Ο σχοινοβάτης

11.06.2020

Ένα τσίρκο η ζωή. Μέσα του γεννιόμαστε. Σε μια τέντα, ανάμεσα σε θηρία άγρια κι εξημερωμένα. Εκεί, θα μας διαλέξουν ρόλους. Κι έχει πολλούς. Άλλοι θα γίνουν ακροβάτες. Άλλοι οι θηριοδαμαστές. Άλλοι πάλι είναι φτιαγμένοι για παλιάτσοι. Κι άλλοι ταχυδακτυλουργοί.

Υπάρχουν κι εκείνοι που η φύση δεν τους προίκισε με θάρρος και απόμειναν να ταΐζουν τους ελέφαντες. Να καθαρίζουν τις βρωμιές απ’ τ’ άλογα. Και να κοιτάνε τ’ άστρα κάθε βράδυ και ν’ ονειρεύονται.

Ονειρεύονται πως βρίσκονται σε ένα σχοινί εκεί ψηλά. Στην οροφή. Χωρίς το δίχτυ. Τι να το κάνεις το δίχτυ στ’ όνειρο; Κι είναι εκεί. Γενναίοι και ωραίοι. Με σώμα γυμνασμένο και δέρμα που γυαλίζει στο φως των προβολέων. Βαδίζουν ατρόμητοι κι ευθυτενείς με το κοντάρι στα χέρια για ισορροπία.

Μουσική απ’ τα μεγάφωνα. Ένα βαλς αιθέριο και η μορφή εκείνης να ξεπροβάλλει απ’ το σκοτάδι και ν’ απλώνει κατάλευκο το χέρι. Το σχοινί είναι πλατεία πια κι ο σχοινοβάτης χορεύει. Χορεύει. Χορεύει. Στροβιλίζεται στον αέρα με χάρη κι αποφασιστικότητα. Εκείνη γελά και τα μάτια τού κόσμου ολόγυρα, χρυσές πυγολαμπίδες. “Θα μ αγαπάς για πάντα;” ακούει τη φωνή της.

Η μουσική σταμάτησε. Οι θεατές κοιτούν κρατώντας την ανάσα. Ήρθε η ώρα. Η πιο επικίνδυνη φιγούρα. Αυτή που περιμένουν όλοι. Αφήνει το κοντάρι κι ετοιμάζεται. Μία ανάσα. Ένα αστέρι έπεσε απ’ τον ουρανό, αφήνοντας για μια στιγμή μία κλωστή ασήμι. Ο ακροβάτης αποκοιμήθηκε. Χειροκροτήματα. Ιαχές. Σιωπή.

Αύριο πάλι.

 

_

γράφει ο Τάσος Κυρτάσογλου

Ακολουθήστε μας!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Η δίψα

Η δίψα

-Μαμά, γιατί εγώ δεν πάω σχολείο σαν όλα τα παιδιά; -Σε ποιο σχολείο; -Να, εδώ που είμαστε τώρα. Βλέπω κάθε μέρα τα παιδιά με τις τσάντες τους που πάνε και θα ήθελα να πάω κι εγώ. -Δεν σε καταλαβαίνω... Άσε τις κουβέντες να δούμε πώς θα περάσει κι η σημερινή μέρα. Και...

Χειροπιαστά όνειρα

Χειροπιαστά όνειρα

Το δωμάτιο άδειο. Δυο πολυθρόνες ορφανές, αντικριστά. Τα παράθυρα χωρίς κουρτίνες, οι τοίχοι δίχως κάδρα. Γκρι τοίχοι, σπατουλαρισμένοι. Κανένα ψεγάδι πάνω τους. Και τα παράθυρα με τζάμια τόσο καθαρά που περιμένεις τον αέρα ή την κάψα. Τα κανάτια κλειστά αφήνουν...

Το χάρισμα της επικοινωνίας

Το χάρισμα της επικοινωνίας

Διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής της. Κάθεται σε μια γωνιά, στην κυριολεξία, για να μην ενοχλεί. Σέβεται τα «θέλω» και τις ανάγκες των άλλων κι όμως… Πού πήγε η «ικανότητά» της να μπορεί να επικοινωνεί με όλους; Τι έγινε; Γέρασε κι έχασε αυτό το χάρισμα; Μέχρι και...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου