“…προσπαθώ να βάλω χρώμα στο γκρίζο μου και στο γκρίζο γύρω μου…” – Μαρία Ιωάννου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  λογοτέχνης Μαρία Ιωάννου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ Γεννήθηκα μια Τρίτη του Δεκέμβρη του 1968 χαράματα. Πέντε χρονών με βρήκε η εισβολή των Τούρκων. Προσφυγάκι σε ένα συνοικισμό μεγάλωσα. Σπούδασα στη Φιλοσοφική στην Αθήνα. […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  λογοτέχνης Μαρία Ιωάννου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκα μια Τρίτη του Δεκέμβρη του 1968 χαράματα. Πέντε χρονών με βρήκε η εισβολή των Τούρκων. Προσφυγάκι σε ένα συνοικισμό μεγάλωσα.

Σπούδασα στη Φιλοσοφική στην Αθήνα. Το 1995 έφερα στον κόσμο την αγαπημένη μου κόρη, την Ιφιγένεια.  Το 2003 έκατσα ξανά στα θρανία στο πανεπιστήμιο Κύπρου.Πήρα το πτυχίο μου στις Πολιτικές Επιστήμες. Αργότερα έκανα μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία.

Η ζωή μου, ένα μολύβι, ένα τετράδιο και μια βαλίτσα στο χέρι

Το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο  “Αύριο λοιπόν…” εκδόθηκε στην Αθήνα από τις εκδόσεις Ιωλκός τον Ιούλιο του 2016.Ένα χρόνο μετά Μάιο του 2017 κυκλοφόρησε το δεύτερο μου βιβλίο από τις εκδόσεις Φυλλίς με τίτλο Χρωματιστό μου γκρίζο.

Στοιχεία επικοινωνίας

Mail.  [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

 1. Γιατί γράφεις;
 1. Γιατί γράφω λοιπόν… Πολλές φορές έχω κάνει αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου. Οι απαντήσεις που μου δίνω ποικίλουν ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκομαι. Αν όμως χρειαζόταν να δώσω μόνο μια απάντηση, μάλλον θα έλεγα πως γράφω όταν νοιώθω να ξεχειλίζω και θέλω να αδειάσω να ΄΄μιλήσω΄΄, να δώσω μια υπόσταση σε αυτά που νοιώθω. Να μετουσιώσω σε λέξεις τα συναισθήματα μου.
 1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
 1. Για το λόγο για τον οποίο εγώ γράφω θα συμβούλευα και κάποιον να γράψει. Είναι δύσκολο να χωρέσουν αισθήματα και καταστάσεις μέσα μας. Η γραφή είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας. Ένα μολύβι και ένα χαρτί μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σου. Να γίνουν ο καθρέφτης της ψυχής σου, αρκεί να γράφεις με την ψυχή σου.
 1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
 1. Δεν αγαπώ απλά την ποίηση, την λατρεύω. Πήγα σε πορείες με Ρίτσο και Σικελιανό ερωτεύτηκα με Ελύτη, ταξίδευσα με Γκάτσο, ονειρεύτηκα με Λειβαδίτη. Όταν δεν μπορούσα να πω τις δικές μου, φτωχές λέξεις, να εκφράσω ότι ένοιωθα ΄΄έκλεβα΄΄ στίχους τους και εκφραζόμουν με αυτούς. Προσπαθούσα και προσπαθώ ακόμα να ακολουθήσω τα βήματα τους. Προσπάθησα, προσπαθώ και θα προσπαθώ να γράψω ποίηση. Τώρα το αν τα κατάφερα… ποιος ξέρει…

Παρόλο που θα ήθελα, δεν πιστεύω πως θα μπορούσα να γράψω ένα θεατρικό έργο. Δεν διαθέτω μάλλον την ικανότητα να πλάθω και να ζωντανεύω χαρακτήρες. Έναν μονόλογο που αφορά εμένα, ίσως να μπορέσω να γράψω, αλλά ολοκληρωμένο θεατρικό, δεν θα μπορούσα.

 1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
 1. Εχω εκδώσει το πρώτο μου βιβλίο στον Ιωλκό. Έναν εκδοτικό οίκο με παράδοση και ιστορία. Το δεύτερο για προσωπικούς λόγους εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Φυλλίς στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κύπρο. Αν και εφόσον μπορώ και συνεχίσω να γράφω θα προτιμούσα και πάλι τον Ιωλκό γιατί απλά δεν βλέπουν τον δημιουργό και το έργο του σαν πελάτη και εμπόρευμα αλλά σαν ένα ζωντανό οργανισμό, σαν ένα παιδί που έρχεται στον κόσμο.
 1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
 1. Οι αναγνώστες… Είναι φίλοι, οικογένεια. Είναι αυτοί με τους οποίους μοιράζομαι τη εσώψυχα μου. Δεν θα μπορούσα να δω τον αναγνώστη των βιβλίων μου ως πελάτη. Αν είχα την δυνατότητα, θα χάριζα τα βιβλία μου και δεν θα τα πουλούσα. Αλλά δυστυχώς πρέπει να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα της κάθε έκδοσης.
 1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
 1. Η καλύτερη κριτική που άκουσα ήταν από κάποιον πολύ δικό μου άνθρωπο και πιστέψτε με ήταν και είναι ο αυστηρότερος μου κριτής. Διφορούμενη μεν κριτική, αλλά ειλικρινής. Μου είπε πως η γραφή μου έχει επιρροές από τον Καβάφη και τον Καρυωτάκη. Επίσης ότι με τα ποιήματα μου μοιάζω να ζωγραφίζω εικόνες.   Σαφώς και επηρεάζομαι από τα ιερά τέρατα της ποίησης, αλλά δεν αντιγράφω. Αρνητική κριτική δέχτηκα για το πρώτο μου βιβλίο, ότι τα ποιήματα μου είναι απλοϊκά. Λιτή και απέριττη, αλλά το δυνατόν περιεκτική, αποκάλεσε κάποιος την γραφή μου. Θέλοντας να πει πολλά και ουσιαστικά με λίγες λέξεις, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη (συμπλήρωσε).
 1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
 1. Φίλοι που έχουν πάρει τα βιβλία μου και έχουν διαβάσει ποιήματα μου πιστεύουν ότι είμαι πεσιμίστρια. Αυτό ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα με τη κατάσταση στην οποία βρίσκομαι. Παρ΄ όλα αυτά προσπαθώ να βάλω χρώμα στο γκρίζο μου και στο γκρίζο γύρω μου…
 1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
 1. Αυτό που με ενοχλεί είναι οι κλίκες που υπάρχουν στον χώρο. Κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους φτασμένους και δεν δίνουν χώρο σε νέους συγγράφεις και ποιητές. Μια ομάδα εντιμότατων που κλείστηκαν στο καλό σαλόνι και δεν θέλουν να μοιραστούν το γλυκό με κανέναν άλλον.
 1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
 1. Με άριστα το 10… Βρίσκομαι στο πρώτο ακόμα σκαλί  της ποίησης , σε μια σκάλα πολύ ψηλή. Αλλά καθώς λέει και ο Θεόκριτος στο ¨Πρώτο Σκαλί¨ του Καβάφη,

Εδώ που έφτασα, λίγο δεν είναι

Τόσο που έκαμα, μεγάλη δόξα

 1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
 1. Ερώτηση που θα ήθελα να κάνω στον δημιουργό του ερωτηματολογίου…

Εσείς γιατί γράφετε φίλτατε;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος : Σ’ ευχαριστώ πολύ για την απολαυστική μας συνέντευξη Μαρία, εύχομαι πάντα επιτυχίες στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

Όσο για το ερώτημά σου σχετικά με το γιατί γράφω, η απάντηση είναι πως δεν γράφω, μα εξομολογούμαι….

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

2 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Αξιόλογη,
  η προσπάθειά σου,
  Θεόφιλε Γιαννόπουλε.
  Έχεις – διαθέτεις την καλοπροαίρετη ΤΟΛΜΗ,
  του από καρδιάς ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ.

  Η καθόλου, ΤΑΠΕΙΝΗ, γνώμη μου.

  Όσο για ‘μένα:
  Δηλώνω “Διομειδιαστής”
  ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ Συγγραφέας.
  Θα χαρώ, να προσθέσω, καί την δική μου
  ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ …
  Εφόσων, κρίνεις, ό,τι μπορεί να φανεί χρήσιμη,
  στο εγχείρημά σου.

  Σ’ ευχαριστώ !!!
  Φιλικά,
  Διομήδης Μερισιώτης.

  Απάντηση
  • Θεόφιλος Γιαννόπουλος

   Σ’ ευχαριστώ πολύ για την δύναμη που μου μεταφέρουν τα λόγια σου Συγγραφέα μου Διομήδη Μερισιώτη!

   Θα αναμένω επικοινωνία μας είτε στο προφίλ μου http://www.facebook.com/giannopoulos.theofilos είτε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο [email protected] για μιά συνέντευξη στην στήλη “Θάλασσα ιδεών ” στο tovivlio.net.

   Πάντα εμπνευσμένος, δοτικός και ανθρώπινος εύχομαι στις γραφές και στην ζωή σου!

   Με όλη μου τη χαρά,
   Θεόφιλος Γιαννόπουλος

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου