“…ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι να σταματήσω να γράφω” – Μανόλης Κατεινάς

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Μανόλης Κατεινάς. Βιογραφικό Ο Μανόλης Κατεινάς γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 1975. Κατάγεται από την Απείρανθο της Νάξου. Μεγάλωσε στον Ταύρο και σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φοίτησε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Μανόλης Κατεινάς.

Βιογραφικό

Ο Μανόλης Κατεινάς γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 1975. Κατάγεται από την Απείρανθο της Νάξου. Μεγάλωσε στον Ταύρο και σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φοίτησε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Παρακολούθησε μαθήματα για την ελληνική πεζογραφία στο <<Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του βιβλίου>>. Το 2017 διακρίθηκε στον διαγωνισμό αστυνομικού διηγήματος της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας) για το διήγημά του Έγκλημα στη Νάξο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο συλλογικό έργο Noir Road Stories 2  (Άπαρσις). Έχει εργαστεί ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός σε ορεινά και παραθαλάσσια χωριά της Νάξου και της Κρήτης. Σήμερα, ζει και εργάζεται  σαν εκπαιδευτικός στη Νέα Σμύρνη.

Έργα του ίδιου: (2017)  Το Σενάριο και άλλα διηγήματα (Το Ανώνυμο Βιβλίο)

Επικοινωνία: [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

  1. Γιατί γράφεις;

Γράφω από εσωτερική ανάγκη. Εκφράζω τα συναισθήματα και τις ιδέες μου με την ελπίδα οι ιστορίες μου κάποιους να συγκινήσουν ή να ψυχαγωγήσουν.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Θα συμβούλευα κάποιον να γίνει συγγραφέας, γιατί είναι ότι καλύτερο να εκφράζεσαι δημιουργικά. Αν κάποιος αγαπά τη γραφή δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το αποφύγει.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ πολύ τα διηγήματα, τα κοινωνικά μυθιστορήματα και την αστυνομική λογοτεχνία. Δε νομίζω ότι έχω τις ικανότητες ή τη γνώση να υπηρετήσω το ιστορικό μυθιστόρημα. Και σίγουρα δεν έχω τη διάθεση να υπηρετήσω το αισθηματικό μυθιστόρημα.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Το βιβλίο μου θα ήθελα να εκδίδεται σε όποιον εκδοτικό οίκο σέβεται τη δουλειά μου, επιμελείται το κείμενό μου με φροντίδα, και έχει τη δυνατότητα το βιβλίο μου να φτάνει στον φυσικό του χώρο, τα βιβλιοπωλεία.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι για μένα συνοδοιπόροι στο ταξίδι μου. Όπως  κάθε έργο τέχνης, έτσι και το βιβλίο, στην πραγματικότητα δεν ανήκει  στον δημιουργό του, αλλά στο κοινό του, στο οποίο άλλωστε και απευθύνεται.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η καλύτερη κριτική που άκουσα για το έργο μου είναι ότι έκλαψα μ’ αυτό σου το διήγημα, και η χειρότερη είναι ότι εντάξει έχεις γράψει απλές καθημερινές ιστορίες, είναι όμως το πρώτο σου βιβλίο, μαθαίνεις ακόμα.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Θα ήθελα οι εκδοτικοί οίκοι να σέβονται όσο περισσότερο γίνεται τους συγγραφείς και να παραμείνουν ως έχουν οι ιππότες του χώρου.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι ομότεχνοί μου γράφουν από εσωτερική ανάγκη επιδιώκοντας να δοξαστούν και να βγάλουν χρήματα.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι να σταματήσω να γράφω και το ομορφότερο όνειρό μου είναι να συνεχίσω να γράφω.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;  (Εμένα Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΝΙΑ του Μένη Κουμανταρέα, το οποίο διάβασα στα δεκατρία μου και αποφάσισα ότι πρέπει να ασχοληθώ με το γράψιμο)

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Οποιοδήποτε βιβλίο με ωθήσει να το βιώσω έντονα από την πρώτη μέχρι τη τελευταία του σελίδα. Έτσι, δεν υπάρχει μονάχα ένα αγαπημένο βιβλίο στην βιβλιοθήκη μου, μα πολλά.

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου