“…πιστεύω ότι η ελευθεριά του λόγου και το δικαίωμα του να εκφράζεσαι το έχουν όλοι, αρκεί να σέβονται τις απόψεις των άλλων” – Εύα Πετροπούλου Λιανού

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη σήμερα της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι η συγγραφέας παιδικης λογοτεχνιας Εύα Πετροπούλου Λιανού, την οποία και ευχαριστώ για τις αυθόρμητες απαντήσεις  της! Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα μές απο το βιογραφικό της: ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΥΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΑΝΟΥ   Η Εύα Πετροπούλου-Λιανού γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο όπου και ολοκλήρωσε […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη σήμερα της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι η συγγραφέας παιδικης λογοτεχνιας Εύα Πετροπούλου Λιανού, την οποία και ευχαριστώ για τις αυθόρμητες απαντήσεις  της!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα μές απο το βιογραφικό της:

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΥΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΑΝΟΥ

 

Η Εύα Πετροπούλου-Λιανού γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο όπου και ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές της. Αγαπούσε τη δημοσιογραφία από μικρή, οπότε αποφασίζει να κάνει επάγγελμα τη μεγάλη της αγάπη και παρακολουθεί μαθήματα δημοσιογραφίας στη σχολή του ΑΝΤ1.

Τελειώνοντας τις σπουδές της, κάνει την πρακτική της ως ελεύθερη ρεπόρτερ σε διάφορες δημοσιογραφικές εκπομπές. Το 1994 φεύγει για τη Γαλλία όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος στη γαλλική εφημερίδα «Le LIBRE JOURNAL». Η αγάπη για την Ελλάδα όμως την κερδίζει. Επιστρέφει στην ηλιόλουστη πατρίδα, κι από το 2002 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Τον Μάϊο του 2011 θα εκδοθεί το τρίτο βιβλίο της, «Η Ζεραλντίν και το Ξωτικό της Λίμνης», από τις εκδόσεις Έναστρον. Μάλιστα, το έργο αυτό ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στην παιδική σκηνή «Ηλιότεχνο» (Ιανουάριος 2012), σε σκηνοθεσία του Θ. Βουρνά. Ακολούθησαν κι άλλες παραστάσεις σε σχολεία και πολιτιστικούς χώρους.

Στη συνέχεια, θα εκδώσει  ebooks «Εγω κι ο άλλος μου ευατός, η Σκια μου» εκδόσεις Σαιτα  «H Zεραλντιν και ο ξωτικό της λιμνης » στα ιταλικά καθώς και  «Η κόρη της Σελήνης» (εκδόσειςΑναζητήσεις), σε 2 γλώσσες αγγλικά και ελληνικα στην αμαζον κομ κι άλλα πολλά

Η Κόρη της Σεληνης , έχει ήδη κυκλοφορήσει απο τις εκδόσεις Οσελότος

2009 και 2010  και πήρε τις καλύτερες κριτικές για την εικονογράφηση και το στυλ γραφής της συγγραφέως.

Είναι μέλος του Ομίλου Unesco Λόγου και Τέχνης,

των Κορινθίων Συγγραφέων, της Πανελλήνιας

Ένωσης Λογοτεχνών.  Επίσης  του Ελληνικού Παραρτήματος ΙΒΒΥ Ελλάδα.

Συνεντεύξεις και παραμύθια της φιλοξενούνται σε ηλεκτρονικές εφημερίδες

της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πρόσφατα η έγκριτη εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση της αφιέρωσε ενα δισελίδο , για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία.τόμος 27 σελ 300.

Τα βιβλία της έχουν εκριθεί από το Υπουργειο Παιδειας Κύπρου

Ιστολόγιο: http://evalianou.blogspot.gr

E-mail: [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Γιατί νιώθω ελεύθερη και ότι γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Θέλω να συνεχίζω να εμπνέω τους ανθρώπους , οτι μπορουν να κάνουν τα όνειρα τους αληθινά.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν γίνετε κάποιος ποιήτης η συγγραφέας, γεννιέται. Η ζωή αργά ή γρήγορα θα σου φέρει τη λογοτεχνια στο δρόμο σου.Οποιος δεχτεί αυτό το κάλεσμα δεν εχει παρά να πιστέψει στον ευατό του  και να ακολουθήσει την πένα του. Δεν δίνω συμβουλές σε κάποιον να αποφύγει κάτι . Πιστευω στις προσωπικές εμπειρίες και οτι ο καθένας μας εχει μια διαφορετική αποστολή.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Υπηρετώ το παιδικό βιβλίο εδώ και δέκα χρόνια, νιώθω κι εγω ένα παιδί που θέλει να ζήσει απλά κι ονειρεμένα. Το παιδικό βιβλίο είναι δύσκολο  και χρειάζεται  φροντίδα  κι αγάπη  και κατανόηση αλλά και γνώση για να γράψεις ενα θέμα  με όσο πιο απλή και κατανοητή γλώσσα, ώστε να γίνει κατανοητό  κι αγαπητό στα παιδιά.

Πρόσφατα εξεδωσα κι ενα βιβλιο ποιήσης και δέχτηκα πολύ θετικές κριτικές, μπορούμε να γράψουμε τα πάντα αρκεί να είμαστε αληθινοί με τον ευατό μας.

Δεν έχει να κάνει με θέμα ικανότητας αλλά με το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά.

Καθε βιβλίο για μένα είναι μια νέα ζωή, μια νέα περιπετεια, αλλά περνάω πολύ χρόνο, για να τελειώσω μια ιστορία μου, γιατί θέλω να μείνει στα παιδιά ως ανάμνηση  αλλά και ως συμβουλή  και ως έμπνευση, ότι μπορούν να γίνουν ότι επιθυμούν.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Ευχαριστη, Αισιόδοξη, Επικοινωνιακή, Δημιουργική

Ξεροκέφαλη, Επίμονη, Ανυπόμονη.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Δεν πιστεύω στο κακό, ναι υπάρχουν κακοί ήρωες ή κακοί δράκοι ή κακοι λύκοι, αλλά πιστευω ότι όλα θα πάνε καλά στο μέλλον. Εχουμε το παρόν για να προετοιμάσουμε  το μέλλον μας. Δεν υπάρχουν εφιάλτες παρα μόνο αυτοί  που εμεις δημιουργούμε  ή προβάλλουμε στον εαυτό μας ή στους άλλους.

6.Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλούν οι κλίκες, με ενοχλού οι κατηγορίες  και οι υπόκατηγορίες. Ο λογοτέχνης είναι ενας δημιουργός, καλλιτέχνης με ευαισθησίες και έχω δει απλά πόρτες κλειστές, δήθεν φιλίες ή λυκοφιλίες και απίστευτα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από μια παρουσιάση. Μου αρέσει  όταν υπάρχουν ιδέες και ταλέντο, αυτό να επικοινωνείτε δωρεάν. Με συναρπάζουν μόνο οι αληθινοί αυθεντικοί άνθρωποι, που σε καθηλώνουν  με μια φράση τους.

7.Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι οι αληθινοί κριτές και συνεχιστές του έργου σου. Συμβουλάτορες, δεν θα το έλεγα , αλλά σίγουρα στο παιδικό βιβλίο με το οποιο κι ασχολούμαι τα τελέυταια δέκα χρόνια, είναι οι μόνοι σημαντικοί κριτές για μένα.

Τους αγαπώ πολύ και τους σέβομαι. Εαν δεν υπήρχαν οι αναγνώστες δεν θα υπήρχαμε, δεν είναι κανείς αθάνατος. Αλλιως θα γράφαμε για τον εαυτό μας ή απλά στους τοίχους.

8.Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Οταν πήγαινα στα σχολεια, τα παιδιά έλεγαν πάντα οτι είμαι φωτεινή και λαμπερή και πολύ νέα. Ισως εχω ήδη καταρίψει το ρόλο της γιαγιάς – παραμύθι.Εγω νιώθω πολύ ευτυχισμένη σε κάθε παράσταση  η παρουσιάση, όταν τα παιδιά πάνε μόνα τους και πέρνουν το βιβλίο μου από τα ράφια κι έρχονται να τους το υπογράψω .

Ισχύει οτι όταν κάνεις αυτό που αγαπάς πραγματικά  λάμπεις.

9.Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Θεωρω τον ευατό μου ενα άνθρωπο που μπορει να βρεθεί και να σταθει σε όλους τους λογοτεχνικούς κυκλους, με χαρη κι αυτό γιατι δεν ανήκω πουθενά. Είμαι ελεύθερη  και γράφω τα παραμυθια μου διδάσκοντας ηθικές αξίες και αρχές, που έχουν χαθεί εδώ και χρόνια. Δεν ανήκω πουθενά αλλά πιστεύω οτι η ελευθερια του λόγου  και το δικαίωμα του να εκφράζεσαι το έχουν όλοι, αρκει να σέβονται τις απόψεις των άλλων.

10.…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή και για τις ερωτήσεις Θεόφιλε, θα ήθελα λοιπον  να μάθω κι εγω με τη σειρά μου, για σένα. Πιστευεις οτι με το έργο σου εχεις εμπνεύσει κάποιους και εχουν αλλάξει τη ζωη  τους ;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη ερώτηση σου Εύα μου! Δε γνωρίζω ακόμη εάν όντος έχω καταφέρει να εμπνεύσω κάποιον ή κάποιους ώστε να τους αλλάξω τη ζωή. Αυτό το θεωρώ αρκετό δύσκολο άλλωστε. Ωστόσο αυτός είναι ένας από τους κυριότερους σκοπούς που συνεχίζω να εξομολογούμαι στο χαρτί τα μυστικά της ψυχής μου…

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Κράτα το

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου