Πάμπλο Σιμονέττι «Κήπος»

23.07.2020

σχόλια

 

Πάμπλο Σιμονέττι

«Κήπος»

 

Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης

Η λογοτεχνία είναι ένας απέραντος κήπος. Περπατώντας στα δρομάκια του συναντάς κάθε είδους φυτά, από πανέμορφα και εντυπωσιακά λουλούδια μέχρι βότανα, αλλά και αγκάθια. Σ’ αυτόν τον κήπο ήρθε να προστεθεί και το «Κήπος», ένα συγκινητικό μυθιστόρημα του Χιλιανού συγγραφέα Πάμπλο Σιμονέττι, που δεν αφορά την Χιλή, αλλά τις ενδοοικογενειακές σχέσεις τών ανθρώπων.

Ο τίτλος δεν είναι μεταφορικός. Κυριολεκτεί. Ένας κήπος γίνεται ο άξονας γύρω απόν οποίο θα περιστραφεί ένα τμήμα τής ζωής τεσσάρων ανθρώπων. Μιας ηλικιωμένης μητέρας, μιας κόρης και δυο γιων.

Η μητέρα, χήρα, ζει σε μια μονοκατοικία που περιβάλλεται από έναν πανέμορφο κήπο, με μοναδικά φυτά, δέντρα και εντυπωσιακά λουλούδια. Η περιποίησή του απορροφά όλη της την ενέργεια και δεν μπορεί να φανταστεί την ζωή της χωρίς αυτόν, του οποίου γνωρίζει κάθε σπιθαμή, αλλά θυμάται και την ιστορία κάθε φυτού, από τη φύτευσή του μέχρι και το πώς αναπτύσσεται.

Η συνοικία όπου βρίσκεται το σπίτι τής ηλικιωμένης γυναίκας αποτελεί μέρος σχεδίου μιας γενικής ανοικοδόμησης, που στοχεύει στην αντικατάσταση των μονοκατοικιών από μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα, που θα αναβαθμίζουν την εμπορική αξία τής περιοχής.

Η μονοκατοικία και ο κήπος της γίνονται αντικείμενο μεγάλης οικονομικής ανταλλαγής. Η προσφορά δελεάζει τα τρία παιδιά, αφήνει, όμως, ασυγκίνητη την μητέρα. Η δική της ζωή είναι στο περιβόλι τών αναμνήσεών της, στον κήπο της, όπου συνομιλεί με τα δέντρα, τα λουλούδια, τις μυρωδιές και το χώμα. Άλλωστε, στην ηλικία που βρίσκεται μπορεί και ζει με τα ελάχιστα. Η αναπόληση του πεθαμένου συζύγου και των όμορφων στιγμών δεν απαιτεί οικονομικές δαπάνες.

Η εξέλιξη της ιστορίας συμβαίνει μέσα από την αφήγηση του ενός από τους δυο γιους, του Χουάν. Αυτός θα μιλάει για την μητέρα του, την Λουίζα Μπαρμπάλια:

«Μέσα στα χρόνια η μητέρα μου είχε τελειοποιήσει ένα καλεντάρι λιπάνσεων του χώματος που της επέτρεπε να διατηρεί το έδαφος εμπλουτισμένο και οξύτερο, προστατεύοντας τους θησαυρούς της απ’ τις συνέπειες της επαπειλούμενης χλώρωσης. Είχε επίσης μελετήσει τις ανάγκες σε νερό των φυτών, και τα πιο ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού τους πρόσφερε ένα αναζωογονητικό λουτρό. Διέθετε μια ειδική ευαισθησία ώστε να αντιλαμβάνεται πότε ένα φυτό δεν ήταν στα καλύτερά του. Αρκούσε να το κοιτάξει από μακριά για να καταλάβει τι λογής βασικό πρόβλημα – ήλιος, νερό, χώμα – ή αρρώστια είχε…»

Η αδελφή του η Φαμπιόλα, ισχυρίζεται ότι το σπίτι πρέπει να πουληθεί για να απαλλαγεί η μητέρα τους από τις αναμνήσεις που φθείρουν την υγεία της. Ο αδελφός του, ο Φράνκο, γιατί είναι ευκαιρία όλοι τους να πάρουν μια σημαντική ανάσα μετά από τα χρόνια της κρίσης. Στον ίδιο θα δώσει την δυνατότητα ν’ αποκτήσει μια εξοχική μονοκατοικία για να ζήσει με τον σύντροφό του. Διαφορετικά τα κίνητρα για τον καθένα, που χτίζει τις προσδοκίες του ερήμην τής μητέρας.

Για την αδελφή του Φαμπιόλα θα πει πως «…υποστήριζε ότι η μαμά ζούσε στο μισοσκόταδο, νιώθοντας παντού την παρουσία του πατέρα μας, κυριευμένη από τη νοσταλγία. Παρόλο που είχε εμάς, τις φίλες της, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της, έλεγε ότι, από τον θάνατο του μπαμπά και μετά, η ζωή δεν είχε πλέον νόημα για κείνην. Κι αυτό της συνέβαινε επειδή είχε αγκιστρωθεί σ’ εκείνο το σπίτι και σε όλα όσα βρίσκονταν μέσα του. Δεν είχε αλλάξει θέση ούτε σε ένα κάδρο. Έπρεπε να φύγει από κει το συντομότερο δυνατό…»

Η πώληση του σπιτιού και το μοίρασμα των φυτών γίνεται η αιτία να βγουν στην επιφάνεια κάποιες θαμμένες εμμονές μεταξύ τών αδελφών, ιδιαίτερα μεταξύ του Φράνκο και του Χουάν. Ο Φράνκο δεν μπορεί ν’ ανεχθεί την πραγματικότητα, ότι δηλαδή ο Χουάν είναι γκέι και πως αυτό είναι δικαίωμά του.

Η μητέρα θα πεθάνει χωρίς να φορτώσει με τύψεις τα παιδιά της για την πώληση του σπιτιού της, αλλά εκδηλώνοντας την επιθυμία της να τα δει αγαπημένα. Ο συγγραφέας επιχειρεί για μια ακόμα φορά την προσέγγιση της διαφορετικότητας των χαρακτήρων και το επιτυγχάνει, χαρίζοντάς μας μια συγκινητική νουβέλα…

Ακολουθήστε μας

Ο φυσιοθεραπευτής, της Μέμης Καρυώτου

Ο φυσιοθεραπευτής, της Μέμης Καρυώτου

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Το βιβλίο "Ο φυσιοθεραπευτής", μια όμορφη νουβέλα, θυμίζει παραμύθι... πραγματεύεται φαινόμενα της εποχής όπως το bulling και τον παιδικό ρατσισμό και μας περιγράφει τη μοναχική πορεία του ήρωα Σταύρου, γεμάτη ερωτηματικά και χαμένα κομμάτια...

Το τρίτο λάθος, του Κωνσταντίνου Μανίκα

Το τρίτο λάθος, του Κωνσταντίνου Μανίκα

γράφει η Βάλια Καραμάνου - Όλα ξεκινούν εξήντα χρόνια πριν στο κέντρο της Αθήνας μιας άλλης εποχής σε ένα νεοκλασικό κτίριο που θα δοθεί -κατά το σύνηθες- για αντιπαροχή. Μαζί του γεννιέται και η ιστορία του κυρίου Μιχάλη και της οικογένειάς του, που προσπαθούν να...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Το τρίτο λάθος, του Κωνσταντίνου Μανίκα

Το τρίτο λάθος, του Κωνσταντίνου Μανίκα

γράφει η Βάλια Καραμάνου - Όλα ξεκινούν εξήντα χρόνια πριν στο κέντρο της Αθήνας μιας άλλης εποχής σε ένα νεοκλασικό κτίριο που θα δοθεί -κατά το σύνηθες- για αντιπαροχή. Μαζί του γεννιέται και η ιστορία του κυρίου Μιχάλη και της οικογένειάς του, που προσπαθούν να...

Ίνκουμπους, του Βαγγέλη Γιαννίση

Ίνκουμπους, του Βαγγέλη Γιαννίση

Μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού μέσα στο σπίτι της και ένα πτώμα ανακαλύπτεται σ’ ένα ποτάμι της πόλης του Έρενμπρο. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο εγκλήματα; Ο βιαστής θα ξαναχτυπήσει; Πόσο βαθιά στο παρελθόν πρέπει να σκάψει ο Αρχιεπιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης; Ποιοι...

Η Μάρτα κοιμάται, της Romy Hausmann

Η Μάρτα κοιμάται, της Romy Hausmann

Μετά το συγγραφικό της ντεμπούτο με το Καλό μου παιδί, η Romy Hausmann επιστρέφει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με ένα ακόμα ψυχολογικό θρίλερ στο ύφος που ξέρει να χειρίζεται καλά, το Η Μάρτα κοιμάται. Πριν αρκετά χρόνια, η δεκαπεντάχρονη Νάντια Κούλκα καταδικάστηκε για...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου