Ο μεσογειακός νεορομαντισμός της Χαράς Ναούμ

25.02.2016

Χαρά Ναούμ
Μανδραγόρας
ISBN: 978-592-013-5

Η ποίηση της περιφέρειας -αν και λιγότερο κοινωνική, με την έννοια της ανάδειξης κοινωνικών προβλημάτων- διακρίνεται από μία αυθόρμητη φωτεινότητα και από συνθέσεις στον ανοιχτό χώρο. Καταγράφεται μία ισχυρή σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον όπως αποδεικνύει η αδιάλειπτη μεταφορά της χλωρίδας στη στιχουργική της. Και τούτο το φυσιολατρικό στοιχείο μοιάζει να αποτελεί ένα σταθερό ποιοτικό σημείο στην ποίηση της περιφέρειας, παρά την απουσία καλλιτεχνιών επαφών μεταξύ των δημιουργών[1].

Από ανάλογη οπτική και η μεγαλωμένη στην Κρήτη Χαρά Ναούμ («τα βράδια πίσω απ’ τα πουλιά», Μανδραγόρας 2015) καταφέρνει να ενσωματώσει αβίαστα και με γνήσια ανυποκρισία το φυσικό περιβάλλον με την ανθρώπινη παρουσία και ιστορική παρέμβαση· δεν εκτίθενται όμως ως ένα "αξιοθέατο" που γεννά συναισθήματα, όπως σε έναν ποιητή της πόλης που επισκέπτεται ένα δάσος ή ένα τουριστικό σημείο· για τον δημιουργό του άστεως πρόκειται απλά για μία εξωτερική εικόνα που στιγμιαία εισέρχεται στο εσωτερικό και λειτουργεί ως αφορμή για να υπογραμμιστεί η τσιμεντοποίηση της πόλης ή ως κοινωνικός σχολιασμός.

Αντίθετα, για τη Χαρά Ναούμ είναι μία εμπειρία που έχει σταδιακά εσωτερικευθεί ως γενετικό στοιχείο της ζωής στην περιφέρεια. Στην πραγματικότητα στην ποίηση της Ναούμ εκφράζεται η βιωματική σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος της υπαίθρου -και του μικρού ή μεσαίου αστικού χώρου- με το φυσικό περιβάλλον και τα ανθρώπινα δημιουργήματα με τα δικά τους ιδιαίτερα ιστορικά ή πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Τα σταφύλια ματώνουν τον Αύγουστο
τα ποδοπατούν για ώρες
κι ύστερα πίνουν τον ζωμό από τις εκδορές…

Η δενδρώδης βλάστηση (ως δέντρο ή δάσος ή συγκεκριμένα ως κυπαρίσσι και πεύκο) εμφανίζεται αρκετές φορές (ο τρόπος των κυπαρισσιών, τέλος-πευκοβελόνα, το κορίτσι του Δημοτικού Κήπου, πέτρινο, τα σημάδια στους κορμούς, το σπίτι, περί χεριών και θαυμαστών κόσμων), όπως και η θάλασσα (το ημίφως των ποιημάτων, νεροπίστολο)· παράλληλα, αναδεικνύει τα ιστορικά σημεία σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση (Δικταίο Άντρο, Φραγκοκάστελο Ιούλιος 2013, το κορίτσι του Δημοτικού Κήπου) και τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (το ποίημα πίσω από τους φράχτες) με την διαχρονική αξιοποίηση των γεωργικών αγαθών (το αμπέλι που βρυχάται μέσα μας), ενώ το κρασί ως πολιτισμικό χαρακτηριστικό επανέρχεται στις συνθέσεις (οίνος ξηρός, νεροπίστολο). Ακόμα και στις αυτοαναφορικές συνθέσεις η ποίηση συνδέεται άμεσα με το φυσικό περιβάλλον (ποιητική του λευκού, το ημίφως των ποιημάτων, το ποίημα πίσω από τους φράχτες, τοπίο σαρκοβόρο του λεπτού).

Η δημιουργός ενσωματώνει κοινωνικά στιγμιότυπα μέσα από μία ζωγραφική αποτύπωση της στιγμής. Η συνειρμική δε διαδοχή των εικόνων δημιουργεί ένα πλούσιο εικαστικά ποιητικό κάδρο όπου ο άνθρωπος λειτουργεί ως μέρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι οικοδομές
παρατημένες
δεν έχουν άλλοθι εξόδου
από το κέλυφος της γειτονιάς…

Μετέωρη παρατηρεί τον κόσμο γύρω της και καταγράφει όσα την πληγώνουν με ένα υπαρξιακό εύρος. Με νεανική φρεσκάδα εκφράζει την απογοήτευση των ποιητών της αγανάκτησης -αν και ηπιότερα. Ο θρυμματισμένος στίχος εκφράζει μία ασθματική συνείδηση του ημιτελούς, του ανολοκλήρωτου· παράλληλα, εξυπηρετεί την οικονομία και τη λιτότητα στην έκφραση των νοημάτων με την ευθύτητα και την αμεσότητα της εξομολόγησης. Ο δε στίχος ισορροπεί ρυθμικά με την πλούσια εικαστική και τη σουρεαλιστική γραφή ενώ επιτρέπει στην ανάδυση δυνατών συναισθημάτων χωρίς να χάνει η ποιήτρια τον έλεγχο της έντασης.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε τη φρέσκια οπτική της δημιουργού για τη γλώσσα ως ποιητικό υλικό. Η Ναούμ καινοτομεί με ρηξικέλευθους ονοματικούς συνδυασμούς και ευρηματικές διατυπώσεις αναδεικνύοντας την ποιητική ευελιξία ενός καλά δουλεμένου λόγου.

Πατά πάνω στο υπερρεαλιστικό αρχέτυπο αποδόμησης του νοήματος και το ανασυνθέτει μέσα από ριζοσπαστικές συνθέσεις δίνοντας έμφαση στο ποιητικό σημείο που συνειρμικά προκαλεί την οπτική αναπαράσταση και αποκτά μία εικαστική διάσταση. Η έκφανση του ποιητικού της λόγου διατηρεί συχνά μία ανοίκεια δυική υπόσταση -και ενίοτε αλληγορική- μέσα από την εξάρθρωση της λέξης από το οικείο γλωσσικό της περιβάλλον.

…ανοίγει ένα κοχύλι
αφαιρεί τις νύχτες του προσώπου και ανεβαίνει
ως τις λιμνοθάλασσες που απλώνει το σκοτάδι…

Άλλωστε στο μεταμοντέρνο σουρεαλισμό η αυτόματη γραφή αντικαταστάθηκε από μία λογική αλληλουχία του νοήματος που όμως πατά σε συνειρμικούς και παράταιρους γλωσσικά συνδυασμούς, αναδεικνύοντας και την απεικονιστική δύναμη του λόγου. Τα αντικείμενα δεν παραμορφώνονται, αλλά μόνο καταστρέφεται η ιδέα που έχει ο αναγνώστης για αυτά.

Έτσι, η ποιητική της Ναούμ αποκτά έναν αναρχικό χαρακτήρα που προκαλεί το -γλωσσικό- μικροαστισμό και τις θέσεις περί ορθότητας του λόγου· αναδεικνύεται η αντιρασιοναλιστική προσέγγιση της ποιητικής ανοικείωσης ως μία δημιουργική γλωσσική προσέγγιση της κοινωνίας και της φύσης· συγκρούεται με την αριστοτελική λογοκρατία και αιτιοκρατία με νεανικό ποιητικό πάθος.

Η ποιητική συλλογή του Δήμου Χλωπτσιούδη στο cosmotebooks ή myebooks.gr

Και αξίζει να σημειώσουμε ότι η ποιήτρια στο δρόμο της υπερρεαλιστικής ουτοπίας, εκφράζει -ασυνείδητα(;)- το δικό της όραμα για ειρηνική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση μακριά από την αβυσσάλεα εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος με ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Χωρίς να αμφισβητεί ρητορικά τις κυρίαρχες αντιπεριβαλλοντικές ενέργειες ή δομές του αστικού κόσμου ή της τουριστικής εκμετάλλευσης, υιοθετεί το αειφορικό όραμα.

…συνένοχοι σιωπής στο αρχαίο έγκλημα-
μες σε μια έκσταση σπονδών
σε ανυπεράσπιστο θεό των ερειπίων
Και εισβάλλει ένας κλαυθμός στις αρτηρίες

Από την ποιητική της Ναούμ ξεπροβάλλει ένα μεσογειακό πρότυπο ισορροπίας ατόμου-κοινωνίας και φύσης-πολιτισμού/οικονομίας και ταυτόχρονα αναβαπτίζει την πολιτισμική εμπειρία (κρασί, τοπωνύμια, φύση) μέσα από την ειρηνική σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Αναδύεται έτσι ένα άρωμα νεορομαντισμού που εκφράζεται ποιητικά με μία ειλικρινή νεανική λαχτάρα.

_______________
[1] βλ. σχετικά την εισαγωγή των κριτικών μας για τον Τάκη Γκόντη από την Έδεσσα και την Κυριακή Λυμπέρη από τη Χαλκίδα.

Ακολουθήστε μας

Φάκελος Καταρίνα, του Jorn Lier Horst

Φάκελος Καταρίνα, του Jorn Lier Horst

Το Φάκελος Καταρίνα αποτελεί τη δωδέκατη -σύμφωνα με την πρωτότυπη χρονολογική σειρά- περιπέτεια του επιθεωρητή Βίλιαμ Βίστιν, αλλά και την πρώτη ενασχόλησή του με μια από τις αποκαλούμενες «ξεχασμένες υποθέσεις», δηλαδή παλιές ανεξιχνίαστες υποθέσεις που παραμένουν...

Οι 10 χωρισμοί

Οι 10 χωρισμοί

ΟΙ 10 ΧΩΡΙΣΜΟΙ (εφηβικό σατιρικό)   Πρώτη φορά χωρίσανε, όταν ήμουνα 9, Αυτός έπαιζε χαρτιά, Αυτή όλο να φωνάζει, έφυγε για κανά μήνα, αλλά γύρισε κλαμένος και τα βρήκαν φυσικά. Μα η 2η φορά ήρθε μετά από λίγους μήνες, έλειψε όλο το βράδυ, κι όταν ήρθε το πρωί, τον...

Η Ήττα

Η Ήττα

Και τελικά πες μου. Γιατί να πετάξω; Ποιος ο λόγος τα σύννεφα να φτάσω; Έκανα το πρώτο βήμα και τόλμησα, έκανα το πρώτο άλμα με τόσες προσδοκίες. Τόσα σενάρια πιθανά, τόσες ελπίδες επιθυμητές. Αλλά, ξέχασα ότι η ζωή δεν είναι ποτάμι που κυλάει όπως επιθυμώ. Έκανα την...

Υπατία, του Δημήτρη Βαρβαρήγου

Υπατία, του Δημήτρη Βαρβαρήγου

ΥΠΑΤΙΑ Δημήτρης Βαρβαρήγος 24 γράμματα εκδόσεις - Γράφει ο Απόστολος Τριφύλλης καθηγητής φιλόλογος στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου - Στο έργο του με τίτλο «Υπατία» ο Δημήτρης Βαρβαρήγος τέθηκε ενώπιον της πρόκλησης να σκιαγραφήσει μια μεγάλη μορφή των ελληνικών...

Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

- γράφει η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή -   Το νεανικό μυθιστόρημα της Γιώτας Φώτου, Με 6 κλικ, εκδόσεις Ψυχογιός, κυκλοφόρησε το 2016 και η ιστορία έχει τις ρίζες της στην οικονομική κρίση που βίωσαν έντονα οι Έλληνες την περίοδο εκείνη - είχε ήδη ξεκινήσει λίγα χρόνια...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

Με 6 κλικ, της Γιώτας Φώτου

- γράφει η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή -   Το νεανικό μυθιστόρημα της Γιώτας Φώτου, Με 6 κλικ, εκδόσεις Ψυχογιός, κυκλοφόρησε το 2016 και η ιστορία έχει τις ρίζες της στην οικονομική κρίση που βίωσαν έντονα οι Έλληνες την περίοδο εκείνη - είχε ήδη ξεκινήσει λίγα χρόνια...

Η κουρελού, του Τάκη Γεράρδη

Η κουρελού, του Τάκη Γεράρδη

Τριάντα οχτώ  μικρές και μεγάλες ιστορίες, κατά κύριο λόγο αυτοβιογραφικές, μας χαρίζει στο νέο του βιβλίο ο Τάκης Γεράρδης. Διηγήματα τα χαρακτηρίζει εκείνος, ψηφίδες ζωής θα τα αποκαλέσω εγώ, μιας και πρόκειται για αναμνήσεις, βιώματα, ακούσματα από την πολυκύμαντη...

O κόσμος μας

O κόσμος μας

Πόσο μικρή στα αλήθεια, μοιάζει η ζωή; Πόσο ασύστολα, παλεύει με τον χρόνο; σαν συμπυκνώνεται, σε μια μόνο στιγμή σε ένα παιχνίδι, που σε βρίσκει πάντα μόνο.   Πόσο μικρός μοιάζει ο κόσμος μας, αλήθεια;  σε ένα σύμπαν που ατέλειωτο φαντάζει όταν το συναίσθημα,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου