Περί κακών κριτικών ο λόγος

4.06.2018

Γιατί τόσοι πολλοί συγγραφείς γίνονται έξαλλοι όταν παίρνουν μια κακή αξιολόγηση; Γιατί δίνουμε μεγάλη έμφαση στη μοναδική κριτική ενός αστεριού στο Amazon και αγνοούμε τις δέκα αξιολογήσεις των 5 αστέριων; Γιατί οι καλύτεροι πωλητές αντιλαμβάνονται την έλλειψη αρνητικών κριτικών ως απόρριψη και πιθανώς δείγμα μικρότερων πωλήσεων σε σχέση με ένα βιβλίο που συνυπάρχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές κριτικές;

Οι άνθρωποι γενικά εξαιτίας της δομής του εγκεφάλου μας, δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή και αντιδρούμε πιο συναισθηματικά στα αρνητικά σχόλια. Σύμφωνα με έρευνες, ο εγκέφαλός μας αντιδρά στην κοινωνική απόρριψη ως απειλή για την επιβίωση. Αρχικά ζούσαμε σε φυλές. Εάν χάναμε μία μάχη με μία άλλη φυλή, θα χάναμε πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, προστασία και φροντίδα για τα παιδιά μας. O εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται υποσυνείδητα κάθε κακή κριτική ως απειλή για την κατάσταση που έχουμε συνηθίσει και για το δεδομένο ή επιθυμητό status quo. 

Οι εγκέφαλοί μας δεν ενδιαφέρονται για το σύνολο των κριτικών -μόνο για τις αρνητικές. Ναι, οι θετικές κριτικές είναι καλές και θα γιορτάσουμε και θα χαρούμε -για περίπου ένα λεπτό. Και μετά επιστρέφουμε στην ανίχνευση απειλών. Απειλών από τις αρνητικές κριτικές.

Πώς να ξεπεράσετε την ερμηνεία του εγκεφάλου σας από κακές κριτικές;

1. Ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος

“Οι συγγραφείς”, δήλωσε ο Ισαάκ Ασίμοφ, “ανήκουν σε δύο ομάδες: Αυτοί που αιμορραγούν περίτρανα και ορατά σε οποιαδήποτε κακή κριτική, και εκείνοι που αιμορραγούν κρυφά.” Με άλλα λόγια, καλωσορίστε στο club. Όλοι παίρνουν κακές κριτικές. Ορισμένα από τα νεότερα μυθιστορήματα του Stephen King έλαβαν έως και 500 αξιολογήσεις ενός αστεριού / δύο αστέρων στο Amazon. Οι πραγματικοί συγγραφείς έχουν κακές κριτικές.

2. Οι κακές κριτικές δεν είναι θανατική ποινή για το βιβλίο σας

Τα καταστήματα βιβλίων είναι γεμάτα με τους καλύτερους πωλητές που έχουν πολλές κακές κριτικές. Πηγαίνετε στο idreambooks.com, το “Rotten Tomatoes” του κόσμου των βιβλίων. Συγκεντρώνουν κριτικές βιβλίων από σημαντικούς κριτικούς όπως οι New York Times και κατατάσσουν τα καλύτερα πωλούμενα βιβλία ανάλογα με το ποσοστό των καλών κριτικών που έλαβαν. Παρατηρήστε ότι σχεδόν όλα τα βιβλία που έχουν υψηλό αριθμό πωλήσεων έχουν σημαντικό αριθμό κακών αξιολογήσεων.

3. Οι κακές κριτικές μπορούν να βοηθήσουν στην πώληση των βιβλίων

Τι πιστεύετε για ένα βιβλίο που δεν έχει τίποτα άλλο από πέντε αστέρων κριτικές; Δεν ξέρω για σας, αλλά θα ήμουν ύποπτος. Οι άνθρωποι έχουν άκρως αποκλίνουσες απόψεις για τα πάντα. Σε μερικούς άνθρωπους δεν αρέσει η σοκολάτα και το junk food. Πώς λοιπόν είναι δυνατό για ένα βιβλίο, για οποιοδήποτε βιβλίο, ανεξάρτητα από το πόσο καλό είναι, να έχουμε ομοιόμορφες κριτικές; Προσωπικά όταν βλέπω μόνο 5 αστέρια, σκέφτομαι ότι ο συγγραφέας πήρε όλους τους φίλους του, την οικογένεια και τους συνεργάτες του για να γράψουν πολλές καλές κριτικές. Η παρουσία κακών κριτικών δείχνει ότι οι καλές κριτικές πρέπει να είναι γνήσιες.

Όλοι εμείς οι συγγραφείς πρέπει να απαλλαγούμε από την άρνηση αποδοχής των αρνητικών κριτικών και από τη θεώρησή τους ως ζημιογόνες για τις πωλήσεις και τη φήμη μας. Αντιθέτως, μία θετική στάση στις στοχευμένες και αιτιολογημένες αρνητικές κριτικές (καθώς υπάρχουν και οι κακεντρεχείς μη βάσιμες) μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στο αναπτυξιακό ταξίδι μας στη συγγραφή. 

_

γράφει ο Γιώργος Σιούτζος

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

1 σχόλια

1 Σχόλιο

  1. Κωνσταντίνα Κοράκη

    Όλο και περισσότεροι αναγνώστες γράφουν στο άμαζον ότι διαβάζουν πρώτα τις αρνητικές κριτικές για να καταλάβουν αν ένα βιβλίο είναι καλό 🙂 Και συχνά ξεχνάμε ότι είναι απλώς θέμα γούστου. Πάντως, τα κείμενα που συνήθως διαβάζω, θα τα χαρακτήριζα ππερισσότερο απόψεις, παρά κριτικές.

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου