Πανδημία ή πόλεμος: Μια άλογη αιχμαλωσία

Δημοσίευση: 11.03.2020

Ετικέτες

Κατηγορία

Albert Camus

γράφει η Βάλια Καραμάνου

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τον Αλπέρ Καμύ (Albert Camus, 7 Νοεμβρίου 1913 – 4 Ιανουαρίου 1960) που μάλιστα βραβεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 1957 με το Νόμπελ λογοτεχνίας συνολικά για το έργο του. Ωστόσο, θ’ αναφερθώ στο αγαπημένο μου έργο την «Πανούκλα» (La Peste, 1947), που φαντάζει ιδιαίτερα επιβλητική και επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς θέτει το αιώνιο βασανιστικό ερώτημα: Kατά πόσο μπορεί ο άνθρωπος να αποτινάξει την άλογη αιχμαλωσία από τα δεινά του θνητού πεπρωμένου του, που παίρνουν είτε τη μορφή πολέμου είτε αυτή των θανατηφόρων επιδημιών; Αν σκεφτούμε μάλιστα την εποχή κατά την οποία γράφτηκε το έργο, μπορούμε να διακρίνουμε τα νωπά τραύματα του πολέμου. Στην σύγχρονη εποχή ωστόσο, υπό την απειλή νέου εχθρού, είτε αυτός είναι μια πανδημία ή μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη, η «Πανούκλα» αποκτά σχεδόν επαληθευτικές διαστάσεις.

Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Mια ολόκληρη πόλη, το Οράν της Αλγερίας στη δεκαετία του 1950, βρίσκεται αποκομμένη εξαιτίας της πανούκλας. Η ιστορία ξεκινά λιτά και ευθύβολα (συγγραφικό μοτίβο του Καμύ): «Στις 16 του Απρίλη το πρωί ο γιατρός Μπερνάρ Ριε βγήκε από το γραφείο του και σκόνταψε πάνω σ’ ένα ψόφιο ποντικό, καταμεσίς στο πλατύσκαλο». Αυτή είναι η αρχή της τραγωδίας που θα συνταράξει συθέμελα τους μέχρι τότε ανυποψίαστους κατοίκους: «η δυστυχία δεν είναι στα μέτρα του ανθρώπου, επομένως λέμε ότι η δυστυχία δεν είναι πραγματική, είναι ένα κακό όνειρο που θα περάσει» ή όπως ενδεικτικά αναφέρεται παρακάτω: «οι μάστιγες είναι βέβαια κάτι το συνηθισμένο, δύσκολα ωστόσο, πιστεύεις στις μάστιγες όταν σου πέφτουν κατακέφαλα. Έχουν ξεσπάσει στον κόσμο τόσες πανούκλες όσοι και πόλεμοι. Κι ωστόσο πανούκλες και πόλεμοι βρίσκουν πάντα τους ανθρώπους το ίδιο απροετοίμαστους..

Τα κρούσματα – περιστασιακά στην αρχή- διαρκώς πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς για να καταλήξει ολόκληρη η πόλη ένα «στρατόπεδο αιχμαλωσίας» στα δεσμά του «Μαύρου θανάτου»: «Έτσι, για μερικές μέρες, την ώρα του σούρουπου, που έπεφτε γρηγορότερα αυτή την εποχή, οι δρόμοι ήταν έρημοι και μόνος ο άνεμος θρηνολογούσε ανάμεσά τους ασταμάτητα. Μια μυρωδιά από φύκια και αρμύρα αναδινόταν από την ταραγμένη και πάντα αόρατη θάλασσα. Και τότε τούτη η έρημη πόλη, ασπρισμένη από τη σκόνη, πλημμυρισμένη από μυρωδιές θαλασσινές, αντηχούσε από το ουρλιαχτό του ανέμου και βογκούσε σαν ένα νησί που το χτύπησε η συμφορά». Μέσα σε αυτή την κατάσταση εγκλωβισμού οι κάτοικοι του Οράν συνεχίζουν με κάποιο τρόπο να ζουν, να αντιδρούν, να απογοητεύονται, να παραιτούνται, να προσπαθούν να αποδράσουν ή και να επωφεληθούν ορισμένες φορές. Ο χαρακτήρας τους και η συμπεριφορά τους αλλάζουν και χάνουν- εκτός από τα πρόσωπα που αγαπούν- και την ελευθερία τους: «Έτσι οι αιχμάλωτοι της πανούκλας πάλεψαν όλη τη βδομάδα μ’ όποιον τρόπο μπορούσαν. Και μερικοί ανάμεσά τους όπως ο Ραμπέρ, έφθασαν, όπως βλέπουμε, να φανταστούν ότι ενεργούσαν ακόμα σαν ελεύθεροι άνθρωποι, ότι μπορούσαν να διαλέξουν. Όμως μπορούμε πράγματι να πούμε ότι αυτή τη στιγμή, στα μέσα του Αυγούστου, η πανούκλα είχε καλύψει τα πάντα. Δεν υπήρχαν πια τότε προσωπικά πεπρωμένα, αλλά μια συλλογική υπόθεση που ήταν η πανούκλα και αισθήματα που τα μοιράζονταν όλοι. Το σημαντικότερο ήταν ο χωρισμός και η εξορία, μ’ όλο το φόβο και την εξέγερση που περιέκλειαν».

Ανάμεσα στους χαρακτήρες του έργου ξεχωρίζουν ο γιατρός Ριε, που δεν σταματά να αγωνίζεται ενάντια στην φοβερή ασθένεια με βαθύ ανθρωπισμό και χωρίς ίχνος μελοδραματισμού, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις προσωπικές του απώλειες. Γιατί, όπως ο ίδιος ο Καμύ αναφέρει, «η συνήθεια της απελπισίας είναι χειρότερη και απ’ την ίδια την απελπισία» και «η αξία του ανθρώπου είναι να επιχειρεί κάτι ενάντια στο κακό ρισκάροντας και τις πιο οδυνηρές αποτυχίες κι όχι να προσπαθεί να το δικαιολογεί με δόγματα». Στο πλευρό του τάσσονται ο Ταρού, που οργανώνει τους εθελοντές για την καταπολέμηση της επιδημίας, ο Γκραν, ακόμα και ο δημοσιογράφος Ραμπάρ, που τυχαία βρέθηκε στο Οράν και εγκλωβίστηκε εκεί. Αξιοσημείωτη είναι η φιγούρα του πατρός Πανελού, εκπρόσωπος της πνευματικής ηγεσίας, που αρχικά θεωρεί πως η τρομερή επιδημία είναι «θεϊκό σημάδι» για την επαναφορά των πιστών στον ορθό δρόμο. Μάλιστα σε κήρυγμά του στην εκκλησία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την πρώτη φορά που η μάστιγα αυτή εμφανίστηκε στην ιστορία, ήταν για να χτυπήσει τους εχθρούς του Θεού. Ο Φαραώ πρόβαλλε αντίσταση στις προαιώνιες βουλές κι η πανούκλα τότε τον γονάτισε. Απ’ την αρχή όλης της ιστορίας, η μάστιγα του Θεού κάνει τους αλαζόνες και τους τυφλούς να γονατίσουν μπροστά Του. Μελετήστε τα αυτά και γονατίστε». Ωστόσο, η πεποίθησή του αυτή κλονίζεται όταν γίνεται μάρτυρας του φριχτού θανάτου ενός μικρού παιδιού: «ο Πανελού κοίταξε εκείνο το παιδικό στόμα το μολεμένο απ’ την ασθένεια , το γιομάτο απ’ την πανανθρώπινη, την προαιώνια κραυγή. Και κύλησε στα γόνατα».

Ο Άλμπερ Καμύ με τον λιτό, πυκνό λόγο του να αποκτά άλλοτε ειρωνικές αποχρώσεις και άλλοτε να αποπνέει έναν δαμασμένο λυρισμό, μεταφέρει νοερά τον αναγνώστη σε εκείνο τον φρικτό εφιάλτη της πόλης Οράν και στον απέλπιδο αγώνα του γιατρού Ριε να δαμάσει την αρρώστια (στην πραγματικότητα ο ρόλος του για τον περισσότερο καιρό ήταν απλά η καταδικαστική διάγνωση και όχι η θεραπεία): «Κι εκείνος σηκώνοντας σεντόνι και νυχτικό, θωρούσε σιωπηλά τις κόκκινες βούλες, τα πρησμένα γάγγλια, πάνω στην κοιλιά της κόρης. Η μητέρα κοιτούσε ανάμεσα απ’ τα σκέλια του κοριτσιού της. Κάθε τόσο έσκουζε ….όλα τα βράδυα οι μητέρες ούρλιαζαν έτσι μπροστά σε κοιλιές που προσφέρονταν γυμνές μ’ όλα τους τα σημάδια του θανάτου…όλα τα βράδυα χέρια γατζώνονταν στα χέρια του Ριέ». Καταλήγει όμως δια στόματος του γιατρού να προτρέψει δυναμικά: «Πάλεψε λοιπόν όσο μπορείς!», «Πρέπει ωστόσο, να σας πω: δεν υπάρχει θέμα ηρωισμού μέσα σ’ όλα αυτά. Πρόκειται για εντιμότητα. Είναι μια ιδέα που μπορεί να κάνει μερικούς να γελάσουν, ο μόνος όμως τρόπος για να καταπολεμήσει κανείς την πανούκλα είναι η εντιμότητα».

Στο αποκορύφωμα της επιδημίας, όλα έχουν πια αλλάξει ριζικά για το Οράν και τους κατοίκους του. Ό, τι κάποτε φάνταζε αποκρουστικό και φρικτό έχει γίνει πλέον η καθημερινότητα της μικρής πόλης: «Από μερικά όμως σπίτια έβγαιναν βογκητά. Παλιότερα όταν τύχαινε κάτι τέτοιο, έβλεπες συχνά περίεργους να στέκονται στον δρόμο και ν’ αφουγκράζονται. Έπειτα, ωστόσο απ’ την μακρόχρονη αναστάτωση φαίνεται πως οι καρδιές σκλήρυναν κι όλοι περπατούσαν ή ζούσαν δίπλα στους θρήνους λες κι αυτή ήταν η φυσιολογική γλώσσα των ανθρώπων». Μια άλλη τάξη πραγμάτων, ένα είδος παράλογης «δικαιοσύνης» επικρατούσε πια στην ζωή τους, καθώς κανείς δεν βρισκόταν πλέον στο απυρόβλητο: «Εκείνο που κάνει την πανούκλα να ξεχωρίζει ήταν πως όλος ο κόσμος, απ’ τον διευθυντή ως τον τελευταίο κρατούμενο, ήταν καταδικασμένοι και για πρώτη ίσως φορά, βασίλευε απόλυτη δικαιοσύνη στις φυλακές». Το χειρότερο δε όλων, δεν ήταν ο επικείμενος θάνατος, αλλά η στέρηση κάθε ανθρώπινου συναισθήματος και ιδιότητας. Το μικρόβιο της αρρώστιας είχε στερήσει αυτό το βασικό στοιχείο της ζωής: «Έπαιρναν θέση στο παρόν χωρίς μνήμη και χωρίς ελπίδα. Στην πραγματικότητα, όλα είχαν γίνει πια παρόν γι’ αυτούς. Πρέπει να πούμε πως η πανούκλα είχε αφαιρέσει απ’ όλους την δύναμη της αγάπης και την δύναμη της φιλίας ακόμα. Γιατί η αγάπη χρειάζεται κάποιο μέλλον και για μας δεν υπήρχαν πια παρά μόνο στιγμές». Έτσι η άνυδρη και ξερή πόλη του Οράν- μια και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κορυφώθηκε η επιδημία, καθώς ένας ξερός άνεμος σάρωνε τα πάντα και εξάπλωνε απειλητικά τον θάνατο- γέμισε με ζωντανούς νεκρούς, πρόσφυγες στην ίδια τους την πόλη, αποξενωμένους από κάθε στοιχείο ανθρωπιάς: «Όταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στο τέλος της πανούκλας, μαζί με την δυστυχία και τις στερήσεις, φόρεσαν το κουστούμι του ρόλου που ‘παιζαν εδώ και πολύ καιρό, το ρόλο του πρόσφυγα που, πρώτα το πρόσωπό και τώρα τα ρούχα του μιλούσαν για την απουσία και την μακρινή πατρίδα. Απ’ την στιγμή που η πανούκλα είχε κλείσει τις πύλες της πόλης, δε ζούσαν πια παρά μόνο μέσα στο χωρισμό, τους είχαν αποκόψει απ’ αυτή την ανθρώπινη ζεστασιά που σε κάνει όλα να τα ξεχνάς». Ίσως αυτός να ήταν και ο χειρότερος εχθρός που ελλοχεύει σε κάθε πόλη κάθε εποχής: «Εκείνο που δίνει η φύση είναι το μικρόβιο. Τα υπόλοιπα, η υγεία, η ακεραιότητα, η αγνότητα, αν θέλετε, είναι αποτέλεσμα της θέλησης, μιας θέλησης που δεν πρέπει ποτέ να σταματάει».

Η φρικτή επιδημία επιτέλους κάποτε υποχωρεί και η πόλη Οράν ξαναβρίσκει τους φυσιολογικούς ρυθμούς της, μετά από αμέτρητες απώλειες. Ο Καμύ – δια μέσου του γιατρού Ριε- για άλλη μια φορά θα αποστασιοποιηθεί από την χαρά του πλήθους και με σκεπτικισμό θα κλείσει δυναμικά το έργο του με τα εξής λόγια: «Ακούγοντας λοιπόν ο Ριε τις κραυγές της αγαλλίασης… θυμόταν πως η χαρά αυτή βρισκόταν πάντα κάτω από μια απειλή: πως ο βάκιλος της πανούκλας δεν πεθαίνει μήτε χάνεται ποτέ. Πως μπορεί να μείνει δεκάδες χρόνια κοιμισμένος μέσα στα έπιπλα και στα ρούχα. Πως περιμένει υπομονετικά στα δωμάτια, στα κελάρια, στις κασέλες, στα μαντήλια, στις στοίβες στα παλιά χαρτιά. Και πως θα’ ρχόταν η μέρα που, για τη δυστυχία και το μάθημα των ανθρώπων, η πανούκλα θα ξυπνούσε πάλι τα ποντίκια της . Και τότε θα τα’ στελνε να ψοφήσουν σε κάποια ευτυχισμένη πόλη…»

Τι μένει λοιπόν για τον άνθρωπο που αγωνίζεται σε αυτό τον άνισο αγώνα ενάντια στην φύση του, στο αναπότρεπτο πεπρωμένο του; Τι μπορεί να τον σώσει από την άλογη αιχμαλωσία ενός πολέμου ή μιας επιδημίας, που είναι αδύνατο να τιθασευτεί; Μα φυσικά η αυταπάρνηση, η θυσία, η αγάπη για τον συνάνθρωπο πέρα από κάθε φιλοσοφική ή χριστιανική έννοια και πέρα από κάθε πιθανότητα επιτυχίας ή ευδοκίμησης: «είναι δίκιο ν’ αμείβει η χαρά πότε –πότε αυτούς που αρκούνται στον Άνθρωπο και στην φτωχιά μα τρομερή του Αγάπη».

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 02 – 03 Δεκεμβρίου 2023

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 02 – 03 Δεκεμβρίου 2023

Real News https://youtu.be/aAiiuhHULMc Καθημερινή Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να...

Μοναχά γιατί σ’ αγάπησα, της Βάσως Γαλάνη

Μοναχά γιατί σ’ αγάπησα, της Βάσως Γαλάνη

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Στο μαγικό ταξίδι στον έρωτα και την αγάπη που θα μας προσφέρει το βιβλίο της Βάσως Γαλάνη, ένα ιδιαίτερο βιογραφικό της οποίας υπάρχει στο τέλος του άρθρου, κύριοι ήρωες της ιστορίας θα είναι η Δανάη και ο Πέτρος. Η Δανάη έχει χάσει τους...

Όλγα Καλύβα: ‘σοφίας άμητος’

Όλγα Καλύβα: ‘σοφίας άμητος’

σοφίας άμητος Όλγα Καλύβα _ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Το 2023 και πιο συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, από τις εκδόσεις Κέφαλος κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή της Όλγας Καλύβα που εν προκειμένω φέρει τον τίτλο ‘σοφίας άμητος΄. Μπορούμε να σταθούμε, θεωρητικώ τω τρόπω,...

Ο φοβητσιάρης γίγαντας, του Δημήτρη Μπογδάνου

Ο φοβητσιάρης γίγαντας, του Δημήτρη Μπογδάνου

Στο Φοβητσοχώρι, ένα κατά τα άλλα όμορφο μέρος, κανείς δε ζει ευτυχισμένος γιατί όλοι φοβούνται! Κοιτούν συνέχεια γύρω τριγύρω ή πίσω από την πλάτη τους, προσέχουν τα παιδιά τους, γιατί είναι όλοι τους τρομαγμένοι από τον γίγαντα που ζει στο δάσος. Πότε κι από πού...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Βιβλιοκριτικές
Μοναχά γιατί σ’ αγάπησα, της Βάσως Γαλάνη

Μοναχά γιατί σ’ αγάπησα, της Βάσως Γαλάνη

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Στο μαγικό ταξίδι στον έρωτα και την αγάπη που θα μας προσφέρει το βιβλίο της Βάσως Γαλάνη, ένα ιδιαίτερο βιογραφικό της οποίας υπάρχει στο τέλος του άρθρου, κύριοι ήρωες της ιστορίας θα είναι η Δανάη και ο Πέτρος. Η Δανάη έχει χάσει...

Βιβλιοκριτικές
Όλγα Καλύβα: ‘σοφίας άμητος’

Όλγα Καλύβα: ‘σοφίας άμητος’

σοφίας άμητος Όλγα Καλύβα _ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Το 2023 και πιο συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, από τις εκδόσεις Κέφαλος κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή της Όλγας Καλύβα που εν προκειμένω φέρει τον τίτλο ‘σοφίας άμητος΄. Μπορούμε να σταθούμε, θεωρητικώ τω...

ΒιβλιοκριτικέςΠαιδική λογοτεχνία
Ο φοβητσιάρης γίγαντας, του Δημήτρη Μπογδάνου

Ο φοβητσιάρης γίγαντας, του Δημήτρη Μπογδάνου

Στο Φοβητσοχώρι, ένα κατά τα άλλα όμορφο μέρος, κανείς δε ζει ευτυχισμένος γιατί όλοι φοβούνται! Κοιτούν συνέχεια γύρω τριγύρω ή πίσω από την πλάτη τους, προσέχουν τα παιδιά τους, γιατί είναι όλοι τους τρομαγμένοι από τον γίγαντα που ζει στο δάσος. Πότε κι από πού...

Βιβλιοκριτικές
Το φεγγαράκι και εγώ, της Αντρέα Πέκλαρ

Το φεγγαράκι και εγώ, της Αντρέα Πέκλαρ

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Ένα μικρό κοριτσάκι, αγαπάει το φεγγάρι. Μιλάει μαζί του, το ακολουθεί, της κρατά συντροφιά μέχρι να την πάρει ο ύπνος. Παίζει μαζί του και μαζί με τα ζώα του δάσους κρυφτό και μεταξύ τους υπάρχει για σχέση φιλική, γεμάτη στοργή και...

Βιβλιοκριτικές
Ήμουν έντεκα όταν πέθανα, του Πυθαγόρα Ελευθεριάδη

Ήμουν έντεκα όταν πέθανα, του Πυθαγόρα Ελευθεριάδη

Η Σοφία ζει σε ένα ορφανοτροφείο στη Μακεδονία κάπου τη δεκαετία του 1950. Κανείς δεν την έχει υιοθετήσει ως τώρα κι η ίδια έχει παραιτηθεί από κάθε ελπίδα. Μια μέρα όμως η τύχη της αλλάζει και της ανοίγουν οι πόρτες του σπιτιού ενός πλούσιου και επιφανούς...

Βιβλιοκριτικές
Ζωές απέναντι, της Άννας Γαλανού

Ζωές απέναντι, της Άννας Γαλανού

Έξι γυναίκες, όλες τους θύματα σωματικής και ψυχολογικής βίας, ζουν στη δική τους κόλαση και υφίστανται διαφορετικά περιστατικά κακοποίησης. Γιατί δε μιλάνε; Γιατί δεν αντιδρούν; Γιατί αφήνουν το κακό να διαιωνίζεται; Τι ενώνει αυτές τις γυναίκες και πώς συνδέονται...

Βιβλιοκριτικές
Το πράσινο αστέρι – Αύγουστος Κορτώ

Το πράσινο αστέρι – Αύγουστος Κορτώ

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Η Μοκοσάντα είναι ένα κοριτσάκι 10 χρονών. Έχασε τον πατέρα της όταν ήταν 4 και ζει με την μητέρα της που προσπαθεί να είναι και μάνα και πατέρας για το παιδί της. Ζει σε ένα μικρό χωριό που από στιγμή σε στιγμή θα ξεσπάσει εμφύλιος...

Βιβλιοκριτικές
Ο εραστής της, της Ειρήνης Βαρδάκη

Ο εραστής της, της Ειρήνης Βαρδάκη

Ένας άντρας ομολογεί στην αστυνομία έναν φόνο που διέπραξε. Το έκανε πράγματι ή μήπως συνέβη κάτι άλλο; Γιατί μιλάει με γενικότητες; Ένας χρηματιστής ερωτεύεται μια γυναίκα που γνωρίζει στο Tinder και συναντιούνται τακτικά σ’ ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Ποια είναι...

Βιβλιοκριτικές
Άγγελοι, της Νατάσας Γκουτζικίδου

Άγγελοι, της Νατάσας Γκουτζικίδου

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Στο Λονδίνο το 1940 ζει μια οικογένεια με ελληνικές ρίζες. Η Μαργαρίτα είναι παντρεμένη με τον Θάνο και έχουν δύο κόρες, την Ελένη που ασχολείται με τη μουσική και τη Λυγερή, μια απόμακρη νεαρή, πεισματάρα, σοβαρή που έχει επιλέξει να...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου