Στα μονοπάτια των θεών

27.02.2016

Soulele_Olimpos

Φωτογραφία: Χριστίνα Σουλελέ

Περπατούσε και οι παντόφλες της χάιδευαν το ξύλινο πάτωμα, αφήνοντας τον ήχο μιας ακούσιας παραίτησης, μαζί μ’ ένα παράπονο για το χρόνο που κύλησε. Τον τελευταίο καιρό με δυσκολία έσερνε τα πόδια της, που αρνούνταν να την υπακούσουν, σαν να της κάκιωναν για τα καψόνια που τους έκανε εδώ και χρόνια.

 - Ρημάδια, τους φώναζε, ούτε ως την αυλή δεν μ’ αφήνετε πια να βγω και τα χτυπούσε με την παλάμη, λες κι έτσι θα έπαιρναν μπρος.

Ο νους της έπεφτε συχνά σε λήθη, εκείνα όμως είχαν μνήμη ελέφαντα. Θυμούνταν, κατέγραφαν, υπέμεναν και χρόνια την προειδοποιούσαν. Α! Όλα κι όλα! Καμπανάκια τής χτυπούσαν. Έκανε όμως την κουφή κατά πώς τη βόλευε. Επιλεκτική η ακοή της, λειτουργούσε άψογα μόνο στα καλέσματα της καρδιάς, που διψούσε για περιπέτεια. Εκείνα αντιδρούσαν συνεχώς με μικρές ανυπακοές κι όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου επαναστάτησαν. Νισάφι πια! Στο τέλος τα ’μπηξαν κι έκαναν τα κουφά. Γεροντικά τούτα τα καμώματα.

Με δυσκολία έφτασε ως τη βιβλιοθήκη και από το συρτάρι τράβηξε με προσοχή ένα άλμπουμ. Κάθισε στην πολυθρόνα κρατώντας το σφιχτά, σαν να κρατούσε ένα πολύτιμο αντικείμενο που φοβόταν μην το χάσει. Μήπως δεν ήταν! Ένα κομμάτι της ζωής της ήταν φυλαγμένο εκεί, το πιο όμορφο, το πιο ανέμελο. Κοίταξε το ξύλινο εξώφυλλο, που πάνω ήταν ζωγραφισμένο στο χέρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ένα μικρό εκκλησάκι που στέκει αγέρωχο πάνω σε μια κορφή του Ολύμπου, απέναντι από το «θρόνο του Δία». Ορειβάτες το έφτιαξαν για ν’ ανάβει ένα κερί, όποιος σκόπευε ν’ ανέβει στην πιο ψηλή, την πιο επικίνδυνη κορφή, το Μύτικα.

Εκεί παντρεύτηκε με τον Κωστή της κι έζησε μαζί του μια όμορφη ζωή. Μούσα του την έλεγε, γιατί είχε το όνομα της αγαπημένης του Μούσας Ουρανίας, της έγραφε στίχους και την ανέβαζε στα ουράνια.

Χάιδεψε το άλμπουμ τρυφερά. Πρώτη φορά βρήκε το κουράγιο να το ανοίξει, από τότε που «έφυγε» ο αγαπημένος της. Έβγαλε τα γυαλάκια της, τα σκούπισε με την ανάστροφη της μπλούζας, για να βλέπει ξεκάθαρα στιγμές που ο χρόνος τις θάμπωσε κι άφησε τις αναμνήσεις να την οδηγήσουν στα μονοπάτια των θεών.

Ήταν χρόνια πριν, όταν η Ουρανία και ο Κωστής ξεκίνησαν απ’ το Λιτόχωρο μαζί με την παρέα τους για τον Όλυμπο. Άφησαν τα αυτοκίνητά τους στην Γκορτσιά[i] και με σακίδια στον ώμο, ακολούθησαν το ελατόφυτο μονοπάτι. Οι αχτίνες του ήλιου μπαινόβγαιναν παιχνιδιάρικα στα κλαδιά και τα κελαηδίσματα των πουλιών τούς καλωσόριζαν. Tα κουδουνίσματα των μουλαριών που προχωρούσαν παράλληλα, έδιναν μια γιορταστική ατμόσφαιρα σ’ αυτή την ανάβαση κι έκαναν τη διαδρομή πιο ευχάριστη ακόμη κι όταν τα έλατα χάθηκαν για να εμφανιστούν τα ανθισμένα ρόμπολα[ii], κάτω απ’ την αλπική τη ζώνη. Μεσημεράκι θα ήταν πια όταν η ομίχλη τούς αγκάλιασε, λες και ήθελε να τους προστατέψει από τη θέα των γκρεμών ή από την ζηλιάρικη ματιά της Ήρας, που έβλεπε γυναίκες να καταφθάνουν στο θρόνο του αγαπημένου της.

Αργά το μεσημέρι, έφτασαν στο Οροπέδιο των Μουσών και σαν πολύχρωμα λουλούδια εμφανίστηκαν οι σκηνές που είχαν κατακλύσει το χώρο. Οι Μούσες τρυφερές στην ψυχή, γνήσιες καλλιτέχνιδες, καλωσόρισαν τους οδοιπόρους με τραγούδια και μουσικές και φύλαξαν την πιο περιζήτητη γωνιά του Ολύμπου για τους μελλόνυμφους. Ευάερη, ευήλια και με θέα πανοραμική. Κάτω απ’ το καταφύγιο του Κάκκαλου, στη μύτη του βράχου, εκεί που η ζωή απέχει από το θάνατο ένα λάθος βήμα κι ο αέρας της ελευθερίας ενώνεται με το χάος της αβύσσου, έστησαν τη σκηνή τους. Έναν κύκλο έκαναν γύρω τους οι αγέρωχες κορφές, την ώρα που ένας αετός φτερούγιζε ανιχνευτικά ολόγυρά τους, φύλακας και σκοπός των απάτητων λημεριών του.

Νωρίς το απόγευμα, η γαμήλια πομπή κίνησε για το εκκλησάκι κι έφτασε ορειβατώντας ως εκεί. Μπροστά η νύφη, στηριγμένη στο μπράτσο του γαμπρού, κρατούσε δυο λευκά αγριολούλουδα, πίσω ο κουμπάρος και πιο πίσω οι καλεσμένοι, όλοι ντυμένοι με τα ορειβατικά τους. Στην είσοδο περίμενε ο παππάς και οι γονείς τους, που ανέβηκαν με τα μουλάρια. Τα πάντα ήταν λιτά, απόλυτα ταιριασμένα με το τοπίο και η τελετή κατανυκτική.

 -Στέφεται ο δούλος του θεού Κωνσταντίνος τη δούλη του θεού Ουρανία…

Ομίχλη σκέπασε την κορυφή και θάμπωσε τα γέρικα μάτια της. Μια σταγόνα βροχής κύλησε στο μάγουλό της. Από συγκίνηση, από γέλιο, μπορεί και τα δυο. Ποιος έχει δει νύφη με αρβύλες και δεν έχει βάλει τα γέλια! Αμ κι οι γονείς τους, αναμαλλιασμένοι και κάτωχροι ήταν από την πολύωρη ανάβαση. Στέκονταν με τα χείλη σφιγμένα κι όπως έμαθε αργότερα, από τη μια βλαστημούσαν από μέσα τους για τούτο χουνέρι, ενώ από την άλλη σταυροκοπιούνταν κι έλεγαν κι ένα «Θε μου σχώρα μας, μέρα που είναι».

Είχε αρχίσει να πέφτει το σκοτάδι, όταν ο Δίας έστειλε ως γαμήλιο δώρο στους νεόνυμφους, έναν αφέγγαρο ουρανό γεμάτο αστέρια να φωτίζει τη νύχτα του υμεναίου, την ώρα που ο Σείριος[iii] και ο Βέγας γίνονταν μάρτυρες ενός έρωτα που κράτησε κοντά πενήντα χρόνια…

Έβγαλε τα γυαλάκια της, τα ξανασκούπισε και άφησε να της ξεφύγει ένα αχ! μακρόσυρτο, παραπονιάρικο. Σαν παραφωνία, στην ανάμνηση του ερωτικού τραγουδιού της νύχτας, ακούστηκε η φωνή της εγγονής της, που στεκόταν μπροστά της.

-Γιαγιά φεύγω, θα χρειαστείς κάτι;

-Σύρε στο καλό κόρη μου, της είπε χωρίς να την κοιτάξει, ενώ η σκέψη της σεργιάνιζε ακόμη κάτω από τ’ αστέρια.

Μόλις έμεινε μόνη, η καρδιά της σκίρτησε. Μια βόλτα ως τον κήπο, τίποτε άλλο δεν ήθελε. Να στρέψει το βλέμμα απέναντι στον βουνό, να προσποιηθεί πως βρίσκεται πάνω στην πιο ψηλή κορυφή, πως τα πόδια της καμώνονται και πως για άλλη μια φορά θα την υπακούσουν. Στερεώθηκε στη μαγκούρα της και ακουμπώντας τοίχο τοίχο κατάφερε ν’ ανοίξει την πόρτα. Το φως του ήλιου τής έδωσε θάρρος. Κατέβηκε το πρώτο σκαλοπάτι, μετά το δεύτερο. Στάθηκε και κοίταξε γύρω τις αγέρωχες, αγέραστες κορφές. Πήρε μια βαθιά ανάσα και άφησε το αεράκι που ερχόταν από το βουνό, να γεμίσει τα πνευμόνια της χαρά.

Ένα σκαλοπάτι ήθελε ακόμα για να πατήσει στην αυλή. Σε εκείνο το μετέωρο βήμα, τα μάτια θόλωσαν, τα πόδια λύγισαν κι έκαναν το μοιραίο λάθος, που δεν είχε κάνει ποτέ στα βουνά.

Μια στιγμή χρειάστηκε μόνο, για να περάσει από την ανημποριά στην ελευθερία. Το μόνο που ένιωσε ήταν ένα ανθισμένο ρόμπολο μπροστά στα μάτια της και δυο κλωνιά λευκά αγριολούλουδα στα δάχτυλά της. Από μακριά είδε τον Κωστή της να στέκεται όμορφος, χαμογελαστός και να της απλώνει το χέρι για να την ανεβάσει για τελευταία φορά στα ουράνια. Τα πόδια της έβγαλαν φτερά και πέταξαν κοντά του. Αλήθεια, σε ποιο ντουλάπι τα είχε κρυμμένα και μόλις είδαν τον αγαπημένο της αναθάρρησαν κι έτρεξαν, παραβγαίνοντας την καρδιά στο τρέξιμο; Πόση λαχτάρα και πόση προσμονή έκρυβε αυτό το πέταγμα!

Δεν ήταν μόνη σ’ αυτή τη διαδρομή. Οι μελωδίες των Μουσών έφταναν στ’ αυτιά της, ενώ ο Σείριος κι ο Βέγας άναβαν λυχναράκια στο δρόμο της.

Όλα γύρω ήταν ήρεμα και γαλήνια. Μόνο ένας αετός αφτέρουγος καθόταν στο ακροβράχι του κι έψαχνε τα φτερά του.

 

_

γράφει η Χριστίνα Σουλελέ

 

[i]  Γκορτσιά: Από την τοποθεσία αυτή ξεκινάει ένα μονοπάτι, που οδηγεί στο Οροπέδιο των Μουσών στον Όλυμπο.
[ii] Ρόμπολο: Είδος πεύκου, που το συναντάμε σε μεγάλα υψόμετρα
[iii] Σείριος και Βέγας: Πρόκειται για αστέρια. Ο Σείριος είναι το  λαμπρότερο  αστέρι στο νυχτερινό ουρανό

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

«ΑΓΑΠΗ, ΑΓΑΠΗ…»

«ΑΓΑΠΗ, ΑΓΑΠΗ…»

Φίλες, γειτόνισσες, συμμαθήτριες, αγαπημένες και κολλητές, η Σύλβια και η Μαρία, μακράν καλύτερες και από αδερφές, μοιράζονταν τη ζωή και τις ομορφιές της, σε ίσα μερίδια. Όλη την ημέρα μαζί, η μία στο σπίτι της άλλης και μόνο τη νύχτα, με βαριά καρδιά πήγαιναν για...

Σκοτεινή εγγύτητα

Σκοτεινή εγγύτητα

Περπατούσε στο δρόμο σκυφτός, καταβεβλημένος. Ήταν απόγευμα και πριν από λίγη ώρα είχε βγει από το εξαώροφο κτίριο που στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας που δούλευε. Στο κεφάλι του συνωστίζονταν σκέψεις βαριές, ετερόκλητες, που όλες τους συνηγορούσαν σε μια...

Αχρείαστοι ήρωες

Αχρείαστοι ήρωες

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Πάλι ξύπνησα μέσα στην αγκαλιά της μαμάς μου κι είναι ακόμα νύχτα νομίζω. Την αγαπάω τη μαμά μου πολύ αλλά τις τελευταίες μέρες που φύγαμε από το σπίτι και είμαστε σ’ αυτό το υπόγειο δε με αφήνει να κοιμηθώ καλά το βράδυ. Όλο με...

Τζέπε και Αζόρ

Τζέπε και Αζόρ

Είχαμε έναν σκύλο που τον λέγαν Αζόρ. Ο καημένος πίσω από την καγκελόπορτα της διπλανής μονοκατοικίας, με κολάρο, πιστός φύλακας του ηλικιωμένου ζευγαριού που κατοικούσε στο παλιό δίπατο σπίτι. Κάθε φορά που μας έβλεπε κουνούσε χαρούμενα την ουρά του, μιας και μας...

Η βαλίτσα και το αλεξικέραυνο

Η βαλίτσα και το αλεξικέραυνο

Ούτε οι κατασκοπίες μού αρέσουν – χρειάζεται κάποιος να έχει μεγάλες αντοχές, τόσο σωματικές όσο και ψυχικές για ένα τέτοιο μπλέξιμο- ούτε μυστήρια και οι ίντριγκες, τα μαχαιροβγάλματα και τα τρομοκρατικά κτυπήματα πίσω από κατεβασμένες κουκούλες και οδοφράγματα από...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Η βαλίτσα και το αλεξικέραυνο

Η βαλίτσα και το αλεξικέραυνο

Ούτε οι κατασκοπίες μού αρέσουν – χρειάζεται κάποιος να έχει μεγάλες αντοχές, τόσο σωματικές όσο και ψυχικές για ένα τέτοιο μπλέξιμο- ούτε μυστήρια και οι ίντριγκες, τα μαχαιροβγάλματα και τα τρομοκρατικά κτυπήματα πίσω από κατεβασμένες κουκούλες και οδοφράγματα από...

Νόστος

Νόστος

Η Λουκρητία αγουροξυπνημένη και πατώντας στις μύτες των ποδιών της για να μην ταράξει τον Γιάννη, προχωρά προς προς τον γωνιακό μπουφέ του δωματίου, στο σεντούκι με τις αναμνήσεις. Ανοίγει το κάτω συρτάρι και κρατά στα χέρια της μια πολύτιμη φωτογραφία, αδιάψευστο...

Η διάσταση

Η διάσταση

«Έχω μια βιβλιοθήκη» της είπα. «Αξίζει να τη δεις».  «Έλα τώρα»! απάντησε και πήρε εκείνο το ύφος το ενοχλημένο, όταν πιέζεται για κάτι που δε θέλει. «Πιστεύεις πως μπορώ να χάνω το χρόνο μου με βιβλία; Δεν με ενδιαφέρουν. Κάτι άλλο πρέπει να βρω, να περνάω τις...

16 σχόλια

16 Σχόλια

 1. Λένα Μαυρουδή Μούλιου

  Με το που είδα τον τίτλο στο κείμενο είπα αυτό είναι της Χριστίνας και η υπογραφή το βεβαίωσε.
  Τι σου είναι όμως ορισμένοι άνθρωποι με τα hobby τους Τόσο πολύ αγαπάς την ορειβασία; Θα εκπλαγώ νομίζεις αν μου πεις ότι στον Μύτικα παντρεύτηκες; Φυσιολάτρης βρε παιδί μου τι να λέμε τώρα! Κι εμένα μου αρέσει η φύση αλλά να την απολαμβάνω από θέση αναπαυτική!!!!
  Ήταν τόσο παραστατική η περιγραφή σου που την ανέβασα κι’ εγώ την ανηφοριά καθισμένη στην πολυθρόνα μου (πώς αλλιώς άλλωστε;)Όσο για το τέλος της γιαγιάς μακάρι όλες εμείς οι συνομήλικές της, πάνω κάτω, να είχαμε παρόμοιο τέλος,,,
  Την καλημέρα μου.

  Απάντηση
  • Σουλελέ Χριστίνα

   Λένα, χαίρομαι που κατάφερα να σε ταξιδέψω πάνω στις όμορφες κορφές του Ολύμπου,. Φυσιολάτρης είναι αυτός που αγαπάει τη φύση, είτε την απολαμβάνει περπατώντας, είτε καθισμένος σε μια αναπαυτική θέση. Τι πιο ωραίο, να κάθεσαι στο μπαλκόνι σου και βλέπεις, να ακούς, να μυρίζεις, να αισθάνεσαι τη φύση κοντά σου. Όσο για την ορειβασία, δεν τη θεωρώ hobby,αλλά τρόπο ζωής. Αν παντρεύτηκα πάνω στον Όλυμπο; Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα. λέει η παροιμία. Στις ιστορίες μας όμως, δε γράφουμε μόνο αυτά που βιώνουμε, αλλά και αυτά που θα θέλαμε να βιώσουμε. Καλή σου μέρα!

   Απάντηση
   • Σουλελέ Χριστίνα

    Όσο για την Ουρανία, την τοποθετώ γύρω στα 90-95, γιατί μέχρι αυτή την ηλικία γνωρίζω ορειβάτες και ορειβάτισσες που ανεβαίνουν όχι μόνο τα ελληνικά βουνά, αλλά και μεγάλες κορφές του εξωτερικού.

    Απάντηση
   • Λένα Μαυρουδή Μούλιου

    ιΑ επομένως όχι και τόσο συνομήλικες απέχουμε κάμποσα χρόνια Όπως και νά’χει το τι κουράγιο παίρνω από τα λόγια σου δεν λέγεται . ΝΑ’σαι καλά.

    Απάντηση
 2. Μάχη Τζουγανάκη

  Τώρα που σου λέω και επισήμως πόσο πολύ μου άρεσε η ιστορία σου εσύ απολαμβάνεις τα δώρα της Φύσης…Θα γυρίσεις κουρασμένη και γεμάτη από τις ομορφιές της και θα δεις το πόσο αγαπήσαμε και εμείς τις περιγραφές σου και πόσο μας κάνεις να ζηλεύουμε και να λαχταράμε επίσης να βρεθούμε σε τέτοια μέρη για φινάλε της όμορφης μέρας σου. Σε ευχαριστούμε για το μοίρασμα…ξεσηκώνει!!!

  Απάντηση
  • Σουλελέ Χριστίνα

   Μάχη μου σε ευχαριστώ πολύ, όχι μόνο για τα καλά σου λόγια, αλλά και για την ενθάρρυνση που μου έχεις προσφέρει. Γι αυτό θα μοιραστώ μαζί σου ένα μυστικό, που το ξέρουν μόνο όσοι με βλέπουν να γυρίζω από τις ορειβασίες μου. Δεν επιστρέφω ποτέ κουρασμένη, όσες ώρες κι αν έχω περπατήσει, όσο δύσκολο κι αν είναι το βουνό. Αντίθετα, φεύγω με 100 κιλά βάρος φορτωμένη και γυρίζω πούπουλο. Η κούραση που νιώθουμε στην καθημερινότητα δεν είναι ποτέ σωματική. Τις φωτογραφίες μου όπως και το ημερολόγιο που κρατώ από κάθε ανάβαση, το μοιράζομαι με την οικογένειά μου και τους φίλους μου και είπα να το μοιραστώ και με σας. Χαίρομαι που σας ταξίδεψα. Καλή σου μέρα!

   Απάντηση
 3. sofias70

  Όμορφη ιστορία και υπέροχη περιγραφή!Μπράβο!

  Απάντηση
  • Σουλελέ Χριστίνα

   Σας ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σας άρεσε!

   Απάντηση
 4. Ελένη Ιωαννάτου

  Χριστίνα υπέροχη η ιστορία σου!!!
  Βρέθηκα στην κορυφή του Ολύμπου, ακούγοντας τις Μούσες να με παρασέρνει ο άνεμος…

  Απάντηση
  • Σουλελέ Χριστίνα

   Ελένη πού βρίσκεσαι και σε χάσαμε; Χαίρομαι που ταξίδεψες πάνω στον Όλυμπο και άκουσες τις Μούσες να σου μιλάνε. Εμ, αν δεν τις άκουγες κι εσύ, τόσο όμορφους στίχους που γράφεις, ποιος θα τις άκουγε;

   Απάντηση
 5. Έλενα Σαλιγκάρα

  Πολύ συγκινητική ιστορία! Κάθε γραμμή μαρτυρεί συναίσθημα!

  Απάντηση
  • Σουλελέ Χριστίνα

   Σε ευχαριστώ πολύ Έλενα! Γράφοντάς την, ήρθαν στην επιφάνεια εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα, που βίωσα πάνω στο βουνό. Χαίρομαι που κατάφερα να σας τα μεταδώσω. Να είσαι καλά!

   Απάντηση
 6. Σοφία Ντούπη

  Ορφικός ύμνος προς τη φύση… που είναι ολοφάνερο πόσο πολύ αγαπάτε… αλλά και μια αγάπη που κράτησε ως το τέλος τη δύναμη των Θεών του Ολύμπου! Συναρπαστική η ιστορία… μπράβο σας!!!

  Απάντηση
  • Σουλελέ Χριστίνα

   Σας ευχαριστώ πολύ κ. Ντούπη. Εικόνες από τον Όλυμπο, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που όταν το επισκέφτηκα κι έμαθα πως εκεί γίνονται γάμοι, αλλά και το παρόμοιο τέλος που είχε ένας 92χρονος ορειβάτης και με συγκλόνισε, με ενέπνευσαν να γράψω αυτή τη ιστορία. Χαίρομαι που σας άρεσε.

   Απάντηση
 7. Άννα Ρουμελιώτη

  Δεν έχω λόγια Χριστίνα ….. ταξιδεύω μαζί σου στην κοινή μας αγαπημένη!!!Να είσαι καλά!!!

  Απάντηση
  • Σουλελέ Χριστίνα

   Άννα, τι να πω τώρα; Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Χαίρομαι για το ταξιδάκι που σας πρόσφερα! Καλή σου μέρα!

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου