεδο, έχω πειραματιστεί με πολλά είδη (μυστηρίου, τρόμου, αισθηματικά, δραματικά, ποίηση…) Στο συρτάρι μου υπάρχουν πολλές αδημοσίευτες ιστορίες και… ποιος ξέρει; Ίσως κάποτε βρουν το δρόμο προς την έκδοση. Προς το παρόν, έχω επιλέξει το είδος που θα  ακολουθήσω και λέω να μείνω αφοσιωμένος σε αυτό. Άλλωστε, δεν έχω απωθημένα, οτιδήποτε ερέθισε την έμπνευση και τη φαντασία μου, το άρπαξα με πάθος και το μετέφερα στις λευκές σελίδες»

4 Για ποια λογοτεχνική εμπειρία αγωνίζεσαι την οποία και προσδοκάς να ζήσεις στο μέλλον;

«Μου αρέσει να ποτίζω με συναισθήματα τα γραπτά μου, να δίνω γεύση και ένταση, να ξεσκεπάζω τις μύχιες σκέψεις/ επιθυμίες των ηρώων μου… Σκοπός μου είναι να αγκαλιάσω τον αναγνώστη, να βγάλω από μέσα του εκείνη την ακριβοθώρητη ανθρωπιά που βυθίζεται στην άβυσσο του εγωισμού και να του δώσω ελπίδα…»

5 Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

«Λοιπόν, νομίζω ότι αργά ή γρήγορα, αυτή η σκέψη επισκέπτεται όλους όσοι ασχολούνται με τη συγγραφή κι αυτό γιατί εκεί έξω επικρατεί μια αλόγιστη επιθετικότητα, μια αδήριτη πραγματικότητα γεμάτη ζήλια, φθόνο και κακία… Πριν από πολύ καιρό, όταν έγραφα στο διαδίκτυο, είχα αποφασίσει να σταματήσω να δημοσιεύω τα γραπτά μου- όχι να γράφω, αυτό συνέχισα να το κάνω, γιατί όπως οι περισσότεροι συγγραφείς, έτσι κι εγώ, γράφω, πρωτίστως για εμένα. Τότε ήμουν νέος και άπειρος. Τώρα, απλά αδιαφορώ για οτιδήποτε κακόβουλο σέρνεται προς το μέρος μου. Μετά από πολλές επιθετικές, λογοτεχνικές ιώσεις, αποκτάς ανοσία…»

6 Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

«Μου αρέσει η πεζογραφία και η ποίηση, η φιλοσοφία και η ψυχολογία…  πιο συγκεκριμένα, ασχολούμαι με αισθηματικά μυθιστορήματα, μυστηρίου, τρόμου, κοινωνικά… Με την ποίηση έχω μια άλλη προσέγγιση, πιο οικολογική, μου αρέσει να περιγράφω τη φύση, το βιασμό της από την ανθρώπινη κτηνωδία και να παρεισφρέω σε ιδιαίτερα θέματα, πιο δύσκολα, πιο επίπονα. Συχνά φιλοσοφώ και παίζω με την ψυχολογία. Ωστόσο, εκεί που υστερώ ή δεν έχω τη διάθεση και τις ικανότητες να ασχοληθώ, είναι το ιστορικό και αστυνομικό μυθιστόρημα»

7 Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

«Όποια κι αν είναι η εικόνα που έχουν οι αναγνώστες για εμένα είναι πέρα για πέρα σωστή, είτε είναι αρνητική, είτε θετική. Εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για τα λεγόμενα και τα γραφόμενα μας. Αν κάποιος διαβάζοντας τα κείμενα μου με θεωρεί ανόητο ή ατάλαντο, τότε προφανώς είμαι…»

8 Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

«Αν αυτά που γράφω είναι βιωματικά. Βέβαια, κατανοώ το λόγο που μου το ρωτάνε, αλλά είναι μια ερώτηση που καρατομεί τη μαγεία και τη δύναμη ενός βιβλίου, ενός κειμένου, ενός ποιήματος…»

9 Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

«Νομίζω πως οι περισσότεροι συγγραφείς γράφουν από εσωτερική ανάγκη. Πραγματικά, δεν έχω γνωρίσει κάποιον άνθρωπο που να επιδιώκει το χρήμα και τη δόξα, αν και είμαι σίγουρος πως δε θα έλεγε όχι και σε αυτά…»

10 Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

«Είμαι αυθόρμητος, μετριόφρων, αναλύω σε βάθος τα προβλήματα και οτιδήποτε χωλαίνει τη ζωή μου ή τις ζωές των ανθρώπων που αγαπώ. Επίσης, είμαι αναβλητικός, μοναχικός, κατανοώ/ συγχωρώ εκείνους που με πλήγωσαν και καλλιεργώ την αυτογνωσία…»

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου