Παράδρομος στο χρόνο

1.11.2013

 

 

Παράδρομος στο χρόνο
ISBN έντυπο: 978-960-93-4892-8
e-book: 978-960-93-4894-2

 

Με τον Κώστα Θερμογιάννη γνωριστήκαμε στις αρχές του χρόνου μέσω του «Ιβίσκου», του εκδοτικού μου οίκου. Του έστειλα το βιβλίο μου «Το βαλς μιας ζωής», το οποίο και παρουσίασε στο δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net. Τον ευχαριστώ θερμά, για μια ακόμη φορά, τόσο για την παρουσίαση όσο και για τα επαινετικά σχόλια που την συνόδευαν.

Ωστόσο η συνεργασία μας αυτή δεν ήταν παρά η αρχή μιας δυνατής φιλίας βασισμένης σε αμοιβαία εκτίμηση, ιδιαίτερη συμπάθεια και πολλές συζητήσεις γεμάτες χιούμορ και ανταλλαγή απόψεων που ταυτίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό!

Κάπου στην διαδρομή αυτής της πορείας λοιπόν συναντήθηκα με τον «Παράδρομο στον χρόνο», τη συλλογή διηγημάτων του Κώστα Θερμογιάννη, για να διαπιστώσω με μεγάλη μου χαρά ότι, πέρα από αγαπημένος φίλος και  ικανότατος διαχειριστής ενός πολύ αξιόλογου και ποιοτικού site, όπως είναι τοβιβλίο.net, είναι και ένας ικανότατος συγγραφέας!

Τα έξι διηγήματα που περιλαμβάνονται στον «Παράδρομο» αποκαλύπτουν ένα άνθρωπο με βαθιές ευαισθησίες και προβληματισμό, εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ και καθαρότητα σκέψεων και απόψεων που αναπτύσσονται με δεξιοτεχνία και ιδιαίτερα προσεγμένη και γλαφυρή γλώσσα! Πρόκειται εν ολίγοις για έξι άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες, η κάθε μια με την δική της μοναδική προσωπικότητα, που θα σας συγκινήσουν, θα σας προβληματίσουν, θα σας διασκεδάσουν. Απολαύστε τις και καλή ανάγνωση, φίλοι μου!

"ΜικρόΚοσμος".

Η φαντασία συναντά την έμπνευση, ο λόγος ρέει όμορφα κι αβίαστα, αδημονείς να δεις τι θα γίνει παρακάτω και αγχώνεσαι με μια όχι και τόσο απίθανο να συμβεί εικόνα του μέλλοντος!

«Εξήντα λεπτά»


Όλη η τρέλα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας μεταφέρεται στην επέκεινα ζωή μέσα από αυτόν τον νευρώδη, ευφάνταστο και άκρως χιουμοριστικό διάλογο. Ο 99χρονος κι ωστόσο θαλερότατος στο πνεύμα αποβιώσας κάνει μαρτύριο τη ζωή του γραφειοκράτη που τον υποδέχεται - κοινώς τα νεύρα φιτίλια! Έξυπνες ερωταποκρίσεις και εντελώς απροσδόκητη η ανατροπή της τελευταίας παραγράφου! 

«Οχτώ και δέκα»


Τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής ενός ανθρώπου που αφαιρείται βίαια και πρόωρα... Η ενάργεια με την οποία «βλέπει» το θάνατο να πλησιάζει κι η αναπόληση των σημαντικών στιγμών που έζησε συμπυκνωμένα σε ένα καθηλωτικό διήγημα!

«Ο Άγγελος»


Τρεις μεσήλικες φίλοι βιώνουν παράξενες καταστάσεις και συναισθήματα με συνδετικό κρίκο έναν άγνωστο (κι ωστόσο ακριβή γνώστη των μύχιων σκέψεων και ονείρων τους) νεαρό άνδρα. Κι έρχονται αντιμέτωποι τόσο με τον εαυτό τους όσο και με το αιώνιο δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στο ελκυστικό «κακό» και το άχαρο «καλό». Ένα διήγημα-καθρέφτης!

«Ο κύκλος της σιωπής»


Μετέωρος ανάμεσα σε ζωή και θάνατο ένας νέος άνδρας βλέπει τα λάθη του να παρελαύνουν μπροστά του εγκλωβισμένος σε έναν κύκλο που τον κρατά δέσμιο και τον υποχρεώνει να δικάσει τον ίδιο του τον εαυτό. Πώς θα βγει από αυτόν τον κύκλο; Και τι αλλαγές θα έχει υποστεί;

“Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας”


Ένα τυχαίο γεγονός - ο θάνατος του παιδιού του από ανταλλαγή πυροβολισμών σε μια ληστεία. Παίρνει τον νόμο στα χέρια του και γίνεται τιμωρός. Για να έρθει αντιμέτωπος με τις Ερινύες που τον κατασπαράσσουν. Και έρχεται ο από μηχανής Θεός να βάλει τέλος στον εφιάλτη.
Μια εξαιρετική ψυχογραφία, μια κατάδυση στην απόγνωση, μια σκληρή αυτοκριτική, μια κάθαρση που ωστόσο έρχεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που υποθέτει ο αναγνώστης – για να τον ξαφνιάσει και να τον ανακουφίσει, μιας και στην πορεία συμπαθεί, συμπονά, ταυτίζεται με τον ήρωα του διηγήματος. 

Ο συγγραφέας γράφει:

Έξι ιστορίες με ξεχωριστή υπόσταση η κάθε μια αλλά όλες έχοντας ένα κοινό σημείο το οποίο δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον άνθρωπο. Άλλες προσπαθούν να φωτίσουν τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας κι άλλες απλώς να καταδείξουν ότι το έλλογο ον που κυριαρχεί στον πλανήτη δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει το μεγαλείο της ύπαρξής του κι αναζητεί σε μικρά και ποταπά πράγματα την καταξίωση και τη γαλήνη της ψυχής του. Ήρωες άλλοτε πλασμένοι από υλικά σκληρά και άκαμπτα κι άλλοτε τόσο πλαστικοί που φτάνουν στο σημείο να ανακαλούν τις ίδιες τους τις πεποιθήσεις. Μερικές φορές κυριαρχεί το χιούμορ κι όταν αυτό απουσιάζει τη θέση του καταλαμβάνει ο σαρκασμός ή η βαθιά περισυλλογή. Η ιστορίες προκαλούν τα αισθήματα του αναγνώστη και τις περισσότερες φορές τον οδηγούν μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις ή ανατροπές, οι οποίες δίνουν τροφή για περαιτέρω σκέψη ίσως και αυτοκριτική ενίοτε.

Ο Παράδρομος στο χρόνο δε θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς την πολύτιμη βοήθεια και συμμετοχή του Δήμου Χλωπτσιούδη ο οποίος έκανε τη φιλολογική επιμέλεια των κειμένων καθώς και τη σελιδοποίηση αλλά και τα εξώφυλλα του βιβλίου.

ebook
pdf

android64

 ebook για android

Facebook Ιστοσελίδα Ιστολόγιο Email
Σύρετε εδώ αρχεία για μεταφόρτωση
Σύρετε εδώ αρχεία για μεταφόρτωση

Ο Κώστας Θερμογιάννης γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1973. Ζει και εργάζεται στη Λαμία. Σπούδασε Δασολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η πιο μεγάλη του αγάπη είναι η οικογένειά του. Η σύζυγος και τα παιδιά του γεμίζουν με νόημα τη ζωή του και κάνουν τις ημέρες που περνούν να γίνονται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσες.

Έχει συμμετάσχει στα βιβλία  #TWEET_STORIES, “33 – τριάντα τρία”, “Μια παράξενη Κυριακή” και «Ένα ταξίδι… αλλιώς» ενώ οι ιστορίες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ιστοσελίδες ανάλογου ενδιαφέροντος. Άρθρα του έχουν επίσης δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, στο protagon.gr στο  tvxs.gr καθώς και στην εφημερίδα Λαμιακός Τύπος.

Ακολουθήστε μας

Ένα τάμπλετ μια φορά…, της Γλυκερίας Γκρέκου

Ένα τάμπλετ μια φορά…, της Γλυκερίας Γκρέκου

Τι είναι το τάμπλετ και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται από τα παιδιά; Τι αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή τους και πώς οφείλουν να το χειρίζονται; Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι γονείς και τι κανόνες να θεσπίσουν; Είναι καλό ή κακό να έχει κανείς μια τέτοια συσκευή στα...

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

ΤΙΤΛΟΣ: Ζήτημα χρόνου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Stewart Ross ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Κόσοβο, Πόλεμος ΔΙΑΦΟΡΑ: ΣΕΛΙΔΕΣ: 121 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη...

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, του Βαγγέλη Γιαννίση

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, του Βαγγέλη Γιαννίση

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης είναι ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που καταφέρνει να… εισβάλλει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ, να συνεργαστεί με τους αξιωματικούς του και να καταγράψει πέντε υποθέσεις που κλήθηκαν να εξιχνιάσουν στη σταδιοδρομία τους, αλλά και τις συνθήκες...

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Ο Χάρης ζει δίπλα στο ποτάμι και ξεχνιέται ψαρεύοντας πέστροφες όσο περιμένει την επιστροφή του πατέρα του από τον πόλεμο. Μια μέρα αρχίζουν να κατεβαίνουν διάφορα παιχνίδια μέσα σε ξύλινα κιβώτια. Ποιος τα έχασε; Τι κρύβεται λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω και πώς θα...

Οι οικογενειακοί μας δράκοι, της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή

Οι οικογενειακοί μας δράκοι, της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή

Η Πινακοθήκη της πόλης διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά δημοτικού σχολείου με θέμα τους δράκους. Ο Γιάννης διαπιστώνει πως δύο συμμαθητές του τα καταφέρνουν καλύτερα από κείνον, γιατί, μεταξύ άλλων, δέχτηκαν βοήθεια από γονείς κι αδέλφια. Έτσι, ο Γιάννης...

Διαβάστε κι αυτά

Οι οικογενειακοί μας δράκοι, της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή

Οι οικογενειακοί μας δράκοι, της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή

Η Πινακοθήκη της πόλης διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά δημοτικού σχολείου με θέμα τους δράκους. Ο Γιάννης διαπιστώνει πως δύο συμμαθητές του τα καταφέρνουν καλύτερα από κείνον, γιατί, μεταξύ άλλων, δέχτηκαν βοήθεια από γονείς κι αδέλφια. Έτσι, ο Γιάννης...

Τα χέρια της θεάς, του Διονύση Λεϊμονή

Τα χέρια της θεάς, του Διονύση Λεϊμονή

Τι συνέβη την ημέρα της αρπαγής της Αφροδίτης από τη Μήλο; Πού χάθηκαν τα χέρια της; Πώς ρίζωσε το άγαλμα στο Μουσείο του Λούβρου; Πώς θα καταφέρουν κάποια παιδιά να αγκαλιάσουν την ιστορία της και να δουλέψουν πάνω σε αυτήν, χρησιμοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα των...

Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας (Μικρές Ιστορίες για Μεγάλα Γεγονότα #4), της Μαρίας Ανδρικοπούλου

Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας (Μικρές Ιστορίες για Μεγάλα Γεγονότα #4), της Μαρίας Ανδρικοπούλου

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας που κυβέρνησε το ελληνικό κράτος στα πρώτα του βήματα μετά την Επανάσταση του 1821; Ποια ήταν η σχέση του με την Ελβετία πριν έρθει στην Ελλάδα και γιατί μνημονεύεται ακόμη σε αυτήν τη χώρα; Πώς αντιμετώπισε και πώς οργάνωσε το χάος...

10 σχόλια

10 Σχόλια

 1. Κώστας Θερμογιάννης

  Ό,τι κι αν είχα σκοπό να γράψω για να ευχαριστήσω την καλή μου φίλη Βάσω Αποστολοπούλου για όλα όσα έκανε για μένα, το έχω ξεχάσει κάπου μέσα στην καρδιά μου… Ίσως να μην μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου γιατί έχουν πλημμυρίσει κυριολεκτικά την καρδιά μου και θα έπρεπε να την βγάλω και να την καταθέσω ολόκληρη εδώ!

  Βάσω μου, ένα τεράστιο ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου ξέρω πως είναι λίγο αλλά σου το στέλνω με όλη μου τη θέρμη για να σε συνοδεύει μέχρι την επικείμενη συνάντησή μας που θα μπορέσω να σε ευχαριστήσω και δια ζώσης…

  Απάντηση
 2. Βάσω Αποστολοπούλου

  Λένε πως η Μοίρα παίζει διάφορα παιχνίδια στους ανθρώπους – παράξενα, ευχάριστα, απρόβλεπτα, σκληρά ενίοτε… Εμάς μάλλον μας είδε με καλό μάτι, αγαπημένε μου φίλε Κώστα! Μάλλον μας συμπάθησε από την αρχή, αποφάσισε να μας γνωρίσει τον έναν στον άλλον, σταύρωσε τα χέρια και περίμενε να δει την συνέχεια!

  Και δεν την απογοητεύσαμε σ’ αυτή της την επιλογή! Μέσα από συνεργασίες, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και κειμένων δέσαμε, με πολλή αγάπη και πολύ χιούμορ, μια όμορφη φιλία που δυναμώνει σε κάθε μας νέα επικοινωνία! Τι κι αν δεν έχουμε συναντηθεί ακόμη! Τι κι αν γνωριζόμαστε μόνο μέσα από τις φωτογραφίες μας στο διαδίκτυο! Είναι σαν να σε ξέρω και να με ξέρεις χρόνια, σαν να πίναμε πάντα το πρωινό μας καφεδάκι παρέα!

  Ο “Παράδρομος”, τον οποίο έχω την χαρά και την τιμή να παρουσιάζω, ξέρω πως είναι ένα πρώτο γοητευτικό δείγμα της συγγραφικής σου δεινότητας – περιμένουμε όλοι τα επόμενά σου πονήματα!

  Κι εγώ περιμένω επί πλέον ανυπόμονα να συναντηθούμε κι από κοντά! Να είσαι πάντα καλά!

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Βάσω μου σε ευχαριστώ πολύ για όλα για ακόμα μια φορά! Κι ευχαριστώ και τη Μοίρα, γιατί έτσι όπως το θέτεις το ζήτημα, στάθηκε πολύ καλή απέναντί μου!

   Απάντηση
 3. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς

  Εξαιρετικέ μου φίλε και συνεργάτη. Δεν θα γράψω πολλά λόγια. Δεν τα χρειάζεσαι. Τούτο μονάχα θα πω: Είμαι περήφανος για σένα. Γι αυτό που είσαι. Για όσα κάνεις!
  Θέλω να συγχαρώ την Βάσω Αποστολοπούλου και συμφωνώ μαζί της ότι περιμένουμε να δούμε και άλλα δείγματα της συγγραφικής σου δεινότητας και τον Δήμο Χλωπτσιούδη για την πολύ σημαντική συμβολή του.

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Χριστόφορε, αν όλοι οι φίλοι μου ήταν τόσο ευγενικοί όσο εσύ, θα ήμουν ο πιο χαρούμενος άνθρωπος στον κόσμο! Να είσαι πάντα καλά και πάντα δραστήριος και δημιουργικός! Σε ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για τα καλά σου λόγια!

   Απάντηση
 4. Χρίστος Σοροβέλης

  Συγχαρητήρια φίλε Κώστα, ο λόγος σου είναι όμορφος, μάς ταξιδεύει και μάς προτρέπει να σκεφτόμαστε. Μέσα σε αυτήν τη λαίλαπα του τίποτα ή του σχεδόν τίποτα, είναι μια ανάσα. Και πάλι μπράβο.

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Χρίστο σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα όμορφα λόγια σου. Λόγια που όταν προέρχονται από έναν άνθρωπο όπως εσύ πραγματικά έχουν ξεχωριστή και ιδιαίτερη αξία. Σε ευχαριστώ και πάλι!

   Απάντηση
 5. Ανώνυμος

  Δεν θα ανησυχώ όσο υπάρχουν αυτές οι ευγενικές ψυχές στον κόσμο μας που καταπιάνονται να ποιούν λογοτεχνικό ήθος.
  Ο Κώστας είναι μία από αυτές. Εντεταλμένος της Αλήθειας και εραστής του πάθους του για τον λόγο.
  Τα συγχαρητήρια για κάποιον που είναι πάντα εκεί, στην θέση του, βιγλάτορας και σκοπευτής στο μετερίζι ενός πολύ απαιτητικού καθήκοντος..
  Με καλή πλεύση Κώστα το πλεούμενό σου!

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Στρατή, αν και ‘ανώνυμος’ ξέρω πως το σχόλιο είναι δικό σου. Τι να πω δεν ξέρω, δεν μου έχουν πει λόγια σαν κι αυτά άλλη φορά και με έχεις κάνει να κοκκινίσω… Σε ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω! Τα λόγια που βγαίνουν από έναν άνθρωπο που μπορεί κι αλαφραίνει την ψυχή του χρησιμοποιώντας την ποίηση με τόσο όμορφο τρόπο, νομίζω πως με τιμούν όσο τίποτα άλλο! Να είσαι πάντα καλά Στρατή.

   Μου επιτρέπεις να παραπέμψω τους φίλους μου στα ποιήματά σου…

   Απάντηση
 6. Άννα Ρουμελιώτη

  “Να θυμάσαι πάντα πως το μυαλό είνα ικανό για όλα αρκεί να είναι ανοιχτό” !!!!!! Δεν θα πω τίποτε άλλο παω να συνεχίσω την ανάγνωση στον “Παράδρομο”!!!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου