«…ο χειρότερος εφιάλτης: Να ξυπνήσω ένα πρωί και να μην μπορώ να γράψω» – Νεφέλη Πόπη Ζάνη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)   Σημερινή φιλοξενούμενη στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Νεφέλη Πόπη Ζάνη, την οποίο και ευχαριστώ για τις΄τόσο ειλικρινείς και ανθρώπινες απαντήσεις της! Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα από το προσωπικό της βιογραφικό: Βιογραφικό Νεφέλης Πόπης Ζάνη: Η Νεφέλη γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1973 όπου και […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

 

Σημερινή φιλοξενούμενη στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Νεφέλη Πόπη Ζάνη, την οποίο και ευχαριστώ για τις΄τόσο ειλικρινείς και ανθρώπινες απαντήσεις της!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα από το προσωπικό της βιογραφικό:

Βιογραφικό Νεφέλης Πόπης Ζάνη:

Η Νεφέλη γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1973 όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Έχει λάβει μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, λογοτεχνικά project, δύο συλλογικά βιβλία και αρκετά διηγήματά της είναι δημοσιευμένα σε διάφορους ιστότοπους. Αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο καθώς και στο προσωπικό της ιστολόγιο. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.).

Βιβλιογραφία

“Το τανγκό της ψυχής μου”_Εκδόσεις Οσελότος (2011)

“Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι”_Εκδόσεις Οσελότος (2014)

“Γεννημένος δυο φορές”_Revolution Εκδοτική (2014)

“Φυγαδεύοντας συναισθήματα”_Εκδόσεις Γεωργίου (2015)

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

Μια ιστορία κάθε μέρα (2012)

Φίλων Σοφίες. 203 αποφθέγματα (2014)

Ιωάννινα: Ιστορίες της πόλης μας (2014)

Καλλιτεχνικό ημερολόγιο, διοργάνωση τοβιβλίο.net (2015)

Ανθρώπων έργα (2015)

 

Συμμετοχή σε λογοτεχνικά project

25η ώρα (2014)

120 λέξεις (2015)

Το γραμμόφωνο (2015)

25 λέξεις (2015)

inner.gr (2016)


Επικοινωνία:https://www.facebook.com/NephelePzSyngrapheasArthrographos/

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Από ανάγκη για επικοινωνία. Η ανάγκη του “μοιράζομαι”. Οι άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με την καθημερινότητα, με τα δικά τους προβλήματα, που δεν έχουν χρόνο ή διάθεση αν θέλεις, να ακούσουνε τα εσώψυχά σου. Το να αποτυπώνω λοιπόν στο χαρτί τα όσα νιώθω είναι η ιδανική λύση για μένα, αφενός γιατί έτσι  ξανασαίνω  από τα συναισθηματικά μου βάρη, αφετέρου ανακαλύπτω την αξία του “μοιράζομαι” που δεν είναι άλλη από το να με οδηγεί στο να βρίσκω  συνοδοιπόρους.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Να γίνει συγγραφέας ή ποιητής επειδή το νιώθει. Επειδή έτσι γεννήθηκε. Επειδή χωρίς το να γράφει νιώθει μισός. Να το αποφύγει αν δεν νιώθει όλα τα προηγούμενα.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Θα ήθελα να εκδίδεται το βιβλίο μου σ’ έναν εκδοτικό οίκο ο οποίος θα έχει μεράκι και αγάπη για τα βιβλία και τους δημιουργούς. Που θα σέβεται τον συγγραφέα, θα τον προωθεί σωστά, θα τον διαφημίζει επίσης σωστά και θα είναι στο πλάι του συγγραφέα να τον καθοδηγεί και να τον προστατεύει. Θα ήθελα να εκδίδεται το βιβλίο μου σε έναν τέτοιο εκδοτικό οίκο γιατί πιστεύω πως ο συγγραφέας έχει ανάγκη να νιώθει “οικογένεια” με τον εκδότη του. Μαζί, ενωμένοι να περπατάνε προσπαθώντας να προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό το καλύτερο δυνατόν.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες για μένα είναι οι συνοδοιπόροι μου. Εκείνοι που περπατάμε μαζί και αφορμή αυτό που διάβασαν, θα προβληματιστούμε, θα συζητήσουμε, θα γελάσουμε, θα δακρύσουμε, θα διαφωνήσουμε, θα συμφωνήσουμε. Εκείνοι που θα μου δώσουν δύναμη για την συνέχεια. Χωρίς τους αναγνώστες δεν είμαστε τίποτα όσοι γράφουμε.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Είναι πολλές οι καλές κριτικές που έχω ακούσει για το έργο μου και είμαι ευγνώμων για αυτό, ξεχωρίζω όμως την παρακάτω: “Έχεις μαγικό χέρι το ξέρεις;  Καταφέρνεις να κάνεις τον αναγνώστη να νιώθει ο ήρωας της κάθε ιστορίας σου!! Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να βρίσκεις ανθρώπους σαν και εσένα! Νιώθω ένα δέος…! Η χειρότερη, σε βαθμό που όντος να θεωρηθεί χειρότερη, δεν έχει υπάρξει ακόμα ή τουλάχιστον δεν μου την έχουν εκφράσει κατά πρόσωπο.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλεί που τίποτα δεν γίνεται αξιοκρατικά. Με ενοχλούν οι κλίκες που μεταξύ τους ευλογούν τα γένια τους, δίνοντας στο αναγνωστικό κοινό λάθος εντυπώσεις, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες να μην επιλέγουν με βάση του τί θέλουν να διαβάσουν αλλά με το τί τους “πασάρουν”. Θα ήθελα να μείνει ως έχει η αλληλοβοήθεια που υπάρχει μεταξύ ορισμένων συγγραφέων, ποιητών, εκδοτικών, αναγνωστών, η οποία προέρχεται από την αληθινή αγάπη για το βιβλίο.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

“Γιατί έγραψες αυτό το βιβλίο;” Δεν την μισώ ακριβώς ως ερώτηση, αλλά θεωρώ πως είναι μια ερώτηση που φέρνει ίσως μια αμηχανία. Όχι γιατί δεν ξέρω γιατί έγραψα το εκάστοτε βιβλίο, αλλά γιατί τις περισσότερες φορές δεν μπορεί η απάντηση να καλύψει το γιατί πραγματικά έγραψα αυτό το βιβλίο. Θα προτιμούσα το “τί σε ώθησε να γράψεις αυτό το βιβλίο;”, γιατί δίνει την δυνατότητα μιας πιο εμπεριστατωμένης απάντησης. Υπάρχουν γραπτά που πολλές φορές όταν τα τελειώσουμε και τα ξαναδιαβάσουμε, απορούμε και εμείς οι ίδιοι οι γράφοντες “εγώ το έγραψα αυτό;” και τότε καταλαβαίνουμε τί μας ώθησε και το γράψαμε.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πιστεύω πως το κάνουν από εσωτερική ανάγκη. Γνωστό πως στην Ελλάδα ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι οι ομότεχνοι που αποκομίζουν χρήμα.  Το χρήμα και η δόξα δεν νομίζω πως είναι πρωταρχικοί παράγοντες για τους ομότεχνούς μου. Εσωτερική ανάγκη και τρόπος επικοινωνίας πιστεύω πως οδηγούν στην γραφή.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Υπομονή, χιούμορ, υπευθυνότητα. Στα μείον …κυκλοθυμικότητα ,  ευαισθησία,  αμετακίνητη από τις συνήθειες μου ακόμα και όταν αυτές δεν λειτουργούν προς όφελός μου.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης…να ξυπνήσω ένα πρωί και να μην μπορώ να γράψω, να νιώσω πως εγώ και η συγγραφή δεν είχαμε ποτέ καμία επαφή. Το ομορφότερο όνειρό μου ν’ αναγνωριστεί η δουλειά μου με την έννοια του να πιάσουν τόπο τα όσα γράφω έστω και σ’ έναν άνθρωπο. Να βοηθήσουν την ψυχή του, το μυαλό του, τα αισθήματά του, έστω και σ’ έναν άνθρωπο.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

Κράτα το

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου