Ο Λιάκος

 

Σήκω μωρή παλιοσκουριά, πάρε τα πάνω σου, το φεγγάρι είναι ένα και όλοι φεγγάρι το βλέπουνε.

Λιάκος

 

-Ρε σαν την Ζαχαρούλα μου κανένα, όλα κονσερβοκούτια είναι.

-Λιάκο ρετάρεις, καις λάδια σαν την Ζαχαρούλα που θέλει τρία κιλά για να πάει από το Παγκράτι στο Βύρωνα, χώρια που πρέπει να είσαι ξάδερφος του Ωνάση για να πληρώνεις την βενζίνη.

-Σιγά ρε, απαντούσε ο Λιάκος στην μαριδομαστοράντζα που είχε μαζευτεί στο μαγαζί και του έκανε καζούρα πότε για το μαγαζί πότε για τ΄ αμάξι του την Ζαχαρούλα.

Το μαγαζί ήταν μια χαμοκέλα, ένα μισογκρεμισμένο αρχοντικό, που το άφησε ο μπάρμπας του προτού μπαρκάρει για να μην ξαναγυρίσει ποτέ. Τον φάγανε τα ψάρια του Ατλαντικού μαζί με καμιά εικοσαριά ακόμη, μια νύχτα δαιμονισμένη και κακιά. Έτσι την έλεγε ο Λιάκος, που αν και πιτσιρίκος όταν γίνηκε το κακό, τον πένθησε τον μπάρμπα σα να τανε πατέρας του. Τόσο τον αγαπούσε. Σαν τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ του.

Η Ζαχαρούλα πάλι, ήταν ένα OPEL CAPITAN του '57, σαν κι αυτά που γαζώνουν οι γκάνγκστερ στις ταινίες. Αυτές που τις έβλεπε το δίμετρο ανθρώπινο νταμάρι, ο Λιάκος και έκλαιγε σαν μικρό παιδί. Όχι γιατί φοβότανε. Αλλά να γαζώνουν έστω και στα ψέματα τόσες Ζαχαρούλες, δεν το χώραγε ο νους του με τίποτα. Ρε καλέ μου, ρε χρυσέ μου να του λένε οι φίλοι, ρόμπα γινήκαμε σταμάτα. Αυτός τίποτα. Γοερό κλάμα για τις Ζαχαρούλες του σινεμά που Τις έκαναν σουρωτήρια για τα μακαρόνια τα χοντρά. Αγαθός γίγαντας, όπως το λένε και τα παραμύθια για παιδιά.

Το κανονικό του όνομα, Ασημένιος. Αυτό έγραφε η ταυτότητα, αυτό τα χαρτιά. Σαν σφραγίδα πάνω στο πετσί του που δεν την γουστάριζε με τίποτα. Δεν την χώνευε όπως και τις φακές που του φέρναν δυσπεψία.

Ασημίνα λέγανε τη γιαγιά του από του πατέρα του την πλευρά. Την είχε παρατήσει στα δύσκολα χρόνια ο παππούς του, που δεν τον γνώρισε ποτέ, με τρία παιδιά στην πείνα και την ανέχεια. Σ' άλλη γη και σ' άλλα μέρη ο γέρος, παρέα με μια παρδαλή που γνώρισε ένα βράδυ στα κωλόμπαρα του Ψειρή, αυτά που δεν τα πλησίαζε ούτε ποντικός από την βρώμα. Μπουχός ο νταής, αλά μπρατσέτα με την σουρλουλού και πίσω η κυρά Ασημίνα με τρία παιδιά, να τα φέρει βόλτα καθαρίζοντας σκάλες του ενός και τ 'αλλουνού.

Ένα από τα τρία και ο πατέρας του Λιάκου. Σόι όμως πάει το βασίλειο και την κατάλληλη

στιγμή, μην τον είδατε και μην τον απαντήσατε τον Κίτσο το λεβέντη και τον καραμπουζουκλή. Αγκαζέ μιαν άλλη παρφουμαρισμένη μαϊμού κι αυτός, τράβηξε για την χώρα του καφέ. Μακριά κι αγαπημένοι και κακία καμιά. Ταλαιπωρήθηκε κάτι χρόνια, μέχρι που βρέθηκε ένα ευλογημένο κουνούπι, τον τσίμπησε και σε ημέρες τρεις, είδε τις χουρμαδιές ανάποδα.

Δεν πέρασαν δυο χρόνια από τότε που ο μουστερής την κοπάνησε, έσκασε κι η μάνα του Λιάκου από την στεναχώρια και το περίμενε.

Τότε ήταν κοντά στα πέντε και τον μάζεψε ο μπάρμπας του. Καλός άνθρωπος, μεγάλη καρδιά. Σαν παιδί του τον είχε. Τον φρόντιζε στα όλα του, μόνο στα μέσα του δεν μπορούσε να μπει να τα γιατρέψει και να γλυκάνει την πίκρα. Και πιο πολύ εκείνη την καταραμένη σφραγίδα του Ασημένιου. Δεν του έλεγε και τίποτα κάθε που καμάρωνε γατί τ' ανίψι του είχε το όνομα της μάνας του. Το κάζο που έτρωγε όμως στις αλάνες της Γούβας και του Αγιαρτέμη δεν το χώνευε με τίποτα.

Μέχρι τα δεκαπέντε του, το κουβάλαγε στην πλάτη. Βαρίδι.

Το άφησε ένα βράδυ μαζί με την παρθενιά του, σε ένα μπουρδέλο δίπλα στο Σινέ Λαού στο Μεταξουργείο. Τόλμησε να το πει στην σαραντάρα τσατσά, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου της μετατροπής του έφηβου σε άντρα. Κούρνιασε στα χέρια της και της εμπιστεύτηκε την πίκρα που κουβάλαγε. Εκείνη τον άκουσε και όταν τελείωσε του είπε με την φωνή “φαρυγγίτιδα”,  “Aντράκι μου μην σκιάζεσαι, δεν το γουστάρεις το Ασημένιος, δεν το ‘χεις. Λιάκο σε λένε από τώρα, που είναι βαρβάτο σαν και εσένα και άμα φύγεις από εδώ να πας να τους το πεις. Λιάκο με λένε μάγκες ο Ασημένιος ψόφησε. Τον κλάψανε οι ρέγκες.”

Ο πρώτος που την άκουσε για τα καλά, ήταν ο μάστοράς του την άλλη μέρα το πρωί. Μόλις του φώναξε κοροϊδευτικά «μωρή Ασημένια, φτιάξε μου καφέ» πετάχτηκε αναψοκοκκινισμένος ο Λιάκος : «ώπα μωρή λούγκρα, ώπα, πάει ο Ασημένιος, ψόφησε. Από δω και πέρα Λιάκος, κι άμα γουστάρεις. Όσο για τον καφέ να τονε φτιάξεις μοναχός σου. Άει σιχτήρ.»

Ψάρωσε ο μάστορας. Τα είδε κωλυόμενα. «Καλά ρε μαγκάκι, Λιάκο είπες, Λιάκο θα σε λέμε. Καφέ θέλεις ή ήπιες;;»

Θέλω, γλυκύ βραστό και όχι. Πάω για τα τσιγάρα και έρχομαι.

Τον λογάριαζε ο μάστορας το Λιάκο, είχε χαρίσματα από φυσικού του. Μάθαινε γρήγορα, ήταν τίμιος και εχέμυθος, φρόντιζε το μαγαζί και πάνω από όλα φύλαγε και τον ίδιο από τις κακοτοπιές. Που να του μιλήσει άνθρωπος άμα είχε κάνει καμιά κουτσουκέλα. Μια ματιά στο Λιάκο έριχνε και του κοβότανε τα ήπατα. Πιτσιρικάς, αλλά γεροδεμένος και ψηλός. Νταβραντισμένο παλικάρι.

Όλοι με το μαλακό τον έπαιρναν μην τύχει και σηκώσει χέρι. Για αυτό δε του είπε τίποτα. Για αυτό η λουλού έβαλε την ουρά στα σκέλια και κατάπιε την γλώσσα του μόλις τον είδε ξαναμμένο και άγριο.

Η γειτονιά γέμισε κάθε λογής μαγαζιά για τα αυτοκίνητα, ηλεκτρολογεία, φαναρτζίδικα, βαφεία, μηχανουργεία και ότι είχε σχέση με αυτά. Όλα «παιδιά» της χαμοκέλας και του Λιάκου. Πέρναγε η μαρίδα από τα χέρια του πριν περάσει την πόρτα της σχολής. Οι περισσότεροι, βλαστάρια εκείνων που πάταγαν καζούρα με το τσουβάλι στον Ασημένιο, στις αλάνες και τα χωράφια πριν χρόνια. Ως και ένα παλικάρι που τώρα είναι στις Αμέρικες και σχεδιάζει αυτοκίνητα σε μια μεγάλη φάμπρικα από την χαμοκέλα και τα χέρια –κουπιά του αγαθού γίγαντα βγήκε. Όλοι ήξεραν πως το αγόρι γίνεται άντρας στα μπουρδέλα, μάστορας στην χαμοκέλα και οδηγός πίσω από το τιμόνι της Ζαχαρούλας.

Τα άφηνε τα παιδιά να ξεχαρμανιάζουν. Να κάνουν τα κόλπα τους στα χωράφια αλλά τα συμβούλευε κιόλας. Έτσι θα μπεις στην στροφή, εκεί το φρένο, εκεί θα σανιδώσεις για να φύγεις. Τέτοιος ήταν. Σώμα φτιαγμένο μόνο από τα υλικά της καρδιάς. Αγάπη με δύο τεράστια πόδια και μυαλό ξουράφι.

Χάριζε δε απίστευτες ώρες την «Ζαχαρούλα» στην πιτσιρικαρία γιατί από μια Ζαχαρούλα έγινε Λιάκος και ξεφόρτωσε όλο το βάρος της ψυχής του.

Άμα καμιά φορά έβλεπε κανέναν κατσούφη και μαραζωμένο, του κούναγε τα κλειδιά της και του φώναζε με εκείνη την φωνή την μπάσα και βαριά :

“Σήκω μωρή παλιοσκουριά, πάρε τα πάνω σου, το φεγγάρι είναι ένα και όλοι φεγγάρι το βλέπουνε.”

 

του Βαγγέλη Τσερεμέγκλ​η

Γεννήθηκα πριν από 49 χρόνια στο Περιστέρι. Εκεί μεγάλωσα, εκεί έπαιξα, εκεί πήγα σχολείο, εκεί πρωτοδούλεψα, εκεί μένω ακόμη.  

Οι  παλιές γραφές μου, όσες γλίτωσαν το καλάθι των αχρήστων, είναι καταχωνιασμένες στα συρτάρια και τα ντουλάπια αρνούμενες κατηγορηματικά να εκτεθούν από ντροπή και συστολή.  

Οι νεότερες και μάλλον πιο ώριμες, σερφάρουν διαδικτυακά, πότε εδώ και πότε εκεί, αλήτισσες και ανεξέλεγκτες.  

Η  φλόγα παραμένει ζωντανή και το μικρόβιο θεριεύει τελευταία σαν να μην μπορεί να χωρέσει πια στο κουτί του νου. Εκτίθεται τώρα, χωρίς καμία συστολή, αναζητώντας χώρο ανάμεσα σε αυτούς που γνωρίζουν και αυτούς  που επιθυμούν να μάθουν.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Το καλώδιο που έμεινε έρημο και η αλλαγή που δε θα ‘ρθει

Το καλώδιο που έμεινε έρημο και η αλλαγή που δε θα ‘ρθει

Ζω στη μεγάλη γκρίζα πόλη, δεν έχει σημασία το όνομά της. Εξάλλου όλες οι πόλεις, όσο μεγάλες και αν είναι, αποπνέουν το ίδιο κλίμα καφκικού εγκλεισμού: στενοί δρόμοι, στενά σπίτια, αδιέξοδα φυσικά και αφηρημένα, άνθρωποι που μιλούν με αινίγματα, ατμόσφαιρα επικίνδυνα...

Εγώ, η Δέσποινα

Εγώ, η Δέσποινα

Καθισμένη πλάι στο καλοριφέρ, η Δέσποινα προσπαθούσε να ζεστάνει τα παγωμένα χέρια της. Κάθε τόσο, έριχνε μια κλεφτή ματιά να δει μήπως ξύπνησε το αφεντικό. Παραδόξως κοιμόταν ακόμη του καλού καιρού. Είχε, επομένως, κάμποση ώρα να απολαύσει την ηρεμία της, έστω κι...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Εγώ, η Δέσποινα

Εγώ, η Δέσποινα

Καθισμένη πλάι στο καλοριφέρ, η Δέσποινα προσπαθούσε να ζεστάνει τα παγωμένα χέρια της. Κάθε τόσο, έριχνε μια κλεφτή ματιά να δει μήπως ξύπνησε το αφεντικό. Παραδόξως κοιμόταν ακόμη του καλού καιρού. Είχε, επομένως, κάμποση ώρα να απολαύσει την ηρεμία της, έστω κι...

Μας λείπεις

Μας λείπεις

Απομεσήμερο και στον ολάνθιστο κήπο μιας αυλής, χάμω στο νοτισμένο χώμα, το λούκι μάλλον έχει βουλώσει. -Κάθισε, κάθισε, νά, εδώ!, στο ψάθινο σκαμνί, κάτω από το γιασεμί που αναπνέεις το βράδυ στη φύση, κάθισε να σου πω αυτό που φαντάζεσαι και δεν το θέλεις, που όμως...

Και έρχεται η επιβίωση

Και έρχεται η επιβίωση

Κάθε βράδυ, όταν συνήλθε η μητέρα της, σαν σε όνειρο έρχεται η γιαγιά της, και της λέει:  -Άννα, το κορίτσι και τα μάτια σου!  Και την μαλώνει που το καντήλι της είναι σβηστό, το τζάκι σβηστό και ο ουρανός μελανός.  Στιγμές μετά, και τα πύρινα μάτια, η αγωνία:  -είσαι...

12 σχόλια

12 Σχόλια

 1. Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

  Έπεσα στα βαθιά και δύσκολα νερά να δημιουργήσω μια φιγούρα που έχει να μας πει πολλά . Με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο ,την δική του γλώσσα ,την δική του συμπεριφορά .
  Τον γνωρίζουν σίγουρα οι άνθρωποι της συνοικίας ,οι μαστόροι οι μικροεπαγγελματίες και όλοι αυτοί που η παγκόσμια λογοτεχνική πέννα ελάχιστες φορές προσπάθησε να περιγράψει .
  Τον λόγο δεν τον ξέρω ή καλύτερα μπορώ να τον φανταστώ ,αλλά δεν μπορώ και να τον τεκμηριώσω . Αυτό όμως που γνωρίζω άριστα είναι πως η ίδια τους η δύσκολη ζωή μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς σε αντίθεση με άλλες που μάλλον είναι να τις αποφεύγεις .
  Χαρείτε την παρθενική παρουσία του Λιάκου με την ελπίδα ότι θα την ακολουθήσουν κι άλλες εάν και εφόσον αντέξω στο βάρος του ρόλου του.
  Σας ευχαριστώ

  Απάντηση
 2. Βάσω Αποστολοπούλου

  “Σώμα φτιαγμένο μόνο από τα υλικά της καρδιάς. Αγάπη με δύο τεράστια πόδια και μυαλό ξουράφι.

  Τον αγάπησα τον Λιάκο σου, φίλε μου Βαγγέλη! Τον αγάπησα για την ντομπροσύνη του, για την μαγκιά του, για την καρδιά του την ζαχαρένια – σαν την Ζαχαρούλα του κι αυτή, σπάνια και δυσεύρετη! Κι είναι η γραφή σου, το ίδιο ντόμπρα κι αφτιασίδωτη, που μας τον γνώρισε με τον καλύτερο τρόπο!

  Νάσαι καλά που μας τον σύστησες και περιμένουμε οπωσδήποτε κι άλλες παρουσίες, όπως λες!

  Απάντηση
  • Ανώνυμος

   Βάσω χαίρομαι ιδιαίτερα που τον αγάπησες το Λιάκο .Να ξέρεις άνθρωποι σαν και του λόγου του ξέρουν να καταλαβαίνουν και να ανταποδίδουν την αγάπη ,αφτιασίδωτα και ντόμπρα.
   Να είσαι καλά . Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

   Απάντηση
   • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

    Ωπ ,ο δαίμον της τεχνολογίας με κατέστησε ανώνυμο. Ο Βαγγέλης σου απάντησε Βάσω.

    Απάντηση
 3. fofi walter-kyrlidou

  γεννηθηκα και μεγαλωσα και εγω σε Αθηναικη συνοικια,στην Δαφνη.Ο Λιακος ειναι σαν να τον ηξερα,γειτονας απο τον πανω δρομο,ανθρωπος ντομπρος και ανοιχτος οπως η ομορφη γραφη σου.ΕΥΓΕ.

  Απάντηση
  • Ανώνυμος

   Φώφη σε ευχαριστώ πολύ. Λιάκους βρίσκει κανείς ακόμη και σήμερα πολλούς σε όλες τις συνοικίες και γειτονιές της Ελλάδας (όχι μόνο της Αθήνας) ,φτάνει μόνο να μπορεί να τους αναγνωρίσει και να τους δεχτεί έτσι όπως είναι.

   Απάντηση
 4. Ρένα Τσαβαρή

  Υπέροχα διαφορετικός ο “Λιακός” σου, Βαγγέλη ,θα τον έλεγα “Αυθεντικό” και “Μοναδικό” !
  Όλοι μας ξέρουμε η γνωρίζαμε από έναν γίγαντα με καρδιά ελαφιού..
  Συγχαρητήρια αν και έπεσες στα βαθιά έμαθες κολύμπι γρήγορα!

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Το κολύμπι στα βαθιά νερά Ρένα ,όπως και να το δει κάποιος είναι πράγμα επικίνδυνο. Προκαλεί ένα φόβο. Ωστόσο αν έχεις για συντροφιά έναν Μοναδικά Αυθεντικό γίγαντα ο φόβος μαλακώνει για να μην πω μεταρέπεται σε θάρος.
   Όταν στα ανοιχτά εμφανίζονται και οι βάρκες φίλων με καλή διάθεση ,ε τότε γίνεται παιχνιδάκι. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια .!!!

   Απάντηση
 5. Ανώνυμος

  Ωραια γραφη, απλη αλλα δυναμικη σε κανει να αναζητας την συνεχεια! μπραβο!

  Απάντηση
  • Βαγγέλης Τσερεμέγκλης

   Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για τον χρόνο που αφιερώσατε σε ανάγνωση και σχόλιο . Να είστε καλά “Ανώνυμος”

   Απάντηση
 6. marimar

  Διάβασα πρώτα το τελευταίο και μετά ήρθα εδώ, γιατί δεν πρόσεξα τις παραπομπές. Πολύ θα λυπηθώ αν κρατήσεις άλλο στα συρτάρια σου τα γραπτά σου!!!!!!! Μπορεί να είμαι κι εγώ σαν τον Λιάκο, ευαίσθητη και ευσυγκίνητη. Μου άρεσε όμως η γραφή σου.
  Μπράβο!!!!

  Απάντηση
 7. Καρυάτιδα

  Ωραία γραφή, λιτή αλλά άκρως περιγραφική! Διηγήματα παρόμοια με ξεκουράζουν αφάνταστα από άλλα με γλυκανάλατο λυρισμό. Συνεχίζω την ανάγνωση Λιάκου…

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου