Τα Άνθη του Κακού

31.08.2017

 

Τα Άνθη του Κακού είναι ο τίτλος της κυριότερης ποιητικής συλλογής του Σαρλ Μπωντλαίρ, ενός από τους σημαντικότερους αλλά και πιο αμφιλεγόμενους ποιητές της Γαλλικής Λογοτεχνίας, που πέθανε σαν σήμερα, στις 31 Αυγούστου του 1867. Ο Μπωντλαίρ, με το μελαγχολικό αλλά και σκανδαλιστικό του ύφος, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην ευρωπαϊκή ποίηση του 19ου αλλά και του 20ού αιώνα.

 

«“Πούθ’ η αλλιώτικη”, έλεγες, “η θλίψη αυτή σε πιάνει,
που λούζει σα τη θάλασσα το βράχο το γυμνό”;
Άμα η καρδιά μας μια φορά το τρύγημά της κάνει,
και ζει κανείς είν’ άσκημο! το ξέρουν όλοι αυτό»

Semper Eadem

 

Τα Άνθη του Κακού περιλαμβάνουν 52 προκλητικού περιεχομένου ποιήματα, ασύμβατα με την εποχή που εκδόθηκαν. Στους στίχους του, ο Μπωντλαίρ προσπαθεί να περιγράψει την ανία, τη μοναξιά, τη μελαγχολία, τον έρωτα και τις ηδονές που αισθάνεται η αστική τάξη μέσα στις μεγαλουπόλεις, με το άγχος και την κατάθλιψη που τα συνοδεύει. Στα ποιήματά του κυριαρχούν ο σαρκασμός και η ειρωνεία, όπως και η πάλη του ατόμου μεταξύ του καλού και του κακού, της ηθικής και του παραπτώματος.

 

«Το κρασί ντύνει και την πιο άθλια τρώγλη
με λαμπρή πολυτέλεια,
τη μεταμορφώνει σε χρυσό παλάτι
με τις χρυσές, τις πορφυρές λάμψεις του
που μοιάζουν ήλιο που δύει στην ομίχλη.»

Το δηλητήριο

 

Αυτό που ξεχωρίζει στα Άνθη του Κακού, είναι η μπωντλαιρική έννοια του spleen, που περιγράφει την ανία, τη θλίψη αλλά και τη ρομαντική μελαγχολία. Ο Μπωντλαίρ χρησιμοποίησε μεταφορικά τη λέξη spleen για να εκφράσει τη συναισθηματική ένταση της πλήξης.

 

«Είμαι σαν ένας βασιλιάς σε βροχερό ένα μέρος,
πλούσιος μα χωρίς δύναμη, νιος κι όμως πολύ γέρος,
που στους σοφούς του αδιάφορος που σκύφτουνε μπροστά του,
πλήττει με τα γεράκια του, τ’ άλογα, τα σκυλιά του.
Κυνήγι, ζώα, τίποτα πια αυτόν δεν τον φαιδρύνει,
ούτε ο λαός του που μπροστά στ’ ανάκτορά του φθίνει.»

Spleen (3)

 

Τα ποιήματα του Μπωντλαίρ είναι βαθιά επηρεασμένα από τη ζωή του, μία ζωή ενάντια στις παραδόσεις και στις ηθικές αρετές. Εξαιτίας αυτού, ο ποιητής με τον έκλυτο βίο καταδικάστηκε για προσβολή της δημοσίας αιδούς και έξι από τα ποιήματα της συλλογής Τα Άνθη του Κακού απαγορεύτηκαν.

 

Ο Σαρλ Μπωντλαίρ υπέστη δριμεία κριτική για το έργο του. Παρά τους κατακριτές του όμως, πολλοί ήταν και οι θαυμαστές του, μεταξύ των οποίων και ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο οποίος έγραψε πως “Τα Άνθη του Κακού φωτίζουν και λαμπυρίζουν σαν τα άστρα του ουρανού”.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ημερολόγιο 2021 – Πρόσκληση

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κέρδισέ το!

Κερδίστε το!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Αυτοβιογραφία Γιάννη Ρίτσου

Αυτοβιογραφία Γιάννη Ρίτσου

  «Τα πάντα (και τα πιο δικά μας) γίνονται ερήμην μας, χωρίς καθόλου τη δυνατότητα μιας κάποιας προσφυγής, μιας υπεράσπισης ή απολογίας, μιας έστω τυπικής διαμαρτυρίας» Γιάννης Ρίτσος, ‘Επαναλήψεις’ _ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Το έτος 2008, σε επιμέλεια του...

Έντεκα Συμβουλές σε έναν Νέο Ποιητή: Ένας (Φιλικός) Αντίλογος

Έντεκα Συμβουλές σε έναν Νέο Ποιητή: Ένας (Φιλικός) Αντίλογος

- γράφει ο Ανδρέας Αντωνίου - Προσφάτως διάβασα το σύντομο και περιεκτικό άρθρο του Δρ. Κυριάκου Ιωάννου, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Άνευ στο οποίο έδινε κάποιες συμβουλές στους νέους ποιητές ως προς το πώς πρέπει να γράφουν την ποίησή τους, τι ερωτήματα...

Τα φώτα του Παγασητικού

Τα φώτα του Παγασητικού

  «Νύχτες αφέγγαρες, βουλιαγμένες στα καυτά νερά της αμαρτίας. Κορμιά γυμνά κι ιδρωμένα, σεντόνια ξέστρωτα σε σεντόνια εφήμερα. Κι ο Έρωτας, έκπτωτος θεός, θυσία στον πρόσκαιρο πόθο ψυχορραγεί, νεκρός σχεδόν, στις ακρογιαλιές μιας προδομένης αγάπης» Γιάννης...

2 σχόλια

2 Σχόλια

    • Ελένη - Χριστίνα Γκαμπούρα

      Σας ευχαριστώ πολύ!

      Απάντηση

Υποβολή σχολίου