Η ανάγνωση παραμένει η προτιμώμενη δραστηριότητα αναψυχής για πολλούς ανθρώπους και προσφέρει ένα μοναδικό μονοπάτι προς τη γνώση αλλά και τη μάθηση. Ως εκ τούτου τα βιβλία αποτελούν ένα σημαντικό πολιτιστικό προϊόν το οποίο όμως είναι κι ένα προϊόν “ευρείας κατανάλωσης”. Ωστόσο, ενώ εκδίδονται περισσότερα από 3 εκατομμύρια βιβλία κάθε χρόνο (σ.σ. η μελέτη αφορά την Αμερική) πολύ λίγα διαβάζονται ευρέως κι ακόμα λιγότερα φτάνουν στις λίστες των best sellers. Κι όταν φτάσουν εκεί, μόνο λίγοι συγγραφείς μπορεί να παραμείνουν στις λίστες αυτές για χρονικό διάστημα περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Εδώ έρχεται η μελέτη των ερευνητών, με επικεφαλής τον ουγγρικής καταγωγής καθηγητή Άλμπερτ – Λάζλο Μπαραμπάσι του Πανεπιστημίου Νορθίστερν της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιστήμης των δεδομένων «EPJ Data Science», να προσφέρει μια προσέγγιση με χειροπιαστά δεδομένα για την επιτυχία των βιβλίων με τη διερεύνηση των ιδιοτήτων και της πορείας των πωλήσεων των best seller. Βρήκαν ότι υπάρχουν εποχικά πρότυπα για την πώληση των βιβλίων με αύξηση που παρατηρείται κατά τη διάρκεια των διακοπών κυρίως, ενώ ανάμεσα στα best sellers, τα βιβλία μυθιστοριογραφίας πωλούν περισσότερα αντίγραφα από τα βιβλία άλλων κατηγοριών. Η μυθοπλασία αλλά και οι βιογραφίες συνήθως καταλαμβάνουν τις περισσότερες θέσεις στα ευπώλητα βιβλία ενώ διαπίστωσαν πως όσο υψηλότερη είναι η αρχική θέση ενός βιβλίου στην κατάταξη, τόσο περισσότερο θα παραμείνει το βιβλίο αυτό στον κατάλογο των best sellers. Εξετάζοντας τα πρότυπα που χαρακτηρίζουν τους συγγραφείς, διαπιστώθηκε ότι οι συγγραφείς μυθοπλασίας είναι πιο παραγωγικοί από τους συγγραφείς των άλλων κατηγοριών και συνήθως επιτυγχάνουν πολύ καλύτερες πωλήσεις σε σύγκριση με τους δεύτερους. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός πως δεν διαπίστωσαν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των φύλων των συγγραφέων μυθοπλασίας με τις περισσότερες πωλήσεις, αλλά σχετικά με τις άλλες κατηγορίες βιβλίων συνήθως οι άντρες έχουν καλύτερα αποτελέσματα και περισσότερους ευπώλητους τίτλους! Τέλος, χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο για να εξηγήσουν την εξέλιξη των πωλήσεων κατέληξαν και σε άλλα, πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, όπως το γεγονός πως οι τίτλοι που εκδίδονται προς το τέλος του έτους και την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάνε καλά. Τα μυθιστορήματα είναι συνήθως περισσότερο εφήμερα στην καταξίωσή τους σε αντίθεση με τα μη λογοτεχνικά που συχνά παραμένουν περισσότερες εβδομάδες στις λίστες των best sellers.
Ένα γενικό συμπέρασμα από την εν λόγω μελέτη είναι πως οι πωλήσεις των βιβλίων αυξάνονται πολύ γρήγορα μετά την έκδοσή τους, φθάνουν στο αποκορύφωμά τους περίπου μέσα στις πρώτες δέκα εβδομάδες και μετά η πτώση είναι… δραματική!
Για κάθε επίδοξο συγγραφέα που θέλει το βιβλίο του να γίνει best seller, μπορεί να μελετήσει (και να αξιοποιήσει) τα στοιχεία της μελέτης που θα βρει εδώ!
0 Σχόλια